Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beheerder Skagen Global stapt op

De bewierookte fondsbeheerder Filip Weintraub van Skagen Global stapt op. Weintraub gaf negen jaar leiding aan het fonds dat in die tijd uitgroeide tot het beste jongetje van de klas en een hele serie aan prijzen en awards binnen sleepte. De fondsen van Skagen werden vier jaar geleden op de Nederlandse markt geïntroduceerd door SNS Fundcoach. Een paar weken geleden stapte ook co-manager van hetzelfde fonds, Omid Gholamifar, op. Weintraub blijft wel aandeelhouder van Skagen.

Het nieuws wordt naar buiten gebracht door Jeroen Vetter, voormalig directeur van SNS Fundcoach en ‘ontdekker’ van Skagen. Dat twee topbeheerders in korte tijd opstappen noemt Vetter ‘op zijn zachtst gezegd geen goed bericht’, maar, haast hij zich te melden, het hoeft ook niet per se slecht nieuws te zijn. Skagen Global wordt per direct overgenomen door een andere fondsbeheerder uit dezelfde succesvolle stal, Kristian Falnes, die tot nu toe leiding gaf aan een ander fonds, Skagen Vekst.

Skagen meldt zelf dat Weintraub de komende maanden de tijd neemt om Falnes bekend te maken met de ins en outs van Skagen Global en zo een rimpelloze overgang te realiseren. Het is nog onduidelijk wat de volgende carrièrestap van Weintraub wordt. Weintraub slaagde er in zijn negen jaar als fondsbeheerder in de concurrentie ver achter zich te laten, zo laat Vetter op zijn website met een grafiek zien.

Hoewel het vertrek van eerst Gholamifar en nu Weintraub voor beleggers in Skagen Global een reden moet zijn om het fonds de komende tijd goed te monitoren, is het wel een geruststellend teken dat het beheer overgenomen kan worden door een belegger uit dezelfde keuken die het klappen van de zweep kent. Dat neemt niet weg dat het robuuste image dat Skagen de afgelopen jaren in sneltreinvaart opgebouwd heeft, nu een serieuze deuk heeft opgelopen.

Vertek Weintraub niet onverwacht

Het vertrek van Weintraub kwam niet onverwacht, zegt Lise Holm (international business development bij Skagen) in een reactie. "De gesprekken tussen Filip en de partners binnen Skagen liepen al een jaar. Hij wilde liever een kleinschaliger project. Minder vermogen onder beheer, minder klanten, zodat hij zich 100% op het beleggen kon richten. We hebben gekeken of we zoiets konden bieden binnen Skagen Fonder, maar dat is helaas niet gelukt."

Dat Weintraub vlak na Gholamifar vertrekt is volgens Holm 'een vervelend toeval'. Maar met de nieuwe fondsmanager uit eigen stal, verandert er per saldo niets, stelt Holm. "Kristian Falnes wil het fonds op dezelfde voet met dezelfde filosofie runnen. Het is niet zo dat we een beheerder van buitenaf aantrekken die allerlei nieuwe ideeën wil inbrengen." Bovendien zit er al een overlap in de aandelen tussen Skagen Vekst en Skagen Global, zodat in elk geval een deel van de portefeuille bekend is.

Weintraub heeft op dit moment 8% van de aandelen van het bedrijf Skagen in bezit - bij de Noorse vermogensbeheerders zijn de beheerders deeleigenaar. Dat belang houdt hij voor een deel aan, zegt Holm. "Die 8% bestaat voor 6% uit B-aandelen en die worden bij een vertrek aan het bedrijf terugverkocht. Maar Weintraub houdt dus ook straks nog een belang van 2% in Skagen."

 
Bekijk de toelichting van Skagen Fonder in de SKAGEN webcast
 


Peter van Kleef is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Van kleefs actuele beleggingen. Uw reactie is welkom op peter@iex.nl

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links