Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verkopen in mei?

Iedereen in de beleggingswereld kent het gezegde: Sell in May and go away but remember to be back in September. In de maanden hiertussen zou het rendement stukken lager liggen en kun je je dus maar beter elders begeven met je geld. Als de koersen echt dalen vanaf mei, kun je er beter maar op tijd bij zijn. Alles in de verkoop vandaag dus?

Verklaringen effect
In de literatuur worden verschillende verklaringen aangedragen voor het Sell in May-effect. In zomerperiodes is het vaak rustiger op de beurs met lage liquiditeit en dito handelsvolumes, waardoor de koersen moeilijk van hun plek komen. Een andere verklaring kan worden gevonden in het landbouwseizoen. In de zaaitijd moet geld worden geleend waardoor de rente stijgt en de koersen dalen. Later, in de oogsttijd, vindt het omgekeerde patroon plaats. Aangezien de invloed van de landbouw binnen de economie steeds verder is gedaald, lijkt deze verklaring moeilijk meer stand te houden.

Maar gaat het effect überhaupt op? In de Nederlandse context wordt vaak gekeken naar koersen vanaf 1983: het begin van de AEX. Ik heb eens verder gezocht en heb gekeken naar het verloop van de CBS koersindex, die na opheffing is overgegaan in de Amsterdam All Share index. Deze index begint in 1953, wat dus 58 jaar koershistorie oplevert. Kijkend naar koersrendement (de blauwe staven) is mei inderdaad een slechte beleggingsmaand. Echter, kom vooral niet terug in september maar stel de terugkeer twee maandjes uit tot begin november. Deze verlening staat in de literatuur ook bekend als de Halloween indicator.

Betaling dividend
Maar er is natuurlijk meer dan koersrendement alleen: beleggers ontvangen ook dividend. En laat deze betaling in Nederland nou juist vooral in mei plaatsvinden. Dividendrendementen zijn helaas pas vanaf 1980 beschikbaar. Voor het gemak heb ik maandelijkse dividendrendement in de periode 1980-2010 opgeteld bij het maandelijkse koersrendement vanaf 1953. Wat blijkt? Mei is juist een uitstekende beleggingsmaand!

Het gemiddelde maandelijkse rendement in de periode juni-oktober is -0,1%. In de maanden november-mei is het daarentegen maar liefst +1,6%. Het matige rendement is daarbij ook nog eens gekoppeld aan een hoger risico: de koersuitslagen in de periode juni-oktober zijn groter zijn dan in de maanden november-mei. Geeft dit garanties voor de toekomst? Helaas. Wel laat het zien dat Sell in May met een korreltje zout moet worden genomen. Ik stel voor om het gezegde aan te passen in: Tune out in June and stay sober through October.


Dirk Gerritsen is vanaf 2005 verbonden aan de Utrecht University School of Economics. Zijn academische interesse liggen op het gebied van Financiële Markten en Beleggingen. Samen met Arie Buijs schreef hij de boeken Eigen Schuld: Beleggingslessen uit de crisis en Fabeltjes over beleggen: Borrelpraat en tegeltjeswijsheden nader bekeken. Gerritsen belegt in aandelen, beleggingsfondsen, ETF’s en certificaten.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Dirk Gerritsen

Dirk Gerritsen is vanaf 2005 verbonden aan de Utrecht University School of Economics. Zijn academische interesse richt zich voornamelijk op Financile Markten en Beleggingen. Samen met Arie Buijs schreef hij de boeken Eigen Schuld: Beleggingslessen uit de crisis en Fabeltjes over beleggen: Borrelpraat en tegeltjeswijsheden nad...

Meer over Dirk Gerritsen

Recente artikelen van Dirk Gerritsen

  1. apr '17 Oh, die analistenadviezen II 46
  2. aug '16 Geert Schaaij-effect: +1% 38
  3. apr '11 Verkopen in mei? 13

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links