Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Zware horde bij 458

Opwaartse druk richting AEX-458

De speelruimte in het kortetermijnbeeld wordt steeds kleiner. Dit komt door de oplopende bodemlijn aan de onderkant en de horizontale toppenlijn aan de bovenkant. Momenteel ligt de stijgende bodemlijn bij 445.

Deze oplopende steunlijn startte bij het dieptepunt van juni bij 410 en loopt langs de dubbele bodem die in september werd gevormd bij 437,60. De recente tweede terugval in september tot aan de 442,70 zorgde ook voor (bijna) een volgend raakpunt.

Op ongeveer een halve punt na werd deze bodemlijn toen opnieuw getest. Hoe vaker een dergelijke steunlijn wordt getest, hoe krachtiger die wordt. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor een steunlijn maar net zo goed voor een weerstandslijn.

Sterke weerstand

In april dit jaar werd een top geplaatst bij 458. Dit gebeurde toen na een forse stijging van 80 punten in slechts enkele weken tijd. Tot en met augustus bleef deze weerstand de bovenkant van de handelsruimte aangeven. Elke test van deze weerstand zorgde voor een nieuwe terugval in de markt.

Er was hierdoor een weerstandszone ontstaan in de zone 456,50 tot 458. Opvallend was dat hier ook het laatste (61,8%) Fibo-retracementniveau was te vinden tussen de top van augustus 2015 (505) en de zeer belangrijke langetermijnbodem die in februari dit jaar bij 378,50 op de borden werd gezet.

Ook in de afgelopen maand werd een dubbele top gevormd in de zone 458 tot 457.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Twee keer door 458

twee maal wist de AEX een tijdelijke opwaartse doorbraak hiervan te forceren.

  • De eerste keer was in september. Toen verhoogde de AEX de jaartop verder naar 466,20. Ik had toen verwacht dat de AEX snel kon doorlopen tot ongeveer 475, maar vanuit het niets werd een top bij 466,20 geplaatst. Hier lag destijds geen weerstandsniveau.

  • De tweede keer dat de AEX boven de 458 terecht kwam was een week geleden. Een eendaagse doorbraak en slotkoers boven de 458 zorgde voor een top bij 460,10.

Maar ditmaal vond geen structurele doorbraak plaats waarna een terugval startte die gisteren zijn dieptepunt kende bij 448,80. Een daling van ruim 11 punten, ofwel iets meer dan 2% in een week tijd. De 458 is en blijft dus nog steeds een zware horde om te doorbreken.

Nieuwe opgaande fase

Ik blijf bij mijn mening dat deze horde uiteindelijk opwaarts wordt gebroken waarna de volgende opgaande fase wordt ingezet. Een beweging naar de zone 475 tot 485 blijft een realistisch uitgangspunt in deze stijgende trend. Alle trends blijven opwaarts gericht.

Bij 475 ligt de top van november vorig jaar, het startpunt destijds van een forse correctieve beweging van uiteindelijk 100 punten. Bij 485 is het te berekenen 161,8%-Fibonprojectiedoel te vinden van de meest recente correctie.

Er komt pas een einde aan deze verwachtingen voor de laatste maanden van dit jaar zodra de AEX zijn stijgende kortetermijnbodemlijn (445) breekt en onder de dubbele bodem van de afgelopen twee maanden terechtkomt bij 437,60.

Smalle handelsruimte

In dat scenario blijft de stijgende middellangetermijntrend wel intact, maar treedt een verzwakking op in het kortetermijnbeeld. In dat geval lijkt een test van de 475 tot 485 niet meer haalbaar richting het einde van het jaar.

Zolang deze niveaus echter niet worden gebroken, verwacht ik dat de opwaartse druk verder zal worden opgevoerd binnen de grenzen van de steeds smaller wordende handelsruimte.

Steunpunten liggen nu bij:

  • 448,80
  • 446
  • de opgaande bodemlijn van 445

Weerstand ligt bij:

  • 458
  • 460,10
  • de jaartop van 466,10

De technische indicatoren ontwikkelen zich nog steeds krachtig en zijn opwaarts gericht. Er is nog genoeg opwaartse ruimte in deze indicatoren voor een beweging in de AEX richting de 475 tot 485 in de komende tijd.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

439 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 oktober 2016 09:02
    Volgens mij banken onderling afspraken gemaakt dat ze geen goedkope laat prijzen meer maken in tussen handel, alleen hoge.
    Bang dat ze veel geld verliezen dat er bij zijn die met veel inleg in 1 nacht bankier leeg maken.

    Indexen in 15 uur tijd geen meter lager of hoger, blijven hangen.
439 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links