Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gouden gok

De olieprijs is aan een flinke opmars bezig en andere grondstoffen maken ook voorzichtig aanstalten om zich te herstellen van de enorme dalingen van 2008. Platinum, zilver en andere metalen zijn binnen twee weken met ruim 10% gestegen.

Misschien is dit het begin van een grote inhaalslag; collega Peter van Kleef speculeerde er gisteren al op dat 2009 het jaar van de grondstoffen wordt. Ondertussen zitten veel mijnbouwbedrijven nog hun wonden te likken.

Tegen de huidige platinumkoers zou bijvoorbeeld 50% van de productie in de eerste helft van 2008 met verlies boven de grond zijn gehaald. Tegen de koers van een maand geleden kwam dat percentage zelfs 80% uit.

Er is echter een groep mijnbouwers waar de klappen een stuk minder zwaar bij zijn aangekomen.

Gouden keuze
De goudprijs ligt slechts een paar procent lager dan een jaar geleden en het huidige niveau ligt 20% onder de top van ruim 1000 dollar uit maart 2008. De prijs van veel andere metalen is ruimschoots gehalveerd wat al geleid heeft tot de sluiting van verschillende mijnen. Dit speelt goudproducenten in de kaart.

Door de sluiting van veel andere mijnen is het makkelijker om specialistisch personeel aan te trekken en de dalende olieprijs zorgt ervoor dat de energie- en vervoerskosten snel dalen. Voor Ian Henderson, beheerder van het JPMorgan Global Natural Resources Fund, is dat een van de redenen flink in te zetten op goudaandelen.

“De vraag naar goud kan zich herstellen als in landen zoals India de voedselinflatie afneemt”, zegt Henderson: “Daar komt bij dat de productie op het laagste niveau is beland in 11 jaar, zodat er ruimte is voor een stijging van de goudprijs.” Binnen de goudsector is het wel zaak om selectief te zijn.

Liever mijnen dan metaal
Mijnbouw is een kapitaalintensieve bedrijfstak en bedrijven die op binnenkort kapitaal moeten aantrekken, kunnen het erg moeilijk krijgen. Henderson legt dan ook sterk de nadruk op ondernemingen die vorig jaar al leningen hebben afgesloten en dus geen beroep hoeven te doen op de kapitaalmarkt.

Hij kiest liever voor mijnbouwbedrijven dan voor het edelmetaal zelf: “Goudaandelen zijn achtergebleven bij de goudprijs, terwijl ze het historisch gezien juist beter zouden moeten doen”, vertelt Henderson. Goudaandelen zijn momenteel goed voor zes van de tien grootste posities van zijn fonds en voor 36,5% van het vermogen.

Het JPMorgan Global Natural Resources Fund onderscheidt zich van andere grondstoffenfondsen door het grote aantal posities. Henderson heeft ruim 200 aandelen in portefeuille, tegenover hooguit 100 voor veel andere fondsen. Dit verschil wordt verklaard doordat Henderson vaak inzet op kleine maar veelbelovende mijnaandelen.



Tijdsperiode grafiek: 

Inhaalslag
In 2008 kregen juist dit soort aandelen het zwaar te verduren en het fonds bleef dan ook achter bij de rest van de markt. De keerzijde van de medaille is dat dit soort aandelen ook een stuk harder lopen als de beurs uiteindelijk weer omhoog gaat.

Robeco Commodities en het Blackrock World Mining Fund zijn eventueel alternatieven voor beleggers die liever kiezen voor een rechtstreekse belegging in grondstofprijzen of voor een fonds dat meer de nadruk legt op grote mijnbouwbedrijven.


Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op michiel@iex.nl

Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michiel Pekelharing

Michiel Pekelharing versterkt sinds april 2005 de redactie van IEX. Hij maakte de overstap van Reed Elsevier, waar hij voor Beleggers Belangen en Money schreef. Daarvoor was hij als freelance journalist actief voor verschillende kranten en financiële websites.

Meer over Michiel Pekelharing

Recente artikelen van Michiel Pekelharing

  1. okt '07 Emerging Mark
  2. feb '09 Kijk, een zwaluw 4
  3. feb '09 Dividendvalkuil 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 januari 2009 17:51
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef:

    Gouden Gok

    Michiel Pekelharing - 6 januari 2009; 17:00 uur

    "Grondstoffen lijken rijp voor een opleving. Ian Henderson zet alvast sterk in op goudaandelen..."

    www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
    De redacteuren zijn wel actief vandaag.

    Bij oplopende inflatie horen oplopende grondstoffenprijzen, zoals olie en goud. Ik verwacht echter ook in prijs stijgende aandelen dit jaar (wel met de nodige volatiliteit). De forse overheidsschuld in Amerika zal echter de USD zwaar onder druk zetten waardoor deze in waarde gaat dalen. Daarmee kan beleggen in Amerikaanse waarden minder attractief zijn, tenzij je separaat long gaat in de EUR/USD.
    Dit soort ontwikkelingen starten niet met ingang van nu en gaan ook niet in een rechte lijn vanaf nu. Ik zeg het er voor alle duidelijkheid maar even bij.
  2. [verwijderd] 7 januari 2009 12:01
    @Michiel: het zou fijn zijn bij het behandelen van edelmetaal als je de grafiekjes even vertaald naar de koersen in Euro's. Het is wel makkelijk om te zeggen dat metalen de afgelopen twee weken met 10% zijn gestegen, maar dan moet je wel vermelden dat de helft van deze stijging voor rekening van de dollar komt. Op deze manier komt het verhaal nogal gemakzuchtig over.
  3. [verwijderd] 7 januari 2009 18:16
    LS

    Zou het niet meer en een beter inzicht geven wanneer de goudprijs tegelijkertijd zowel in €€ als US$ te belichten .
    De dollarkoers vliegt zo op en neer dat de koers mij een dollar prijs van 1000,= niet genoeg informatie van een reele stijging of daling van de goudprijs geeft.

7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links