Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

From Russia with Love

De Russische beurs staat bekend als een achtbaan, goed voor een wilde rit. Vorig jaar is niets minder waar. Per saldo deed de RTS-index helemaal niets in 2007. Dat wil niet zeggen dat de gouden jaren achter Russische beleggers liggen.

De Russische index RTS is op jaarbasis per 27 november in euro's precies 0,6% in waarde gestegen. Dat is geen vetpot en gezien het risico dat op het land geplakt wordt, zelfs een heel karige beloning voor durfals.

De Russische beurs heeft heftigere jaren gekend. De vlakke performance van de RTS is vooral opvallend omdat de olieprijs in 2007 onstuitbaar is doorgestoten richting de magische grens van 100 dollar.

En de RTS is voor circa driekwart verweven aan de olie- en gasindustrie. De recordprijzen voor deze brandstoffen lijken de winsten echter niet op te kunnen stuwen.


Alle kanten op
De index heeft een sabattical genomen. In 2005 verdienden beleggers nog 123% op de beurs en ook vorig jaar was goed voor een plus van 47% (in euro’s). Is de Russische stier uitgeraasd? Die conclusie moet niet te vroeg worden getrokken.

Aan dat fantastische beursjaar 2005 ging ook een jaar van -3% vooraf (2004) terwijl 2002 en 2003 met 14% en 30% goede jaren waren en 2001 met ruim 102% zelfs uitstekend. Dat rijtje cijfers bekijkend kan het volgend jaar alle kanten op.

Weer een vlak jaar, een dubbelcijferig rendement of meer dan 100%. Op de Russische beurs is niets zeker. Opvallend is wel dat de beleggingsfondsen die zich puur op de Russische aandelenmarkt richten er dit jaar bijna zonder uitzondering in slagen de RTS ruim achter zich te laten.

  • JP Morgan Russia heeft een rendement van 20%,
  • Magna Russia scoort 13%,
  • East Capital Russian Fund 12%,
  • DWS Russia 9%,
  • Het Zweedse HQ Rysslandsfond 5%, en
  • ABN Amro Russia Equity 0%.

    Grootmeesterlijk werk
    Over de langere termijn (drie jaar of meer) blijkt van al die fondsen East Capital het meest succesvol. Het macro-economische plaatje van Rusland ziet er goed uit. Met een economische groei van 6,7% doet het land het veel beter dan West-Europa, maar loopt het minder gevaar op oververhitting dan landen als China en India.

    Met een inflatie van ruim 9% zit Rusland zelfs voor Oost-Europese maatstaven redelijk hoog. Maar het land heeft vooral baat bij de klassieke pijlers onder de opkomst van emerging markten: een grote (en relatief goedkope) bevolking en schier oneindige grondstoffen.

    Vooral dat laatste is de kurk waarop Rusland drijft en die het land haar nieuwe machtspositie heeft bezorgd. Met de slinkende voorraden olie en gas in deze wereld, is grootleverancier Rusland zich maar al te goed bewust van haar steeds sterker wordende machtspositie.

    Onder de vakkundige vingers van president Vladimir Poetin is het land op grootmeesterlijke wijze bezig de andere grootmachten haar wil op te dringen. Het machtsspel rond de olie- en gasvelden heeft bedrijven als BP, Royal Dutch en Exxon Mobil pijnlijk gewezen op de schuivende machtsverhoudingen.

    Meeste miljonairs
    Het land brengt ondertussen de ene na de andere multimiljardair voort, met dank aan de natuurlijke grondstoffen. En ondanks al het trekken aan de touwtjes door het Kremlin, staat Rusland slechts 143ste op de wereldcorruptielijst. Ondertussen beginnen de oliedollars zich steeds verder te verspreiden in Moskou en omgeving.

    Moskou is inmiddels de stad met de meeste miljonairs per vierkante kilometer en met de meeste 100-dollarbiljetten. De oliebaronnen laten hun geld rollen en de economie profiteert ervan. Met name Financiële dienstverlening en Consumentengoederen zijn sectoren die opbloeien.

    Die verschuiving zorgt ervoor dat ook de niet-energiegerelateerde aandelen van de economische groei profiteren. En dat is juist waar veel fondsen hun outperformance ten opzichte van de RTS vandaan halen: met dank aan de Russische midcaps.

    Duidelijke kansen
    Het East Capital Russian Fund heeft slechts een weging van 32% voor energieaandelen (tegen 75% voor de RTS). Nutsbedrijven (18%) en Financials (15%) tellen veel zwaarder mee in het fonds dan in de benchmark. En ook andere sectoren die profiteren van de economische groei: Telecom en Vastgoed bijvoorbeeld.

    Nieuw op de markt is het Rusland Midcap Fonds NV van Middle Europe Investments (MEI). De vermogensbeheerder uit Lochem haalde ruim 56 miljoen euro op bij de lancering van het fonds in november, ondanks het barre beursklimaat.

    Beleggers lijken na de successen van het Tsjechië-Slowakije Fonds en het Roemenië-Bulgarije Fonds vertrouwen in de aanbieder te hebben. Het Rusland Midcap Fonds nv belegt in midcaps aan de Wolga en laat in tegenstelling tot East Capital dat het beste uit beide werelden combineert, de grote oliemultinationals links liggen.

    Het zinspeelt net als de Zweden op de economische bloei in de minder prominente sectoren van de Russische economie: Bouw, Telecom en Financiële dienstverlening. Die drie sectoren zijn goed voor 38% van de portefeuille, terwijl Metaal & Mijnbouw en Olie & Chemie beide voor 10% meewegen – even zwaar als Retail en Consumentengoederen.

    Simpele visie
    De visie van zowel East Capital als MEI is simpel en duidelijk. Met zoveel oliedollars die in de economie blijven stromen, moet die economie op alle fronten groei gaan vertonen. Want ook in Rusland moet geld rollen.

    Die gedachtegang lijkt tamelijk waterdicht en een investering in midcaps is in elk geval een betere belegging dan de energy play die de Russische hoofdindex uiteindelijk is. Wie wil profiteren van de onvermijdelijke opkomst van Oost-Europa en Rusland in het bijzonder, doet er goed aan één van beide fondsen in de portefeuille op te nemen.

    Dat beleggen in Rusland ook een schaduwzijde heeft (vraag maar aan Yukos, Shell, Exxon et cetera) moet daarbij voor lief genomen worden. De Russische reus is ontwaakt en druk bezig de poppetjes op het wereldtoneel te herschikken. Vanuit beleggers oogpunt liggen er daarom overduidelijk kansen.

    Nieuwe leus
    De wereldverbeteraars die terecht zullen opmerken dat Rusland geen democratie is en geen vrije markt kent, zullen nog wel eens terugdenken aan de vorige eeuw. "Liever een Rus in mijn keuken, dan een raket in mijn tuin", was destijds de leus. Beleggers kunnen gaan puzzelen op een beursvariant, nadat ze hun Rusland-fonds hebben gekocht.


    IEX magazine is het papieren zusje van IEX.nl. Het blad verschijnt acht keer per jaar en heeft net als de website de wapenspreuk "Van beleggers voor beleggers" hoog in het vaandel staan. Klik hier om te lezen hoe u er zeker van kunt zijn geen nummer meer te hoeven missen. Klik hier om een reactie te sturen.



  • Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Peter van Kleef

    Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

    Meer over Peter van Kleef

    Recente artikelen van Peter van Kleef

    1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
    2. dec '14 85% underperformers blabla 5
    3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

    Reacties

    9 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 8 januari 2008 14:13
      Hoi Peter,

      Hoe weet ik nou eigenlijk of valutaeffecten los staan van een beleggingsfonds of juist niet? Is daar ergens een overzicht van te vinden? Pak nou bijvoorbeeld het Delta Lloyd Jade fonds. De Nikkei kan nog zo hard stijgen, als de Yen verzwakt heb je per saldo weinig tot geen profijt van die stijgingen.

      Wat Rusland betreft: Mij lijkt East Capital Russian Fund kansrijk, vooral vanwege de spreiding en het aanwezig zijn van Telecom. Maar met welke valuta heb ik dan te maken?

      Hoe en waar kan ik dat zien?

      Met vriendelijke groet,

      Meneer de Groot
    2. Peter van Kleef 8 januari 2008 14:32
      quote:

      Meneer De Groot schreef:

      Hoi Peter,

      Hoe weet ik nou eigenlijk of valutaeffecten los staan van een beleggingsfonds of juist niet? Mij lijkt East Capital Russian Fund kansrijk, vooral vanwege de spreiding en het aanwezig zijn van Telecom. Maar met welke valuta heb ik dan te maken?

      Hoe en waar kan ik dat zien?

      Met vriendelijke groet,

      Meneer de Groot
      Het East Capital Russian Fund heeft als basisvaluta SEK (Zweedse kronen), maar sinds enkele maanden is er ook een euro-variant. Beide fondsen zijn verkrijgbaar bij SNS Fundcoach of direct bij East Capital.

      PvK
    9 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links