Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Steun onder druk

TA: Steun onder druk

De aandelenbeurzen weten nog altijd geen overtuigend herstel in te zetten na de forse koersdaling van de afgelopen weken. Iedere poging om op te veren wordt in de kiem gesmoord, waarna weer een nieuwe daling volgt.

Ook ingrepen van centrale banken - na de Fed heeft ook de Bank of England het rentetarief verlaagd - hebben nog niet het gewenste effect. Blijkbaar is de angst onder beleggers voor een diepe economische recessie nog altijd te groot.

Ook de Nederlandse beurs lukt het nog niet om onder de verkoopdruk uit te komen. Ondanks de zware oversoldconditie, waar ik gisteren al verder op inging, blijft een serieuze opleving vooralsnog achterwege. Meerdere indices hebben nu echter belangrijke steunniveaus (bijna) bereikt. De kans op een groter herstel neemt hierdoor toe.

De AEX-index mist kracht

De Nederlandse beurs is de afgelopen weken hard teruggevallen waarbij meerdere steunniveaus zijn gesneuveld. De AEX-index is teruggezakt onder een reeks oude toppen en bodems en ook de 200-dagenlijn wist de koers niet op te vangen.

De volgende steun, de bodem van begin 2019 rond 472 punten, is nu bijna bereikt. Deze steun kan een tijdelijke bodem in de markt markeren en als springplank dienen voor de terugkeer naar de bodems van medio 2019 rond 528 punten.

Deze oude bodems dienen in een eventueel herstel als eerste richtpunt en zullen samen met het koersgat van afgelopen week als eerste weerstand fungeren.

AMX-index test de steun

De Nederlandse Midkapindex, de AMX, heeft een forse duikvlucht laten zien. Nadat vorige maand nog een nieuw all time high op het bord werd gezet, is de index hard teruggezakt waarbij meerdere steunniveaus zijn doorbroken.

De volgende steun, gevormd door de bodem van medio vorig jaar rond 721 punten, is nu bereikt. Deze steun kan voor een tijdelijke adempauze zorgen en koopjesjagers de kans geven weer wat stukken op te pakken.

Mocht deze steun alsnog breken, dan komt er ruimte vrij voor een grotere daling richting de bodem van begin 2019.

ASCX-index nadert steun

Ook de Nederlandse Smallcapsindex weet niet aan de verkoopdruk te ontkomen. In drie weken tijd heeft deze index bijna 20% koersdaling laten zien. De herstelbeweging vanaf begin vorig jaar is afgebroken en de steun van de bodems van medio 2019 heeft geen stand gehouden.

De volgende steun van de bodem van begin 2019 nadert nu snel. De kans is groot dat de index rond dit niveau, in ieder geval tijdelijk, wat steun zal vinden en een herstel kan inzetten.

Gezien de kracht van de daling moet nog blijken hoe ver het herstel zal reiken, maar er ligt voldoende ruimte voor een stevige opleving. Uiteraard dient de steun wel stand te houden.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 61
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

916 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 46 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Leeser1959 12 maart 2020 07:41
    Goedemorgen Royce, kom niet altijd met veel te optimistische verhalen (overigens net zo als je collega Nico Bakker) !!

    We daveren vandaag door de volgende, en belangrijke steun van 472.

    Het lijk staat open, en jij als langjarige technisch analist zou moeten weten dat in dit soort markten de verliezen zich opstapelen als je te vroeg positief wordt.

    Ook technisch kan de AEX met het doorbreken van de 472 aanzienlijk (minimaal 420-400) lager.

    Ga dus niet proberen om nu al de bodem te bepalen !!
  2. Leeser1959 12 maart 2020 07:44
    quote:

    plof® schreef op 12 maart 2020 07:37:

    Mijn god wat een flutstuk wederom.
    we zitten midden in een crash en Futures staan alweer -6%! En dan al dagen slap geluk over steun, oversold, herstel, opleving, koopkansen, lange termijn blablabla.
    Zowel Royce als Nico Bakker zijn puur sang optimisten; dat ze bij een forse daling c.q. crash al een opgebouwde winsten van de jaren daarvoor verspelen doet kennelijk niet ter zake.

    Lezen voor de aardigheid en vermaak maar nooit je eigen beleggingsbeslissingen op nemen.
  3. [verwijderd] 12 maart 2020 07:44
    Grafiekjes is in mijn ogen altijd achteruit kijken. Kijk eens vooruit. Het corona virus verspreid enorm snel, vliegroutes worden afgesloten, complete steden zelf landen worden in quarantaine geplaatst.

    Zolang er geen verbetering aan de horizon is zijn de economie en de beurs in vrije val.
  4. [verwijderd] 12 maart 2020 07:46
    Hoe kun je een (flut) stuk als dit op een momenten als vandaag plaatsen? Als mensen hier nog waarde aan gaan hechten (steun bereikt,bodem bereikt, etc)lopen ze risico veel geld te verliezen in een markt waar momenteel totaal geen analyse meer op los te laten is.

    Beter zou je een artikel plaatsen waarin je aangeeft dat analyseren niet te doen is obv de huidige macro-economische omstandigheden!

    edit: beetje jammer dat je na enkele kritische reacties snel de titel verandert. Voor de mensen die het nu lezen, de titel was: "steun bereikt?"
  5. forum rang 5 Daexter 12 maart 2020 07:48
    Waar de bodem ligt is niet relevant. Vandaag is alles 6% goedkoper dan gisteren. Het is een consumentenmarkt geworden in plaats van een verkopersmarkt wat het een paar weken geleden was.

    Van genieten zo lang het kan. Elke keer als fondsen meer dan 5% op een dag verliezen koop ik kleine plukjes bij. Mensen die roepen dat je te vroeg koopt, wijs ik met een lange vinger naar een maand terug, dat was te vroeg en 2 maanden terug en een jaar terug....

    Geniet van de dag!
  6. forum rang 6 Happy 12 maart 2020 07:57
    quote:

    Alegria schreef op 12 maart 2020 07:51:

    Roep al paar keer in eenzame woestijn.

    Ro virus is 2. Het woord 'exponentieel'. Daar gaat het om.

    Ik ga het niet meer roepen.

    Oprecht veel sterkte voor degenen die scheef zitten.

    Gewoon de oude P&F chart gebruiken. Nadeel hij geeft geen tijdslimiet aan. Dus moet je soms heel lang wachten. In mijn geval al vanaf augustus. Volgende punt in deze chart is ca. 440.
  7. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 12 maart 2020 07:59
    Nico Inberg heeft de Corona-Oplossing:

    "Leg de economie S.T.I.L.."

    Hij bedoeld waarschijnlijk leg de Beurs stil anders ben ik mijn Geld kwijt..;))

    Toegevoegd:

    Beste Nico..

    We leven in een Wereld waarbij de Economie boven de Volks gezondheid gaat..

    Helaas tis waar :(

916 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 46 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links