Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Fikse daling op het slot

Slotcall: Fikse daling op het slot

De AEX (-0,9%) koerste het overgrote deel van de dag in het groen, maar sluit uiteindelijk op het laagste punt van de dag. Dat terwijl er goed nieuws langskwam over het coronavaccin van Moderna.

Ook uit een wat grotere studie blijkt dat het middel een effectieve werking heeft van 94% en relatief weinig bijwerkingen kent. Toch reageert de beurs niet positief. Waarschijnlijk zit het goede nieuws al in de koersen verwerkt. 

Daar komt bij dat het deze maand wel erg hard is gegaan. Hierdoor moeten grote institutionele partijen nu aandelen verkopen ten faveure van obligaties. Simpelweg om de weging van de portefeuille intact te houden. Wellicht zorgt dit voor enige druk op de koersen.

Het zou mij dus verbazen dat we nog een eindejaarsrally krijgen. Maar goed, dit jaar is alles mogelijk op de beurs. Wie eind maart voorspelde dat de AEX in december boven de 600 punten uit zou uitkomen is zowel gek als miljonair. 

ABN Amro

De markt reageert negatief op de strategie-update van ABN Amro (-8,9%). De bank is van plan 15% van zijn personeelsbestand te ontslaan en het hoofdkantoor op de Zuidas gaat in de verkoop. Een symbolisch besluit dat treffend de nieuwe situatie van de bank weergeeft.

ABN Amro had altijd de ambitie om een absolute wereldspeler te worden, maar dat is uitgelopen op een fiasco. Nu ligt de focus vooral op de Nederlandse markt. Verder wacht er nog een boete van de Nederlandse staat in verband met het schenden van de complianceregels. Ook 2021 zal een jaar van horten en stoten worden voor de geplaagde bank.

Accsys

De houtveredelaar (+2,0%) leverde meevallende halfjaarcijfers af. De omzet zakte in de eerste helft van het gebroken boekjaar weliswaar met 4%, maar de winstgevendheid (ebitda) trok flink aan. Verder is het positief dat de schuldgraad in een rap tempo afneemt, waardoor het risico van deze belegging flink is gezakt.

Een punt van zorg zijn de scheuren in de Snekerbrug. De verwachting was dat het accoyahout tachtig jaar mee zou gaan, maar dit lijkt voor de brug dus niet het geval te zijn. Het is te hopen dat het om een constructiefout gaat, want anders kan dit een negatieve impact hebben op de vraag naar accoyahout.

Of het aandeel momenteel koopwaardig is, leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De rentes lopen in een brede lijn licht op. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier klimt een basispuntje naar -0,49%.

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

  • De AEX gaat 0,9% omlaag en daarmee presteren we in lijn met de overige Europese beurzen. Alleen de Duitsers (-0,2%) houden het hoofd nog enigszins overeind.
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) klimt 13,8% en noteert 21,3 punten.
  • Wall Street koerst zo'n 1% in het rood. 
  • De euro zakt 0,2% en noteert 1,195 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (-0,5%) en zilver (-1,4%) vallen wat tegen.
  • Olie: WTI (-1,0%) en Brent (-1,4%) corrigeren.
  • Bitcoin (+6,2%) nadert zijn hoogste koers ooit.

Het Damrak

  • Aegon (+2,6%) verkoopt zijn Oost-Europese activiteiten voor €830 miljoen, terwijl de markt rekende op €550 miljoen. Dit leidt tot een boekwinst van €362 miljoen en de solvabiliteit gaat met 8% omhoog. ING denkt dat de verzekeraar het geld gebruikt om zijn schulden af te lossen.
  • Unilever (+1,1%) handelt voor het eerst op het Damrak met zijn Britse notering. En met succes.
  • Het is opvallend dat zowel ING als Credit Suisse Randstad (+1,1%) op de kooplijst zetten. Ook de koersdoelen gaan fors omhoog. Zal het management van de uitzender een belrondje hebben gepleegd?  
  • Zoals verwacht hebben de aandeelhouders van Fugro (-7,0%) ingestemd met de emissie van €250 miljoen. Dit lijkt dus niet de reden voor deze koersdaling te zijn. Vrijwel alle zwakke broeders liggen vandaag slecht. Kijk maar naar Air France-KLM (-7,3%), BAM (-6,7%) en Unibail Rodamco (-5,8%).
  • Ook Eurocommercial Properties (-5,7%) ligt slecht. Het zou zomaar kunnen dat er wat winst wordt genomen. Het vierde kwartaal is een drama voor de winkeliers.
  • Slechte publiciteit voor Basic-Fit (+1,3%) dit weekend. Op quote.net is er een artikel verschenen over de de problemen bij het opzeggen van het sportschoolabonnement. De sportschoolketen zou bij verschillende mensen onterecht alsnog doorgaan met het automatisch incasseren van de lidmaatschappen.
  • Hedgefund Lucerne stapt naar de rechter om het overnamebod van Altice (-1,8%) oprichter Drahi te blokkeren. Dat valt te begrijpen, want de huidige koers ligt ruim boven het bod van €4,11.
  • De vraag naar logistiek vastgoed neemt als gevolg van de pandemie sterk toe. WDP (+0,8%) wil daarom volgend jaar van start gaan met de bouw van een nieuw distributiecentrum van 15.000 vierkante meter.
  • ING verhoogt zijn taxaties voor Sligro (+1,0%), maar denkt dat het bedrijf dit jaar nog een verlies zal boeken. Volgend jaar worden er naar verwachting weer zwarte cijfers geschreven. De bank rekent voor volgend jaar op een dividend van €0,55, wat een dividendrendement van zo'n 3% impliceert.
  • Op een uitzonderlijk hoog volume speert Lucas Bols 6,9% omhoog. Groot nieuws lijkt er niet te zijn.
  • Kiadis (+0,0%) en Sanofi boeken progressie rondom de overname van het kleine Nederlandse biotechbedrijf. Het bod van €5,45 ligt zo'n 3,5% boven de huidige beurskoers. De deal lijkt in kannen en kruiken, maar desalniettemin is de lagere koers logisch. Het is immers onduidelijk hoelang het gaat duren voordat beleggers hun geld krijgen. In de tussentijd kan de aandelenmarkt gewoon doorstijgen.

Adviezen

  • Aegon: naar kopen van houden en naar €3,90 van €3 - KBC
  • Aperam: naar €37 van €30 en kopen - Morgan Stanley
  • Philips: naar €51 van €47 en kopen - Citigroup
  • Randstad: naar kopen van houden en naar €63,50 van €42,50 - ING
  • Randstad: naar kopen van houden en naar €59 van €46 - Credit Suisse
  • Signify: naar €48 van €40 en kopen - Citigroup
  • Sligro: naar €17 van €13 en houden - ING

Agenda

1 dec Event Consensus
02:45   China Caixin manufacturing PMI nov 53,5
08:00   Duitsland detailhandelsverkopen okt -0,8% MoM
09:45   Italië manufacturing PMI nov 53,5
09:50   Frankrijk manufacturing PMI nov 51,0
09:55   Duitsland manufacturing PMI nov 58,0
10:00   EU manufacturing PMI nov 54,4
10:30   VK manufacturing PMI nov 55,2
11:00   EU inflatie CPI nov -0,3% YoY
16:00   VS bouwuitgaven okt +0,8% MoM
16:00   VS ISM Manufacturing Index nov 58,0
22:00   HP Enterprise Q3-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Justdegrote 30 november 2020 18:32
    Het lijkt me vrij kansloos, de tegenwerpingen m.b.t. het lage bod op Altice, gezien de machtspositie van onze vriend Drahi. Ze kunnen misschien beter alles erin rossen op 4,40 als dat nog mogelijk is. En over 3 jaar brengt ie het toch weer naar de beurs op 25 euro, zo gaat dat..
  2. Niels Koerts 1 december 2020 00:53
    quote:

    Target man schreef op 30 november 2020 18:42:

    Mooi plan van WDP in Gent van 15.000 vierkante kilometer!!! Jammer dat ze niet net iets groter bouwen dan zou heel Belgie er in passen.
    Oeps. Dat moet natuurlijk vierkante meter zijn.

    Ik pas het aan.

    Met vriendelijke groet,

    Niels Koerts
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links