Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Snoepen uit de pensioenpot

De ene na de andere overheid kan de verleiding niet weerstaan en steekt haar vingers in de koektrommel. Zo heeft recent de Hongaarse regering besloten om het geld dat haar burgers verplicht (!) bij elkaar gespaard hebben voor hun pensioen, in te pikken.

Bijna dertien jaar geleden kwam de Hongaarse overheid met de oekaze dat de ingezetenen een deel van hun inkomsten verplicht moesten storten in de net opgerichte private pensioenfondsen. Nu zijn de burgers hun pensioenrechten kwijt en verdwijnt het geld in het gapende gat dat de overheidsbegroting al jaren laat zien. Het voorbeeld lijkt - in verwaterde vorm - opvolging te krijgen in Estland en Polen. En wellicht volgen meer landen uit de regio. Argentinië heeft de private pensioenfondsen al in 2008 genationaliseerd.

Foutje, bedankt
Deze vorm van herziening van afspraken valt in de categorie "foutje, bedankt!". Het is eigenlijk niet zo verwonderlijk dat steeds meer overheden met grote tekorten besluiten om over de fatsoenlijkheidsdrempel heen te stappen. Overheden die overgaan tot het nationaliseren van private pensioenfondsen boeken namelijk op vier fronten winst:

  • zij krijgt geld om direct gaten te dichten in haar begroting.
  • zij krijgt regelmatige stortingen van pensioenpremies om gaten te dichten in de begroting.
  • zij hoeft zelf geen bijdrage (meer) te leveren omdat de meeste publieke pensioenregelingen gebaseerd zijn op het omslagstelsel.
  • zij kan het overgebleven pensioenvehikel dwingen om vooral in de eigen staatsobligaties te beleggen.

Ierland en VK
Ook dicht bij huis kunnen overheden zich niet inhouden. Zo is in Ierland de helft (!) van het geld van het nationaal pensioenfonds overgeheveld als kapitaalinjectie voor de inmiddels failliete Ierse banken.

In het Verenigd Koninkrijk is men wat creatiever. Daar heeft de overheid het belastingstelsel aangepast zodat pensioenfondsen in de praktijk een deel van hun beleggingsopbrengsten voortaan linea recta als belasting moeten afdragen. Voor beleggers relevant omdat de vrijstelling op dividenden daar is ingetrokken. De aantrekkelijkheid van aandelen ten opzichte van obligaties is daardoor effectief afgenomen. Pensioenfondsen hebben in reactie hun allocaties naar aandelen verlaagd.

Nederlandse situatie
In Nederland worden pensioenfondsen fiscaal uiterst gunstig behandeld. Dat geldt ook voor regelingen voor mensen die willen sparen voor aanvullend pensioen. Maar daar zou best wel eens verandering in kunnen komen.


Dr Fred Huibers is fondsmanager van de HEK Value Funds en directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Fred Huibers

Fred Huibers (1963) is zijn loopbaan begonnen in 1989 als belegger bij Robeco Groep. In 1994 werd hij benoemd als Hoofd Asset Management van de Rabobank, waar hij de ontwikkeling van het samenwerkingsverband tussen Robeco Groep en Rabobank van nabij heeft meegemaakt. In 1997 heeft hij de verantwoordelijkheid genomen voor de a...

Meer over Fred Huibers

Recente artikelen van Fred Huibers

  1. jun '11 Indexcrash 6
  2. jan '11 Beter goed ge-MIKT... 1
  3. mei '11 Profiteren van belastingen 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 januari 2011 11:43
    Het is de wil van het volk. De regering is immers democratisch gekozen.
    Ben wel van mening dat er hoognodig serieus nagedacht moet worden over een beter systeem. Men regeert met de waan van de dag, dit is een overheid onwaardig. Eigenlijk vind ik het gemak waarmee in sneltreinvaart nieuwe wetjes worden bedacht door steeds wisselende regeringen afschuwelijk. We zouden aan 10 geboden genoeg moeten hebben.
  2. job100 10 januari 2011 12:28
    De wil van het volk? Natuurlijk niet. Dit is gewoon pure diefstal! Geen van de kiezers heeft daarvoor toestemming gegeven. En het gemak en de vanzelfsprekenheid waarmee deze diefstal plaatsvindt is ongehoord. Inderdaad worden hiermee alle fatsoensnormen overschreden, zoals dhr. Huibers terecht opmerkt. Dit kan niet genoeg aan de kaak worden gesteld, zodat nederlandse politici niet in de verleiding zullen komen om ook in de pensioenpot te graaien.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links