Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Skagen Global of ING Global Opportunities

Het veelgeprezen Noorse Skagen Global of toch het oer-Hollandse ING Global Opportunities? Dat was rond de jaarwisseling plotseling de vraag die opdoemde. In de IEX Fonds 40 kwam een plekje vrij in de categorie Aandelen Wereldwijd nadat duidelijk werd dat BNP Paribas Obam uit de index moest worden verwijderd door zowel tegenvallende resultaten als door het vertrek van de beheerder van de afgelopen twintig jaar, Rolf Stout.

Op basis van een flink aantal criteria bleven er twee serieuze kandidaten voor de opengevallen plek over, Skagen Global en ING Global Opportunities. De keuze viel op het populaire Noorse fonds, maar de reden was vooral dat ING al met het maximale aantal van drie fondsen vertegenwoordigd was in de index. Op alle fronten was het een nek-aan-nek race tussen de twee fondsen die gedoemd was in onbeslist te eindigen.

Rendement
Beide fondsen slagen er structureel in de index achter zich te laten en hebben de afgelopen jaren een imposant trackrecord opgebouwd. Alleen in rampjaar 2008 deden beide fondsen het slechter dan de MSCI World, maar het verschil was bescheiden – althans in vergelijking met de outperformance in de jaren ervoor en erna.

Opvallend was bijvoorbeeld 2007 toen de wereldindex ruim 4% verloor en Skagen Global (+12%) en ING Global Opportunities (+14%) ruimschoots in de plus eindigden.  Het jaar van het scherpe herstel, 2009, laat een nog duidelijker plaatje zien. De index leverde een rendement op van 24%, de twee fondsen haalden meer dan het dubbele rendement.

Fonds 2007 2008 2009 2010
Skagen Global (EUR)
+12%
-44%
+49%
+24%
ING Global Opportunities
+15%
-42%
+51%
+20%
iShares MSCI World (EUR)
-4%
-38%
+24%
+16%

 

Over de afgelopen tien jaar – bekend als ‘het verloren decennium’ - haalde Skagen Global een geannualiseerd rendement van liefst 11,23%. ING Global Opportunities viert dit weekend zijn tienjarig bestaan en kampt over die periode nog met de naweeën van de dramatische start in 2001 en 2002 en staat sinds inceptie nog onder water. 

Het verschil over die periode valt dus wel levensgroot in het voordeel van de Noren uit. Maar daarbij moet worden aangetekend dat het Global Opportunity Fund een doorstart is van het voormalige ING Global Growth Fund en sinds die tijd fundamenteel van karakter veranderd is.

Kosten
De kosten van beide fondsen zijn schappelijk te noemen, zeker als ze in verhouding tot de prestaties worden gezien. Waar de iShares MSCI World (EUR) een total expense ratio (TER) en management fee heeft van 0,5% bedragen die voor Skagen Global respectievelijk 1,29% en 1,00% en voor ING Global Opportunities 1,34% en 1,20%. Het is duidelijk, bezuinigen op kosten is in dit geval bezuinigen op kwaliteit.

Fonds sharpe st. dev.
Skagen Global (EUR)
0,22
22,3
ING Global Opportunities
0,29
18,8
iShares MSCI World (EUR)
0,02
18,5

 

Fondsbeheerder en strategie
De fondsbeheerders Kristian Falnes en Tycho van Wijk zijn beide in juli 2009 aangetreden en hebben sindsdien het succes van hun fonds kunnen doorzetten. Dat doen ze met een duidelijke en duurzame strategie waarbij ze de wereldindex nadrukkelijk links laten liggen. Falnes zoekt, geheel in lijn van de huisstijl van Skagen, naar ‘minder populaire, ondergewaardeerde en weinig geanalyseerde’ aandelen.

Van Wijk deelt zijn portefeuille in zeven thema’s in, die elk weer onderverdeeld zijn in subthema’s. Een duidelijke, begrijpelijke en thematische aanpak. Morningstar rangschikt het Skagen-fonds in de categorie Large Cap Gemengd en het ING-fonds in Large Cap Groei.

Allocatie
Hoewel ook Skagen Global de laatste maanden vermogen van opkomende markten naar Amerikaanse aandelen heeft verschoven, zijn beide fondsen onderwogen ten opzichte van de wereldindex in de VS (resp. 43 en 48% tegenover 54% voor de index). Skagen Global heeft een duidelijke overweging in Europese aandelen (acht procentpunten) , ING Global Opportunities in opkomend Azië (zeven procentpunten). 

Op sectorniveau zijn de uitschieters nog iets groter. Skagen Global heeft 58% in productie-economie (index 44%) en slechts 28% in de diensteneconomie (index 38%). ING Global Opportunities blijft wat sectorwegingen betreft juist heel dicht bij de wereldindex.

Volatiliteit
De volatiliteit van de fondsen is hoger dan die van de wereldindex en ook hier weer nauwelijks een haarbreedte verschil. De sharpe ratio van het Skagen-fonds is 0,22 en die van het ING-fonds 0,29, de standaardeviatie bedraagt respectievelijk 22 en 18.

Fonds TER man.fee
Skagen Global (EUR)
1,29%
1,00%
ING Global Opportunities
1,34%
1,20%
iShares MSCI World (EUR)
0,50%
0,50%

 

Conclusie
De twee fondsen zijn met recht paradepaardjes van het huis geworden. Rendementen uit het verleden zeggen misschien niets over de toekomst, maar de Skagen Global heeft sinds de lancering in 1997 bewezen alle stormen met succes te kunnen doorstaan. Aan Falnes de taak die onwaarschijnlijke prestatie voort te zetten. Hij kan daarbij teren op ervaring die hij opdeed bij een ander fonds met vergelijkbare strategie, Skagen Vekst.

Van Wijk heeft sinds hij de teugels in handen heeft ook de successen aan elkaar geregen, zij het met rugwind op de beurs. Het trackrecord van beide fondsen – en dat is breder dan ‘rendement uit het verleden’ – is ronduit puik en boezemt vertrouwen in voor de toekomst. Garanties bestaan niet, maar de kans is onevenredig groot dat beide fondsen ook in de komende jaren een betere investering blijken te zijn dan een tracker op de wereldindex. 

De afgelopen tien jaar was Schraalhans keukenmeester voor indexbeleggers. De outperformance van beide fondsen is te danken aan een handvaste en overzichtelijke strategie. Maar natuurlijk, aan de top blijven is ook in de fondsindustrie moeilijker dan er te komen. En wat de keus tussen de twee fondsen betreft, met enig chauvinisme en op basis van de afgelopen vijf jaar eindigt deze fondsentwist onbeslist. Wie niet kan kiezen, kan in dit geval van beide walletjes eten. Skagen en ING bedoel ik dan. Laat die tracker lekker links liggen.


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links