Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tracker Tips: Nieuwe mijlpaal

Tracker Tips: Nieuwe mijlpaal

Eind vorige maand is het wereldwijd belegd vermogen in exchange traded funds en products (ETFs/ETPs) gegroeid naar een duizelingwekkend niveau van $5 biljoen.

Dat blijkt uit cijfers van onafhankelijk onderzoeks-en adviesbureau ETFGI. Het einde van die groei is mijns inziens nog lang niet in zicht.

$5.000.000.000.000

In de maand januari was er een instroom van $313 miljard, waardoor de grens van $5 biljoen werd geslecht. In 2004 was deze toename nog de mondiale marktkapitalisatie in deze beleggingsvormen.

Vorige maand was ook de 48e maand op rij van netto-instroom in exchange traded funds en products. Dit betekent dat de groei in deze passieve producten nog wel even door zal blijven gaan.

Elke week zijn er wel nieuwe aanvragen voor een beursnotering van dergelijke assets. Ook komen er nog steeds nieuwe aanbieders bij. In onderstaande grafiek is goed te zien hoe die wereldwijde groei zich heeft ontwikkeld.

raexBron: ETFGI

Europa versus Amerika

Europese beleggers hebben nog wel een inhaalslag te maken vergeleken met die in de VS: het percentage beleggers in passieve producten ligt daar een stuk hoger dan in Europa.

Door nieuwe regelgeving, innovatie en toenemende voorkeur voor beleggingsoplossingen met relatief lage kosten, is de verwachting wel dat het gebruik van trackers door particuliere beleggers in Europa verder zal toenemen.

Mede door de ontwikkeling van nieuwe producten, zoals op thematisch of duurzaam gebied, heeft de Europese ETF-markt een gezonde groei doorgemaakt en zal dit de komende jaren verder kunnen toenemen. In mijn optiek zal binnen enkele jaren het vermogen onder beheer in Europa zijn opgelopen tot $1 biljoen.

raexBron: ETFGI

Sluitingsrisico

Uiteraard geldt hier ook, dat size does matter. De Europese ETF-markt is kleiner en veel meer gefragmenteerd, wat betekent dat het moeilijker is om voldoende marktkapitalisatie te behalen om een beleggingsfonds tegen lage kosten aan te kunnen blijven bieden.

In de praktijk zie je dan ook dat er soms een ETF gesloten wordt, doordat de makers er geen geld aan kunnen verdienen. Wanneer dit gebeurt wordt het fonds geliquideerd en wordt het cashbedrag uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. dec '21 Outlook 2022: mijn ETF-portefeuille voor 2022 10
  2. dec '21 Tracker Tips: een biotechnologische revolutie 1
  3. nov '21 Tracker Tips: een koperen belegging 4

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links