Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zeldzame bubbel

De prijzen van zeldzame aardmetalen (REE) blijven maar stijgen. Waar we vorig jaar goed hebben kunnen profiteren van de sterk gestegen prijzen van REE’s voor de export (dat wil zeggen vanuit China naar de rest van de wereld – dit zijn de zogenaamde FOB-prijzen), zijn het dit jaar vooral de prijzen van REE voor binnenlands Chinees gebruik (China domestic) die een sterke stijging door maken.


FOB prijsstijgingen


Heavy Rare Earths
Maar ook de FOB-prijzen blijven op een sterk opwaarts pad. Zoals te zien is in bovenstaande grafiek geldt vooral een versnelling over de afgelopen twee maanden voor de zogenaamde Heavy Rare Earths (HREE). Dit zijn de duurdere, schaarsere REE’s, belangrijke metalen die zelfs voor China niet in overvloed voorhanden zijn.

Tijdens de sterke stijgingen van FOB prijzen vorig jaar, zijn de binnenlandse prijzen, die sowieso veel lager waren dan de buitenlandse prijzen, nagenoeg vlak gebleven. Dit beeld is de laatste paar maanden sterk gewijzigd. Nu zijn het vooral de prijzen van REE’s in China zelf die extreme stijgingen ondergaan, vooral over de afgelopen maand.

Zo is de binnenlandse prijs voor gadolinium ver-tienvoudigd sinds het begin van het jaar, terwijl de FOB prijs van gadolinium ‘slechts’ is vervijfvoudigd. Vanwaar deze extreme stijgingen? En waarom nu vooral de Chinese binnenlandse prijzen? REE’s zijn essentiële bestanddelen voor een groot aantal high-tech en green-tech toepassingen, en er is sprake van aanzienlijke tekorten.

Tekorten
Hoewel China circa 95% van deze REE produceert en ongeveer een derde hiervan exporteert, voorziet men dat over enkele jaren alle Chinese productie in China zal blijven, en dat er voor de HREE’s zelfs tekorten zullen ontstaan. China is daarom nu aan de gang om de sector intern te herstructureren zodat men in de toekomst de interne vraag en aanbod beter inzichtelijk heeft, en de sector beter kan plannen.

De maatregelen die China heeft genomen zijn niet gering. Ten eerste zijn de exportquota vorig jaar verlaagd, hetgeen ervoor gezorgd heeft dat er minder REE’s beschikbaar kwamen voor de exportmarkt, waardoor vorig jaar de FOB prijzen explodeerden.

China domestic prijsstijgingen


Productieplafond
Sinds kort is er echter door China ook  een productieplafond ingesteld, worden illegale operaties (die zeer vervuilend zijn) stopgezet, wordt de smokkel van REE aan banden gelegd, en is men bezig een REE conglomeraat op te zetten dat de bewerking van REE moet centraliseren. Dit conglomeraat wordt ook verantwoordelijk voor een enkelvoudig intern prijssysteem dat door de Chinese overheid wordt afgedwongen. Deze maatregelen zorgen voor zeer veel speculatie in China.

Er zijn vele nieuwe kopers op de markt gekomen die enkel op basis van speculatie handelen. Deze hebben de traditionele kopers verdrongen, die de grondstofprijzen veel te hoog vinden en daarom voorlopig maar aan de zijlijn blijven. Verkopers zien de prijzen steeds verder stijgen, en houden de grondstoffen langer vast in de verwachting dat ze er op een later moment meer aan verdienen. Dit alles is voeding voor verdere prijsstijging.

Wanneer is het einde in zicht? Het is overduidelijk dat de REE prijzen in een duidelijke bubble-fase zijn beland, nu speculanten de markt aan het veroveren zijn. Echter, feit blijft dat er zeker tot 2015 grote tekorten zullen blijven in de meeste REE’s, en dat er zelfs na 2015 grotere tekorten zullen blijven bestaan in de HREE’s. Er is nog genoeg ruimte voor beleggers om aan deze sector te verdienen.

REE investeringen maken inmiddels ruim 10% van de portfolio van het Gold&Discovery Fonds uit maar waren in 2010 goed voor ruim 20% van de winst.


Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Willem Middelkoop

Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com.

Meer over Willem Middelkoop

Recente artikelen van Willem Middelkoop

  1. jun '11 Zeldzame bubbel 16
  2. jan '11 Wie pakt zilver? 34
  3. jun '11 Derivaten des doods 35

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. Wij Rosario 23 juni 2011 13:14
    De zeldzame aarden zullen blijven stijgen zolang de westerse economieën nog in een inkomen her-verdeel bubbel verkeren. Hiermee bedoel ik, zolang overheden nog het geld kunnen afpakken van degenen die meer verdienen dan nodig is om van te leven kan er nog geld gestopt worden in allerlei bubbel projecten als wind en zonne energie en hybride auto's. Zoals het er nu uit ziet zal die her-verdeel bubbel barsten en daarmee ook de zeldzame aarden "bubbel" vrees ik.
  2. Wij Rosario 23 juni 2011 13:25
    Beste meneer Middelkoop, er wordt op de effectenmarkt druk gespeculeerd in mijnbedrijfjes isn. die beweren grote hoeveelheden zeldzame aarden in de grond te hebben zitten. Kunt u mij eens uitleggen hoe de speculanten te werk gaan om de materialen te kopen die niet te koop zijn. Bijna alle zeldzame aarden worden middels afneemcontracten verhandeld er blijft dan weinig over voor uw speculanten lijkt mij. Het is een markt van vraag en aanbod. China heeft zoals ze al ruim 3 jaren geleden aangegeven hebben de uitvoer quota verlaagd om allerlei redenen waardoor de vraag buiten China groter is dan het aanbod ook zonder uw speculanten volgens mij.
  3. forum rang 4 New dawn 23 juni 2011 13:38
    quote:

    Wij Rosario schreef op 23 juni 2011 13:25:

    Beste meneer Middelkoop, er wordt op de effectenmarkt druk gespeculeerd in mijnbedrijfjes isn. die beweren grote hoeveelheden zeldzame aarden in de grond te hebben zitten. Kunt u mij eens uitleggen hoe de speculanten te werk gaan om de materialen te kopen die niet te koop zijn. Bijna alle zeldzame aarden worden middels afneemcontracten verhandeld er blijft dan weinig over voor uw speculanten lijkt mij. Het is een markt van vraag en aanbod. China heeft zoals ze al ruim 3 jaren geleden aangegeven hebben de uitvoer quota verlaagd om allerlei redenen waardoor de vraag buiten China groter is dan het aanbod ook zonder uw speculanten volgens mij.
    Ik kan me vergissen, maar het zijn meen ik vnl zeldzame metalen. Die worden aangekocht en opgeslagen door o.a. ETF-beleggingsfondsen. Elementen dus.

    Elementen zijn niet te maken, behalve dan in deeltjesversnellers op experimenele basis. Of ze nou duur zijn zoals goud of goedkoop zoals calcium, te maken zijn ze niet.

  4. Wij Rosario 23 juni 2011 14:07
    Beste Hmm, de door u genoemde zeldzame metalen zijn Goud, Zilver, Platina, Paladium en Rhodium. Ook zijn deze metalen (de laatste ziet er uit als poeder) zelf weer elementen.
    Het verhaal van dhr. Middelkoop betreft een groep elementen die als naam "zeldzame aarden" (=rare earth) gekregen hebben. Ze zijn niet zo zeldzaam, de plaatsen waar ze in redelijk hoge concentraties voor komen zijn zeldzaam. Verder is het erg moeilijk ze als gescheiden elementen te winnen, die kennis en technologie hebben eigenlijk alleen de Chinezen.
  5. [verwijderd] 23 juni 2011 14:26
    quote:

    Hmm schreef op 23 juni 2011 13:38:

    [...]
    Ik kan me vergissen, maar het zijn meen ik vnl zeldzame metalen. Die worden aangekocht en opgeslagen door o.a. ETF-beleggingsfondsen. Elementen dus.
    REE's zijn helemaal niet zeldzaam, het barst ervan, een paar mijnen zijn al genoeg om aan de hele wereldvraag te voldoen.

    Het probleem is dat het zolang duurt om een werkende mijn te bouwen, maar als dat gelukt is zullen de prijzen van REE's keihard dalen.

    Verreweg de meeste bedrijfjes die REE's gevonden hebben zijn te laat en zullen nooit een werkende mijn hebben.

    Degenen die ver vooraan liggen in de race zijn: Molycorp, Lynas, GWG, Neo Material, Arafura en Stans Energy, de rest zal mislukken.

    En REE's worden niet gekocht door ETF's, dat is praktisch onmogelijk.

    Er schijnen in Japan trouwens grote voorraden te zijn en er wordt enorm gesmokkeld vanuit China.
  6. Wij Rosario 23 juni 2011 14:52
    @ Exact, volgens mij is Neo materials een handelaar en heeft zelf geen mijnen. Als er nog brood in de zeldzame aarden zit dan moet je het zoeken bij de zware zeldzame aarden. Er zijn maar 2 van de bedrijfjes die u noemt Stans (heeft al een oneconomische scheidingsfabriek) en GWG die daar iets van hebben. Hun mijnen zijn echter zo klein dat het haast niet mogelijk is daar een scheidingsfabriek economisch verantwoord op te laten draaien. Ik hoop dat daarom QRM en AVL ook een kans maken. Als deze zo verstandig zijn om samen een moderne scheidingsfabriek te bouwen dan zou dat mogelijkheden bieden.
  7. [verwijderd] 23 juni 2011 14:58
    quote:

    Wij Rosario schreef op 23 juni 2011 14:52:

    @ Exact, volgens mij is Neo materials een handelaar en heeft zelf geen mijnen. Als er nog brood in de zeldzame aarden zit dan moet je het zoeken bij de zware zeldzame aarden. Er zijn maar 2 van de bedrijfjes die u noemt Stans (heeft al een oneconomische scheidingsfabriek) en GWG die daar iets van hebben. Hun mijnen zijn echter zo klein dat het haast niet mogelijk is daar een scheidingsfabriek economisch verantwoord op te laten draaien. Ik hoop dat daarom QRM en AVL ook een kans maken. Als deze zo verstandig zijn om samen een moderne scheidingsfabriek te bouwen dan zou dat mogelijkheden bieden.
    Neo heeft connecties in China en de rechten op een mijn in Brazilië, Stans heeft gigantische voorraden HREE's, deskundig en goedkoop personeel, alle vergunningen en fabrieken.
    GWG heeft mijnen en fabrieken.

    QRM en AVL maken GEEN ENKELE KANS, ze zullen nooit de financiering rond krijgen en ze hebben totaal geen deskundig personeel (dat zowiezo niet bestaat buiten China en Rusland).
  8. forum rang 4 New dawn 23 juni 2011 15:46
    quote:

    Wij Rosario schreef op 23 juni 2011 14:07:

    Beste Hmm, de door u genoemde zeldzame metalen zijn Goud, Zilver, Platina, Paladium en Rhodium. Ook zijn deze metalen (de laatste ziet er uit als poeder) zelf weer elementen.
    Het verhaal van dhr. Middelkoop betreft een groep elementen die als naam "zeldzame aarden" (=rare earth) gekregen hebben. Ze zijn niet zo zeldzaam, de plaatsen waar ze in redelijk hoge concentraties voor komen zijn zeldzaam. Verder is het erg moeilijk ze als gescheiden elementen te winnen, die kennis en technologie hebben eigenlijk alleen de Chinezen.
    Bedankt voor de informatie. Voor zover ik het begrijp zijn dit dan mineralen waar in zich elementen bevinden die mogelijk chemisch gebonden zijn.

    Het zouden dan geen elementen zijn maar, chemische verbindingen er van.

    Vergelijkbaar looderts, (PbCO3) dat een verbinding is tussen lood, koolstof en zuurstof. Ook zal gesteente vaak er bij zitten.

    Gr. Hmm
  9. Wij Rosario 23 juni 2011 15:48
    @ exact, die zogenaamde gigantische voorraden hebben ze dan niet hun rapporten vermeld tot nu toe. Ze hadden tot begin dit jaar redelijke waarschijnlijke voorraden maar dat is allemaal gehalveerd. Dus Stans heeft wel deskundig personeel en een niet economische fabriek en met die informatie heb ik de aandelen met winst verkocht. GWG heeft een klein mijntje, veruit de kleinste van allemaal en een fabriek die niet goed kan scheiden voor zover ik geinformeerd ben. QRM en AVL hebben de grootste voorraden en zitten niet zover van elkaar af dus zouden samen een economische fabriek op kunnen zetten. Molycorp heeft een mijn die ze niet mogen gebruiken zonder zware zeldzame aarden en een scheidingsfabriek (in paniek gekocht voor veel te veel geld) in Letland of iets dergelijks die nog moet bewijzen of ze zware zeldzame aarden kunnen scheiden. Het spul moet er natuurlijk ook heen geleept worden, mogelijk dat QRM of AVL daar een oplossing voor hebben. Lynas zit nog steeds met problemen met hun scheidingsfabriek in Maleisië en heeft weinig zware zeldzame aarden. Het is dus allemaal niet zo simpel als dat u aangeeft in uw reactie.
  10. [verwijderd] 23 juni 2011 19:24
    Beste Willem je praat al bijna Goldman Flush na. Ja er heerst een hype
    om deze earths. Maar niemand heeft de de kennis in het westen Laatst staan een plant die bruikbaar is om te scheiden. Hree zijn van noodzakelijk belang voor de komende decenia. In deze markt gaat volgens mij iets van 2 miljard in om. Dus waarom een bubbel. De markt bestaat altijd uit een stukje vraag en aanbod. en de vraag zal groot worden. Ik bezit persoonlijk Ucore. ook al is dit aandeel aardig afgestraft door de Wargame traders. Maar heeft de beste papieren om uiteindelijk de USA te bevoorraden
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links