Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eurobom op scherp

Nadat Der Spiegel afgelopen vrijdagavond berichtte over een aanstaande default en exit uit de euro van Griekenland was de toon gezet voor het weekend. Veel bankdirecteuren hebben uit pure zenuwen de sirtaki gedanst.

Dus als u afgelopen weekend uw hond uitliet in 't Gooi en u zag van die mannetjes in driedelig gekke bokkensprongen doen (bankdirecteuren staan niet als goede dansers te boek), dan waren dat dus die bankdirecteuren.

Maar dat waren niet de enigen die gekke bewegingen maakten. In Ierland heeft de minister van Energie, meneer Pat Rabbitte, zich laten ontvallen dat de Ierse noodleningen geherstructureerd (vrij vertaald: default) moeten worden. De Ierse premier heeft tevens gezegd dat Ierland maar weinig kaarten heeft om aan haar verplichtingen te kunnen voldoen en dat iedere kaart zijn eigen moment heeft om ingezet te worden.

Kortom, Ierland wil en kan haar schuld niet betalen onder de huidige voorwaarden en condities. Als het linksom niet kan, dan maar rechtsom. Een default en exit van de euro is dus ook hier niet uit te sluiten.

Keynesianse inquisitie
Wat mij nog veel meer verbaasde dit weekend waren de economen die nu allemaal in koor zeggen dat de Griekse schuld DUIDELIJK onhoudbaar is en dat Europa er wat aan moet doen bladibla. Nu waren het juist deze mensen die vorig jaar het hardst schreeuwde dat Griekenland NOOIT zou defaulten en dat alles tiptop in orde was en zou blijven.

Het kleine groepje mensen dat meer dan een jaar geleden al zei dat Griekenland zou ploffen (waaronder de auteurs van dit artikel) werden door deze Keynesianen verketterd. De termen die werden gebruikt om ons te beschrijven waren op z’n zachts gezegd beledigend van aard. Spaanse tijden waren aangebroken…

Wel nu, deze mensen beweren nu dat Griekenland binnenkort dus wel gaat ploffen maar de rest van de PIIGS (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland, en Spanje) niet, want zij zijn allemaal sterk genoeg en mocht het ondenkbare alsnog gebeuren dan zal de Europese Unie op haar ECB-paard met het IMF als schildknaap de crisis in de kiem smoren. Yeah right! Dit is dus een boel larie.

Recept voor een bom
In de PIIGS valt de economische groei over de hele linie tegen, wat leidt tot lagere belastinginkomsten voor de PIIGS. Verder valt in veel landen het innen van belasting tegen. De werkeloosheid blijft ook stijgen met als gevolg dat steeds meer particulieren hun schuld niet kunnen betalen. De banken krijgen te maken met steeds meer wanbetalers.

Door de werkeloosheid lopen de consumentenbestedingen erg sterk terug, wat weer minder inkomsten (BTW en winstbelasting) voor de PIIGS betekent. Veder krijgen retailers het steeds moeilijker de rente op hun schuld te betalen, laat staan de aflossing. Dit zet de banken verder onder druk. Kortom het is een groot drama. Les Misèrables is er niks bij.

De EMU blaast zichzelf op
Uiteindelijk zijn niet alleen de PIIGS verantwoordelijk voor deze rotzooi. De EMU (Europese Monetaire Unie) als geheel heeft gefaald bij de oprichting van haar clubje met als climax de introductie van de euro (zie mijn vorige columns).

Maar in plaats van de fouten toe te geven en het verstandige te doen, is de tactiek van de Europese Unie (EU) om er meer geld tegen aan te smijten. De gokverslaafde PIIGS krijgen dus onze belastingcenten om oude gokschuld af te lossen en om er nog een paar jaar mee door te gokken, zolang ze maar beloven dat ze minder en goedkoper gaan gokken!

Het is dan ook frappant dat wij Nederlanders niet meer in het geweer komen tegen het wanbeleid van onze regering en die van de andere EU-landen. Wat er wel gedaan moet worden, daar zal ik (Alexander Sassen van Elsloo) het een andere keer over hebben.

Alpenmunt
Wat wel gezegd kan worden is dat de bovenstaande explosieve cocktail de Zwitserse frank in de kaart zal spelen. Veel euroberen beleggen dan ook in deze Alpenmunt. De grafiek van de euro-frank vertelt ons dat we in feite op het punt van een doorbraak zijn aanbelandt waar het gaat om de kracht van de Zwitserse frank.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De trend is al tijden neerwaarts en de kracht die de euro heeft weten op te bouwen tegen de frank heeft niet meer dan een status quo van een paar maanden opgeleverd. Natuurlijk zijn er substantiële bewegingen geweest maar als proces is dat allemaal weer te niet gedaan ten gunste van de Zwitserse frank.

Daarmee is een correctie gerealiseerd die zijwaarts verlopen is binnen de neerwaartse langeretermijntrend. Om alles in perspectief te zien, vindt u hieronder de weekgrafiek van het valutapaar euro - Zwitserse frank.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De neerwaartse trend moet heel serieus genomen worden omdat de RSI inmiddels de bovenzijde van zijn bearmarktrange heeft behaald en in feite nu weer neerwaarts moet draaien en oversold worden.

Met koersen die tegen de lows van deze trend aanliggen en een RSI die nog een heel eind moet afleggen duidt erop dat als deze trend gecontinueerd wordt er nog wel een behoorlijke daling plaats kan hebben. De RSI zegt in ieder geval dat er ruimte is.

Inflatieverzekering
Verder zijn commodities ook in trek als inflatieverzekering. Hierbij moet wel gezegd worden dat de prijzen hiervan ook van de economische vooruitzichten afhangen. Beleggers die positief zijn op economische groei maar bezorgd zijn over de euro, yen en dollar, die beleggen vaak in commodities zoals koper en olie (het Osama-effect zal snel worden gecorrigeerd, want terrorisme gaat er echt niet minder om worden).

Maar wij hebben liever goud (minder afhankelijk van economische groei), maar net zoals met zilver zijn zeer sterke koersschommelingen mogelijk. Deze edelmetalen zijn dan ook voor de lange termijn. Maar de recente afslachting in zilver is ook weer een mooi instap- dan wel bijkoopmoment.

De grafiek van zilver heb ik van de week al besproken. Er heeft een crash plaatsgevonden. De moeilijkheid van een commodity als zilver is dat er vaak crowded trades ontstaan waarbij iedereen dezelfde kant op zit. Een tweede nadelig punt van een belegging in zilver is dat er op z'n minst een zweem van manipulatie door grote spelers omheen hangt.

Dit geeft in ieder geval een onbehaaglijk gevoel en als het tegenzit levert het ook nog eens een squeeze of een crash op. Zo ook in dit geval. De bewegingen gaan hard in dit metaal, en dat zal ook het geval zijn bij een herstelpoging.

Klik op de grafiek voor een grote versie


Gökhan Erem maakte jaren furore op IEX als de helft van het illustere technische analyse-tweetal Erem & Nikken. Na vijftien jaar samenwerking bij verschillende grote financiële instellingen hebben zij de krachten gebundeld in Erem + Nikken. Inmiddels voeren de twee hun eigen website eremplusnikken.nl, waarmee zij beleggende particulieren van technische analyse voorzien.

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Erem heeft geen belang bij uw transactiegedrag doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, wordt geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van deze column aanvaard. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen.

Alexander Sassen van Elsloo is head of research bij Hobart Capital Markets in Londen. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en is bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Sassen van Elsloo heeft geen enkel belang bij het feit of u wel of geen transactie doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, aanvaardt Sassen van Elsloo geen enkele vorm van aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

Sassen van Elsloo en Erem hebben tijdens hun samenwerking in de brokerwereld voor hedgefunds deze unieke combinatie van FA en TA als handelsmerk gevoerd. Met deze invalshoek bestuderen zij redenen en oorzakelijke verbanden, met hun eigen specialismen. Voor meer info over Sassen van Elsloo: klik hier.Voor meer info over Ere...

Meer over Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

  1. apr '11 Uit het goede hout gesneden 3
  2. apr '11 Het begin van het einde 13
  3. mrt '11 Beleggen in bling 1

Gerelateerd

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 mei 2011 18:21
    Griekenland is dus failliet, platzak, blut. Hebben de Grieken net als Portugal misschien nog een stapel met goud in de kluis van de Nationale Bank verstopt ?

    Waaruit bestaat de faillisementsboedel (...staatsbedrijven ?) Wat levert een openbare veiling van Kos, Kreta of Zakynthos op ?

  2. [verwijderd] 10 mei 2011 20:26
    Als Griekenland samen met Turkije een muntunie vormt en daarmee (tijdelijk) uit de unie stappen, zal er een moment komen dat Griekenland weer met de unie herenigd wil worden. Dit kan dan niet anders resulteren in het feit dat Turkije ook lid zal worden van de EU, hetgeen niet in het minst wenselijk is.
  3. [verwijderd] 11 mei 2011 08:45
    Heren,

    Interessante vaststelling van feiten. Enige nuance mbt zilver en de manipulatie van grote partijen is echter wel op z'n plaats.

    De crash die heeft plaatsgevonden was een crash in de papieren zilvermarkt, die inderdaad onder zware manipulatie gebukt gaat.

    Voor de fysieke markt is er echter iets anders aan de hand want de prijzen daar liggen steeds verder boven spot naarmate de papieren markt daalt. Het is dus niet wat het lijkt.

    Beleggen in (fysiek) zilver rond deze koersen is volgens mij dan ook de beste beslissing die de retail belegger voor de komende 2-5 jaar kan doen. Een koers tussen 28-35 dollar is een uitstekend instapmoment voor de langere termijn. Ook als zilver verder terug zou gaan is er nog geen vuiltje aan de lucht. Iedere dip kan zorgeloos gekocht worden, zolang het fysieke levering betreft.

    Ter illustratie:

    12 German Marks bought an ounce of silver in 1919. But, by 1923 it took 543,750,000,000 marks to buy that same ounce of silver

    Gegeven de ongebreidelde geldcreatie in de printstraten van de FED en ECB is het dus bijzonder aan te raden om in fysiek zilver te beleggen.

    Niet om rijk van te worden maar om jezelf te beschermen tegen de policies van onze gekochte regimes en de onlusten/oorlog die op de loer liggen.

    Op een dag maakt het niet meer uit hoeveel euro je ooit betaalde voor een ounce zilver, maar hoeveel zilveren ounces je op dat moment in je zak hebt.

    Juan
  4. Alexander Sassen van Elsloo 11 mei 2011 08:59
    @Gezellig helaas valt er niks te veilen bij een eenzijdige default van Griekenland. Wel kunnen er bezittingen die in het buitenland worden gehouden door Griekenland worden geblokt zo niet in beslag worden genomen. Juridisch is het allemaal moeilijk, dus de echte winnaars zullen de advocatenkantoren zijn. Maar alles meegnomen zijn deze bezittingen veeel en veel kleiner dan de openstaande schulden. Kortom, een druppel op een hete plaat.
  5. Alexander Sassen van Elsloo 11 mei 2011 09:07
    @Tsunami Fysiek zilver is inderdaad een ander verhaal. Voor een handelaar is de papierenmarkt echter wel interessant door de volatiliteit (daarin ligt ook het risico) en handelbaarheid. Maar als je een echte beer bent dan moet je inderdaad alleen maar fysiek goud, fysiek zilver etc aanhouden. Bedankt voor je bijdrage.
  6. [verwijderd] 11 mei 2011 09:24
    Een particulier die schulden maakt moet zorgen dat zijn schulden zo hoog zijn dat de Staat(een term uit vorige eeuw uit een toekomst roman 'Vereende Staat' met een gebouw Integraal)om dreigt te vallen. Politici liggen dan bij je in bed om de schulden op te lossen. Ik las dat zilver feitelijk 15,5 usd waard is en goud 850 usd. Shortjes kopen dan maar?
  7. [verwijderd] 11 mei 2011 09:30
    @Masterguns
    Misschien kunnen @Sassen van Elsloo en @Erem in de nabije toekomst misschien een artikel schrijven over het beleggen in olijfolie en fetakaas.

    In dit geval adviseer ik @Juan Tsunami om niet fysiek te gaan beleggen in desbetreffende waren. Naast de beperkte houdbaarheidsdatum bestaat er natuurlijk het risico dat deze lekkernijen je belegging verorberen. :).
  8. Henk30 11 mei 2011 09:57
    Interessant is wat vandaag in de krant te lezen was: De Grieken beginnen nu hun staat op te bouwen.
    Van de 30 miljard ontdoken belasting werd in 2009 1,7 via boetes terughaaldm, 2010 5 en dit jaar naar verwachting 11 miljard.
    Voor het eerst wordt efficient elektronisch gekontroleerd met een nieuw opgebouwd data systeem, ervoor was alles nog op papier.

    De afschaffing van de Euro is overigens dommste voor Duitsland en Nederland.
    De lage buitenwaarde heeft de afgelopen twee jaar in Duitsland voor een boom gezorgd met 1 a 2 miljoen nieuwe banen,
    waarvan een deel ook overswapt is naar Zwiserland. En zeker ook naar Nederland.
    In Zwitserland 120'000 meest hoog gekwalificeerden banen erbij.
    AOW problemen voor de verre toekomst nu ook opgelost.
    De woningen in Zürich in Geneve zijn onbetaalbaar geworden.
    Een terugkeer naar de Drachme kost de duitse banken geschatte 30 miljard. Gebeurt dus niet.
  9. [verwijderd] 11 mei 2011 09:58
    quote:

    Gezellig schreef op 11 mei 2011 09:30:

    @Masterguns
    Misschien kunnen @Sassen van Elsloo en @Erem in de nabije toekomst misschien een artikel schrijven over het beleggen in olijfolie en fetakaas.

    In dit geval adviseer ik @Juan Tsunami om niet fysiek te gaan beleggen in desbetreffende waren. Naast de beperkte houdbaarheidsdatum bestaat er natuurlijk het risico dat deze lekkernijen je belegging verorberen. :).
    Lol, al vraag ik me af of de Grieken nog de gunfactor krijgen qua handel als ze daadwerkelijk defaulten...
  10. [verwijderd] 11 mei 2011 10:08
    quote:

    Juan Tsunami schreef op 11 mei 2011 08:45:

    Ter illustratie:

    12 German Marks bought an ounce of silver in 1919. But, by 1923 it took 543,750,000,000 marks to buy that same ounce of silver

    Gegeven de ongebreidelde geldcreatie in de printstraten van de FED en ECB is het dus bijzonder aan te raden om in fysiek zilver te beleggen.

    Niet om rijk van te worden maar om jezelf te beschermen tegen de policies van onze gekochte regimes en de onlusten/oorlog die op de loer liggen.

    Op een dag maakt het niet meer uit hoeveel euro je ooit betaalde voor een ounce zilver, maar hoeveel zilveren ounces je op dat moment in je zak hebt.

    Juan
    Hoi Juan,

    Ik ga een heel eind met je mee als het gaat om het fysieke edelmetaal, maar zit toch met een paar problemen. Wist je dat in het verleden er in crisistijden er een verbod is geweest voor anderen dan de overheid fysiek goud te bezitten? En dat het dan door de overheid in beslag genomen werd? Als er crisis ontstaat in de economie is dat nog best een reeele optie. Als het financiele systeem ineendondert moeten de ambtenaren tenslotte betaald worden willen ze blijven werken. En op een munteenheid die aan hyperinflatie onderhevig is zit je dan niet te wachten. Vluchten voor de overheid met je 85 kilo fysiek goud/zilver is dan best een uitdaging...
  11. [verwijderd] 11 mei 2011 13:51
    quote:

    masterguus schreef op 11 mei 2011 10:08:

    [...]

    Hoi Juan,

    Ik ga een heel eind met je mee als het gaat om het fysieke edelmetaal, maar zit toch met een paar problemen. Wist je dat in het verleden er in crisistijden er een verbod is geweest voor anderen dan de overheid fysiek goud te bezitten? En dat het dan door de overheid in beslag genomen werd? Als er crisis ontstaat in de economie is dat nog best een reeele optie. Als het financiele systeem ineendondert moeten de ambtenaren tenslotte betaald worden willen ze blijven werken. En op een munteenheid die aan hyperinflatie onderhevig is zit je dan niet te wachten. Vluchten voor de overheid met je 85 kilo fysiek goud/zilver is dan best een uitdaging...
    Hi Master Guus,

    Die policy kunnen we niet uitsluiten, evenals martial law en WOIII. Ik denk tegen de tijd dat de NL politie bij de deuren langsgaat om goud en zilver te confisqueren, er al hele grote andere problemen zijn op het toneel, denk je niet?

    Het zal overigens niet de staat zijn die losgaat als de Ponzi klapt, maar de jeugd en onderklasse clans die vervelend gaan doen en op rooftocht zullen gaan. Zoals gezegd, de problemen zullen multitude zijn en Juan hedged zich daar zo goed mogelijk tegen, meer valt er niet te doen.

    BTW, De disconnect tussen papier en fysiek wordt mettertijd steeds groter let maar op. Zeker bij een nieuwe zilverdip zul je zien dat fysiek schaars en duur blijft. Dit zal uiteindelijk voor iedereen pijnlijk duidelijk maken, dat het papiergeld steeds waardelozer wordt, oftewel stevige prijsinflatie bij een sterk aftakelende economie.

    Dit wordt geen mooi einde voor velen, vooral de houders van papier, zoveel is duidelijk.

    Overigens knijpt Juany zich in zijn handen als hij met 85 kilo PM's in de pocket op high ground zit. ;-)

    Bottom line: zie de eerste wave te overleven, de tweede wave zien we daarna wel weer.

    Juan
  12. Alexander Sassen van Elsloo 11 mei 2011 15:58
    @groenvoer ik moet eerst zeggen dat mijn kennis op gebied van hout erg beperkt is. Ik weet wel dat er vele alternativen zijn voor hout en dat in tijde van crisis het milieubewustzijn praktisch verdwijnt. Maar hout is in ieder geval een tastbaar goed. Vraag is hoe hier in te beleggen. Via aandelen heb je toch weer papier in handen (ik weet, dat is ook hout, maarja..). Ik weet wel meer over agri. Landbouwgrond verdwijnt door verstedelijking, verschraling, erosie, etc. terwijl werelbevolking groeit en eetpatronen ook (meer vless, dus is er veel meer graan enzo nodig). Dus beleggingen die daar mee te maken hebben zijn dus interessant volgens sommige commodity beleggers. cheers
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links