Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Monetair goochelen

Het Duitse constitutionele hof heeft recent besloten dat de hulpacties tot dusver juridisch (voor Duitsland) in de haak waren. Er ontstond gelijk een jubelstemming bij de bailout-fanatici met een "zie je wel"-attitude. Het oordeel van het hof lijkt misschien een overwinning, maar niets is minder waar.

Het hof heeft namelijk ook geoordeeld dat een verder uit handen geven van Duitse soevereiniteit richting de Europese Unie (EU) uit den boze is. Zonder Duitse steun kan de Europese Monetaire Unie (EMU) niks.

Dus vaarwel automatische EU-sancties bij overtreding begrotingsregels; vaarwel EMU-obligaties; vaarwel fiscale unie; et cetera. Kortom, het Duitse hof heeft dus de rem, handrem en een wielklem op het EMU-aautootje gezet.

Wie moet de boel dan in de lucht houden?

Overheidsbemoeienis
Zonder Duitse steun zijn de EU en EMU machteloos op één Europees instituut na: de Europese Centrale Bank (ECB). Doordat de ECB in wezen los staat van enige overheidsbemoeienis kan het, relatief gezien, aardig wat fratsen uithalen. Natuurlijk gaat dat niet zonder slag of stoot.

De ECB moest immers een Europese Bundesbank worden. Onze Wim Duisenberg heeft daar aardig aan meegewerkt. Jean-Claude Trichet heeft het ook niet eens zo slecht gedaan totdat hij zwichtte onder de druk en besloot om de boel significant te verslappen (met name de onderpandregels bij ECB).

Daarna werd het nog erger toen de ECB besloot om (totdat het permanente reddingsfonds klaar zou zijn) actief in de markt Griekse, Portugese en Ierse staatschuld op te kopen. Sindsdien heeft de ECB ook Spaans en Italiaans staatspapier opgekocht.

Nu Trichet opgevolgd gaat worden door de Italiaan Mario Draghi lijkt een verdere ECB-verslapping onvermijdelijk.

Staatsgreep
In feite is er bij de ECB een staatsgreep in slow motion aan de gang. Met de exit van de strenge Duisenberg ging de Bundesbank-missie ook het raam uit. Door de beslissing van de ECB om tijdelijk PIIGS-staatsschulden op te kopen gaf ECB-bestuurslid Axel Weber er in april van dit jaar de brui aan.

Nu in september heeft ook ECB-bestuurslid Jurgen Stark besloten om op te stappen. Officieel om persoonlijke redenen (net als bij Weber het geval was) maar het ware verhaal ligt waarschijnlijk toch heel anders.

Met het oordeel van het Duitse hof zag Stark in dat de ECB in de leemte zou moeten springen om de boel voor de euro (en daarmee de politici) drijvende te houden. In de wandelgangen wordt gezegd dat zowel Weber als Stark zich erg tegen de verslapping van de ECB verzet hebben.

Het engste is nog dat met Duitse steun, Weber en Stark nooit waren opgestapt; de Duitse politiek heeft ze dus laten vallen. Daarmee heeft de Duitse politiek besloten haar lessen uit de Weimar Republiek (hyperinflatie en opstap naar de tweede Wereldoorlog) te negeren.

De huidige destinatie van de ECB is niet prijsstabiliteit, maar hyperinflatie.

Niet alleen
De ECB is niet de enige die monetair aan het goochelen is geslagen. De Federal Reserve en de Japanse centrale bank zijn ook een pad van monetaire verzwakking ingeslagen. Met Obama gefixeerd op de 2012-verkiezingen, met de Japanse economie in de touwen, en de coup d’etat bij de ECB gaan we nog meer van dit soort acties zien van onafhankelijke monetaire instanties.

Deze verborgen valutaire depreciatierace doet erg veel denken aan de jaren dertig van de vorige eeuw waar overheden door middel van devaluaties de economie weer op gang probeerden te brengen. Dat daarmee de daadwerkelijke oorzaken (de onderliggende structurele economische factoren) werden genegeerd is typisch te noemen, niet alleen voor die tijd, maar helaas ook voor het heden.

Goud
Beleggers in fysiek goud hebben en zullen van deze ontwikkelingen profiteren. Het midden- tot langetermijnverhaal blijft dus positief voor goud, maar op korte termijn is er wellicht wat ruimte voor correctieve koersontwikkeling. Daar hebben we de grafieken voor.

De goudkoersen zijn over langere tijd inderdaad exponentieel gestegen, dat is niets nieuws. Wat echter bij een exponentiële stijging hoort is een correctieve daling die er mag zijn. Met procenten tegelijk wanneer het tot een daling komt; soms is een zijwaartse correctie al voldoende.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Correctie of niet?
De moeilijkheid om een correctie in te schatten vanuit all time highs komt omdat er geen weerstanden meer zijn waar we ons op kunnen richten. De ronde getallen spelen dan een rol in de grafiek, hoor ik u denken.

Maar dat zou suggereren dat alle stijgingen die tot all time highs hebben geleid op ronde getallen stoppen. Dat is niet aan de orde natuurlijk.

Wat wel kan is de onderliggende kracht van de beweging of waar mogelijk de trend meten, waardoor het beter valt in te schatten of een koers door zal stijgen of toch zal corrigeren.

Waarschuwing
In het geval van deze grafiek is de meest recente top in de koers niet bevestigd door de RSI. Dat duidt dus op een kort beleefde top, hetgeen een teken van euforie op korte termijn. Het niet doorstijgen van de RSI leidt er in eerste instantie toe dat er negatieve divergentie ontstaat.

Beter gezegd de nieuwe top vindt geen bevestiging. Ten tweede de moderne theorie van de RSI-leer zegt ons dat bij een stijgende trend een RSI hoort die niet oversold wordt maar wel van tijd tot tijd overbought wordt.

Dat laatste is dit maal mislukt en samen met de negatieve divergentie geeft dat een waarschuwing voor een correctie. De trend in deze grafiek blijft dik in orde zolang de koers boven de 1500 blijft noteren. Dan zal de RSI ook nog steeds voldoen aan de voorwaarde om boven dde oversold te blijven noteren.

Dat zit wel snor dus. Is er ruimte voor correctie?

Jazeker wel in de grafiek van het goud uitgedrukt in dollars. Die kan zijwaarts verlopen of neerwaarts, maar doorstijgen naar 2000 heeft de minste kans op dit moment.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Exponentïële stijging
Goud in euro’s geeft hetzelfde beeld en hetzelfde verhaal, maar dan met andere getallen. Hierbij geldt dat de trend intact blijft zolang goud de 1100 onder zich houdt. Ook hier is een exponentiële stijging te zien die dus hevig kan corrigeren wanneer het erop aankomt.

Het goud heeft nog steeds de voorkeur boven beide valutavrienden. Echter de laatste tijd is de stijging tegen de euro het hardst gegaan. Tegen beide munten kan het goud corrigeren echter dat is een stapje terug in een proces van hogere toppen en hogere bodems.

Los van baisse-posities aangaan geeft deze ontwikkeling de mogelijkheid om op minder opgeblazen prijzen nieuwe hausse-posities aan te gaan, deze rit lijkt mij even gespeeld.


Gökhan Erem maakte jaren furore op IEX als de helft van het illustere technische analyse-tweetal Erem & Nikken. Na vijftien jaar samenwerking bij verschillende grote financiële instellingen hebben zij de krachten gebundeld in Erem + Nikken. Inmiddels voeren de twee hun eigen website eremplusnikken.nl, waarmee zij beleggende particulieren van technische analyse voorzien.

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Erem heeft geen belang bij uw transactiegedrag doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, wordt geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van deze column aanvaard. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen.

Alexander Sassen van Elsloo is head of research bij Hobart Capital Markets in Londen. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en is bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Sassen van Elsloo heeft geen enkel belang bij het feit of u wel of geen transactie doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, aanvaardt Sassen van Elsloo geen enkele vorm van aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

Sassen van Elsloo en Erem hebben tijdens hun samenwerking in de brokerwereld voor hedgefunds deze unieke combinatie van FA en TA als handelsmerk gevoerd. Met deze invalshoek bestuderen zij redenen en oorzakelijke verbanden, met hun eigen specialismen. Voor meer info over Sassen van Elsloo: klik hier.Voor meer info over Ere...

Meer over Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

  1. apr '11 Uit het goede hout gesneden 3
  2. apr '11 Het begin van het einde 13
  3. mrt '11 Beleggen in bling 1

Gerelateerd

Reacties

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Ludger21 14 september 2011 09:33
    Beste Alexander,

    Het gevaar waar de Europese Unie en de Verenigde Staten mee te maken hebben is een dreigende recessie, met ernstige gevolgen. De situatie wordt nog beroerder als deze recessie/ depressie begeleid wordt met dalende prijzen (zoals vanaf de tweede helft van de jaren negentig in Japan het geval was). Inflatie, laat staan hyperinflatie, is niet het spook wat op dit moment bestreden moet worden; dat spook is (in Westerse landen) in het verleden als verslagen. Toch deel ik wel je zorgen dat recent weer een andere Duitser verdwenen is uit de ECB, het lijkt mij goed als de ECB/ het bestuur van de ECB een goede afspiegeling is van de deelnemende landen.

    Alexander, Gokham: succes met jullie columns, Ludger Buijs



  2. forum rang 5 theo1 14 september 2011 10:06
    Ondanks dat de ECB massaal obligaties opkoopt, blijft de Spaanse en Italiaanse rente toch omhoog kruipen. De rentes van de laatste Italiaanse veiling geven ook wel aan dat het niet goed gaat. En net als Saab, hoopt ook Zuid Europa nu door de Chinezen gered te worden. De enige motivatie daarvoor lijkt te zijn: de Chinezen hebben geld, wij hebben geld nodig. Maar waarom zouden ze dat doen? En tegen welke prijs? Wanneer zijn Chinezen voor het laatst liefdadig geweest?

    De ECB lijkt intussen te imploderen. De ene na de andere Duitser stapt op, maar de Duitsers mogen wel de rekening betalen. No taxation without representation zeiden de Amerikaanse founding fathers. Het draagvlak voor euro en ECB zal in Duitsland snel wegsmelten als de tent door Italianen en Fransen wordt gerund, maar door Duitsers betaald. En tot de oogbollen vol zit met slechte obligaties. De balans van de ECB verslechtert langzaamaan van giftig afval naar nucleair afval. Een vergelijking met de Bundesbank wordt een steeds slechtere grap.
  3. [verwijderd] 14 september 2011 11:35
    Dus Merkel ging met haar aankondiging van een 'Europese regering' een paar weken geleden wederom buiten haar grondwettelijke boekje?

    Ik denk het niet. Uiteindelijk maken wij de wet en de wet niet ons. Ergo: de politiek beslist, niet Karlsruhe. En dat is de zwakke stee in bovenstaand verhaal.

    Je kunt met hetzelfde gemak redeneren dat de twee Duitse ECB-bestuurders met hun opstappen druk op de Duitse regering zetten om tot centrale(re) regie over de nationale begrotingen te komen.

    Iets waar Van Elsloo vanuit zijn Angelsaksische paradigma niet in kan geloven, maar wat vanuit Rijnlands perspectief best voorstelbaar is.
  4. Alexander Sassen van Elsloo 14 september 2011 12:05
    @groenvoer Eeen grondwet verander je niet zo maar. Daar is in Duitsland helemaal geen meerderheid voor te vinden. Als u maar vast blijft houden dat alles gered kan worden zonder dat je het over de kern van het probleem hebt (te veel schuld alom) dan zie ik een steep learning curve ahead. Tot nu toe is alles aangaande de eurocrisis volgens de door mijn gestelde scenario gegaan (een scenario dat ik al begin 2010 heb uitgegeven) terwijl alle euro supporters het tot nu to iedere keer weer fout hadden (geen bailout nodig, maar 1 bailout nodig, geen faillissement, etc). Ik kan u alleen maar aanraden om naar de feiten te kijken.
  5. forum rang 5 theo1 14 september 2011 12:43
    quote:

    Alexander Sassen van Elsloo schreef op 14 september 2011 12:05:

    @groenvoer Eeen grondwet verander je niet zo maar. Daar is in Duitsland helemaal geen meerderheid voor te vinden. Als u maar vast blijft houden dat alles gered kan worden zonder dat je het over de kern van het probleem hebt (te veel schuld alom) dan zie ik een steep learning curve ahead. Tot nu toe is alles aangaande de eurocrisis volgens de door mijn gestelde scenario gegaan (een scenario dat ik al begin 2010 heb uitgegeven) terwijl alle euro supporters het tot nu to iedere keer weer fout hadden (geen bailout nodig, maar 1 bailout nodig, geen faillissement, etc). Ik kan u alleen maar aanraden om naar de feiten te kijken.
    Volgens mij zit de kern van het probleem nog een laag dieper. Die schulden komen immers niet uit de lucht vallen. De kern van het probleem is dat een aantal Zuid Europese economieën gewoon niet concurrerend zijn. En dat komt door onvoldoende scholingsniveau, te hoge arbeidskosten bovenop de netto lonen, te veel bureaucratie, te starre arbeidsmarkt, vastgelopen huizenmarkten, corruptie, structurele belastingontduiking om de belangrijkste dingen maar te noemen. Daardoor kan de overheid niet binnen budget blijven en tegelijk een acceptabel voorzieningenniveau bieden. Maar al deze achterliggende problemen oplossen gaat de eerste jaren alleen maar geld kosten! En dat gaat niet als je al een enorme molensteen om de nek hebt hangen. Het probleem is dus veel groter dan voorlopig even zorgen voor geld in de zak om de rekeningen te kunnen betalen en ook veel groter dan bezuinigen totdat de cijfers kloppen. Als je het daarbij laat, zal het probleem vanzelf weer terugkomen.
  6. pcrs7 14 september 2011 12:47
    onzin over het rijnlandse vs het angelsaksische model is net als de onzin ajax/feijenoord of democraten republikeinen. Allemaal trukendozen om je in een virtuele strijd te lokken, zodat de onderdanen ineffectief in hun eigen staart bijtend door het leven gaan en eenvoudig te manipuleren zijn.
    Politici dromen ongetwijfeld van 1 groot controle grid wat 400 miljoen mensen reguleert, bedwingt, stuurt, belast en uitbuit. Denk je eens in wat voor gunsten er zijn uit te delen als je aan de knoppen van 400 miljoen slaven zit. De natte droom voor elke machtwwellusteling.
    Niettemin denk ik dat de Duitsers die hyperinflatie die op de welvaartsstaat van Bismark volgde en het leed dat achter goedgekeurde diefstal aankwam, nog iets te vers in hun geheugen hebben zitten om er nu al weer voor te gaan.
  7. pcrs7 14 september 2011 12:52
    quote:

    theo1 schreef op 14 september 2011 12:43:

    [...]
    Daardoor kan de overheid niet binnen budget blijven en tegelijk een acceptabel voorzieningenniveau bieden.
    een kapper biedt een dienst en een garagebedrijf ook. Een overheid biedt u geen dienst. Ze dringen u wat op onder dreiging van wet, geweld en politie. Iemand die u met geweld iets opdringt is niet uw dienaar, zelfs niet als hij zichzelf een diender met een dienstwapen noemt die het algemeen belang dient. Hij is een heerser, u wordt uitgebuit en de realiteit daarvan niet onder ogen zien is schadelijk voor uw gezondheid.De maffia die u een 'brandverzekering' aanbiedt, is ook geen dienstverlener.
    Er is een reden dat alle overheden overal dik in de schulden zitten en door de geschiedenis heen alleen maar dood en verderf zaaien. Die reden is de goedkeuring van de initiatie van geweld tegen onschuldigen.
  8. forum rang 5 theo1 14 september 2011 13:06
    quote:

    pcrs7 schreef op 14 september 2011 12:52:

    [...]
    een kapper biedt een dienst en een garagebedrijf ook. Een overheid biedt u geen dienst. Ze dringen u wat op onder dreiging van wet, geweld en politie. Iemand die u met geweld iets opdringt is niet uw dienaar, zelfs niet als hij zichzelf een diender met een dienstwapen noemt die het algemeen belang dient. Hij is een heerser, u wordt uitgebuit en de realiteit daarvan niet onder ogen zien is schadelijk voor uw gezondheid.De maffia die u een 'brandverzekering' aanbiedt, is ook geen dienstverlener.
    Er is een reden dat alle overheden overal dik in de schulden zitten en door de geschiedenis heen alleen maar dood en verderf zaaien. Die reden is de goedkeuring van de initiatie van geweld tegen onschuldigen.
    Alsjeblieft zeg, eigenlijk moet ik hier niet eens op in gaan. Dus jij vindt het geen dienstverlening dat de politie voorkomt dat er ongehinderd geplunderd kan worden, dat er iets van een sociaal vangnet is, dat het afval wordt opgehaald, de straatlantaarns werken, de wegen worden onderhouden, dat er ambassades zijn die ervoor zorgen dat vakantiegangers die hun paspoort is gestolen toch weer thuis kunnen komen, er onderwijs is (ook voor mensen met weinig geld), er bibliotheken en zwembaden zijn, dat de post ook wordt bezorgd waar dat niet winstgevend is, dat er ook op Schiermonnikoog electriciteit is voor een redelijk tarief en ga zo maar door. Allemaal uitbuiting en onderdrukking. Tuurlijk.
  9. [verwijderd] 14 september 2011 13:32
    helemaal mee eens pcrs7. De gevaarlijkste woorden die er bestaan: Hello, I am from the government and I am here to help... Het systeem is erop gemaakt dat de money supply moet blijven groeien vanwege de compounding interest waar de big banks geld mee verdienen. Daarom doet iedereen mee en is het inweze om iedereen slaaf van de grote banken te maken.Probleem bij dit systeem is dat het nu na 40 jaar zo erg is geworden(sinds Nixon) dat nu de meesten erover zitten na te denken om hun schulden te gaan afbouwen en geld in andere investeringen te zetten buiten het banken systeem om. Wat natuurlijk verschrikkelijk is voor onze bank vrienden, want die willen juist cashflows genereren door deze leningen uit te geven. Dit geeft ook een goed beeld waarom QE1 en voornamelijk QE2 niet werken. Je kan je vriendjes bij Wallstreet wel uitbailen, maar de average Joe en anderen willen gewoon het geld niet meer aannemen. Dit zal voor een systeem collapse zorgen en niet zon kleine ook, de misvatting van centrale banken is dat ze doormiddel van qe of staatsobligaties opkopen het wel aangejaagd kan worden, maar het geld moet uiteindelijk naar beneden stromen om dit systeem te behouden, dat werkt gewoon niet als iedereen al met veel schulden zit opgescheept, zoals hypotheek, autolening, studentenlening etc. Mensen gaan afbetalen en willen niet nog meer lenen. Onze grote vriend Bernanke denkt dit op die manier wel te kunnen aanjagen, wat uiteindelijk tot stagflatie zal leiden. het gedrukte geld zoekt een weg naar bepaalde assetclasses in de wereld, waaronder grondstoffen en voornamelijk goud en zilver om de waardedaling van papier geld te kunnen opvangen. ik raad mensen aan om een groot gedeelte van uw vermogen in goud dan wel zilver te stoppen. Een persoonlijke aanrader van mij is om even op de site www.doijerkalff.nl te kijken. ik koop zelf ook bij deze mensen en ze zijn erg betrouwbaar en leveren scherpe prijzen. Uiteraard zijn er meer, maar om niet al te veel extra te betalen zit u hier goed.
  10. forum rang 5 theo1 14 september 2011 14:16
    @piet: ik zie je probleem niet. Iedereen heeft altijd een keuze. Niemand dwingt je om schulden te hebben. Wil je geen hypotheek: huur een huis. Wil je geen autolening: spaar ervoor. Wil je geen studieschuld: betaal hem af of neem tijdens je studie een baantje en betaal het zelf. Niemand zal je tegenhouden. Dat de regering liever zou zien dat je alles zou uitgeven aan pure consumptie is het probleem van de regering. Dat de bank je liever een lening verkoopt, dat is toch logisch? Dat is toch gewoon hun business? Je hoeft je daar toch niets van aan te trekken? En als je van al je centen goud wil kopen: veel succes. Het kan toch gewoon? Wie houdt je tegen? Ik snap die frustratie die ik in je bericht proef niet zo.
  11. [verwijderd] 14 september 2011 14:51
    quote:

    Alexander Sassen van Elsloo schreef op 14 september 2011 12:05:

    "... zonder dat je het over de kern van het probleem hebt (te veel schuld alom) dan zie ik een steep learning curve ahead."

    "Ik kan u alleen maar aanraden om naar de feiten te kijken."

    Te veel schuld alom. Dat wordt in gevallen als Griekenland dus gedeeltelijk weggestreept in ruil voor verregaande controle op 's lands financiën. Een ander gedeelte van de schuld vervaagt als gevolg van inflatie. (Waarom meteen hyperinflatie?) Nog weer een deel van de schuld wordt gewoon afbetaald. En een deel is 'aflossingsvrij'.

    Met de afwaardering van de Griekse schuld betalen we de (te hoge?) prijs voor hervormingen achteraf. Natuurlijk hadden de Europese landen - Nederland en Duitsland incluis - de noodzakelijke hervormingen en discipline beter kunnen opbrengen toen de conjunctuur nog meezat maar zo is het leven nu eenmaal. Helaas is over het algemeen een flinke crisis nodig om een gedragsverandering tot stand te brengen.
  12. pcrs7 14 september 2011 19:36
    @theo en jij noemt het ook geen dienst. Als ik bij jou aan de deur kom en zwaai met mijn dienstpistool waarbij ik jou de 'dienst' aanbiedt 1 keer te stofzuigen voor 800 euro en als je niet akkoord gaat je in mijn kelder op te sluiten. Dan noem jij dat ook geen dienst. Het is eigenlijk te belachelijk om serieus te nemen.
  13. pcrs7 15 september 2011 08:30
    quote:

    Groenvoer schreef op 14 september 2011 14:51:

    [...]

    Te veel schuld alom. Dat wordt in gevallen als Griekenland dus gedeeltelijk weggestreept in ruil voor verregaande controle op 's lands financiën. Een ander gedeelte van de schuld vervaagt als gevolg van inflatie. (Waarom meteen hyperinflatie?)
    Het is altijd interessant om de verdoezelwoordjes eruit te halen en te zien wat er overblijft.
    verregaande controle op 's lands financiën betekent 'verregaande controle op onderdanen' het is niet zo dat je een staatsportemonnee in handen krijgt waar vanzelf geld in vloeit. Controle op onderdanen betekent een dreiging met geweld richting die onderdanen om te zorgen dat ze hun geld inleveren en toch door blijven werken (slavernij)
    Ook hier is het weer niet zo dat de kwaliteit van dienstverlening wordt verbeterd, zodat mensen bereid zijn een vrijwillig contract er voor af te sluiten met de staat als beste aanbieder van die dienst die ook concurrentie toestaat. Nee, het is gewoon afpersing.

    Hyperinflatie krijg je omdat liquiditeit niet in de hand te houden is. Als je de belastingslaven vertelt dat je hun spaargeld over een periode van 6 jaar tot 1/3 in waarde gaat laten afnemen, dan probeert die nelastingslaaf de volgende dag niet alleen zijn spaargeld om te zetten in iets tastbaars, maar leent hij zich ook nog suf. Liquiditeit is als bewegende lading in een schip. Belastingslaven zijn geen knippen en stilzitten domoren, ze hebben meestal goed door hoe hun heersers ze nu weer bedriegen. Alleen is dit meestal niet bewust en kunnen ze er vaak niet veel aan doen omdat ze machteloos zijn en de heersers alle wapens hebben.
  14. [verwijderd] 15 september 2011 10:01
    Goedemorgen Pcr7, genuanceerd als je altijd was, lijk je de laatste tijd ietwat te radicaliseren.

    Belasting betalen is nooit leuk en er is inderdaad een grens aan wat een gemeenschap bereid is te betalen. Vanaf de oudheid is belastingheffing oorzaak van conflicten en revoluties. Een van de theorieën over teloorgang van het Romeinse rijk stelt de toenmalige slechte belastingmoraal centraal. Eerder nog splijtte het Isreal van Salomo op de dag dat zijn zoon verklaarde de belastingen te verhogen. En onze reformatie was weinig anders dan een opstand tegen de religieuze maar vooral financiële macht van de RK kerk. Het was toen al een transferunie van noord naar zuid. Wat dat betreft hebben de voorstanders van opsplitsing en afscheiding de statistieken helemaal mee.

    En als je ziet hoezeer het vijandsdenken op dit moment om zich heen grijp dan zou het inderdaad zomaar kunnen gebeuren.

    Toch denk ik dat Europa zich niet uit elkaar moet laten spelen. Een groter en sterker Europa is ook een verzekering tegen scheefmarcherende nationale overheden. Want gaan we vanuit onze 'haat' tegen Europa nu plotseling onze eigen liegende en bedriegende politici idealiseren? Nee toch!

    Wat dat betreft hebben 'De ware Finnen' mij de ogen geopend. Ware Finnen, gaat heen! Zielig en eng nationalisme. Nog wel. Maar zouden we graag zien dat 'De ware Germanen' weer opstaan? Ik niet.

    Een groter verband is verder behulpzaam bij het afbreken van onproductieve lokale monopolisten. Op dat gebied is 'The rise and the decline of the nations' van Mancur Olson een absolute aanrader.

    Met groene groet,

    Groenvoer
  15. [verwijderd] 16 september 2011 14:10
    De euro is een Duitse munt! Net als de dollar een Amerikaanse munt is en de Yen van Japan. Andere landen mogen de Euro gebruiken, maar de kracht wordt bepaald door Duitsland. Die hebben grote concurrentie kracht en produceren het meest. In het verleden hebben verschillende landen de dollar ingevoerd, maar hebben die weer moeten laten vallen omdat ze niet concurrerend genoeg waren en uiteindelijk alles te duur werd. Met een eigen munt kunt je devalueren en je eigen groei tempo bepalen.
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links