Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Het mag niet zo zijn

Slotcall: Het mag niet zo zijn

Het begint een wederkerend ritueel te worden. De AEX (-0,1%) opent dik in het groen en geeft gedurende de handelsdag de volledige winst weer prijs. Twijfels over het stimuleringspakket van de Amerikaanse regering doen het sentiment geen goed.

Gisteren suggereerde de Amerikaanse president Trump dat hij forse maatregelen zou nemen om de negatieve financiële impact van het coronavirus te beperken. Er werd gesuggereerd dat wellicht de belasting op arbeid fors zou worden verlaagd. 

Vooralsnog lijkt het er echter nog niet van te komen. Trump zou wel willen, maar het is de vraag of hier überhaupt wel financiële ruimte voor is. Afgelopen jaar was het begrotingstekort ruim 4,7% ten opzichte van het Amerikaanse BBP. 

Dat notabene in goede economische tijden. U mag raden wat er met het tekort gebeurt op het moment dat de Amerikaanse economie in een recessie belandt. Dat gaat er niet beter op worden. Het is dus de vraag of het congres gaat instemmen met een belastingverlaging. 

WHO waarschuwt

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat het coronavirus inmiddels een pandemie is. In China daalt het aantal nieuwe besmettingen weliswaar, maar dat geldt niet voor de rest van de wereld. Inmiddels zijn ruim 121.000 mensen besmet geraakt.

Gelukkig worden er ook weer mensen beter, maar het aantal zieken is in een week tijd met 10.000 gestegen. Dat terwijl dit aantal in de weken ervoor juist gestaag daalde. Een extra gevaar is dat wanneer de Chinese autoriteiten de strenge maatregelen versoepelen in de zwaargetroffen gebieden, er weer meer mensen besmet raken.

De markten lijken zich echter het meest druk te maken over de VS. In Nederland is het de normaalste zaak van de wereld dat een zieke werknemer gewoon doorbetaald krijgt. Maar in Amerika hebben ze het sociale zekerheidsstelsel niet zo goed op orde als wij. Dit vergroot de kans dat mensen zich pas ziek melden op het moment dat het al te laat is. 

Het grote gevaar is dat deze mensen al andere mensen hebben besmet. De kans is dus groot dat er in de VS ook maatregelen à la Italië getroffen moeten worden. Dit brengt onzekerheid met zich mee en als de onzekerheid groot is, prijzen markten vaak een extreem risico in. Dat zorgt dus voor lagere koersen.

Rentes

Het is net als gisteren risk-on op de obligatiemarkt. De Nederlandse en Duitse tienjaarsrente lopen op, terwijl die van de Zuidelijke Europese landen zakken.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 0,1% omlaag en daarmee presteren beter dan de meeste Europese indices. De DAX zakt ook 0,1% en de Grieken brengen het er het slechtst vanaf met een min van ruim 4%.
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 2,9% en noteert 52,9 punten. 
  • Wall Street koerst koerst zo'n 4% in het rood. Het enthousiasme van gisteren is helemaal verdwenen.
  • De euro zakt 0,3% en noteert 1,127 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (-0,4%) blijft dicht bij huis.
  • Olie: WTI (-4,2%) en Brent (-4,9%) storten wederom af.
  • Bitcoin (-2,4%) is ook uit de gratie.

Het Damrak

  • De analisten van Credit Suisse verlagen het koersdoel van Unilever (+0,5%) met €2,50 naar €56,50. Als reden wordt de opmars van de euro genoemd. Dit gaat ten koste van de winst in euro's, aangezien het conglomeraat deels opereert in opkomende markten. 
  • ASML (+1,4%) trekt vandaag de AEX omhoog.
  • Air France-KLM (-3,8%) schrapt 3600 vluchten vanwege het coronavirus. Naar Italië wordt al helemaal niet meer gevlogen. Verder zijn er geruchten dat de Nederlandse overheid spreekt over de verkoop van zijn belang in KLM. Arend Jan vindt de timing niet helemaal gelukkig:)
  • Robin Wright, de CFO van Pharming (-3,6%), stapt op om familieredenen.
  • Het echte geweld vindt plaats binnen de AMX. Er staan daar bedrijven met de nodige probleempjes genoteerd dus dan gaat de hakbijl erin. Voor de derde dag op rij is het grootste slachtoffer Fugro (-9,5%). De reden is bekend.
  • Ook OCI (-8,8%) gaat bij het grofvuil. De kunstmestproducent koerst op het laagste niveau in zeven jaar tijd.
  • Basic-Fit (-4,0%) kwam gisteren met prima cijfers langs, maar blijkbaar zit de coronavrees er toch in. Er is een reële kans dat in bepaalde gebieden sportscholen verplicht dicht moeten. Gelukkig heeft de sportschoolketen geen vestigingen in Italië.
  • Syncoro Asset Management heeft een eerste belang van 3,2% in Alfen (-6,7%) genomen. Het nieuws wordt helaas niet met luid gejuich ontvangen.
  • ForFarmers (-0,4%) blijft vandaag goed liggen. Morgen komt het veevoedersbedrijf met de jaarcijfers langs.
  • B&S Group (-12,5%) ging gisteren op het slot keihard omhoog, maar die winst wordt vandaag weer dubbel en dwars ingeleverd. De handelsmaatschappij koerst op het laagste niveau sinds de beursgang.

Adviezen

  • Hal Trust: starten met kopen en €149 - Alpha Value
  • Randstad: naar houden van kopen en naar €36 van €45 - Deutsche Bank
  • Royal Dutch Shell: naar €23,35 en kopen - Goldman Sachs
  • Royal Dutch Shell: naar €28 van €31 en kopen - Insinger Gilissen
  • Unilever: naar €56,50 van €59 en outperform - Credit Suisse
  • WDP: naar €27 van €26 en kopen - Morgan Stanley

 De dag van morgen 

12 mrt Event Consensus
00:00   Snow World AvA  
06:30   Nederland detailhandelsverkopen jan  
08:00   ForFarmers Q4-cijfers  
08:00   Hunter Douglas Q4-cijfers  
08:00   Sif Holding Q4-cijfers  
08:00   Duitsland inflatie CPI feb 0,4% MoM
08:45   Frankrijk inflatie CPI feb 0,0% MoM
11:00   EU industriële productie jan 1,2% MoM
13:30   VS wekelijkse jobless claims  
13:45   ECB rentebesluit -0,5%
14:30   Toelichting rentebesluit  
15:00   VS consumentenvertrouwen Michigan mrt 97,0
18:00   Altice Europe Q4-cijfers  
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Erny 11 maart 2020 23:48
    quote:

    PieterOM schreef op 11 maart 2020 19:18:

    In Nederland is het de normaalste zaak van de wereld dat een zieke werknemer gewoon doorbetaald krijgt. Maar van de 9 miljoen werkenden zijn hier 1,2 miljoen ZZP'er.
    Die ZZP-ers worden op kosten gejaagd door verplichte deelname aan pensioenregelingen en verplichte dure arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. De voorwaarden hiervoor zijn zeer ongunstig en hierdoor zijn ZZP-ers straks niet meer concurrerend voor mensen in loondienst. Daar is het de vakbonden en verzekeraars allemaal om te doen. Dat betekent voor de meeste ZZP-ers dat ze straks geen werk meer hebben, geen recht op WW, hun spaargeld en huis moeten opeten en de rest van hun leven de bijstand in kunnen. Dan maakt het ook niet meer uit of je ziek bent.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links