Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Hé de AEX

Liveblog: Hé de AEX

Update 16:30 uur: Risk-on!

Het is pas een trendje sinds vorige week, maar toch. Als dit doorzet... Wat probeert Mr. Market ons duidelijk te maken met die plotselinge risicobereidheid? Meerdere antwoorden zijn mogelijk en ik ben vast nog 1001 redenen vergeten:

  • Het ECB gratisgeldpretpakket donderdag wordt minder pretpakketerig dan verwacht en de Fed laat zich niet gek twitteren 
  • De handelsoorlog VS-China wordt even met een belletje waarvan niemand verder iets weet en een paar tweets in caps lock opgelost
  • Er komt geen recessie
  • We gaan ons nog jaren vermaken met die beste Britse comedy serie ooit, brexit
  • Oranje wordt Weltmeister

Mis, het zijn gewoon weer de Duitsers :-)

 


Update 15:50 uur: Stomme tax

Gisteren in mijn vooruitblik op de beursweek deed ik mijn best de nieuwe spaar- en beleggingstaxvoorstellen van staatsecretaris Menno Snel - een week voor een rigoreus ECB-rentebesluit - zo neutraal mogelijk te beschrijven. Nu zit mijn Twitter timeline weer vol gokadvertenties van onze overheid en houd ik me niet meer in.

Wij beleggers gaan de taxvrijstelling van spaarders betalen, zo simpel is het. Waarom? Wáárom? Risicoloos wordt beloond, risicobereidheid bestraft. Het lijkt wel alsof Den Haag niet wil dat wij vermogen opbouwen.

Een zien of ik antwoord krijg. Mag best, want met die samengestelde interest die in dit geval tegen ons in loopt, zijn wij beleggers hier uiteindelijk klauwen met geld aan kwijt. Zo kunt u ook uw eigen strop uitrekenen, als u een beetje serieus lang belegt

 


Update 15:00 uur: AT&T TNT

Spektakel op Wall Street:

Duidelijk, Paul Singer ziet het management van AT&T gewoon niet zitten. Hij is niet de enige. Copypaste van CNBC:

In addition to the concerns surrounding debt load and Time Warner, Elliott’s letter makes five key points:

  1. AT&T’s returns have been disappointing to shareholders for a long time.
  2. AT&T’s merger integration and operational setbacks are responsible for the underperformance.
  3. AT&T has “world-class” assets trading at a historic discount.
  4. AT&T can “unlock significant value” by improving management and operational performance.
  5. These steps will create giant gain for shareholders.

“We’ve been frustrated for a long time with AT&T stock. Like Elliott, in certain parts of the business, we’ve seen the potential there for years,” said Jonathan Chaplin, an analyst at New Street Research. “We just despaired of it ever being captured under this management team with the strategy they’ve deployed up until now.”

Oef ja, wat een prutsaandeel is AT&T inderdaad. Chronisch dikke underperformance. 

Eens zien we of het probleem meteen kunnen aflezen: winst moet omhoog? Inderdaad is ook meteen duidelijk dat dit mooi aandeel kan zijn. Zie die dividendgroei. Gestaag, maar... te langzaam. Met de actie van Elliott vandaag is alleen het echte koopje - als het dat al was, moet nog blijken - er nu wel vanaf.  

 


Update 14:45 uur: Air Accell

Retorische vraag: is die daling niet een beetje overdreven? Goeie reactie meteen van trouwe lezer :-)

Intussen keuvel ik nog even door met Jeffrey en inderdaad, ik kan me voorstellen dat u hier (als KLM-liefhebber) en Air France-KLM-aandeelhouder niet op zit te wachten.

Nog een retorische vraag: is die stijging niet een beetje overdreven? Accell gaat nu meer Batavus en Sparta fietsen verkopen via Fietsenwinkel.nl is natuurlijk de gedachte, maar die Gazelles zijn ook nog wel anders anders te krijgen. In ieder geval wordt Accell ongeveer €25 miljoen meer waard hierdoor.

 


Update 12:30 uur: Eten en gegeten worden

Hallo Just Eat en Takeaway, Uber Eats is niet onverslaanbaar. Zeker bij Takeaway weten ze dit goed, vandaar ook het streven van het bedrijf om by all means necessary de onbetwiste marktleider te worden op de markten waarop het actief is.

Omzetpiekjes en een dikke min, daalt Takeaway hier nou op? Ik kan het zo gauw niet plaatsen. Intussen meldt Cat Rock Capital, dat (haar belang is nu 2,6%) eerder Just eat het mes op de keel zette een partner te zoeken. Het fonds zit nu ook voor 4,52% in Takeaway.   

 


Update 12:20 uur: WeWork werkt even niet

Van een geschatte waarde van $47 miljard dit jaar voorjaar - dat lapte omgerekend Softbank voor een belang - tot minder dan $20 miljard nu?! De voorgenomen beursgang van kantoorverhuurder WeWork deze maand dreigt op een deceptie uit te lopen; kijk niet raar op als het helemaal niet doorgaat in dit tempo.

Bent u al ergens een positieve recensie tegen gekomen? Ik niet (echt niet één) en zie WeWork als een dozenschuiver met een (nu dus rap afkomende) technologiewaardering en een iets te megalomane topman, oprichter en grootaandeelhouder. Prima, maar om daar nou een topwaardering op los te laten...

 


Update 12:00 uur: Optiestoring verholpen

Excuses, gemist! Ik handel ook niet in die dingen en dan... Gebruik ajb je twitteraccount hiervoor Euronext, nu moeten we het via via horen. Nee, toch niet. Kwartiertje uitstel. Hier volgt u het ingevlogen liveblog van Euronext. 

 


Update 11:45 uur: Ferrari de snelste

Nog mooier dan een Tesla toch, wie droomt er nou niet van zo'n rosso monster op de oprijlaan? Sinds eind 2015 beursgenoteerd, maar ondanks dat dit een beursgenoteerde jongensdroom is, is Ferrari zeker geen crowded trade, zoals dat zo mooi heet, laat staan een fonds waar dagelijks herrie, gedoe en wat al niet meer is.

Het bedrijf trekt een blik nieuwe modellen open met gewoon benzinemotoren, want een fluisterstille Ferrari voelt toch een beetje alsof u in uw blote togus de snelweg op moet, toch? Toch moet er dit jaar nog een hybride model op de markt komen, en meer in de komende jaren. Hybride, niet helemaal elektrisch.

En ja hoor, het aandeel - natuurlijk het rode lijntje - accelereert de rest er volkomen uit. Het aandeel is net als de bolides echter niet goedkoop: tegen 33,6 keer de winst, 0,7% dividend en single digit omzet- en winstgroeiverwachtingen is het van u. Hier een paar autojongens herbelegd en in euro's. 

Eigenlijk is de race om wie de omschakeling van diesel en benzine naar elektrisch gaat winnen nog maar net begonnen. 

 


Update 10:25 uur: Wat te doen met obligaties?

Zelf heb ik een pluk obligaties en koop iedere maand nog wat bij. Ik geef eerlijk toe dat ik dat alleen maar doe omdat het zo heurt volgens de beleggingsboekjes (risico afbouwen) en omdat ik weiger voor this time it's different te capituleren. Ze zitten me nog niet in de weg, want wat zijn ze lekker gestegen :-)

Niettemin denk ik iedere dag wel een keer dat ik ze nú verkoop en de opbrengst maar in de Dividend Artistocrats ofzo gooi. Als u advies voor mij hebt aangaande wat ik met die dingen moet: graag. Oh ja, één ding en zeker voor wie in Japanscenario's denkt. Trends kunnen héél lang aanhouden op de obligatiemarkt, dus wees niet te snel.

Om van always expect the unexpected maar te zwijgen. Nogmaals, this time it's different pakt doorgaans heel duur uit. 

 


Update 10:00 uur: Air France-KLM

Uitverkoop op hoge omzet, Air France-KLM gaat door het putje. Wat heb ik gemist, want zo raar zijn die vervoerscijfers van vanochtend toch niet? Of het moeten de vrachtcijfers zijn (-5,8% in augustus), want de stakingen waren pas deze maand.  Of moet ik het toch in deze hoek zoeken: stakingvrees?

Bij British Airways (IBA -3%) is het ook raak, wellicht is de markt bang voor meer, erger en duurder. Kijk ik nog even naar de grafiek, want Air France-KLM is vooral een handelsgedreven aandeel. De fundamentals zijn al vijftien jaar om te huilen, de onderneming weet structureel geen waarde te scheppen.

Het aandeel zat in augustus al in de hoek waar de klappen vielen - tegen de markt in - en zakt wellicht nu technisch onder een steunlijntje ofzo. Overgave? Geen verstand van, vraagt u de beschikbare Rocyes, Nico's et cetera. 

Wacht even, gevonden:

09 Sep - 09:18:18 [RTRS] - SHARES IN AIR FRANCE FALL 7 PCT, MARKET TRADER CITES LES ECHOS ARTICLE REPORTING POSSIBLE AIR FRANCE INTEREST IN AIGLE AZUR

Uit die krant teken ik alleen dit op, met de Google Translate vertaling erachteraan. 

Par ailleurs, Air France envisage de faire une offre sur la compagnie Aigle Azur, qui a cessé ses vols vendredi soir, selon le gouvernement français.

Bovendien is Air France van plan een bod uit te brengen op het bedrijf Aigle Azur, dat zijn vluchten vrijdagavond stopte, volgens de Franse regering.

Of het is gewoon een optelsom van feiten, Bloomberg houdt het hierop:

 


Update 09:30 uur: Sparen op de blaren

Nooit eerder voorgekomen, niemand weet hoe spaarders, het grote publiek dan, reageren als de banken negatieve rentes hanteren. Want hier komt vooral gevoel bij kijken, en dat is een ongeleid projectiel. Rationeel gezien en volgens de rekenmachine zijn reële negatieve spaarrentes de gewoonste zaak van de wereld.

Alleen maakt bijna niemand dit sommetje... Hier mag u nu ook nog uw taxes vanafhalen als u meer dan €30K hebt, maar straks welicht niet meer. 

Wie verstandig is haalt zijn of haar geld niet van de bank. Het sommetje was al negatief en voor een relatief luttel percentage nog minder rente loopt u dan ineens een complete-hoofdsomrisico. Spaarvarken, matras of ouwe sok vallen niet onder het depositogarantiestelsel. Is de kudde ook verstandig, dat is de vraag. 

Inderdaad, het lijkt bijna onvermijdelijk dat die negatieve spaarrentes eraankomen. Het is denk ik ook geen toeval dat afgelopen vrijdag staatssecretaris Menno Snel met dat half uitgewerkte plan voor belastingkorting voor spaarders kwam. De regering is er niet gerust op. Donderdag ontsteekt de ECB namelijk witte rook.

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Huppeldepepup 9 september 2019 10:24
    Prachtig voorstel weer. Sparen onbelast en in plaats daarvan aandelenbezit extra belasten. Op deze manier wordt de spaarder nog meer getroffen. Had je nog een mogelijkheid wat voorzichtige aandelen te kopen om een beetje rendement te maken, nu moet je om nog wat te verdienen een hoger risico gaan nemen. Om de belasting te omzeilen zal iedereen eind van het jaar zijn aandelen wel gaan verkopen en op 31-12 alles op een spaarrekening zetten, met alle gevolgen voor de koersen van dien.
  2. forum rang 4 efreddy 9 september 2019 10:34
    quote:

    efreddy schreef op 9 september 2019 10:26:

    Spaarvarken, matras of ouwe sok vallen niet onder het depositogarantiestelsel.

    Wat een grap.
    Men heeft die lege doos van een depositogarantiestelsel daar ook niet nodig.
    Wie verstandig is weet bovendien dat bij een negatieve rente als gevolg van inflatie zoals onder meer in de jaren 70 het niet zo verstandig is om zijn geld cash op te vragen omdat de negatieve rente bij cash nog groter is ,als de bank je ook nog eens een bijkomende rente aanrekent om je geld daar te laten staan is dat niet meer het geval en kun je het daar wel beter weghalen.
  3. forum rang 5 theo1 9 september 2019 12:04
    Ik zal er ook wel niks van weten, maar ik heb 0 obligaties en ik heb ze nooit gemist. En ik ben te nieuw geld om er iets om te geven of het zo heurt of niet ;-).

    Weet je, ik kijk er zo tegen aan. Obligaties heb je voor de rente. En die is er niet. Ergo: geen reden om ze te hebben. Obligaties houden omdat de koers zo lekker stijgt, is speculatie. Ze lossen op 100% af, alles boven de 100% is wat de gek ervoor geeft. Niet wezenlijk anders dan gokken op bitcoins. Zeker als er geen yield is.

    Als je yield wil, kan je beter degelijke blue chips (aandelen dus) kopen. Die geven tenminste yield. Bovendien doe je mee met de groei, en dat geef je met obligaties bij voorbaat al op. De kans dat Unilever structureel 40% lager gaat, lijkt me niet heel erg veel groter dan de kans dat een land als Italië zijn schuld een keer drastisch saneert. Dat soort dingen gebeuren, in de echte wereld. En jij hebt natuurlijk obligatie-ETFs waar Italië natuurlijk zwaar in weegt, juist omdat hun schuld zo groot is.

    Kijk, pensioenfondsen worden gedwongen. Voor banken zijn obligaties het mindere kwaad zolang hun rente minder negatief is dan de ECB rente. Maar jij en ik zijn niet aan dat soort regels gebonden. Bind jezelf er dan ook niet aan.

    En nu gaan mensen natuurlijk reageren dat ik een dwaas ben die er niks van snapt. Zal wel, maar aan zo'n statement heeft niemand wat tenzij je ook uitlegt hoe het dan wel zit. Komt natuurlijk een heel verhaal over asset-allocatie en risico beheer. Heb ik ook al 100 keer gehoord en dat heeft me nog nooit kunnen overtuigen. Want obligaties (ook staats) zijn niet risicoloos. Ze worden gesaneerd. In de echte wereld. Obligatiehouders worden gedwongen om langere looptijden, lagere rente, lagere hoofdsom te accepteren, en als ze dat niet doen moeten ze procederen (alleen op te brengen voor hedgefunds) en worden ze neergezet als aasgieren. Ik geef toe dat dat bij beschaafde landen zeldzaam is, maar landen als Italië en Griekenland hebben schulden die amper houdbaar zijn en die gewoon kunnen ontploffen als er iets mis gaat. Dat is de realiteit.
  4. Wolff in schaapskleren 9 september 2019 12:17
    en de kans dat 't met de schulden in Italie en Griekenland een keer mis gaat is alleen maar aan het toenemen. Met name Italie is een groot risico; de economie is niet gesaneerd, politiek instabiel, slechte bankensector en een schuldenberg die met 130% van het BBP (2.000 miljard euro!) veel te hoog is.
  5. forum rang 7 ffff 9 september 2019 12:26
    Theo,

    BLIJF jij maar posten! Iedere keer lees ik met plezier jouw ideeën, jouw inschattingen en ik kan het alleen maar waarderen dat jij de moeite neemt ze te posten.

    Zelf pieker ik regelmatig over die enorm versnelde toename van honderden miljarden die nu een negatief rendement hebben. Ik probeer het keer op keer te begrijpen, maar het lukt niet helemaal, ondanks de uitleg die vaak gegeven wordt. Vermogen, geld aan anderen ter beschikking hebben en minder terugkrijgen.... Ik kan het maar niet echt snappen na 50 jaar met beleggen bezig te zijn geweest waarbij geld/ vermogen iets moest opbrengen ondanks inflatie en ondanks vermogensbelasting en bankierskosten.

    Ik ben er nog steeds niet uit wat uiteindelijk het eindresultaat gaat zijn van al die negatieve rente-ontwikkelingen. En toch prakkezeer ik er veel over en lees er waarschijnlijk veel te veel over.

    Tenslotte: MIJN oordeel: Als banken geld gaan vragen om je saldo aldaar, dan haal ik wel degelijk ( grote ) sommen ervan af. Ondanks de gevaren die Arend Jan terecht opsomt. Maar dat heeft met mijn karakter te maken: Ik wil hen een signaal geven dat ze te ver gaan en het beste signaal is dan daar je geld weghalen...

    Overigens ben ik ervan overtuigd dat alle grote banken allang hun verdienvermogen verschoven hebben van de rentes naar de rekeningskosten. Het valt mij maandelijks op dat ik voor allerlei bankdiensten steeds meer en zelfs nieuwe kostenposten moet betalen. En dat bij 0,10 procent rente of ook vaak bij 0,0 procent rentevergoeding. Ze verhogen gewoon de kosten en rijven zo ook hun geld binnen. Zelfs met hoge procentuële verhogingen de afgelopen twee maand.

    Peter
  6. forum rang 4 efreddy 9 september 2019 13:57
    quote:

    sok2 schreef op 9 september 2019 13:37:

    Merkwaardig dat de man (Arend Jan ) die altijd goud loopt af te kraken omdat het niet yield, wel in obligaties zit die negatief yielden. Leg dat maar eens uit.
    Dat zal hij toch zelf moeten doen,ik ben daar zelf veel te dom voor.
    Voor mij hoeft de uitleg ook niet, een uitleg als beter een negatieve yield dan geen yield ga ik toch nooit volledig begrijpen.

    Goud bezit ik ondertussen 20 jaar ,opbrengst op jaarbasis in € 7.85%,in $ 9.37%.
    Een obligatie met looptijd van 20 jaar had toen nog een yield zowel in € als $.
  7. forum rang 4 efreddy 9 september 2019 14:31
    quote:

    PhilipArg schreef op 9 september 2019 14:20:

    obligaties.... omdat het zo hoort..
    Daar van je gewoon door de mand...

    Deze site heeft voor mij afgedaan.
    Ander en beter
    Arend doet het met dergelijk niveau van obligaties omdat het zo hoort wel goed als grappenmaker.
    Phillipe Geubels en Urbanus kunnen wat dit betreft geen grotere grappen maken.
  8. forum rang 10 rationeel 9 september 2019 14:43
    quote:

    ffff schreef op 9 september 2019 12:26:

    Theo,

    BLIJF jij maar posten! Iedere keer lees ik met plezier jouw ideeën, jouw inschattingen en ik kan het alleen maar waarderen dat jij de moeite neemt ze te posten.

    Zelf pieker ik regelmatig over die enorm versnelde toename van honderden miljarden die nu een negatief rendement hebben. Ik probeer het keer op keer te begrijpen, maar het lukt niet helemaal, ondanks de uitleg die vaak gegeven wordt. Vermogen, geld aan anderen ter beschikking hebben en minder terugkrijgen.... Ik kan het maar niet echt snappen na 50 jaar met beleggen bezig te zijn geweest waarbij geld/ vermogen iets moest opbrengen ondanks inflatie en ondanks vermogensbelasting en bankierskosten.

    Ik ben er nog steeds niet uit wat uiteindelijk het eindresultaat gaat zijn van al die negatieve rente-ontwikkelingen. En toch prakkezeer ik er veel over en lees er waarschijnlijk veel te veel over.

    Tenslotte: MIJN oordeel: Als banken geld gaan vragen om je saldo aldaar, dan haal ik wel degelijk ( grote ) sommen ervan af. Ondanks de gevaren die Arend Jan terecht opsomt. Maar dat heeft met mijn karakter te maken: Ik wil hen een signaal geven dat ze te ver gaan en het beste signaal is dan daar je geld weghalen...

    Overigens ben ik ervan overtuigd dat alle grote banken allang hun verdienvermogen verschoven hebben van de rentes naar de rekeningskosten. Het valt mij maandelijks op dat ik voor allerlei bankdiensten steeds meer en zelfs nieuwe kostenposten moet betalen. En dat bij 0,10 procent rente of ook vaak bij 0,0 procent rentevergoeding. Ze verhogen gewoon de kosten en rijven zo ook hun geld binnen. Zelfs met hoge procentuële verhogingen de afgelopen twee maand.

    Peter
    Je snapt het niet? Dat valt me toch van je tegen, Peter:)

    De bedoeling is een politieke. Totale nivellering. Mensen die wat geld hebben, het geld afnemen. Zijn we allemaal gelijk, nl 0,0.
    En dan kan de slavernij weer ingevoerd. Is er eigenlijk al, maar net zoals jij, die toch bovengemiddeld, zowel bemiddeld als intelligent bent, zien de meesten het nog niet.

    Jammer, want misschien zouden we er met zijn allen, indien de meerderheid het ziet, WEL nog iets aan kunnen doen.
  9. forum rang 5 theo1 9 september 2019 15:55
    @ffff:

    Die negatieve rente: vanuit ECB perspectief begrijp ik er wel iets van. Ze verlagen de rente om meer geld te creëren en dat doen ze dan weer omdat ze bang zijn voor deflatie. En als de rente dan al 0 is, is de ultieme consequentie om naar negatief te gaan. En dan nog negatiever.

    Probleem is alleen dat het niet werkt. Je kan een paard naar de rivier brengen, maar je kan het niet dwingen te drinken. De ECB pompt geld in het systeem, maar dat wordt alleen maar gebruikt om obligatiekoersen nog hoger op te jagen, en dus de rentes nog negatiever te maken. Voor een deel wellicht ook huizenprijzen hoewel daar ook een hoop echte schaarste achter zit. Op de inflatie is het effect van deze hele operatie effectief nul komma nul, en dat was waar het om ging. Al dat echt gecreëerde geld wordt niet gebruikt om wegen te bouwen, auto's te kopen en uit eten te gaan. Dus is het zinloos.

    Komt nog een stuk concurrentie bij. Dollar, euro en yen proberen allemaal hun koers te drukken om hun export te beschermen. En dé manier om je valuta te drukken is de rente verlagen. Als de concurrent negatief gaat, ga jij gewoon nog negatiever. Dat is de reden dat de Zwitsers het verst gaan van allemaal: niet omdat hun economie het fundamenteel nodig heeft, maar om de franc te drukken. Met een normale rente zou de Zwitserse franc zo €3 of meer doen en ligt hun export-industrie in puin.

    Lage rentes rond 0 waren op het dieptepunt van de crisis gewoon nodig. Maar dat is alweer 10 jaar geleden en de rentes zijn alleen maar nog lager. Toen was het nodig, nu is het waanzin geworden. Gaan ze weer massaal opkopen omdat de groei wat tegenvalt. Laat de waanzin even op je inwerken.

    En over negatieve rente bij de spaarbank: het grote risico bij geld contant in huis houden is diefstal. Als mensen weten dat jij een kapitaal contant in huis hebt liggen, kan je net zo goed een bord "welkom inbrekers" boven de deur hangen. Als je contante geld, fysieke goud of wat dan ook uit je huis wordt gejat, ben je het gewoon kwijt. Kunst en antiek kan je nog verzekeren (de premie is óók negatieve yield), stapels bankbiljetten niet.

    Met die negatieve rentes moeten we een beetje af van die spaardersmentaliteit vind ik. Sparen brengt eigenlijk nooit iets op, maar nu wordt dat wel heel erg zichtbaar. Helaas denkt de regering weer eens precies de andere kant op. Dat hele plan is nog erg vaag begrijp ik, maar om nu weer mensen fiscaal naar negatief renderende spaarbanken te jagen, daar zie ik de logica echt niet van. En je lokt natuurlijk ook het typische ontwijkingsgedrag uit: in december verkopen en in januari weer terugkopen. De aandelenboer is de enige die blij wordt.
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links