Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Overnamenieuws en Fed

Slotcall: Overnamenieuws en Fed

In de aanloop naar de persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell zakt de AEX 0,4%. De markt verwacht dat de rente gehandhaafd blijft op 0,25%. Veel interessanter is wat Powell om 20.30 uur gaat zeggen over de vooruitzichten van de Amerikaanse economie.

Door de coronacrisis heeft de Fed nog geen outlook voor 2020 afgegeven, maar dat zullen ze vanavond waarschijnlijk wel doen. Toch is het de vraag of de markt hier fors op zal bewegen. Niemand weet of er een tweede coronagolf aankomt, dus ook Jerome Powell niet.

Daarnaast heeft Powell vorige maand al gezegd dat de grootste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog op komst is. Destijds reageerden de beurzen daar ook niet op. Dat komt omdat iedereen al weet dat we dit jaar moeten afschrijven.

Tot slot rekent de markt niet op extra stimuleringsmaatregelen van de Fed, maar in het huidige tijdperk zou de centrale bank zomaar voor een verrassing kunnen zorgen. Het is de moeite waard om het te volgen, dus zal Arend Jan u vanavond live op de hoogte houden van het rentebesluit en de persconferentie van Powell.   

Just Eat Takeaway

De grootste bleeder van het Damrak is Just Eat Takeaway (-13,3%). Rond 16.15 kwam naar buiten dat het bedrijf de overnamestrijd om de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub gaat winnen van Uber.

De koers kelderde vanaf dat moment spijkerhard. De angst is dat Just Eat Takeaway een flinke prijs moet betalen voor Grubhub. Een bedrijf als Uber troef je natuurlijk niet zomaar af.

Als het Just Eat lukt om Grubhub over te nemen dan zet de maaltijdbezorger van Jitse Groen voor het eerst voet aan de grond in Amerika. Het belooft een spannend avontuur te worden, want de Amerikaanse markt staat bekend om zijn lage marges.

Om te kunnen overleven zijn schaalvoordelen van groot belang. In Nederland en Duitsland heeft Just Eat Takeaway de concurrentie op de knieën gekregen, maar dat is absoluut geen garantie voor succes in de VS. Er zijn immers meer Europese bedrijven die daar nat zijn gegaan.

AMX onderuit

Het is weer een slagveld binnen de midcap. Zonder duidelijk aanwijsbare reden gaan coronagevoelige aandelen zoals Air France-KLM (-7,6%), Fugro (-6,1%) en Basic-Fit (-2,7%) onderuit. Het is een duidelijk signaal dat de rust nog niet terug is op de aandelenmarkt.

Door al het koersgeweld zien we de VIX weer oplopen tot boven de 30. Dit betekent goed nieuws voor Flow Traders (+0,9%), want de handelaar in bied- en laatprijzen kan hierdoor hogere marges maken.

Als de paniek terug komt op de markt zullen de handelsvolumes stijgen en nemen de spreads toe. Wellicht behoort het aandeel daarom tot het selecte groepje winnaars binnen de AMX.

Rentes

De spreads lopen vandaag hard op. Daar waar de Duitse tienjaarsrente twee basispunten zakt, vliegt de Italiaanse yield zes punten omhoog. Kortom, het is risk on op de rentemarkt

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 0,4% omlaag en daarmee presteren we iets minder slecht dan de Duitsers (-0,6%) en Fransen (-0,8%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 2,9% en noteert 29,9 punten. 
  • Wall Street  laat een verdeeld beeld zien. De Dow Jones (-0,7%) en S&P500 (-0,4%) verliezen wat terrein, terwijl de de Nasdaq (+0,3%) een nieuwe all time high op het bord zet.
  • De euro stijgt 0,1% en noteert 1,135 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (+0,1%) blijft dicht bij huis.
  • Olie: WTI (+1,0%) en Brent (+0,5%) maken het openingsverlies goed. Dit is een vreemde beweging omdat de olievoorraden hoger uitkwamen dan verwacht.
  • De bitcoin (+0,3%) begint de laatste dagen een beetje saai te worden. De koers komt deze maand nauwelijks van zijn plek.

Het Damrak

  • Aegon (-4,6%) wordt van de kooplijst van ING geschrapt. Ook het koersdoel wordt naar beneden bijgesteld. Het aandeel gaat naar €3,20 van €5.
  • Het casino-aandeel Unibail Rodamco (-7,3%) draait op volle toeren. Vanochtend kon u de stukken nog kwijt voor meer dan €70 en nu krijgt u er amper €63 voor. Dat terwijl het winkelvastgoed niet in het nieuws kwam. Wat een gekkigheid allemaal.
  • Het is ook niet de dag van de banken. ABN Amro (-2,9%) en ING (-1,7%) liggen slecht, omdat analisten vrezen dat Deutsche Bank de grootste voorziening op slechte leningen moet treffen sinds de kredietcrisis.
  • Net als gisteren liggen de coronabestendige aandelen er goed bij. Adyen (+3,7%) krijgt nog een extra zetje in de rug van Bryan Garnier. De zakenbank verhoogt het koersdoel met 70% naar €1530 en het koopadvies blijft gehandhaafd. 
  • Randstad (-3,8%) krijgt een downgrade om de oren van Citigroup. Verder verlaagt Jefferies het koersdoel met €9 naar €31.
  • ForFarmers (-5,5%) wordt gedumpt omdat de analisten van Kempen het aandeel van de kooplijst halen. Analist Christophe Beghin vreest dat het veevoedersbedrijf last krijgt van een droge zomer. Dit is een apart argument om het aandeel van de kooplijst te schrappen, omdat ze bij het KNMI zelfs niet weten wat het weer gaat worden komende zomer. Blijkbaar willen ze bij Kempen gewoon van het aandeel af.
  • Het is absoluut niet de dag van kleine aandelen. Wereldhave (-4,7%) sluit bijvoorbeeld weer onder een tientje.  

Adviezen

  • Adyen: naar €1530 van €900 en kopen - Bryan Garnier
  • Aegon: naar houden van kopen en naar €3,20 van €5 - ING
  • Air France-KLM: naar €3,67 en verkopen - Alpha Value
  • ArcelorMittal: naar €14 van €13 en kopen - Keybanc
  • ASML: naar verkopen van houden en naar €258 van €240 - DZ Bank
  • ASR: naar €34 van €44 en kopen - ING
  • ForFarmers: van de kooplijst en naar €6,60 van €7,30 - Kempen
  • NN Group: naar €41 van €43,50 en kopen - ING
  • Randstad: naar €31 en houden - Jefferies
  • Randstad: naar houden van kopen en €41 - Citigroup

Agenda

11 jun Event Consensus
14:30   VS inflatie PPI mei 0,1% MoM
14:30   VS wekelijkse jobless claims  
22:00   Adobe systems Q2-cijfers (gebroken boekjaar)
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. xkinkykongx 11 juni 2020 07:50
    Oh, was het bijna vergeten. De reden dat unibail keldert : Goldman Sachs heeft maandag het advies voor Unibail-Rodamco-Westfield verlaagd van Neutraal naar Verkopen, waarbij het koersdoel werd bijgesteld van 69,00 naar 44,00 euro. Dit bleek uit een sectorrapport van de Amerikaanse bank.
    vastgoedjournaal.nl/news/45462/goldma...
    Blijkbaar heb je deze gemist. Dat mensen nog op deze nieuwsberichten is mij een raadsel , maar ze doen het wel.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links