Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Winstnemen

Slot: Winstnemen

De AEX (-2,9%) levert de winst van gisteren alweer dubbel en dwars in. Het stijgende aantal coronabesmettingen in combinatie met de vrees voor nieuwe importtarieven op Europese goederen geven beleggers een excuus om wat geld van tafel te halen.

Vanochtend publiceerde Bloomberg een artikel over $3,1 miljard aan mogelijke handelstarieven op Europese goederen zoals olijven, bier en vrachtwagens. Daarnaast zouden de tarieven op vliegtuigen, kaas en yoghurt worden verhoogd.

Dit zijn berichten die we in tijden van crisis natuurlijk niet kunnen gebruiken. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom de markten vandaag zo hard naar beneden gaan. Natuurlijk zijn de stijgende aantallen coronabesmettingen in de VS ook zorgelijk, alleen lijkt dat geen trigger om de markt lager te zetten.

Deze trend zien we namelijk al langer en het lijkt er vooralsnog niet op dat de Amerikaanse overheid op korte tot middellange termijn drastische maatregelen neemt. Zeker zo vlak voor de verkiezingen is Trump daar niet bij gebaat.

Magere IFO-index

Het cijfer van de dag is de IFO-index. Deze macro is zeer populair bij analisten omdat het een betrouwbare voorspeller is van de Duitse economie. De IFO-index geeft dus een aardig weergave van de economische ontwikkelingen in Duitsland voor de komende paar maanden.

Er rolde een stand van 86,2 uit de bus, en dat is geen cijfer om trots op te zijn. Okee, het resultaat is beter dan verwacht, maar kijkend naar de goede inkoopmanagersindices van gisteren had ik op meer gerekend.

Arend Jan merkt op dat er van een grote V absoluut geen sprake is.

Cramer zegt winstnemen

De fameuze CNBC-presentator Jim Cramer raad mensen aan om winst te nemen. Hij vindt dat de markten te hard zijn opgelopen en dat de risico's toenemen. Cramer vreest een verkiezingsoverwinning van de Democratische Presidentskandidaat Joe Biden, omdat die pleit voor het verhogen van de belastingen voor de bedrijven - Iets dat Cramer precies niet wil.

Belastingen zorgen immers voor lagere winsten en aangezien de markt niet bepaald goedkoop is, zou dit moeten leiden tot een daling van aandelenkoersen. Daarnaast houdt hij rekening met een tweede coronagolf. Dit in combinatie met de hoge waarderingen vormt voor hem aanleiding om met een verkoopadvies voor de markt te komen.

Op zich is zijn gedachte niet zo vreemd, alleen heeft een verkoopadvies ook een keerzijde. Er komt immers een moment dat we weer moeten instappen. Beurzen stijgen gemiddeld over een lange periode dus hoe langer beleggers aan de zijlijn blijven staan, hoe meer rendement zij mislopen.

Daarom vind ik dat mensen die roepen om aandelen per direct te verkopen ook moeten vertellen wanneer u de stukken weer terug kan kopen. Want het vinden van een geschikt verkoopmoment is misschien niet zo moeilijk, het ideale instapmoment bepalen is dat wel.

Rentes

De bewegingen op de rentemarkt vallen mij eerlijk gezegd behoorlijk mee. Ik had verwacht dat de Nederlandse tienjaarsrente (-2 basispunten) nog wat harder zou dalen.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 2,9% omlaag en daarmee presteren we redelijk in lijn met de DAX (-3,2%) en CAC (-2,8%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) gaat 17,8% omhoog en noteert 34,6 punten. 
  • Wall Street koerst ook dik in het rood. De grootste verliezers zijn de S&P500 (-3,1%) en Dow Jones (-3,2%). De Nasdaq (-2,7%) presteert een tikje minder slecht.
  • De euro zakt 0,4% en noteert 1,127 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (+0,1%) zet de hoogste prijs sinds 1 oktober 2012 op het bord.
  • Olie: WTI (-6,5%) en Brent (-6,2%) krijgen een pak rammel.
  • De bitcoin  (-3,7%) heeft ook weleens betere dagen gekend.

Het Damrak

  • Adyen (-2,9%) presteert vandaag in lijn met de markt. Het echte spektakel speelt zich wederom af bij branchegenoot Wirecard (-27,6%). De geplaagde betalingsdienstverlener krijgt een flink pak rammel van Bank of America. De zakenbank verlaagt het koersdoel naar €1 en verwacht dat het bedrijf failliet gaat. 
  • Alle AEX-fondsen kleuren rood. De zwaargewichten ASML (-1,9%) en Unilever (-1,4%) zorgen ervoor dat we het in Amsterdam niet veel slechter doen dan de overige Europese indices.
  • Unibail Rodamco (-6,4%) stort in een rap tempo af naar nieuwe lows. Gisteren sloot het geplaagde vastgoedfonds nog een twaalfjarige lening af tegen 2%. Dit is opvallend want in feite zegt de aandelenmarkt dat het een groot drama wordt met Unibail Rodamco de komende jaren, en de rentemarkt gaat er vanuit dat het allemaal wel goedkomt. Wie van de twee heeft volgens u gelijk?
  • Het is ook niet de dag om financials in portefeuille te hebben. ABN Amro (-7,2%) en ING (-5,1%) worden massaal gedumpt.
  • Royal Dutch Shell (-5,0%) hoort ook in het rijtje bleeders. Het olieconcern heeft vandaag last van de lagere olieprijs. Toch blijft het aandeel weer achter ten opzichte van sectorgenoot Total (-3,3%).
  • NN Group (-2,6%) koos precies de verkeerde dag om de nieuwe financiële doelen voor de komende jaren te presenteren. Nu lijkt het alsof de markt het niet waardeert. Het belangrijkste nieuws is dat de verzekeraar de schade van de coronacrisis raamt op €100 miljoen. Verder wil het bedrijf doorgaan met het inkopen van eigen aandelen en een progressief dividend uitkeren.
  • PostNL (+0,8%) heeft de smaak sinds de positieve winstwaarschuwing helemaal te pakken. Het is denk ik de eerste keer dat ik PostNL zie stijgen op een dag dat de AEX 3% daalt.
  • Verder worden zo'n beetje alle AMX-fondsen gedumpt.
  • De topper van de dag is Alfen (+5,2%). De energiespecialist zet zelfs een all time high op het bord. Ik kan mij wel voor mijn hoofd slaan dat ik de stukken in februari van de hand heb gedaan. Maar goed, die dingen gebeuren nou eenmaal met beleggen.

Adviezen

  • ABN Amro: naar €6,70 van €6,60 en houden - Berenberg
  • Air France-KLM: naar €3,90 en houden - ABN Amro
  • Air France-KLM: naar €2,95 van €3 en verkopen - Credit Suisse
  • Relx: starten met houden en €21,67 - ABN Amro

Agenda

24 jun Event Consensus
00:00   Flow Traders AvA  
00:00   Hal Trust AvA  
07:00   NN Group Beleggersdag  
10:00   Duitsland IFO business klimaat jun 85,0
16:30   Olievoorraden -0,152M
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. JoeSixpack 24 juni 2020 18:09
    "Daarom vind ik dat mensen die roepen om aandelen per direct te verkopen ook moeten vertellen wanneer u de stukken weer terug kan kopen. Want het vinden van een geschikt verkoopmoment is misschien niet zo moeilijk, het ideale instapmoment is dat wel."
    Beiden is moeilijk Niels, en gewoon cash aanhouden ondanks geen rente is best fijn, er is ook geen risico. Minder leuk voor vermogensbeheerders e.d. maar saai kan prima zijn.
  2. Brievenbus 24 juni 2020 18:18
    Dit heeft niets met winst nemen te maken; de handel probeerde wat, en, het lukte.

    Jim Cramer is voor ervaren beleggers bepaald NIET famous, integendeel.... :-)

    En, als iedereen adviseert om winst te nemen, beweert dat het vermoedelijk zal gaan dalen, het geen V vorm is etc, wat gaat er dan gebeuren, bij nul rente?
    Juist......
  3. florida_tower 24 juni 2020 20:10
    In Europa zijn we het virus redelijk te boven, het blijft virusbrandjes blussen tot er een goed medicijn of vaccin is. In de meeste staten in de VS is het indammen opgegeven, en is het een kwestie van uitzitten. Beide stabiele situaties.

    Ik denk dat de koersen vooral beinvloed zullen gaan worden door overheidsstimulering en centrale banken.
  4. forum rang 7 PietKeizer 24 juni 2020 20:23
    Niels Koerts wordt met de dag minder geloofwaardig. Nu gaan we zelfs zover dat de 'fameuze' Jim Cramer erbij gehaald wordt. Volksverlakker nr 1 van CNBC, dat op zich al een twijfelachtige reputatie heeft. Denk je niet dat er genoeg ervaren beleggers zijn die van de hoed en de rand weten, Niels Koerts. Dergelijke meningen doen er totaal niet toe en dienen er m.n. toe om onwetende dan wel naieve particulieren de aandelen in- dan wel uit te kletsen.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links