Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsbeheer moet ouderwetser

Soms heb je zomaar een gedachte die je niet loslaat. Dit keer bleef er eentje hangen na het lezen van een heel bijzonder interview. De man die de vragen stelde bij het interview was Rolf Stout, de beheerder van Fortis Obam, die meestal zelf geïnterviewd wordt.

De man die de antwoorden gaf was (gaat u even zitten) Mr. J.G.A. baron Sirtema van Grovestins. De Baron leidde Fortis Obam in 1954 naar de beurs en bleef, nadat hij het fondsbeheer uit handen gaf, van 1967 tot 1997 lid van de raad van bestuur (en zelfs bestuursvoorzitter).

Stout vraagt De Baron in het interview naar zijn ervaring en plan van aanpak in vroegere crisistijden. Het grootste verschil dat De Baron ophaalt is dat hij destijds 20% liquide kon gaan, een luxe die moderne fondsen in de regel hebben afgeschaft.

De vraag na anderhalf jaar pijnlijke bearmarkt is natuurlijk: waarom?

Mandaat
Ook daarop heeft De Baron een duidelijk antwoord. “Tussen 1966 en 1982 waren de aandelenbeurzen weliswaar uiterst volatiel maar boekten ze geen werkelijke vooruitgang. In die jaren loonde het de moeite om af en toe helemaal uit aandelen te stappen. Maar tussen 1982 en 2000 zijn de aandelenmarkten over de hele wereld enorm gestegen."

"De Dow Jones is bijvoorbeeld van 1000 naar 13.000 punten gegaan. En dan werd je gestraft als je portefeuille voor 10-20% uit liquiditeiten bestond, omdat je qua rendement nooit kon concurreren met de fondsen die voor 100% waren belegd. Ik denk dat dit de reden is waarom de meeste beleggingsfondsen altijd volledig zijn belegd.”

Daar heeft De Baron een punt. De angst om koersstijgingen te missen heeft de industrie in dit harnas gejaagd. Maar past die harnas de moderne belegger in deze tijden nog wel? Regelmatig heb ik fondsbeheerders de vraag voorgelegd, en meestal kwamen ze niet verder dan een dooddoener.

“Beleggers hebben me het mandaat gegeven om vol belegd te zijn, dus ben ik vol belegd.” Sja.

Uitzondering
Het klinkt een beetje als een aanvaller die niet mee wil verdedigen, omdat-ie als aanvaller gehaald is. Er zijn uitzonderingen, die het wel mogen, kunnen en doen. Carmignac Investissement is een schoolvoorbeeld daarvan. Het fonds is een wereldwijd beleggend fonds, maar schuwt niet om uitgesproken bets te nemen.

Volgens de laatste cijfers heeft fondsbeheerder Edouard Carmignac nu 20% cash, en het fonds vaart daar wel bij. Dit jaar staat er een kleine plus op het bord, terwijl de MSCI World 10% in de min staat. De Fransen durven cash aan te houden als de aandelenmarkt piept en kraakt.

Ik eis kas!
Die durf wordt beloond met een flinke outperformance. Niet alleen de kaspositie, maar ook de vlucht in goudmijnaandelen, trouwens (vier van de vijf topholdings). Maar de mogelijkheid om liquide te gaan heeft ook zijn keerzijde. Niet elke fondsbeheerder vindt van zichzelf dat hij ook toegevoegde waarde kan leveren door de markt te timen.

En er bestaat een kans dat Carmignac Investissement in een snelle uptick achterblijft. Cash aanhouden kan ook een risico zijn, maar per saldo zal het risicoprofiel afnemen. De tracking error (mate waarin het rendement afwijkt van de index) neemt anderzijds juist toe, terwijl de standaardeviatie juist ook als risicometer wordt gezien....

Carmignac Investissement staat dit jaar op +1,8%, over drie jaar op -8% en over vijf jaar op 40%. Over tien jaar noteert het fonds op +149% tegen -35% voor de MSCI World. De mogelijkheid om een deel van het fondsvermogen als kasgeld te parkeren heeft de opwaartse potentie nauwelijks aangetast.

Ik wil in elk geval een lans breken voor de mogelijkheid om voor 20 tot 30% kas aan te houden voor beleggingsfondsen. Het biedt een extra kans voor beheerders om zich te onderscheiden van hun concurrenten. Als ik mijn geld aan een fonds toevertrouw is het mandaat dat ik de beheerder geef niet om altijd vol belegd te zijn, maar om in elke markt het best mogelijke rendement te behalen.

Desnoods met cash dat niet meer is dan een extra stuk gereedschap in de gereedschapskist van een fondsbeheerder. Lang leve Mr. J.G.A. baron Sirtema van Grovestins, de moderne meeverdedigende aanvaller!


Peter van Kleef is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Van kleefs actuele beleggingen. Uw reactie is welkom op peter@iex.nl

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 maart 2009 15:57
    Tsja, wat nu als beleggers zelf graag de keuze willen maken tussen cash of aandelen?

    Als ze cash willen hoeven ze geen beleggingsfonds te kopen (met 1%-1,5% beheersfee).

    Als ze vol in aandelen willen en een fonds kopen dat daarna niet in aandelen belegt maar cash is het ook niet goed.

    Maar het zou voor sommige beleggers interessant kunnen zijn een soort mixfonds te introduceren naast het pure aandelenfonds, waarbij de beheerder bepaalt hoeveel cash er wordt aangehouden.
  2. raulgol 19 maart 2009 16:09
    door het geleveraged beleggen van hedgefunds met hun 20% performance fee hebben vele banken hetzelfde spelletje opgezet om de uittocht van de beste mensen te voorkomen.
    cash aanhouden? nee, hefbomen die posties!
    en dan vooral in bedrijven beleggen die zwaar gehefboomd zijn.
    om nu voor cash te opteren en vooral in schuldenvrije bedrijven te beleggen is in de achteruitkijkspiegel staren.
  3. [verwijderd] 19 maart 2009 16:16
    quote:

    raulgol schreef:

    door het geleveraged beleggen van hedgefunds met hun 20% performance fee hebben vele banken hetzelfde spelletje opgezet om de uittocht van de beste mensen te voorkomen.
    cash aanhouden? nee, hefbomen die posties!
    en dan vooral in bedrijven beleggen die zwaar gehefboomd zijn.
    om nu voor cash te opteren en vooral in schuldenvrije bedrijven te beleggen is in de achteruitkijkspiegel staren.
    Ik pleit niet voor cash, ik pleit voor de mogelijkheid om deels in cash te gaan

    Ik kijk niet weemoedig in de achteruitspiegel, ik vind dat de industrie moet leren van het nu.

    PvK
  4. [verwijderd] 19 maart 2009 17:11
    quote:

    Peter van Kleef schreef:

    Volgens de laatste cijfers heeft fondsbeheerder Edouard Carmignac nu 20% cash, en het fonds vaart daar wel bij. Dit jaar staat er een kleine plus op het bord, terwijl de MSCI World 10% in de min staat. De Fransen durven cash aan te houden als de aandelenmarkt piept en kraakt.
    [...]
    Die durf wordt beloond met een flinke outperformance.
    Als we terugkijken om er achter te komen waarom een fonds relatief goed presteert, komen we tot dit soort conclusies. Acheraf weten we nu dat we in mei 2007 onze portefeuilles hadden moeten liquideren.

    In de jaren 90 dacht Gerard de Bruin, fondsmanager van Rolinco ook slim te zijn en liquideerde zeker 20% van zijn portefeuille. Hij had duidelijk aangegeven waarom. De Amerikaanse beurs was overgewaardeerd. Helaas voor steeg de beurs i.p.v. te dalen en Gerard de Bruin werd ontslagen. Het gemiste rendement heeft het fonds lange tijd parten gespeeld.

    De fondsbelegger heeft genoeg keuzes: wil hij/zij beleggen, ja of nee? Zo ja, wil hij/zij beleggen in aandelen, obligaties, vastgoed, commodities? Wil hij een mix hiervan, hoe moet die mix eruit zien? Wil de belegger die keus uitstellen, kan ik een mixfonds kopen. De fondsmanager regelt alles voor hem.

    Er is een fonds dat voor een groot deel liquide kan gaan, n.l. het ING Opportunities Fund, dat eind januari voor ruim 56% in cash en geldmarktfondsen zat. Rendement januari 2008-januari 2009: -14,4%. De belegger die 56% cash zat en voor 44% in de iShares MSCI World tracker zat, kwam uit op -12,1%, 2,2% minder verlies dan het fonds.

    Laat de fondsmanager maar volbelegd zijn. De fondsbelegger kan zelf beslissen of hij/zij wel of niet volbelegd wil zijn.

  5. raulgol 19 maart 2009 17:16
    Dat ze moeten leren ben ik het volledig mee eens.
    Een gedeelte cash aanhouden voor een aandelenfonds zie ik niet zo zitten, ze moeten gewoon het hen toevertrouwde geld beleggen zonder poespas.
    Voor de klant zorgen, niet voor zichzelf.
    Helaas is de bankcultuur in en in verrot, zoals maar weer eens blijkt bij de nieuwe CFO van ING met z'n 100k aandeeltjes.
    En dat onder het mom van compensatie voor z'n salaris bij HSBC!
    Dat waren andere tijden meneer Hommen, Kok, Van der Veer etc.!
    Helaas leren ze dus helemaal niks.
  6. [verwijderd] 19 maart 2009 18:08
    een fondsbeheerder moet zo goed mogelijk resultaat maken, natuurlijk hoort cash-positie daar ook bij.
    Een vast percentage belegd zijn volgens afm-voorwaarden is mij een doorn in het oog.

    Wat je nu mooi kan zien is dat al die fondsbeheerders veel te veel met elkaar borrelen en ouwehoeren en ze uit angst allemaal hetzelfde doen ook als dit fout is. Daarom loop ik het eigen
    spoor.
    Daarom daghandel ik niet omdat 3% slechts postief eindigt/jaar . Soms is daghandel prima , maar nu , ik denk nog even niet.
  7. [verwijderd] 20 maart 2009 10:09
    Precies wat Corny zegt. Je investeert in een fonds met de verwachting dat dit wordt belegd.

    Zelf bepaal je hoeveel procent van je vermogen je in een fonds stopt. Cash aanhouden kan ik zelf ook prima.

    Een fonds hoeft ook helemaal niet elk jaar te stijgen, als het maar beter presteert dan de index. Bovendien is er altijd wel ergens iets dat stijgt, het is aan de fondsbeheerder om dat op te zoeken.
  8. [verwijderd] 20 maart 2009 10:10
    quote:

    BJL schreef:

    Tsja, wat nu als beleggers zelf graag de keuze willen maken tussen cash of aandelen?

    Als ze cash willen hoeven ze geen beleggingsfonds te kopen (met 1%-1,5% beheersfee).

    Als ze vol in aandelen willen en een fonds kopen dat daarna niet in aandelen belegt maar cash is het ook niet goed.

    Maar het zou voor sommige beleggers interessant kunnen zijn een soort mixfonds te introduceren naast het pure aandelenfonds, waarbij de beheerder bepaalt hoeveel cash er wordt aangehouden.
    Carmignac Patrimoine is hier wel een mooi voorbeeld van.
  9. [verwijderd] 20 maart 2009 10:15
    quote:

    Miele Bauknecht schreef:

    Het valt wel enorm op dat iex steeds zo'n reclame maakt voor carmingac. Hoeveel betalen de fransen om steeds in iex colums te verschijnen?
    Fundix en Fundcoach rekenen 1% aankoopkosten, terwijl de overige fondsen kostenvrij zijn:

    "Fundix rekent geen aan- en verkoopkosten, geen bewaarloon of andere onverwachte kosten. Uitzondering zijn de fondsen van Carmignac Gestion. Garmignac Gestion hanteert een selectief distributiebeleid en zij stellen eisen aan de distributie van de door hun gevoerde fondsen. Zo hanteren zij een strikt beleid ten aanzien van de aankoopkosten en daarom betaalt u voor aankopen in deze fondsen 1,00% aankoopkosten. U kunt zelf een afweging maken of deze aankoopkosten opwegen tegen de potentiële rendementen."
  10. [verwijderd] 20 maart 2009 11:20
    quote:

    FreshStart schreef:

    Carmignac Patrimoine is hier wel een mooi voorbeeld van.
    Nu wel ja over de afgelopen jaren.

    Had je in 1994-1998 belegd was je er duidelijk niet blij mee geweest.

    In 5 jaar tijd 20% rendement terwijl een passieve verdeling 50% aandelen / 50% obligaties toen 100% rendement had opgeleverd.

    Pas 2008 heeft daadwerkelijk het verschil gemaakt. Sinds oprichting (1989) tot 2007 was er geen outperformance (en ook geen lager risico) dan een 50/50 mix van aandelen/obligaties.
  11. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 20 maart 2009 11:23
    quote:

    Corny schreef:

    Geen goed idee. Ik betaal een fondsmanager een fikse fee om goed te beleggen. Als ik daar niet meer in geloof, haal ik zelf (een gedeelte) terug om in cash aan te houden.

    Het lijkt me niet de bedoeling om fondsmanagers te betalen voor het aanhouden van cash. Dat kan ik zelf ook.
    Ja, allemaal best. Maar waarom beleg je dan überhaupt in een beleggingsfonds? Doe dan alles zelf, zou ik zeggen.
    Natuurlijk beleg ik in een aandelen-beleggingsfonds in de veronderstelling dát ze dat doen, en dat zo slim mogelijk doen, met meer tijd en inzicht dan ik eraan kan besteden.
    Maar als dat soms inhoudt: deels in cash, dan vind ik het prima. Meer dan dat zelfs, gezien het afgelopen jaar...
  12. [verwijderd] 20 maart 2009 11:37
    quote:

    BJL schreef:

    Pas 2008 heeft daadwerkelijk het verschil gemaakt. Sinds oprichting (1989) tot 2007 was er geen outperformance (en ook geen lager risico) dan een 50/50 mix van aandelen/obligaties.
    Weer een schitterend "bewijs" dat Fundcoach een prima PR machine is, maar een slechte beleggingsintermediair.

    Helaas heeft Fundcoach de reclame voor dit mix fonds alweer aangepast en nu staat er:

    "Threadneedle Target Return: behaalde in 2008 een rendement van ruim 11,3 procent!"

    Eind 2008/begin 2009 ophemelende reclame voor:

    1. Man Investments AHL Diversified Markets EU YTD -5,2%
    2. Carmignac Gestion Carmignac Patrimoine +4,2%
    3. Threadneedle Target Return Fund YTD +1,4%

    Wat ze er niet bijzetten: rendementen behaald in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

    Andere fondsen doen het beter:

    Threadneedle European High Yield Bond Fund +5,2%

    om slechts één voorbeeld te geven.

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links