Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuwe wereldvaluta

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Willem Middelkoop

Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com.

Meer over Willem Middelkoop

Recente artikelen van Willem Middelkoop

  1. jun '11 Zeldzame bubbel 16
  2. jan '11 Wie pakt zilver? 34
  3. jun '11 Derivaten des doods 35

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 New dawn 9 november 2010 11:42
    quote:

    Aspers schreef:

    Tsja....hiervoor werden complotters een aantal jaren geleden uitgelachen toen ze dit vertelden. En nu is het mainstream.

    Zou het trouwens niet verstandiger zijn om geld ook aan zilver (of andere grondstoffen) te koppelen als alleen aan goud ?
    Goud is het makkelijkste te koppelen aan geld omdat het door een land in slechts 1 gebouw is op te slaan en daardoor ook beter is te beveiligen.
    Het is daarom niet practisch om geld aan olie te koppelen. Zilver is ook niet zo makkelijk wat dat betreft. Goud heeft ook wereldwijd een geaccepteerde waarde.

    Ik heb mijn twijfels of er weer een gouden standaard komt omdat dan de rol van centrale banken wordt geminimaliseerd. Gaan ze geld bijdrukken zoals nu de FED doet, (QE) dan moeten ze goud bijkopen om e.e.a. te dekken.

    Ik wou dat het er kwam, maar ik denk het niet. Het aangaan van schulden wordt dan voor landen een hachelijke zaak omdat de waarde van die schuld ook in goud luidt. Door het maken van inflatie kan een overheid de waarde van zijn schuld verminderen. Met een gouden standaard is dat afgelopen.



  2. forum rang 4 New dawn 9 november 2010 13:20
    quote:

    pcrs7 schreef:

    geen geldpers, geen deficit spending, geen grote megalomane nation building, great society, geen war on terror, geen war on drugs, geen war on poverty, geen magalome falende (voor de onderdanen) gezondheidszorg programmas, etc.
    Gaat nooit gebeuren
    Zo zie je maar weer dat kapitalisme tegenwoordig een geleide economie is.

    De illusie van vrijheid, vrije markt mechanisme en american dreams bestaan alleen in Hollywood en Fox News.
  3. Pavlov44 9 november 2010 20:13
    Waarom moet goud zonodig de onderliggende waarde zijn? Omdat het het enige metaal is dat zo totaal nutteloos en onbruikbaar is dat het toch nergens anders voor gebruikt kan worden? Prima, maar om te voorkomen dat alle goudbezitters bij de herinvoering van de goudstandaard in 1 klap mega-rijk zijn, een volstrekt onrechtvaardige situatie, stel ik voor om iedereen die goud bezit per onmiddellijk te onteigenen, om dit te voorkomen. Immers, het kan natuurlijk niet zo zijn dat op punt t=x volstrekt willekeurige mensen de commodity in handen hebben waarop de gehele nieuwe valuta gebaseerd is. Maar dit is ongetwijfeld een offer wat goudeigenaren graag bereid zullen zijn te maken om de invoering van een stabiel geldsysteem mogelijk te maken.

    Moet nog zien of mensen die tot hun nek in het goud zitten de goudstandaard dan ook nog zo'n goed ideetje vinden. Ik neem overigens niemand iets kwalijk, iedereen heeft het recht om naar zijn eigen posities te praten, want dat is toch voornamelijk wat de discussie over de goudstandaard is :)
  4. [verwijderd] 10 november 2010 11:20
    Zoellick: 'Verkeerd begrepen over goudstandaard'
    10-11-2010 10:41:31
    Wereldbank-voorzitter Robert Zoellick zegt dat hij eerder deze week in een opiniestuk in de Financial Times verkeerd begrepen is. Hij pleit helemaal niet voor de herinvoering van de goudstandaard.

    'Ik zeg dat goud een alternatief monetair actief is geworden en een referentiepunt omdat de vooruitzichten voor de grote munten, behalve voor de renminbi, onzeker zijn. Goud is een 'olifant in de kamer' die je niet meer kan negeren. Dit betekent niet dat ik oproep om de goudstandaard terug in te voeren.'

    Die (verkeerd begrepen) suggestie werd door een aantal economen meteen afgeschoten. ‘Dingt Zoellick misschien naar de titel van domste levende man?’, vroeg Berkeley-professor Brad DeLong op zijn blog. Ze herinnerden eraan dat de koppeling van een munt aan het goud de bewegingsruimte voor het monetair beleid fel beperkt. Het vasthouden aan de goudstandaard wordt trouwens gezien als een van de oorzaken van de Grote Depressie.

    =============

    Vooral de laatste alinea geeft te denken.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links