Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Belegger slimmer dan ondernemer?

Ik kijk iedere maand uit naar de IFO index. Al jaar en dag dé leading indicator van Europa. De laatste kwam afgelopen week uit en ja, de Duitse ondernemers zijn nog steeds razend enthousiast. Jammer voor beleggers is dat de aandelenbeurs ook zo'n mooie leading indicator is. Ik zoek eigenlijk een indicator die vóór loopt op de beurzen.

Maar opvallend genoeg lopen deze twee indicatoren nu uit de pas. De ondernemers zijn een stuk enthousiaster dan de beleggers. Wie hebben er gelijk? Of zijn er diepere oorzaken? De MSCI Europe Index heeft immers bedrijven uit Zuid-Europa en de IFO is een onderzoek onder Duitse ondernemers. Overigens, opvallend genoeg is er geen impact van de Japanse aardbeving.

De IFO index bestaat uit de antwoorden op twee verschillende vragen: een over de huidige omstandigheden en een over de verwachte economische ontwikkeling. De verwachtingen zijn uitermate positief. Een tikkeltje minder als afgelopen maand, maar we zitten wel op het hoogste punt sinds de Duitse eenwording. Deze indicator reageert een stuk eerder dan de omschrijving van de huidige omstandigheden, maar laat ook wat meer valse signalen zien. Vandaar dat de Duitse IFO liever deze indices samenvoegt.

Je kunt van deze twee subindices mooie grafieken maken. Op de liggende as staan de verwachtingen en op de staande as de huidige toestand. En zo zie je mooi wanneer je in de boom en in de recessie zit. De rode stip is de laatste uitkomst. Op zich lijkt alles dus nog koek en ei. Deze grafiek maakt voordurende rondjes, van boom naar neergang naar recessie naar opgang en weer naar boom.

We zitten nog dik in boomfase. Alleen verzwakt het iets. De vorige keer dat we het keerpunt in de recessie zagen, was juni 2009. De beurs bodemde in maart 2009. Maar ja, gelukkig zien we dat de aandelenkoersen dat al lang hebben verdisconteerd. Zouden beleggers dan echt slimmer zijn dan ondernemers?


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links