Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe veel lagere AEX veel hoger staat

(AJK) The greatest force in the universe is compound interest, daar kennen we Albert Einstein van op de beurs. Hij had misschien ook een relativiteitstheorie voor de markten zelf kunnen schrijven. Want wat is nou hoog en wat is nou laag? Erik, die nu voor BNP Paribas thuis de turbo's in elkaar sleutelt, gooit een balletje op.

U hebt het zelf vast ook, alle verhoudingen (in uw hoofd) zijn op de schop, nu de AEX in een paar weken tijd met een zes, vijf, vier, drie en nu weer vier begon of begint. In de afgelopen jaren zat ik al op het puntje van mijn stoel bij -/+2%: sensatie! Nu draai ik mij 's ochtends nog een keer om bij -/+10%.

Kijk wel een uit met hoger lager, want wat lager is kan best hoger zijn. Neem onze AEX. Daar is zeg maar eenderde af, maar intussen denk ik dat de index op 389,60 (laagste stand tot nu toe) duurder is dan toen de index een maand geleden piekte op 632,12. Reden: omzetten, winsten en dividenden 2020 imploderen.

Sterker, we gaan in 2020 de moeder aller winstdalingen meemaken. Dat wordt een spike in de winstgrafiek naar beneden die we nog heel lang luid en duidelijk in de langetermijngrafieken gaan zien. Van mijn eigen LinkedIn:


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 HogerOfLager 20 maart 2020 16:53
    Praktisch alle aandelen zakken als een baksteen, terwijl de een veel gevoeliger is voor deze 'lockdown' dan de ander.
    Zaak dus om de onterecht gevallenen op te pikken.
    Aegon. De rente stijgt en zal ook niet lang meer laag gehouden kunnen worden.
    Telecoms en internet gerelateerde aandelen zullen ws ook minder last hebben.
    Thuisbezorgen gaan we ws ook veel meer doen.
    etc.
  2. noppes 21 maart 2020 15:07
    Bij het verschil tussen korte en lange termijn lijkt de mij de vraag wat "lange"termijn is en welke maatregelen tussentijds genomen worden. Banken zullen geraakt worden maar gezien het feit dat de overheid veel bedrijven/ZZP-ers en werknemers ondersteunt zou die rekening wel eens fors mee kunnen vallen. Producenten missen misschien een kwartaal of half jaar volle omzet, maar dat geldt dan voor 2020,je zou kunnen aannemen dat verder (fors) herstel in 2021 mogelijk moet zijn. Voor vastgoed beleggers geldt hetzelfde m.i. als voor de banken: doordat de overheid bedrijven ondersteunt, kunnen huren (deels) betaald worden. Ahold Delhaize en misschien Unilever hebben, net als Takeaway, mogelijk zelfs voordelen. Dus ja, voor een aantal zeker minder in 2020 maar op lange termijn (2021-2022-2023 e.v.) redelijke kansen op enig herstel, onder de voorwaarde dat ergens in 3de kwartaal de zaak enigszins genormaliseerd is.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links