Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Follow the Nenner: eindstand +12.97%

Laatste beursdag, dus we maken, zoals beloofd, de balans op van Follow the Nenner. Is beursgoeroe Charles Nenner inderdaad zo geniaal als hij zelf zegt? Tijdens onze ontmoeting afgelopen zomer verraste Nenner me met zijn boude bewering dat hij in 99% van de gevallen goed zit met zijn beleggingsadviezen. En mischien nog wel meer met zijn openlijke uitdaging -"ken je niet iemand die rijk wil worden?" - om dat proefondervindelijk te controleren.

Nadat we even met de pet waren rondgegaan bij redactie en directie hadden we een klein beginkapitaaltje bij elkaar en sinds eind augustus doen wij* braaf wat de goeroe zegt. Iedere dag ontvangen we de emailberichten van Nenner en als daar een duidelijk advies in staat handelen we ernaar, liefst met een flinke hefboom, want als je echt zo vaak goed zit kun je maar beter voor maximaal rendement gaan.

Dat klinkt eenvoudiger dan het lijkt, want met name in de beginperiode hadden we regelmatig meningsverschillen met Nenner over zijn adviezen. Zo is een buy signal niet altijd een longadvies en is een lager koersdoel niet altijd een teken om short te gaan, leerden we met vallen en opstaan.

Kleine, maar fijne winstjes
Maar goed, na vier maanden beleggen volgens de Nenner-principles kunnen we definitief de balans opmaken. Klopt de 99%-claim?Officieel moet je daar natuurlijk minstens honderd trades voor doen, maar op basis van de 12 afgesloten trades moeten we inderdaad concluderen dat die maar één een (flinke) zeperd opleverden. Kortom, de 99%-claim is in ieder geval niet óntkracht.  

Sterker, Nenner reeg in de afgelopen maanden een mooie reeks kleine, maar duidelijke winstjes aaneen, die ons uiteindelijk een netto-rendement (na alle kosten) van 12,97% brachten. Keurig, want op jaarbasis heb je het dan over bijna 40%. Wat viel ons daarbij vooral op:

  • Nenner maakt bij voorkeur korte ritjes. Het gebeurde vaak dat korte winstjes werden veiliggesteld, waar we zelf wellicht langer waren blijven zitten. Op die manier hebben we ook het een en ander aan potentiële koerswinst laten liggen.
  • De putoptie ING, die we al in augustus kochten op basis van een "lager koersdoel eind november" bleek de enige misser. Kort na aankoop raadde Nenner ons aan om er puts tegenover te schrijven, maar dat vonden we niet in lijn met zijn eerder genoemde koersdoel. De put liep waardeloos af. Zonder dat verlies op ING had Follow-the-Nenner ons zelfs 39% (na kosten) opgeleverd.
  • Broker Alex - waar deze portefeuille loopt - is misschien wel dé winnaar van dit experiment. De transactiekosten bedroegen bij elkaar 12% van het startkapitaal. Zonder kosten was het rendement 25% geweest.

De twee posities die nog lopen (long S&P500 en long Ajax) staan nipt in de min, maar aangezien we nog geen verkoopsignaal of stoploss hebben ontvangen van Nenner rekenen we die (nog) niet mee als verliestrades.

Met dank aan Nenner & co
Wat kunnen we nu overall concluderen na dit experiment waarin we met veel plezier als levende laboratoriumkonijnen hebben gefungeerd? Charles Nenner heeft hoe dan ook in de voorbije vier maanden een goede hand van beleggen gehad. Een winning streak van 12 positieve trades en één misser is een knap resultaat, hoe je het wendt of keert.

Ik ben nog steeds een verstokt scepticus als Nenner claimt dat de Dow Jones over een jaar of twee op 5000 staat of dat de zonnevlekkencyclus voorspelt waar de beurs eind volgend jaar eindigt, maar ik moet ook eerlijk vaststellen dat we zijn claim nog niet keihard hebben kunnen falsificeren. 

Wat is dan wel de conclusie? In ieder geval dat we een leuke tijd hebben gehad met deze portefeuille en er ook nog aan hebben verdiend. Daar mogen we Charles Nenner en zijn team oprecht voor bedanken. Ben ik nu bekeerd tot de methode-Nenner? Dat nu ook weer niet. In de eerste plaats omdat in de praktijk blijkt dat er in de vertaling van cyclusanalyse tot transactie toch veel ruis op de lijn kan komen (Zie ING) en in de tweede plaats omdat ik vind dat je als belegger nooit blind mag varen op methodes waar je zelf de finesses niet van snapt.

Het kan helemaal geen kwaad om af en toe een analist of goeroe waar je vertrouwen in hebt te raadplegen ter bevestiging, maar uiteindelijk maak ik toch liever mijn eigen fouten dan die van een ander.  

* = De deelnemers aan Follow-the-Nenner waren Cees Smit (columnist), Peter van Sommeren en Hans-Poul Veldhuijzen van Zanten (directie), Peter van Kleef, Arend Jan Kamp en Pieter Kort (redactie).  Op moment van publiceren houden we nog Nenner-lonposities aan in Ajex en de S&P 500. 

Follow the Nenner - alle artikelen
23 augustus Is Nenner een winner?
25 augustus Short ING
1 september Long goud
2 september Long Nasdaq
3 september BAM
15 september Winst nemen
22 september Goud: +47%
8 oktober Long AEX
11 oktober Long Hang Seng
19 oktober Indexhoppen
21 oktober In de hoek
1 november Blackberries
30 november In de Plus
3 december AEX kerstrally
3 december Alles moet weg
16 december IEX koopt Ajax

Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 10 apr Slotcall: Inflatie- en rentepaniek, maar AEX zet stoïcijns zijn recordreeks voort 1
  2. 09 apr AEX opent lager en houdt vooral de adem in voor wat er later gaat komen 2
  3. 05 apr "Dit is waarom ING en ABN Amro het beter doen dan de markt" 10

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 december 2010 16:51
    Vol gas met short vergeten we dan maar even voor het gemak.
    Heb maar een blauw streepje gezet waar de short ging.
    www.plaatjesupload.nl/bekijk/2010/12/...

    Nog een punt van kritiek de tegenstrijdigheden ene week alles sluiten om dan een week later te zeggen dat het koersdoel binnen bereik is.

    Maar buiten bovenstaande de prestatie was goed ergo beter dan de meeste analisten.

    Week 52
    De cyclus is aan het toppen maar het Nenner model ziet nog steeds een kleine kans richting de 362 punten. Aan de andere kant geeft ons model nog geen verkoopsignaal, wij wachten dus af. Lees verder

    Week 51
    De AEX cyclus topt nog steeds rond 22 december maar wij denken dat de rek er nu wel uit is. De AEX geeft een verkoopsignaal bij een slot onder de 350 punten. Lees verder

    Week 50
    Cycli nog steeds omhoog tot 22 december. Eerste koersdoel bereikt (350), volgende is 357, AEX zou wel eens tot 379 kunnen komen....

  2. Met Effekt 31 december 2010 17:10
    quote:

    Maria Golebiewski schreef op 30 december 2010 16:51:

    Vol gas met short vergeten we dan maar even voor het gemak.
    Heb maar een blauw streepje gezet waar de short ging.
    www.plaatjesupload.nl/bekijk/2010/12/...

    Nog een punt van kritiek de tegenstrijdigheden ene week alles sluiten om dan een week later te zeggen dat het koersdoel binnen bereik is.

    Maar buiten bovenstaande de prestatie was goed ergo beter dan de meeste analisten.

    In de periode 23 aug - 30 dec is de AEX ongeveer +6% gestegen. Nenner gebruikt veel hefboom produkten, vaak met een veel hogere hefboom dan 2x. Is het dan knap om +13% te halen? De traders onder ons weten hierop het antwoord.
  3. [verwijderd] 31 december 2010 18:26
    Nenner is een asceet en weet helemaal niks van hefbomen sterker hij wijst het gebruik van hefboomproducten categorisch af wat natuurlijk een provocatie is.

    Vervelend vind ik het gehak op andere analisten door Nenner zou hij niet moeten doen. Ga uit van je eigen kracht en verhef je niet op de val en zwakte van anderen.

    Maar buiten die vervelende eigenschappen en de fout van het Nat Gaz welke de Kort opzettelijk en bewust in het portefeuille heeft gefrommeld zijn de analyses correct en ook al had Nenner 70% goed gescoord dan had hij beter gedaan dan 80% van de analisten maar goed dat weten alleen de traders onder ons natuurlijk. De betweters die komen altijd achteraf vertellen hoe goed ze het hebben gedaan Nenner deed het vooraf waarvoor respect.
  4. bert pit 3 januari 2011 10:56
    Leuk initiatief, alleen moet je het rendement wel vergelijken met de stijging/daling van de algehele markt in die periode. Voor de AEX was dat circa 9% en de DAX circa 16% en de S&P500 circa 20%. Nenner scoort dus eigenlijk beneden gemiddeld in deze periode.

    En hier blijkt dan dat als er goud gevonden wordt, je het beste houwelen kunt verkopen, want Alex is de grote winnaar: zonder enig risico 12% rendement.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links