Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Duurzaamheid: niet langer een optie

Tot een paar jaar geleden was duurzaamheid nog een optie. Iets waarmee goedwillende bedrijven zich konden onderscheiden en een relatief klein groepje sociaal betrokken beleggers bediende. Maar dit is het tijdperk van ESG, Environmental, Social & Governance.

Milieu, sociale betrokkenheid en verantwoorde bedrijfsvoering zijn geen slogans meer van geitenwollensokkenkliekjes, het zijn kernwoorden geworden in het bestuur van bijna elke beursgenoteerde onderneming.

Al was het maar omdat steeds vaker ook de bonus gerelateerd wordt aan de prestaties op dit gebied. En het aantal duurzame indices neemt ook toe terwijl ook pensioenen steeds duurzamer denken. En bedrijven willen daar maar al te graag op de radar komen.

In Nederland is Triodos onder de banken en vermogensbeheerders samen met ASN van oudsher gangmaker, maar SNS hanteert inmiddels ook een duurzaamheidslayer bij alle fondsen. En Robeco heeft de Zwitserse duurzame belegger SAM overgenomen.

Geen wonder dat deze namen ook voorkomen in de duurzame Top-5.

1. Triodos Sustainable Equity
Dat Triodos Sustainable Equity in dit lijstje voorkomt, is natuurlijk geen verrassing. Triodos is dé duurzame vermogensbeheerder bij uitstek en dit fonds heeft ook een plekje in de fondsenindex IEX Fonds 40. Daarvoor was het al geselecteerd op basis van een handvol criteria zoals reputatie, behaalde rendementen en fondsomvang. Het fonds oogt op het eerste gezicht een stuk minder duurzaam dan je als argeloze belegger zou verwachten. Bekende namen als Google, Telefónica en Vodafone prijken bovenaan het lijstje samen met Philips dat "draagt veel bij aan behalen van de Millennium Ontwikkelings Doelstellingen". Geen zweverig gedoe, gewoon aandelen van gezonde beursgenoteerde bedrijven met een goede sociaal- en milieuscore. Met een gezond rendement.

  • Rendement 1 jaar: 4,57%
  • Rendement 3 jaar: -4,05%

 

2. SAM Sustainable Healthy Living
Een stuk minder mainstream is het SAM Sustainable Healthy Living van de Zwitserse Robeco-dochter SAM. Dit fonds zoekt beleggingen die rechtstreeks te maken hebben met ons welzijn en onze gezondheid. Dat varieert van bedrijven die tandwielen voor een fiets produceren tot aanbieders van medische diensten en fabrikanten van gezonde voeding. Gezondheid, voeding, beweging – dat zijn de kernwoorden van deze portefeuille. Er valt wel iets voor te zeggen om dit fonds in de categorie Healthcare onder te brengen. De duurzaamheidsfactor beperkt zich grotendeels tot ons lichaam. Niet geheel onbelangrijk, overigens. Mead Johnson, Teva Pharma, Philips en Roche zijn prominente namen.

  • Rendement 1 jaar: -0,02%
  • Rendement 3 jaar: 6,00%

 

3. Dexia Sustainable World
Nog een fonds uit de IEX Fonds 40. Ook dit fonds wil niet per se roomser dan de paus zijn. De fondsbeheerder zoekt aandelen op basis van economisch-financiële analyses en op sociale, ethische en milieuoverwegingen. Vooral de sociale politiek van bedrijven wordt nauwgezet gevolgd. Met namen als Procter & Gamble, Colgate en Kimberly-Clark veel grote, redelijk defensieve namen.

  • Rendement 1 jaar: 1,61%
  • Rendement 3 jaar: -2,19%

 

4. Triodos Fair Share
Kijk, now we’re talking. Als u goed luistert hoort u het gerikketik van breinaalden als we Triodos Fair Share onder de loep nemen. Uw investering in dit fonds wordt belegd in microfinancieringsinstellingen in ontwikkelingslanden. Zoals Kenya Women Finance Trust, AccessBank Azerbeidzjan of microfinancieringsbank Mibanco Peru. Volledig 100% Máxima-proof. Latijns-Amerika en Azië zijn elk goed voor eenderde van het fonds dat ook gewoon nog eens een stabiel en goed rendement oplevert: gemiddeld 7,3% over de laatste drie jaar, mede dankzij het belastingvoordeel van 2,2%.

  • Rendement 1 jaar: 2,87%
  • Rendement 3 jaar: 7,28%

 

5. Kempen SeNSe Fund
Welkom terug op aarde. Kempen SeNSe Fund is een samenwerkingsproject van Kempen En SNS Bank en belegt in Europese smallcaps. Doelstelling is het beter te doen dan de Kempen SNS Smaller Europe SRI Index, die bestaat uit aandelen die duurzaam gescreend zijn. Het unieke van die index is dat bijna alle sustainable indices zich tot de grootste beursgenoteerde bedrijven beperken. De SNS & Kempen Combinatie legt ook de kleinere aandelen langs een meetlat van verantwoord gekapt hout.

  • Rendement 1 jaar: 22,92%
  • Rendement 3 jaar: 4,57%

 


De drie andere trends met de bijbehorende beleggingsfondsen vindt u hier:

Dit artikel is tevens gepubliceerd in IEX magazine, juni 2011.
Data Morningstar, 15 juni 2011.


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links