Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Black Friday Indicator

TA: Black Friday Indicator

De AEX-index lijkt het herstel van de laatste handelsdagen even te hebben stilgelegd. Per saldo maakt de Nederlandse beurs pas op de plaats rond de oude top van mei op 537. Vooralsnog kunnen we een nieuwe test van de steunzone tussen 531 en 537 niet uitsluiten. Zolang de koers echter boven de 531 blijft, is er sprake van een pullbackscenario.

Technisch heeft de AEX-index in de recente daling een hogere bodem gevormd. Deze ligt boven het niveau van toppen van juni rond 531. Zolang de koers boven deze voormalige toppen weet te blijven, is er ruimte voor herstel. Een uitbraak boven de laatste top rond 557 is noodzakelijk om deze pullback te voltooien. In dat geval is er ruimte richting 563,98 (gevormd op 13 juli 2007).

 

 

Verkorte handelsweek

In Amerika hebben handelaren deze week te maken met een verkorte handelsweek. Vandaag (donderdag) vieren de Amerikanen Thanksgiving Day waardoor de beurzen gesloten blijven, vrijdag zijn de markten maar een halve dag geopend. De vrijdag na Thanksgiving Day wordt ook wel Black Friday genoemd.

Black Friday is een van de belangrijkste dagen voor de retailsector in de VS, omdat veel Amerikanen, gelokt door aantrekkelijke kortingen, er dan op uit trekken om hun jaarlijkse kerstinkopen te gaan doen.

Black Friday wordt vaak ook wel gezien als een belangrijke indicator voor de aandelenbeurzen. Als de uitgaven op Black Friday weer zijn toegenomen, is de kans groot dat er tot aan de Kerst meer wordt uitgegeven door consumenten, wat uiteindelijk weer positief is voor de aandelenbeurzen. Wanneer er meer dan verwacht wordt uitgegeven op Black Friday, dan heeft dit in het verleden al vaker geleid tot een eindejaarsrally op de beurzen.

Vooral bedrijven die direct met consumentenuitgaven te maken hebben, zullen profiteren van een positieve Black Friday. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Amazon.com, Alibaba Group Holding, eBay, Nintendo en Wal-Mart Stores. We lopen de technische plaatjes van deze aandelen nog eens langs.

Amazon

De grootste online retailer ter wereld, Amazon.com, oogt technisch bezien positief. Amazon.com heeft de weg omhoog gekozen nu de voormalige barrière is gebroken. Hierbij is een verbetering opgetreden richting weerstand 1.250,00 (berekend koersdoel).

Steun zien we rond 1.086,87 (gevormd op 2 november). De moneyflow (die van de beursomzetten wordt afgeleid) is opwaarts gericht, wat duidt op instroom van vers kapitaal.

 

Alibaba

Het van oorsprong Chinese Alibaba krijgt steeds meer voet aan de grond in de Verenigde Staten. Ook zij zullen daarom kunnen profiteren van een sterk feestdagenseizoen. De trend van Alibaba Group Holding blijft ondanks de huidige consolidatiefase opwaarts gericht.

De steun ligt rond 176,74 (bodem van 15 november). Slaagt Alibaba Group Holding erin om boven de laatste top te breken, dan kan de stijgende trend worden voortgezet en komt er ruimte vrij voor meer koersstijging. Weerstand ligt op 205,00 (berekend koersdoel). Ik adviseer om dit fonds op de korte termijn aan te houden.
 



eBay

eBay beweegt op lange termijn nog in een stijgende trend, maar op korte termijn lijkt de kracht er even uit. eBay is onder de laatste bodem gezakt, waardoor een technische verzwakking is opgetreden. eBay kan nu verder wegzakken.

De zwakke trend biedt neerwaarts ruimte richting steun 33,89 (bodem van 15 juni). Weerstand voor eBay ligt op 39,28 (top van 10 oktober). De dalende moneyflow wijst erop dat er geld uit eBay weglekt.
 



Nintendo

Console- en gamemaker Nintendo kan direct profiteren van een goede Black Friday. Veel Amerikanen gebruiken de kortingen van Black Friday om de wat duurdere aankopen (gameconsoles) voor de Kerst te doen.

Nintendo neemt binnen de uptrend een rustpauze. Een meer horizontaal koersverloop is zichtbaar en dat geeft aan dat kopers en verkopers elkaar even in balans weten te houden. Een doorbraak en slotstand onder steun 46,42 (bodem van 26 oktober) zou een technische verzwakking opleveren.

Om de stijgende trend te kunnen voortzetten, moet de korte termijn neutrale fase aan de bovenkant worden verlaten. Weerstand hanteren we rond 67,65 (gevormd op 19 december 2008). Dit fonds oogt positief, ik adviseer het aan te houden.
 

 

Walmart

Hoewel Wal-Mart Stores meer een supermarkt is, doen ook veel Amerikanen daar hun kerstinkopen. Ze bieden een breed assortiment aan non-food producten en geven op Black Friday grote kortingen waardoor vaak ruim voordat de deuren openen, drommen mensen zich verzamelen voor de ingang.

Wal-Mart Stores heeft het koersdoel rond 100,00 (berekend koersdoel) bereikt, binnen de stijgende trend. De opwaartse fase krijgt enkel een nieuwe impuls indien de laatste koerstop wordt gebroken. Verdere koersstijgingen mogen dan verwacht worden. De steun van Wal-Mart Stores ligt er pas rond 86,39 (bodem van 30 oktober).

Na een uitbraak boven weerstand 100,00 wordt 110,00 het volgende opwaartse koersdoel. De moneyflow (die van de beursomzetten wordt afgeleid) van Wal-Mart Stores is sterk. Dit geeft aan dat er sprake is van instroom van nieuw kapitaal.
 

 

Cadeauseizoen

Kortom, de technische plaatjes van de aandelen die direct het meeste zullen profiteren van een goede start van het 'cadeauseizoen' liggen er over het algemeen goed bij. Een positieve impuls van de uitgaven op Black Friday lijkt voor de hand te liggen. Dit zal uiteindelijk ook de beurzen weer een extra zetje kunnen geven en wellicht kunnen leiden tot een echte eindejaarsrally.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 59
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

301 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 november 2017 08:36
    kun je nu wel zeggen als dax 2% daald in paar uur gisteren wisten ze meer en maandag en dinsdag.
    dat dax 2% daalde maandag.

    Nu hebben ze het zoals gepland, duur shorts en shorts uit markt tikken bij kleine die boot niet wilde misse

    echt naaierij gsietren wisten ze meer op dax, nu even razend snel naar andere stop long omdta die niet mag winnen
  2. [verwijderd] 23 november 2017 08:46
    voorkennis, kan niet anders. glimlach van foto ook. Black friday gedoe begon gisteren al op dax, bijna in paar uur 2.5% eraf, man man altijd als duur shorts er zijn, en laat niet openen bij sl gisteren ochtnd.
    Gisteren na opening fruts stond dax long nog op 2.6o en nu bijna stoploss kop en schouder dumpen ze
  3. [verwijderd] 23 november 2017 08:50
    quote:

    ren-je-dement schreef op 23 november 2017 08:39:

    Die oud-beursvloerhandelaren worden dus over het algemeen niet oud, begrijp ik. Kan ook inderdaad een stressvol beroep zijn.
    Zijn wel meer stressvolle beroepen maar je lichaam went er aan en stelt er zich op in maar het is wel een heel ander leven dan hier de hele dag kijken en typen lijkt mij ook niet zo geweldig voor body and mind tenminste dat is mijn idee plus en min dus en vandaag met de (bestel)bus;-)

    "Jerry Springer"
301 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links