Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Schuldenberg en ASML

Liveblog: Schuldenberg en ASML

Update 15:40 uur: Tesla -2,1%

Tesla opent -2,1% op het nieuws dat het de prijzen verlaagt van auto's die worden verscheept vanuit Amerika naar China. Daarnaast laat het bedrijf een aantal varianten van Model X en Model S vallen. Het argument is: om het de consument gemakkelijker te maken een Tesla te kopen (NK).


Update 15:15 uur: Productiecijfers VS

De Amerikaanse industriële productie over juni valt licht tegen. Deze bleef onveranderd ten opzichte van mei, terwijl de markt uitging van een plus van 0,1% maand op maand. Voor opschudding zorgt het echter niet. De AEX noteert nog altijd een prima plus van 0,2%.

Productie
Klik op de afbeelding voor een grote versie 

Update 14:55 uur: Stock split Alibaba

De aandeelhouders van Alibaba hebben toestemming gegeven om een stock split door te voeren van 8:1. Dit betekent dat beleggers acht keer zoveel aandelen in portefeuille krijgen, maar dat de koers wel door acht gedeeld wordt. Per saldo schieten beleggers er dus niet veel mee op. Enige voordeel is dat het voor kleinere beleggers gemakkelijker wordt gemaakt een aandeel te kopen.


Update 14:45 uur: GrandVision in de lift

Op een hoog volume loopt brillenketen GrandVision (+5,1%) steeds verder op. Groot nieuws kunnen we echter niet vinden. Wellicht zijn er een paar grote kopers actief. Ruim het dubbele van het gemiddelde dagvolume is inmiddels al verhandeld (NK).

GrandVision
Klik op de afbeelding voor een grote versie 

Update 14:20 uur: Wisselende cijferontvangst

De tweedekwartaalcijfers van JP Morgan Chase (voorbeurs -1,7%), Goldman Sachs (+1,3%) en Wells Fargo (-0,6%) worden wisselend onthaald. Eerstgenoemde stelt beleggers teleur, omdat het bedrijf waarschuwt voor lagere rentemarges. Overigens is de behaalde kwartaalwinst van bijna $10 miljard indrukwekkend.

De resultaten van Goldman Sachs daarentegen worden positief ontvangen. De Amerikaanse grootbank verslaat zowel de omzet- als de winstverwachting en verhoogt het dividend met 47%. Wells Fargo verhoogt de winst met ruim 30%, maar dat is niet genoeg voor beleggers.

banken
Klik op de afbeelding voor een grote versie 

De afgelopen tien jaar hebben de genoemde drie Amerikaanse grootbanken beduidend beter gerendeerd dan de Europese. Alleen ING doet het met een winst van 150% niet onaardig. Aan de andere kant stortte de Nederlandse grootbank tijdens de economische crisis helemaal af, dus het aandeel is nog lang niet terug bij af (NK).


Update 13:25 uur: Dalend Brits pond

Het Britse pond daalt vandaag 0,7% ten opzichte van de dollar. Op dit moment krijgt u voor ieder pond 1,243 dollar terug. Dit is het laagste niveau in 2 jaar tijd. Er is in het Verenigd Koninkrijk een strijd gaande om het premierschap tussen Boris Johnson en Jeremy Hunt.

Beide heren staan niet bekend om hun liefde voor de Europese Unie. Met name Johnson wil tegen iedere prijs uit de EU. Met of zonder akkoord, het lijkt hem niets uit te maken. Dit zorgt voor de nodige angst onder beleggers. Gelukkig heeft het parlement het laatste woord, want anders was het pond waarschijnlijk helemaal aan puin gegaan (NK). 


Update 13:00 uur: Oplopende Chinese schuldenberg

De totale Chinese schuldenlast is inmiddels opgelopen naar 310% ten opzichte van het BBP. Het gaat om de totale schulden van de overheid, huishoudens en bedrijven. De belangrijkste oorzaak is de afnemende economische groei in China. Het is geen hogere wiskunde dat wanneer de schulden sneller stijgen dan wat de Chinezen met elkaar verdienen, de schuldenberg verhoudingsgewijs toeneemt


Update 12:35 uur: Sif geeft terrein prijs

Het aandeel Sif (-3,1%) gaat in de loop van de dag steeds verder omlaag. Groot nieuws kunnen we niet vinden en ook op het forum is het rustig. Waarschijnlijk zijn er een paar partijen die hun winst pakken. Het aandeel ging afgelopen week bijna 50% omhoog.

ZEW
Klik op de afbeelding voor een grote versie 

Update 12:20 uur: Vooruitblik ASML

De IEX Beleggersdesk kwam zojuist langs met een vooruitblik over ASML. De kern van het verhaal is dat de verwachtingen voor het tweede kwartaal niet al te hooggespannen zijn. Dat geldt niet voor de outlook over 2020. 

De chipgigant schat in komend jaar een winst per aandeel van €9 te boeken. Als het bedrijf - zoals zo vaak - aan de eigen verwachtingen weet te voldoen, betekent dit een K/W van ruim 20. Behoorlijk prijzig voor een cyclisch concern, maar daar staat tegenover dat ASML monopolist is op het gebied van EUV-machines.

IEX Premium-leden die graag het volledige artikel wil lezen, kunnen op deze link klikken.


Update 12:10 uur: Verzwakking KPN

Het aandeel KPN beweegt dit jaar zijwaarts. Als het aandeel echter onder de €2,63 zakt, treedt er volgens de analisten van Tostrams een verzwakking op (NK).


Update 11:35 uur: Tips van miljardairs

Iedere miljardair is natuurlijk anders. Toch zijn er overeenkomsten qua levensstijl. Hieronder noem ik er vier.

1. De meeste miljardairs staat zo rond 5 á 6 uur 's ochtends op en hebben dan een bepaalde ochtendroutine. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld lezen of de kinderen naar school brengen.

2. Veel lezen: het hoeven niet per se zakelijke boeken zijn, maar het is volgens de miljardairs belangrijk om veel te lezen.

3. Neem af en toe tijd voor uzelf, zodat u over zaken rustig kunt nadenken. Salesforce-CEO Marc Benioff houdt ervan om regelmatig te mediteren. Een miljardair die mediteert is lastig voor te stellen, maar het komt dus regelmatig voor.

4. Blijf gezond. De meeste miljardairs zijn regelmatig te vinden in de sportschool. Mark Cuban doet bijvoorbeeld zes dagen per week aan cardio (NK).


Update 11:20 uur: ZEW index negatief

De ZEW index, die het vertrouwen van institutionele beleggers bepaalt, komt uit op -24,5. Dit is redelijk in de prik, al zijn grote institutionele partijen pessimistischer geworden. Markten reageren lauwtjes op dit cijfer. Toch is de ZEW index een belangrijke maatstaf, omdat het een voorlopende indicator is van de conjunctuur (NK).

ZEW
Klik op de afbeelding voor een grote versie 


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. noppes 16 juli 2019 14:34
    Over Brexit geef je aan "Gelukkig heeft het parlement het laatste woord", dat is maar de vraag. Als ik goed ben geinformeerd is een van de pijnpunten dat vooral Johnson aangeeft mogelijk het parlement te passeren. Grappige (niet echt) is dat nog niemand heeft aangegeven dat dit niet zou kunnen en dat er zelfs door sommige parlementsleden zaken in stemming worden gebracht om dat expliciet te voorkomen, maar dat die voorstellen het kennelijk niet halen. Wellicht rare jongens die britten, maar ja, vraag is wie uiteindelijk met de gebakken peren zit...
  2. [verwijderd] 16 juli 2019 14:56
    Draai je het om is er een Amerikaans-Engels fantasie… Het is net wat het nieuws van de dag/week is en wat je rationaliteit ervan maakt, of ermee doet!.. En het meest voor de hand liggende is altijd winnaar, da's de makke van rationaliteit..GBP/USD, voor wie het niet begrepen heeft.
  3. forum rang 5 theo1 16 juli 2019 15:58
    Johnson zorgt ervoor dat hij geloofwaardig is als hij zegt dat hij er desnoods zonder deal uit gaat. Dat versterkt zijn onderhandelingspositie want de EU heeft geen belang bij een no-deal. Daar ging May de fout in: die wilde perse een deal en dus kon de EU het gemakkelijk hard spelen. Zo lang ze wisten dat voor May een no-deal geen optie was, was het May's probleem. Als Johnson gewoon doorzet, dan ligt de bal aan de andere kant.

    Dat was ook de fatale fout van de Grieken. Varoufakis dreigde met een Grexit, en tegelijk riep Tsipras dat dat niet ging gebeuren. Weg onderhandelingspositie. Je hebt een positie als je met een lucifer in de hand naast een vat buskruit in de woonkamer van de buurman staat, maar als die buurman weet dat je het toch niet echt gaat doen, is die meteen weer weg.
  4. löngterm 16 juli 2019 20:33
    Wederom vreemd dat een daling bij opening van 2.1% van Tesla hier meteen gepost wordt. Ondertussen komt Tesla af van een 3 year low gemaakt op 178,97 gezet op 3 juni. Dit betekend dat in nog geen 6 weken tijd er een rebound is gemaakt van iets meer dan 40%

    Toch worden enkel de feitelijke numers gemelt wanneer het danwel negatief of positief is. Echter wanneer er random "negatief" nieuws is als het aanpassen van de product lijn of prijzen staat het toch steevast in de titel. Echter wanner er positief nieuws uitkomt is dit zelden het geval...

    Haters gonna hate?
    En dat terwijl ik durf te wedden dat "Tesla" in de titel van een van jullie artikelen het bovengemiddeld goed doet op kliks...
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links