Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: "Winstgroei niet de heilige graal"

Slotcall: "Winstgroei niet de heilige graal"

De AEX (+0,9%) zet de stijgende lijn van de afgelopen weken door. Het sentiment is ijzersterk dankzij meevallende inkoopmanagersindices vanuit China en goede berichten op het vaccinfront.

De Chinese PMI voor de industriek kwam uit op 54,9 en dat is beter dan verwacht. Het cijfer ligt ruim boven de 50 dus is er sprake van expansie. Hetzelfde geldt voor de Nederlandse industrie (54,4), al beweegt de beurs hier natuurlijk niet op.  

De vaccinmakers Pfizer (+3,7%) en Moderna (+4,3%) gaan ook stevig omhoog. Vanmiddag werd bekend dat beide goedkeuring hebben aangevraagd bij het Europese geneesmiddelenbureau voor hun coronavaccin. Als alles volgens plan verloopt kan de vaccinatie al eind december worden gestart.

Het brede beeld is dat met name de cyclische aandelen de weg omhoog vinden. Een mooi voorbeeld is ArcelorMittal (+6,0%). De staalgigant profiteert van een koersdoelverhoging van AlphaValue en staat dit jaar zelfs 4,0% in het groen. Ter vergelijking: in maart stond er nog een min van 60% op het bord. Zo hard kan het tegenwoordig gaan.

Boeing in de herstelmodus

De lucht klaart op voor Boeing (+2,4%). Door de ontwikkeling van diverse coronavaccins zal de luchtvaartsector naar verwachting in de tweede helft van 2021 weer op gang komen. Toch rekent handelsorganisatie IATA pas in 2024 op een volledig herstel.

Ondanks dat de duurzaamheidsrevolutie is losgebarsten, gaan we ervan uit dat de luchtvaart op lange termijn zal blijven groeien. Of het aandeel ook koopwaardig is, leest u in het onderstaande artikel.

Winstgroei niet de heilige graal

Op basis van de data uit het boek “What Works On Wall Street” blijkt winstgroei individueel een matige indicator te zijn om de koopwaardigheid van een aandeel mee te bepalen. In de periode 31-12-1963 t/m 31-12-2009 behaalden de 10% aandelen met de hoogste winstgroei over de afgelopen twaalf maanden (deciel 1)een jaarlijks rendement van 11,9%.

Road to successHet jaarlijks rendement per percentiel. Bron: What Works on Wall Street (2012)

Ter vergelijking: Amerikaanse aandelen blijven met een plus van 11,2% per jaar aardig in de buurt. Daar komt bij dat het risico van een belegging in een bedrijf met een hoge winstgroei bovengemiddeld is. In andere woorden: het hogere rendement wordt veroorzaakt door het extra genomen risico.

Toch is 'winstgroei' bij de bepaling van de koopwaardigheid van een aandeel een interessante indicator. In het onderstaande artikel leg ik uit waarom.

Rentes

De rentes spuiten omhoog vandaag. De Nederlandse tienjaarsrente loopt vijf basispunten op naar -0,44%. Het goede over de vaccins van Pfizer en Moderna in combinatie met de sterke PMI's vormt de aanleiding.

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

  • De AEX gaat 0,9% omhoog en daarmee presteren we in lijn met de Duitsers (+0,8%) en Fransen (+1,1%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) zakt 5,5% en noteert 20,2 punten.
  • Wall Street koerst zo'n 1,2% in het groen. 
  • De euro klimt 0,9% en noteert 1,204 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (+1,9%) en zilver (+4,7%) profiteren van de zwakke dollar.
  • Olie: WTI (-0,7%) en Brent (-0,2%) vallen wat tegen.
  • Bitcoin (-2,1%) maakt een deel van het eerdere verlies goed

Het Damrak

  • Galapagos (+2,1%) presenteerde gisteren positieve resultaten over een fase 2-studie bij patiënten met idiophatische longfibrose. Bank Degroof en KBC stellen hun koersdoel daarom licht naar boven bij.
  • Ahold (-1,0%) en Unilever (-2,9%) hebben last van de zwakke dollar.
  • Exxon Mobil (+3,0%) schrijft zo'n $17 tot $20 miljard af op zijn bezittingen en spreekt niet meer over een progressief dividend. Nu is het doel om de dividenduitkering te handhaven. De markt is niet onder de indruk. Ook Royal Dutch Shell (+2,4%) gaat lekker vandaag.
  • ASML (+2,5%) profiteert van een koersdoelverhoging van Barclays. Het aandeel gaat naar €425 van €375 en het koopadvies blijft gehandhaafd. Ook ASMI (+3,5%) en Besi (+1,9%) liggen er goed bij.
  • ABN Amro (-0,4%) kan na de strategie-update van gisteren even geen goed meer doen.
  • De verzekeraars doen het niet onaardig. Met name ASR (+2,6%) en NN Group (+3,7%) vinden de weg omhoog. Eerstgenoemde is vandaag officieel gestopt met zijn bankactiviteiten. 
  • Winkelvastgoed gaat door het dak vandaag. Alleen Vastned (+0,9%) blijft wat achter. Positieve berichten over coronavaccins zijn voor deze sector meer dan welkom.
  • Logistiek vastgoed is sinds begin november juist uit de gratie. WDP (-1,0%) is daarvan het voorbeeld.
  • Accsys (+7,9%) lijkt nog te profiteren van de goede cijfers van gisteren. Het aandeel is een mooie duurzame toevoeging aan de beleggingsportefeuille. Het risicoprofiel is echter hoog. Daarom maakt het fonds amper 1% uit van mijn priveportefeuille. In het onderstaande artikel leest u er meer over.
  • TomTom (+4,8%) toont eindelijk teken van leven. Sinds de navigatiespecialist is gedegradeerd naar de ASCX, is het aandeel een beetje buiten beeld geraakt. 

Adviezen

  • ABN Amro: naar €7 van €8 en houden - Deutsche Bank
  • ABN Amro: naar €10 van €9 en houden - Royal Bank of Canada
  • ABN Amro: naar €13 van €14 en kopen - Barclays
  • Akzo Nobel: naar €115 van €102 en kopen - Sanford & Bernstein
  • ArcelorMittal: naar €17,60 van €12,80 en kopen - AlphaValue
  • ArcelorMittal: naar €19,20 van €21 en kopen - Keybanc
  • ASML: naar €425 van €375 en kopen - Barclays
  • Galapagos: naar €112 van €110 en houden - Bank Degroof
  • Galapagos: naar €139 van €138 en kopen - KBC
  • Air France-KLM: naar €4,50 van €3,35 en houden - UBS

Agenda

2 dec Event Consensus
11:00   EU werkloosheidspercentage okt 8,4%
14:15   VS ADP banenrapport nov +500K
16:30   VS olievoorraden
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links