Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Route 666 goud

Vrijdag stond er in de Volkskrant een artikel met de kop: "Beleggers vluchten in veilig goud". Nu draai ik inmiddels lang genoeg in het financiële wereldje mee, om te weten dat de woorden beleggen en veilig niet altijd samengaan.

Ik heb ook geleerd om extra op te letten als journalist berichten met een dergelijke strekking schrijven. In dit soort situaties heb ik nog steeds de neiging om terug te vallen op een oude hobby van me: het bekijken van plaatjes.

Wanneer in eerste instantie het wat langere termijn koersverloop van goud wordt bekeken, dan valt op dat nog steeds sprake is van een stijgend verloop.

In de langere grafiek (afbeelding 1) is deze stijgende trend gesymboliseerd door de oplopende steun trendlijn, waarboven de koers van het goud zich onveranderd bevindt.

Vooruitlopen
Sterker, vrij recent heeft de koers een daling tot aan deze trendlijn laten zien waarna het goud sterk opveerde. Deze sterke stijging was waarschijnlijk aanleiding voor de krant om het edelmetaal nog eens extra in het zonnetje te zetten. Toch lijkt met het verhaal van de succesvolle test van de trendlijn slechts de helft van het verhaal verteld.

Bestudering van de RSI (=Relatieve Sterkte Indicator) leert immers dat deze de test van de steunlijn niet heeft overleefd. Nu wil de theorie dat in een stijgende beweging de RSI niet door haar relatieve steun mag zakken en daarnaast stelt de theorie dat deze indicator een leidend karakter heeft. Met dit laatste wordt bedoeld dat de indicator veelal vooruitloopt op het toekomstige koersverloop van de onderliggende waarde zelf.

In afbeelding 2 is de daggrafiek van het goud afgebeeld. In deze grafiek valt goed te zien dat na het voorlopige hoogtepunt van de koers tot boven de magische 1000 dollar van midden maart, het koersverloop zich het beste laat omschrijven als een opeenvolging van lagere toppen en lagere bodems.

Neerwaartse trend
Na het testen van de langere termijn steunlijn midden september is de koers vorige week wel fanatiek gestegen, maar vooralsnog resteert slechts een lagere top. Het hoogtepunt van vrijdag is interessant omdat deze vooralsnog is neergezet op een belangrijk Fibonacci retracement niveau van zowel de daling van maart tot aan september, als van de daling van juli tot aan de meest recente bodem van september.

De reversal bar die vrijdag is neergezet duidt daarnaast ook op een markt die even op adem moet komen. Wordt ook op dagbasis het koersverloop van de RSI bekeken, dan valt op dat deze al sinds maanden in een mooi neerwaarts gericht trendkanaal zit. Met de sterke stijging van afgelopen week is deze indicator van de steunlijn van het kanaal tot aan de weerstandslijn van het kanaal geschoten.

Daarnaast valt op dat de indicator al maanden niet overbought raakt, terwijl de bodem van midden augustus wel tot onder de oversold lijn raakte. De optelsom van deze technische factoren geeft aanleiding om toch nog eens goed na te denken of het goud op dit moment inderdaad wel zo'n veilige belegging is.

660
Op basis van de breuk van de steunlijn in de langere termijn RSI en het correctieve karakter van de stijging van vorige week, moet serieus rekening worden gehouden met een nieuwe verkoopgolf. In deze verwachte verkoopdruk zal de koers van het goud waarschijnlijk het voorbeeld van de RSI volgen en door zijn steun heen zakken. Op basis van Fibonacci extensie kan dan ook een eerste richtpunt worden bepaald voor de komende weken rond de 660 dollar.


Geert Jan Nikken is senior technisch analist én oud-IEX-columnist. Hij is wel werkzaam in de financiële dienstverlening, maar hij schrijft deze column op strikt persoonlijke titel. Nikken heeft momenteel geen enkele exposure (long of short) naar goud toe.


Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

  1. apr '07 TA: Adieu 168
  2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
  3. mrt '07 TA: Verrassing 271

Reacties

68 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 september 2008 09:54
    Het verdient altijd een aanbeveling als iemand contrair de markt durft te schrijven, of het nou TA is of FA.

    Welkom terug!

    Ben het fundamenteel eens met de stelling dat goud terug zal gaan naar lagere niveaus. Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak. Het systeem kreeg een deuk, golddiggers kregen gelijk maar paard en wagen blijft achterwege. Over een jaar of dertig wellicht een nieuwe top.
  2. [verwijderd] 22 september 2008 10:16
    Uiteraard ziet het technisch plaatje er de laatste maanden niet goed uit.
    De fundamenten voor een verdere stijging zijn daartentegen nu veel beter dan de laatste jaren en ze worden alle dagen maar beter en beter.
    Ik vind het zo stilaan verdacht dat hier de laatste dagen er op de voorpagina artikels verschijnen over de goudprijs.
    Werken deze heren misschien in de financiële wereld?

    I'll say it again: gold is not just going through the roof; it's going to the moon."

    Elke correctie is een koopgelegenheid.

    Groeten,

    Wim

    ------------
    “One thing is certain in my mind; the central banks do not want to see gold higher, in fact they would love to wipe gold off the face of the earth? Why? Because gold is real money and they cannot control it. They can't bankrupt it. They can knock it down temporarily, but it's still there. A paper currency can be destroyed but gold can't be destroyed. So all the banks can do is to try and keep gold from rising in terms of paper contracts.”
    (Uitspraak van Richard Russell 10 jaar geleden)
68 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links