Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: Mercron?

Wat doet de AEX vandaag? Aandelen, obligaties, olie, goud, DAX, Dow Jones, S&P 500, HangSeng en Shanghai Composite


De week gaat als een nachtkaars uit, zo te zien. De Fed-beslissing van woensdag werd voor kennisgeving aangenomen en van de verkiezingen in Duitsland hoeven we ook geen vuurwerk te verwachten.

Zondag gaan de Duitsers naar de stembus en de kans dat Martin Schulz nog langszij komt bij Angela Merkel is ongeveer even groot als de kans dat het Nederlands Elftal nog naar het WK gaat.

Mercron is en blijft zeer waarschijnlijk de nieuwe handelsnaam van de EU-as, Merkel en Macron kunnen goed met elkaar opschieten (Macron heeft iets met oudere vrouwen) en dan is het voor de Euro-bashers weer wachten op de volgende Euro-verkiezingen in Italië, Oostenrijk  en zelfs volgende week wellicht Catalonië.

Wat dat laatste betreft: ik stem op Messi.  

 

 

Openbaar bod op Snowworld

Gisteravond werd bekend dat de Belgische miljardair Marc Coucke (hij verkocht OmegaPharma) 40% van de aandelen in Snowworld overneemt van de 69-jarige oprichter Koos Hendriks. Hij betaalt daarvoor 9,50 euro per aandeel, 5% onder de beurskoers van gisteren. 

 

 

Hendriks behoudt nog 10%. Coucke had al 24% en is nu verplicht een openbaar bod te doen. Value8 bezit ook nog 2%. Te vrezen valt dat het bod gewoon 9,50 per aandeel wordt. 

Nedap en TKH

Het is echt de tijd van het belangetjes schuiven. TKH neemt afscheid van haar belang in Nedap. Met enige regelmaat stond TKH op de stoep bij de buren in Groenlo om een overname te bespreken, maar Nedap gaf geen krimp.  

 

 

Teslin, één van de investeringsfondsen van de familie van Beuningen, wil toe naar belangen in wat grotere bedrijven. Er staat niet bij hoeveel er betaald is per aandeel, maar daar komen we wel achter vandaag. Overigens houdt Teslin (eerst via fonds Darlin) al sinds 2006 een belang van ruim 5% in Nedap. 

Wall Street en Azie lager

De dag van vandaag dan, vrijdag 22 september. Waar gaan we ons mee vermaken vandaag? De beursagenda voor Nederlandse bedrijven is letterlijk helemaal leeg. Wall Street gisteravond begon met een fors lagere opening voor techfondsen maar trok uiteindelijk redelijk bij:

 

 

Apple ligt een beetje onder druk deze week, sinds vorige week staat 's werelds waardevolste bedrijf al 4,1% lager. Men maakt zich wat zorgen over de bestellingen voor de iPhone 8. Ik wacht er zelf ook nog even mee. 

Azië: Guess who's back?

De beurzen in Azië staan wat lager nu de Noord-Koreanen nieuwe dreigementen hebben geuit. Gisteren zei Kim Jung Un al dat in zijn ogen Trump 'mentally deranged' was en later deed zijn generaal er nog een schepje bovenop door te dreigen met het afschieten van een waterstofbom in de Pacific.

 

 

De futures

De dollar kalft al weer af richting 1,20, de Amerikaanse futures liggen opnieuw licht onder druk. Europese beurzen wat lager openen: 

 

Koers/Beweging

+/-%

FTI -1 -0,2%
S&P Future -6 -0,25%
Nasdaq Future -21 -0,35%
Eurodollar 1.196 +0,5%
Olie (WTI) 50,60 -0,02%
Goud 1298 +0,4%
Bitcoin 3726 -3%

  

Nieuws en agenda:

Het belangrijkste nieuws van deze dag:

 

De agenda voor vandaag. Er komen wat inkoopmanagers cijfers binnen vanmiddag en Sligro-aandeelhouders krijgen hun dividend, overigens pas op uw rekening bijgeschreven op 2 oktober:   

  • 09:00 Sligro notering 0,50 euro ex-dividend
  • 09:00 Frankrijk flash manufacturing PMI sep55,5
  • 09:00 Frankrijk flash services PMI sep 54,8 
  • 09:30 Duitsland flash manufacturing PMI sep 59,0
  • 09:30 Duitsland flash services PMI sep 53,9
  • 10:00 EU flash manufacturing PMI sep  57,2
  • 10:00 EU flash services PMI sep 54,8
  • 15:45 VS flash manufacturing PMI sep 53,2
  • 15:45 VS flash services PMI sep 56,0

 

En dan nog even dit 

Tesla kwam heel slim met een gelikte variant van de electrische auto, terwijl de rest van de wereld nog in sufferdjes rondreed. Maar kijk waar Porsche nu mee komt: 

 

Tesla staat deze week al zo'n 8% lager door een negatief analistenrapport dinsdag dat een koersdoel van 280 dollar op het aandeel plakte.   

 

KNVB-beker: spot de drie derby's:  

 

Wat is de afstand tussen Amsterdam en Australië? Wie dat niet kan inschatten is niet geschikt als beurshandelaar...De handelaar in kwestie zit er zelf 33% naast!

  

Binnenkort te zien, in a theatre near you.... 

 


Veel succes vandaag, de koersen vindt u zoals altijd hier op de IEXONE monitor.

 

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 september 2017 10:15
    ik was laatst bingo gaan spelen in het holland casino breda, om even uit de sleur te zijn. misschien dat ik ook kans maak bij Merkel.

    dat hele catalonië is geruimd. okay ik overdrijf weer eens. lees af en toe wat verontrustende berichtjes. en baseer me op een berichtje uit de nrc van gisteren.

    blind op messi, dan zit je altijd goed.

    gisteren kan ik best tussen de noord-koreanen gegeten hebben. ze spraken in ieder geval geen chinees. maar echt een kenner van de orientaalse talen ben ik niet. ik kon niemand in het hele restaurant verstaan. vuistregel zit de toko vol met chinezen, dan zit je in een goed chinees restaurant te eten. zit de toko vol met koreanen dan zou er wel goed koreaanse voedsel op gediend worden. opvallend was de heineken tap.

  2. forum rang 7 Kaviaar 22 september 2017 11:00
    quote:

    MDJ_0 schreef op 22 september 2017 10:29:

    Merkel en Macron, mag ik ff kotsen
    Op een oude fiets....
    Macron houdt van een moederfiguur.
    Laat hem nu maar flink aan de gang gaan, zodat Frankrijk zijn begroting een keer op orde krijgt, na elk jaar niet op orde te hebben!

    M&M is niet zo lekker trouwens ;-)
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links