Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Heeft u voldoende capaciteit?

Handelen op de energiemarkt vergt een grondige analyse.

Lang geleden schreef hij al een periode voor IEX: Jerry de Leeuw. Hij is al jaren handelaar-af en houdt zich nu bezig met educatie op het gebied van de energiemarkten. Om de week zal de Leeuw hier op IEX schrijven over die energiemarkten en alles wat daarbij komt kijken.

Welkom terug Jerry!


Heintje Davids is terug van weggeweest. Weliswaar heb ik meer grijs haar dan ooit, maar ik zit vooral in een nieuw jasje. Ik houdt me louter nog bezig met educatie inzake de energiemarkten.

Vanuit die hoedanigheid komen mijn collegae en ik dan ook doorlopend bij elektriciteitsproducenten, gasleveranciers, commodity trading-firma's, oliegiganten en steenkoolmastodonten, als ook energiebeurzen en energiemarkt-specifieke toezichthouders.

Over deze zaken ga ik dan ook verhalen. Ik laat u graag zien wat de eigenaardigheden zijn in de wereld der fossiele brandstoffen en elektriciteit. En af en toe maak ik een uitstapje naar metalen, agrarische en tropische producten.

Een holistische benadering van het thema commodities is immers vereist om een goed beeld te vormen.

Kennis maakt advies overbodig

Ik ga overigens geen beleggingsadviezen geven. Ik richt me op een hoger doel, namelijk kennisoverdracht. Met meer kennis kunt u vaardigheden ontwikkelen. Dat zal vervolgens resulteren in een betere besluitvorming, die ook nog eens autonoom plaats kan vinden, dus zonder inmenging van derden.

Onafhankelijkheid is beter. Het maakt particuliere beleggers immers weerbaar tegen minder goed bedoelende adviseurs. En helaas, opportunisten zijn er genoeg.

Geen vergoeding

In tegenstelling tot beleggingen in effecten of vastgoed geldt dat investeringen in grondstoffen geen vergoeding kennen, maar louter op potentiële prijsstijgingen leunen. Aandelenbeleggers kunnen rekenen op dividend, obligatiehouders ontvangen couponrente en huisjesmelkers collecteren huurinkomsten.

Niets daarvan dus in geval van commodityposities. Prijsvoorspellingen zijn dus het enige dat resteert. Laten we daar dan maar eens mee aan de slag gaan.

Markten van capaciteiten

Om een prijsontwikkeling te voorspellen is een grondige analyse nodig. Fundamentele, technische, kwantitatieve en psychologische analyses doen alle een duit in het spreekwoordelijke zakje. Fundamentele analyse in geval van commodities omvat onder meer de beschikbaarheid van capaciteiten:

Productie- of verwerkingscapaciteit
Voorbeelden: een pomp op een gasveld, een jaknikker die aardolie omhoog pompt, een elektriciteitscentrale, een olieraffinaderij en een steenkolenmijn in ontwikkeling.

Opslagcapaciteit
Voorbeelden: een olietank, een silo voor de opslag van cacaobonen, een warehouse voor de opslag van zinkblokken, en een lege zoutcaverne voor de opslag van aardgas, om zodoende in de zomer een gasvoorraad te vormen voor de koude winter.

Transportcapaciteit
Voorbeelden: een olietanker, een aardgaspijpleiding, een hoogspanningskabel voor de transmissie van elektriciteit, en een bulkcarrier voor het vervoer van metalen, agrarische producten of steenkool.

Consumptiecapaciteit
Voorbeelden: aardgasafname door gas-gestookte elektriciteitscentrales, huis-aan-huis aansluitingen op het elektriciteitsnetwerk, verwerking van aardolie in raffinaderijen, het vullen van de benzinetank bij een tankstation, en verbruik van steenkool voor het smelten van ijzererts om staal te fabriceren.

Prijsvorming

De prijs van een commodity wordt in de basis natuurlijk bepaald door vraag en aanbod. En juist deze bedoelde vraag en aanbod worden vervolgens bepaald door de beschikbaarheid en benutting van genoemde capaciteiten.

Immers, beschikbaarheid van een commodity hangt af van de toestroom uit huidige productie, plus toelevering uit voorraad (opslag).

  • Hoeveel wordt geproduceerd en dus aangeboden?
  • En hoeveel wordt daaraan toegevoegd uit opslag, en dus eveneens aangeboden?
  • En is het überhaupt wel mogelijk om dat te vervoeren, of vormt transport een bottleneck?

In de financiële sector worden effecten en valuta giraal getransfereerd, maar grondstoffen moeten fysiek worden verplaatst. Daarom is de toegankelijkheid van het Suezkanaal en de straat van Hormuz cruciaal voor de oliebranche.

In de gaswereld is de gaspijpleiding door de Oekraïne van significantie, om Europa van Russisch gas te voorzien. Overigens is de beschikbaarheid van capaciteiten niet alleen van belang voor het prijsniveau, maar ook voor de prijsvolatiliteit.

Lege opslagruimten zorgen voor een hogere prijs, maar tevens voor hogere volatiliteit. Immers, in geval van urgentie kan niets worden onttrokken uit reserve.

En een soortgelijk verhaal geldt voor transportcapaciteit. Als je extra volume wil vervoeren maar het kan niet, dan zijn de rapen gaar. Dus als je een commoditymarkt analyseert, en de waarde van een product wil inschatten dan is analyse van de beschikbaarheid en benutting van capaciteiten een must.

Succes! 


Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ruud, Frankrijk 12 september 2016 02:23
    Een helder verhaal, dank daarvoor. Maar de vraag blijft: waarom reageren commodity koersen als idioten op elk klein wetenswaardigheidje.
    b.v.: Olie hard omhoog omdat US voorraden kleiner dan verwacht waren en snel daarna hard naar beneden omdat duidelijk werd dat een orkaan het tankers onmogelijk had gemaakt om de havens in te varen. Een hele studie maken over commodities is interessant en zinvol, maar met te verwachten koersen schiet het niet op.

    Have fun
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links