Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Perpetual nachtmerrie adviseurs

In april 2008 bracht ING de 8% eeuwigdurende obligatie naar de markt. Beleggers waren enthousiast, de robuuste bank gaf een prachtige rentevergoeding. Als we nu kijken staat de koers net boven de 100%. Inmiddels hebben beleggers drie jaar lang die 8% geïncasseerd. Een prima belegging dus, maar hebben beleggers genoten van deze obligatie?

Waarschijnlijk niet, gedurende de kredietcrisis kwamen de perpetuele leningen in een vrije koersval terecht. De ING obligatie daalde tot een niveau van 37%. Oorzaak: de lange looptijd (een understatement bij een perpetual) en het achtergestelde karakter maken dit soort producten zeer koersgevoelig voor renteontwikkelingen en debiteurenproblemen.

Met steepeners, de variabele coupon is een aantal maal het verschil tussen de lange en korte rente, hebben beleggers soortgelijke ervaringen. Hier was de lange looptijd (debiteurenrisico) en de aparte manier van couponbepaling debet aan de scherpe koersdalingen van deze producten.

Theodoor Gilissen krijgt de schuld
Het drama was dat veel risicomijdende beleggers dit soort obligaties in portefeuille hebben genomen, vaak geadviseerd door hun vermogensbeheerders. Beleggers kregen slapeloze nachten van de negatieve koersontwikkeling, maar nu lijken de adviseurs eenzelfde lot te moeten ondergaan. Er zijn op het dieptepunt van de crisis veel klachten richting vermogensbeheerders geuit.

Volgens een gisteren gepubliceerde uitspraak van de rechter moet Theodoor Gilissen de koersverliezen vergoeden die een klant maakte op deze obligatieproducten. Reden: Gilissen adviseerde deze obligaties en stelde het risico daarvan gelijk aan dat van reguliere obligaties. Hoe moeten we deze rechterlijke uitspraak typeren en wat heeft het voor gevolgen voor beleggers in deze producten?

Steepeners en perpetuals
Ten eerste stel ik vast dat de rechter gelijk heeft wat betreft de risicoverschillen tussen steepeners en perpetuals met reguliere obligaties. Het is onbegrijpelijk dat de bank zijn klanten daar kennelijk niet op gewezen heeft. Dat betekent overigens niet dat risicomijdende beleggers helemaal geen steepeners of perpetuals in portefeuille zouden mogen hebben.

In het betreffende geval blijkt de klant voor meer dan 25% van zijn portefeuille in deze producten te hebben belegd. Ik denk dat als het om een enkele lening zou gaan de uitspraak van de rechter anders zou zijn geweest.

Lehman Brothers
Een tweede opmerking die ik heb is dat de rechter vindt dat deze obligaties niet aangemerkt kunnen worden als defensieve belegging. Een begrijpelijk constatering, maar ik vind toch dat we moeten oppassen met containerbegrippen als offensief en defensief. Hoe een product getypeerd moet worden hangt niet alleen af van de constructie.

Een reguliere lening kan “defensief” zijn, maar als de debiteur Lehman Brothers is, wordt het een ander verhaal. Is een “reguliere” Griekse staatslening defensief? Belangrijker dan te constateren of een product defensief dan wel offensief is, is te analyseren wat de risico’s zijn en onder welke scenario’s een product goed of slecht presteert. En dan is de conclusie zeker dat steepeners en perpetuals onder veel meer scenario’s slecht presteren dan een reguliere lening.

Risico
Tot slot moet geconstateerd worden dat veel steepeners en perpetuals fors in koers hersteld zijn. Zeker als de tussentijds uitgekeerde couponrente worden meegeteld is er in de meeste gevallen geen sprake meer van verlies. Betekent dit dat deze producten toch niet zo’n hoog risicoprofiel hadden? Nee, het feit dat er zo’n sterk koersherstel is opgetreden zegt niets over het feitelijk risico.

Een risicovol product herken je niet alleen aan sterke koersdalingen maar ook aan sterke koersstijgingen. Mogelijk dat klanten op het dieptepunt perpetuals hebben verkocht (of laten verkopen) omdat zij zich een mogelijk verder verlies niet konden permitteerden. Zij hebben niet kunnen profiteren van het latere herstel.

Goede uitspraak
Het is heel goed dat de rechter niet in de valkuil is getrapt en deze obligaties als bovengemiddeld riskant heeft bestempeld. Het biedt beleggers die vroegtijdig zijn uitgestapt de mogelijkheid toch met een claim te komen. Vermogensbeheerders kunnen dan niet aankomen met het verhaal dat de belegger had moeten wachten op het uiteindelijk opgetreden koersherstel.

De rechterlijke uitspraak is goed omdat vermogensbeheerders op hun verantwoordelijkheid worden aangesproken voor aantoonbaar verkeerde adviezen. Ik voeg daar echter aan toe dat ik hoop dat beleggers niet achterover leunen en dit opvatten als een stimulans de eigen verantwoordelijkheid te negeren.

Het is op zijn minst aan te bevelen uw vermogensbeheerder van tijd tot tijd kritisch te ondervragen over minder duidelijke producten in uw portefeuille.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 22 februari 2011 17:22
    Marcel,

    U schrijft:

    Gilissen adviseerde deze obligaties en stelde het risico daarvan gelijk aan dat van reguliere obligaties.........

    Op het moment dat die perpetuals uitgegeven werden, zou je dat toch helemaal niet zo riskant kunnen noemen. Op DAT moment had men ook in bedrijfsobligaties kunnen stappen en bij een beetje negatieve ontwikkeling van zo'n bedrijf zou zo'n obligatie ook in heel rap tempo zijn waarde verloren hebben. We hebben het vaak genoeg meegemaakt de afgelopen tien jaar.

    Wie toendertijd, zoals ik, in die perpetuals stapte realiseerde zich wel degelijk dat er "enig" risico aan verbonden was, maar de ontwikkelingen daarna waren exceptioneel. En werkelijk exceptioneel, zoals ze in geen tientallen jaren waren voorgekomen. Ik vind het dan ook erg kort door de bocht van de rechter om nu maar de adviseur aan te klagen. Zo'n uitspraak houdt volgens mij dan ook echt in, dat je als adviseur vrijwel NIETS meer kunt aanraden, want uieindelijk leert een bijna 40 jarige beleggerservaring: Uiteindelijk kan er met van alles en nog wat iets misgaan.

    Wat deze zaak extra triest maakt is dat de waarde van de betreffende stukken weer hersteld is en de bezitters, afgezien van wat slapeloze nachten wellicht, een pracht van een rendement hebben gemaakt en we zijn pas drie jaar ver. Tot in lengte van jaren gaan ze 8 procent opbrengen terwijl je momenteel bij de banken niet meer dan een paar procent krijgt.

    De belegger met het inzicht dat markten altijd gruwelijk overdrijven en de perpetuals opkocht op koersen van 50, 60 procent van de huidige koers, heeft helemaal grandioos goed geboerd.

    Mijn grote bezwaar tegen dit soort rechterlijke uitspraken is dat men achteraf oordeelt. Achteraf was er natuurlijk meer risico dan men zich vooraf realiseerde. Maar dat geldt voor vrijwle alle belegginen of je nu deze perpetuals neemt, of goud of onroerend goed of een aandeel.

    Vorige week werd in België PETERCAM veroordeeld voor precies hetzelfde geval. Ik moet zeggen ik stond perplex omdat de pensioenbeheerder die miljoenen in de perpetuals had gestoken echt wel geweten moet hebben waarmee hij bezig was. En ook deze pensioenbeheerder, raakte net als de klant uit jouw artikel, in paniek en verkocht op de bodem van de markt om dan over de adviseur zijn beklag te doen. In mijn ogen, en ik blijf daarbij: Volstrekt onterecht.

    Tenslotte Marcel om aan te geven dat ik echt wel weet waarover ik praat: Ik stopte ook een.... miljoenenbedrag enkel en alleen van deze perpetual in een fonds en ik heb NOOIT het gevoel gehad dat "iemand" mij belazerd of benadeeld had. De financiële crisi kwam in alle hevigheid over de marketen en dat heeft 95 procent van de beheerders niet of veel te laat zien aankomen. Gewoon , rustig blijven zitten en zelfs nog een pluk op 80 procen bijkopen.... en na drie jaar en veel zenuwen, was en is het toch een prachtbelegging geweest. Ik snap die rechter niet, die klagers niet en heb te doen met adviseurs! Je kunt feitelijk NIETS meer adviseren.

    Peter
  2. DirkDeNeu 22 februari 2011 18:24
    Peter,

    Zeer goede reactie. Ik denk dat je de spijker op zijn kop slaat. Ik vind overigens wel dat deze perpetual wat makkelijk en met weinig informatie aan particulieren is verkocht. Maar uiteindelijk is het grootste gedeelte weggezet bij professionele partijen terechtgekomen (ik schat voornamelijk pensioenfondsen).

    Het is onbegrijpelijk dat deze professionele partijen de risico's niet kunnen inschatten/begrijpen. Voor alle duidelijkheid, we praten hier niet over een Madoff-achtige constructie, maar over een product met een duidelijke prospectus.
    Dit geeft volgens mij nogmaals aan dat te veel en te onervaren mensen bij deze professionelpartijen veel te veel speelruimte hebben binnen deze organisaties.

    Dirk
  3. Julian247 22 februari 2011 20:26
    Als Ing-klant werd mij geadviseerd door de ING-bank om in mijn hypotheekmandje perpetuals van ING op te nemen. Dit was nog voor de 2008-crisis.
    VRaag: mag een bank een perpetual van zichzelf adviseren aan haar clienten? Op het moment dat de crisis uitbrak daalde deze perpetual naar 20 procent en momenteel komt ie niet veel verder dan 60 procent.
  4. MrGlass 22 februari 2011 21:18
    Goed artikel en ook ik vind het terecht dat de vermogensbeheerder beter op had moeten letten bij zijn advies. Als je 63% verlies op een als veilig aangeprijst product zou moeten kunnen incasseren is er naar mijn mening weinig 'veilig' aan dat product.
    Er wordt te makkelijk gedacht over het slijten van dergelijke producten en de daarbij horende verantwoordelijkheid van de verkoper. Een verkoper moet gewoon beter kijken of het product wel past bij zijn client. En niet alleen de voordelen melden,maar ook de nadelen en/of risico's. Vooral het melden van de risico's is erg vaak, vast en zeker per ongeluk, vergeten.
    Ik moet er niet aan denken dat je zoiets als onderpand voor je hypotheek hebt. Dat is ongeveer zoiets als iemand van 63 adviseren zijn volle pensioen in aandelen te stoppen, want dat rendeertq zo lekker. Kan goed gaan, zeker. Maar als de beurs instort als de beste man 64,5 is heeft ie niks meer.
    En de rechter heeft nu geoordeeld dat een adviseur dat dus niet mag doen. Eindelijk wordt er iemand wakker.
  5. forum rang 7 ffff 22 februari 2011 22:29
    Mr Glass,

    Neem mij niet kwalijk dat ik toch even op uw posting inga. U schrijft dat als een product 63 preocent aan waarde kan inboeten, dat je zo'n product niet als veilig mag slijten. De ellende is echter dat die wetenschap pas veel later is gekomen. Op het moment van uitgifte was er eigenlijk niemand die het voor mogelijk hield dat een dergelijk product zo diep kon zakken. Dus met de wetenschap van later wordt een beoordeling gegeven van wat de adviseur toen had moeten adviseren. En in die zin kon zo'n adviseur op DAT moment, dus bij de uitgifte van de perpetual wel degelijk adviseren dat het product bij zijn client paste. Diezelfde adviseur had ook een product van Lehmann kunnen adviseren of van Madoff ( op dat moment) dat door de zeer gerespecteerde ratingbureaus ook hoog gewaardeerd werden, danwel een product van IJslandse banken waarvoor de Nationale banken van België, Duitsland , Nederland en Engeland geen enkel bezwaar zagen hun IJslandse producten op de West-Europese markten te zetten. Al die belangrijke instaties, de ratingbureaus, de Nationale banken, de toezichthouders hebben allemaal zwaar gefaald.......maar de adviseur had dat allemaal maar moeten voorzien.

    Als je rechtlijnig doorredeneert zouden die belaagde adviseurs nu weer de ratingbureaus, de toezichthouders en de Nationale banken moeten dagvaarden, want zij gingen ook uit van hun bekwaamheden en hun waarderingen van financiële producten die op de markt gezet werden. En ze sloegen geen van allen alarm. Gaven daarmee indirect ds een totaal verkeerd advies. Maar alweer: De adviseur had het dan wel moeten voorzien.

    Waar U ook volledig aan voorbijgaat is mijn eindconclusie: Je kunt eigenlijk NIETS meer adviseren, want zonder overdrijving bij IEDER product dat in de markt gezet wordt, kun je, louter theoretisch een scenario bedenken dat eens in de tweehonderd jaar voorkomt en dat dan dus niet voorgesteld had mogen worden. De afgelopen financiële crisis was zo'n zeldzaam event, waarbij iedereen faalde en eigenlijk voor dit besproken product, de perpetual eigenlijk wondergoed doorgekomen is.

    Peter
  6. [verwijderd] 22 februari 2011 23:17
    Goed artikel en interessante discussie.

    Ik ben het eens met Marcel en Mr. Glass.

    De visie dat een adviseur niets meer zou kunnen adviseren, deel ik niet. Hij dient bij zijn advies goed voor ogen te hebben aan wie hij dat advies geeft. Welke risicograad daar bij zou mogen passen en welke oplossing er met een advies gerealiseerd wordt. Bij de perpetuele lening is hier dus klaarblijkelijk niet op gewezen. Daar heeft de adviseur dus voor moeten bloeden. Terecht.
    Dat de perpetuele lening zeer rente gevoelig is en ook zeer gevoelig voor kredietrisico's ('spread') had voor geen enkel bekwaam en deskundig handelend adviseur een verrassing mogen zijn.
    Ook mogen we niet vergeten dat de uitgevende instellingen deze leningen mogen optellen bij het eigen vermogen. In die zin mogen dergelijke leningen dus ook vergeleken worden met aandelen. Het geeft dus geen pas om dergelijke leningen voor gewone obligaties te laten doorgaan.
    De steepener, waar Marcel over spreekt, is ook zo'n 'onding'. Welke visie wordt hier nu mee nagestreefd. Het is toch een soort 'gokproduct' op de rente? Hoe is die yieldcurve nu te voorspellen over 20 jaar? Steepeners hadden vaak een looptijd van 30 jaar! Frappant is ook dat het belang van de uitgevende instelling en de belegger tegengesteld is. Een hoog verschil tussen de 10- en 2 jaarsrente is gunstig voor de belegger, maar ongunstig voor de uitgevende instelling. Een vervroegde aflossingsmogelijkheid is per definitie gunstig voor de uitgevende instelling en ongunstig voor de belegger.
    Nee, adviseurs behoren risicomanagers te zijn. Als ze die rol niet goed invullen, dan moeten ze op de blaren zitten.
  7. MrGlass 22 februari 2011 23:38
    Beste ffff,
    Je kon in die tijd je geld op een spaarrekening zetten en er 3,5% rento voor vangen. Je kon datzelfde geld ook bij Icesave stallen en er 5% voor krijgen.
    Een financieel adviseur *moet* weten dat die 5% gegeven wordt omdat die bank een lagere kreditrating heeft en *dus* meer risico op omvallen heeft.
    Een *professional* behoort dus te weten dat hij die klant beter de spaarrekening van 3,5% aan kan raden als die klant zijn geld 100% zeker nodig heeft.
    Weet ie dat niet, dan is ie dus geen professional maar meer een prutser (hier mag je ook particulier invullen...) en mag hij dus geen advies geven.
    Je blijft ook op het unieke van deze crisis hameren. Probleem is alleen dat ie niet uniek is. Historie bewijst dat landen en banken ook gewoon failliet kunnen gaan als er teveel geleend wordt. Erg makkelijk zelfs. En ook dat hoort een professional gewoon te weten.
  8. DirkDeNeu 23 februari 2011 16:18
    quote:

    arjan kr schreef op 23 februari 2011 08:21:

    een perpetual moet je minstens 25 jaar houden.
    8% / 25 = 200%
    hahaha, straks ga je ook nog zeggen dat dit erg gunstig is omdat je minder vermogensrendementbelasting moet betalen na een forse daling van de werkelijke waarde :-). Al heb je een goed punt dat obligaties normaal vooral voor de lange termijn zijn.
  9. forum rang 4 Portisch 24 februari 2011 23:48
    Mr. Glass
    Het voorbeeld met Iceseave is niet juist.
    Je kreeg die rente met een staatsgarantie van Ijsland.
    Voor EUR 20.000 p.p. Dus het enige risico, bij een default, dat je zelf moet procederen in Ijsland. De NB en de consumentenbonden stonden er achter. Weet wat je doet. Hier heb je echt geen adviseur voor nodig.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links