Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Toch maar een indextracker?

Willem Gerritsen en ik hebben recent onderzoek gedaan naar analistenadviezen in 2010. Hierbij hebben we op basis van data van Analist.nl de twintig meest actieve banken qua beleggingsadviezen geanalyseerd. Verschillende interessante punten kwamen naar voren. Zo hebben beleggingsanalisten het goed gedaan in 2010, waarbij Nederlandse banken gemiddeld beter scoorden dan buitenlandse partijen.

Een andere opvallende observatie is de verdeling tussen koop-, houd- en verkoopadviezen. In 2010 was dit per bank gemiddeld respectievelijk 56, 33 en 11 procent. Het percentage verkoopadviezen ligt bij Nederlandse banken zelfs nog een stuk lager: bij de onderzochte banken was dat gemiddeld nog geen 5 procent.

Amerikaanse banken worden al tien jaar achtervolgd door aantijgingen van belangentegenstellingen en bij deze bedrijven zien we daarom een wat meer gebalanceerd beeld........


Verdeling van koop-, houd- en verkoopadviezen per bank in 2010.
 
Het grote aantal koopadviezen komt niet zozeer doordat banken anticipeerden op koersstijgingen in 2010. In de crisis van 2008-2009 lag dat percentage ook al tegen de 50 procent.

Nu hanteren banken verschillende definities over wat een koopadvies betekent: voor sommige instellingen betekent dit een verwacht positief rendement, voor andere outperformance ten opzichte van de AEX. Men zou daarom kunnen stellen dat we appels met peren vergelijken. Maar als we naar de verdeling van adviezen per bank kijken, zien we bij alle spelers een dominantie van koopadviezen.

Voor beleggers zou het zeer handig zijn als banken hun adviezen meer balanceren. Immers, wanneer een belegger een aandeel moet kopen, moet er toch ook eentje uit de portefeuille worden verkocht? Uit internationaal onderzoek is gebleken dat institutionele beleggers houdadviezen ook als verkoopadvies interpreteren. Als particuliere beleggers dat eveneens doen, is er ook voor hen ineens weer een redelijke 50/50-verdeling ten aanzien van welke aandelen moeten worden ge- en verkocht.

Particuliere beleggers
Maar particuliere beleggers nemen de koop-, houd- en verkoopadviezen doorgaans letterlijk en verkopen alleen bij een verkoopadvies. Het gevolg hiervan voor beleggers die adviezen van Nederlandse banken volgen, is dat ze 95 procent van de gehele markt in handen hebben. En dan zou u als belegger net zo goed een indextracker kunnen kopen: dit is goedkoper omdat er geen toekomstige transactiekosten zijn door portefeuillewijzigingen. Voor banken betekent dit juist het wegvallen van een continue inkomstenbron.

Kortom, het wordt tijd dat banken zich meer uitspreken en vaker verkoopadviezen publiceren. Dat zorgt voor een win-winsituatie voor banken én beleggers.


Dirk Gerritsen is vanaf 2005 verbonden aan de Utrecht University School of Economics. Zijn academische interesse liggen op het gebied van Financiële Markten en Beleggingen. Samen met Arie Buijs schreef hij de boeken Eigen Schuld: Beleggingslessen uit de crisis en Fabeltjes over beleggen: Borrelpraat en tegeltjeswijsheden nader bekeken. Gerritsen belegt in aandelen, beleggingsfondsen, ETF’s en certificaten.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Dirk Gerritsen

Dirk Gerritsen is vanaf 2005 verbonden aan de Utrecht University School of Economics. Zijn academische interesse richt zich voornamelijk op Financile Markten en Beleggingen. Samen met Arie Buijs schreef hij de boeken Eigen Schuld: Beleggingslessen uit de crisis en Fabeltjes over beleggen: Borrelpraat en tegeltjeswijsheden nad...

Meer over Dirk Gerritsen

Recente artikelen van Dirk Gerritsen

  1. apr '17 Oh, die analistenadviezen II 46
  2. aug '16 Geert Schaaij-effect: +1% 38
  3. apr '11 Verkopen in mei? 13

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 januari 2011 16:14
    Het zijn natuurlijk maar adviezen, maar het blijft inderdaad vreemd, dat je bij de meeste analistenadviezen de verkoopskandidaten met een lichtje moet zoeken. En als ze het al eens mishebben, en een koopkandidaat zakt langzaam weg het moeras in, dan verlagen ze toch gewoon het koersdoel mee naar beneden; kan het koopadvies blijven staan. Totdat het aandeel uitgekotst door alles en iedereen op de bodem ligt, dan volgt vaak alsnog het verkoopadvies. Het zou vast eens leuk zijn, om de koers van, pak 'm beet, Ordina, Bam, SNS en Wessanen grafisch weg te zetten tegen de adviezen van onze grootbanken en handvol andere analistenbureau's die we nog hebben.
  2. Met Effekt 11 januari 2011 16:43
    quote:

    bowski schreef op 11 januari 2011 13:50:

    Een verkoopadvies geven is toch ongeveer hetzelfde als een oproep om je geld van die bank te halen? Een bankrun. En dat wilden ze toch strafbaar maken.
    Analisten die de goednieuwsshow bederven maken zich minimaal "niet geliefd". Kijk hier maar eens op het forum.
    Dat is heel wat anders. Een bank heeft maar een klein gedeelte van de geld inleg in kas. Als iedereen opeens z'n geld wil is er niet voldoende kasgeld en gaat de bank falliet (wordt insolvabel).

    Als iedereen opeens zijn aandelen wil verkopen dan daalt de koers (want er zijn minder kopers). Het bedrijf zelf heeft hier geen last van. Sterker, als de koers laag genoeg is, kan het overwegen aandelen in te kopen. Dat zorgt dat ratios zoals k/w stijgen. Bij een te lage koers stappen mensen weer in en stabiliseerd alles. Die lagere koers is dan mischien wel het nieuwe koersdoel wat de [goede] analist had gegeven bij zijn verkoopadvies.
  3. [verwijderd] 11 januari 2011 21:12
    ben niet geen grote fan van analisten, maar Petercam is mijn favorite van de Nederlandse analisten. heeft ook iemand hetzelfde gevoel? ik heb minder dan 5 jaar ervaring met zelfstandige handelen met een 5-6 small caps (TKH, Macintosh, Beter Bed, Macintosh, Accell, ICT, etc.), maar als ik kijk terug aan de afgelopen 5 jaar dan was Petercam de eerste (bijna de enige) met zijn verkoopadvizen in eind 2007 en was een van de eerste analisten met zijn advies/koersdoel verhogingen in begin 2009......
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links