Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rabobank Grondstoffen Note juni 2017

Aanbieder: Rabobank
Uitgever: Rabobank (rating S&P: AAA)
Looptijd: 7 jaar
Onderliggend: BNP Paribas Oscillator Commodities EUR Hedged Excess Return Index
Hoofdsomgarantie: ja, 100% van de nominale waarde
Inschrijving: à 100% tot en met 4 juni
ISIN Code: XS0503509670

Doelstelling
Met hoofdsomgarantie van Rabobank inspelen op een mogelijke stijging van de onderliggende grondstoffenindex.

Werking
Het rendement van deze zevenjarige note, met 100% hoofdsomgarantie van Rabobank, is afhankelijk van de waardeontwikkeling van de BNP Paribas Oscillator Commodities EUR Hedged Excess Return Index. Deze index bestaat uit 19 verschillende subindices van een groot aantal grondstoffen, waaronder basis- en edelmetalen, energie en agrarische grondstoffen.

De allocatie binnen deze index naar de verschillende grondstoffen wordt actief beheerd. Ook de participatie in de grondstoffen is variabel. Bij een grote beweeglijkheid (hoger dan 11%) neemt de participatie af. Bij een lage volatiliteit kan de participatie in de onderliggende grondstoffen toenemen tot maximaal 125%.

Het rendement van de note wordt als volgt bepaald. Aan het eind van de looptijd wordt de eindwaarde van de onderliggende grondstoffenindex vastgesteld op basis van de gemiddelde stand van de index over de laatste 1,5 jaar. Als deze eindstand hoger is dan de startwaarde (vastgesteld op 4 juni 2010) dan wordt het procentuele verschil opgeteld bij de garantiewaarde van 100% en afgelost. Als de eindwaarde lager is dan de startwaarde, is de aflossing tegen 100%. Tussentijds wordt geen rente of dividend uitgekeerd.

Sterke punten
Volledige hoofdsombescherming van Rabobank. Participatie in een moeilijk toegankelijke, actief beheerde grondstoffenindex.

Zwakke punten
Excess return index kost financieringsrente wat samenhangt met beleggen in futures. Door middeling in laatste 1,5 jaar is de effectieve blootstelling aan de index niet 7 jaar maar 6,25 jaar.

Rendementvergelijking met onderliggende waarde(n)
Door de middeling in de laatste 1,5 jaar zal de note, in een positief scenario, naar verwachting achterblijven bij de onderliggende grondstoffenindex. Het uiteindelijke resultaat hangt af van de feitelijke ontwikkeling van de index in de laatste 1,5 jaar. Als de index in de laatste 1,5 jaar fors zou terugvallen, is uiteindelijk toch een betere prestatie van de note ten opzichte van de index mogelijk. In een negatief scenario presteert de note altijd beter dan de index vanwege de 100% hoofdsomgarantie.

Let wel op dat de index kan achterblijven bij de werkelijke prijsmutatie van grondstoffen. In principe wordt voor de som van futures meer betaald dan de som van de spotprijzen van de grondstoffen, omdat financieringskosten in de index worden verrekend.

Een vergelijkbare (Rabobank)obligatie zou momenteel een rendement van 3,25% per jaar opleveren. De onderliggende grondstoffenindex moet gemiddeld met 3,6% per jaar (29% over 7 jaar) stijgen, rekening houdend met de middeling, om dat rendement van 3,25% te behalen.

Voor wie
(Risicomijdende) beleggers die over een periode van zeven jaar positief zijn over de prijs van de breed samengestelde grondstoffenindex.

Brochure en overige informatie
De brochure is zeer goed, uitvoerig, helder geschreven met veel uitleg. Ik geef een compliment dat de brochure goed uitlegt dat, ondanks (of eigenlijk, dankzij) de euronotering van de index, het rendement van de note gevoelig is voor valutaveranderingen (met name de dollar).Toch kan ik niet de maximumscore voor de brochure geven.

  • Ten eerste staat tot twee keer toe aangegeven dat een positie in grondstoffen tot een betere spreiding van risico in de totale portefeuille kan leiden. Deze opmerking gaat voorbij aan het feit dat een gestructureerd product niet anders is dan een obligatie, met een onzekere opbrengst. Er is geen sprake van een directe belegging in grondstoffen. Het belangrijkste risico van deze note is een debiteurenrisico, zoals bij elke obligatie. Wel kan er sprake zijn van een verminderde beweeglijkheid in het rendement van de totale portefeuille omdat grondstoffen het bijvoorbeeld goed kunnen doen op het moment dat andere onderdelen van de portefeuille (aandelen, vastgoed of obligaties met vaste rente) slecht presteren.
  • Een tweede opmerking is dat de middeling wordt gepresenteerd als een neutraal element in de note, dat met betrekking tot het rendement zowel positief als negatief kan uitwerking. Beleggers moeten weten dat een (garantie)note meer waarde heeft als de middeling niet wordt toegepast dan in het geval wel sprake is van middeling. Het rendementsperspectief zonder toepassing van middeling is hoger.

Verhandelbaarheid en vervolginformatie
Dagelijks verhandelbaar via Euronext. Rabobank onderhoudt onder normale omstandigheden een markt met een 1% bied- en laatspread. De bank geeft in de brochure uitstekend aan waar vervolginformatie na uitgifte te vinden is. Chapeau, precies zoals het hoort!

Opmerkingen en conclusie
Met deze nieuwe grondstoffennote biedt Rabobank beleggers de mogelijkheid in te spelen op de mogelijk grote vraag naar grondstoffen in de komende jaren via een speciale actief beheerde index. Afgezien van de middeling participeert de belegger volledig in de onderliggende index in combinatie met een volledige hoofdsomgarantie.

De belegger moet zich wel het bijzondere karakter van de index realiseren. Omdat de index belegt in futures kan er een verschil ontstaan in de waardeontwikkeling van de index en de prijs van de onderliggende grondstoffen. Dat verschil wordt bepaald door de mate waarin er sprake is van contango of backwardation in de prijsstructuur van grondstoffen.

In het laatste geval is de futureprijs lager dan de spotprijs, wat gunstig is voor het rendement ten opzichte van een directe belegging in grondstoffen. Bij contango is het net andersom en kan er rendement verloren gaan. Bij het doorrollen van de futurecontracten wordt getracht zoveel mogelijk te profiteren van backwardation en contango waar mogelijk te vermijden.

Daarnaast is er een actief beheer van de index wat kan leiden tot een lagere (minder dan 100%) of juist hogere participatie (tot maximaal 125%) in de onderliggende subindices. De toegepaste strategie is volgens de brochure succesvol. Mede op basis van een backtest, die tien jaar teruggaat, zou de index veel beter hebben gepresteerd dan een vergelijkbaar mandje grondstoffen dat niet actief wordt beheerd.

Beleggers die positief zijn op grondstoffen, zekerheid (van Rabobank) willen hebben om op termijn minstens het ingelegde kapitaal te behouden bij een onverhoopt negatieve prijsontwikkeling van grondstoffen én vertrouwen hebben in de toegepaste indexstrategie, kunnen met deze note goed uit de voeten.

Let tenslotte op dat het rendement van deze note gevoelig is voor valutaveranderingen. Afgezien van de grondstoffenprijzen, kost een dalende dollar rendement terwijl een stijgende dollar tot extra opbrengst kan leiden.

Cijfer
Benchmark
Weging
A. Rendementsperspectief
8
6,8
60%
B. Transparantie
8
6,7
20%
C. Originaliteit
10
7,1
5%
D. Vervolginformatie en nazorg
10
6,4
15%
Totaal
8,4
6,4
100%

Mijn eindcijfer zegt niets over het uiteindelijke rendement dat u met dit product behaalt, want dat bepaalt de markt. De beoordeling zegt wel alles over hoe het product kwalitatief in elkaar steekt en of de marketing en nazorg zorgvuldig zijn.

A. Rendementsperspectief
Het te behalen rendement moet in relatie staan tot de risico's. Het product moet een zo duidelijk mogelijk rendementsdoel hebben. Het rendementsperspectief moet passen bij de markt waarin wordt belegd.

B. Transparantie
De kansen, maar ook de risico's moeten duidelijk zijn. De informatie (website, brochure of servicenummer) moeten duidelijk maken hoe en hoeveel rendement te behalen is en welke risico's er zijn onder welke omstandigheden. De kosten van het product moeten vermeld zijn.

C. Originaliteit
Wat is de toegevoegde waarde? Is de financiële constructie zelf na te bootsen? Bovendien speelt een rol of er al soortgelijke, alternatieve producten op de markt zijn.

D. Vervolginformatie en nazorg
Hoe is de vervolginformatie na uitgifte? Wordt regelmatig een overzicht gegeven van de prestaties van het product en is er informatie over het verloop van de onderliggende waarde. Zegt de brochure hier iets over?


10 van Tak
Klik hier voor 10 van Tak met een beoordeling van álle financiële producten
Klik hier voor de IEX.nl Handelende Takportefeuile
Klik hier om te reageren en te discussiëren

Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en was hiervoor werkzaam op het ministerie van Financiën. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom: klik hier.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links