Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Carmignac wil geen V-herstel

Een V-herstel geldt als het mooist denkbare toekomstbeeld voor beleggers, maar niet iedereen is het daarover eens. “Een langzaam, moeizaam herstel is het ideale scenario voor de westerse wereld.” Aan het woord is Eric le Coz van Carmignac Gestion. “Als het herstel te snel en te krachtig is, lopen we het risico van inflatie of op zijn minst inflatieangst. In dat geval kunnen centrale banken als de Federal Reserve en de ECB in de verleiding komen om te vroeg hun stimulerend beleid te beëindigen.” Het beeld van afwisselend meevallende en dan weer tegenvallende macrocijfers zoals we nu zien, bevalt Le Coz dan ook uitstekend.

Le Coz ziet door het beleid van monetaire verruiming nog geen bubbel ontstaan in risicovolle assets als opkomende markten, grondstoffen en goud. Le Coz: “als er al ergens een bubbel ontstaat, dan is het in de Treasury Bonds. Die zijn bij het huidige renteniveau onaantrekkelijk en potentieel risicovol in de nabije toekomst.” Le Coz ziet, als het huidige monetaire beleid wordt doorgezet, op termijn wel hogere waarderingen voor opkomende markten en grondstoffen, maar van een bubbelvorming wil hij niet spreken.

Carmignac blijft voor de vlaggenschepen Carmignac Patrimoine (mixfonds) en Carmignac Investissement (wereldwijd aandelen) dan ook vol overtuiging de troefkaart opkomende markten bespelen. China, India en Brazilië zijn daarbij favoriet. “We zien daar een substantiële groei van consumentenuitgaven, investeringen en volop kansen in sectoren als financiële dienstverlening, vastgoed en infrastructuur.” Met name de maatregelen die Brazilië genomen heeft om buitenlandse investeringen zwaarder te belasten, zijn een teken van kracht, volgens de Fransman.

“Je ziet dat een land als Brazilië veel geleerd heeft van de jaren negentig en het begin van deze eeuw en veel gedisciplineerder opereert op fiscaal en monetair vlak. Ze willen niet meer té afhankelijk zijn van buitenlandse financieringen. Opkomende markten hebben die les uit het verleden geleerd en worden volwassener en minder afhankelijk voor hun economische groei van het Westen.”

Goud blijft aantrekkelijk

Ondanks de stevige rally sinds maart, heeft Carmignac de aandelenweging voor beide fondsen nog niet verlaagd – een mogelijkheid die ook aandelenfonds Carmignac Investissement in tegenstelling tot bijna alle concurrenten heeft, en waarvan de Fransen ook niet aarzelen gebruik te maken als het nodig is. “We zien daar nu nog geen aanleiding toe. We zijn tevreden met het langzame herstel in het westen en de stevige groei in opkomende markten natuurlijk zijn de waarderingen iets minder aantrekkelijk geworden, maar niet onredelijk.”

Ziet Le Coz buiten de aandelenmarkt wel opportunities, of zijn aandelen populair omdat er simpelweg geen alternatief is? “We zien nog wel wat waarde is sommige bedrijfsobligaties in het segment investment grade of net daaronder. High yield heeft het beste achter de rug, de spread is behoorlijk naar beneden gekomen.” Over goud was, is en blijft de Franse vermogensbeheerder positief. Aandelenfonds Investissement zit voor 14% in goudmijnbedrijven.

”Goud blijft een verzekering tegen echte rampen in de portefeuille. Als quantitative easing uit de hand loopt en de valuta’s in de VS en Europa door het putje gaan, biedt goud bescherming. Maar ook als het economisch herstel te snel en te hard gaat, is goud prettig om te hebben vanwege de inflatie die dan de kop opsteekt.”


Peter van Kleef is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Van kleefs actuele beleggingen. Uw reactie is welkom op peter@iex.nl

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links