Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Eerste speldenprikken

TA: Eerste speldenprikken

De opwaartse druk wordt steeds verder opgevoerd en de eerste speldenprik werd gisteren uitgedeeld boven de toppen van de afgelopen maanden. Alleen tijdens de vorming van de jaartop in april vond zowel op intraday-basis als op slotbasis een beweging in de AEX plaats die boven de top en slotkoers van gisteren lag.

Het scheelt overigens in beide gevallen minder dan een halve indexpunt. Met een intraday-top bij 457,70 en een slotkoers van 455,80 steeg de AEX zowel intraday als op slotbasis boven de toppen van de afgelopen maanden. Toch blijft deze weerstandszone tussen 456,50 en 458 nog boven de markt hangen.  

Gisteren werd deze zone dus'opnieuw getest. Een structurele slotkoers hierboven is noodzakelijk om de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend te starten en de vervolgbeweging in te zetten richting mijn volgende doel van 475.

Hogere bodem

Hier ligt de top van november vorig jaar en dat was tevens het startpunt van een drie maanden durende correctieve fase die uiteindelijk zorgde voor een daling van ongeveer 100 punten. Deze fase zorgde uiteindelijk voor de vorming van een zeer belangrijke hogere bodem in het langetermijnbeeld bij 378,50.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ondanks de eerste speldenprikken boven de toppen van de afgelopen vier maanden is een duidelijke slotkoers hierboven nodig om een eventuele volgende (korte) terugtest af te wenden.

Wel werd de eerste poging ondernomen om de stijgende driehoeksformatie opwaarts af te ronden. Dit is een korter patroon in de AEX dat sinds de bodem in juni bij 409 in ontwikkeling is. Zowel op slotbasis als op intraday-basis werd dit patroon geactiveerd.

Startpunt

Maar ook hier geldt dat er nog geen sprake is van een structurele doorbraak en ik houd de zone tot 458 aan als het startpunt van de volgende opwaartse fase. Buiten de bovenkant van de stijgende driehoek sinds juni ligt ook de neklijn van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon in deze zone.

Verder ligt hier in de langere technische beeld het laatste (61,8%) Fibonacci-retracementniveau van de gehele daling tussen augustus vorig jaar en de bodem die in februari op de borden werd gezet. De bovenkant is dus gedefinieerd waarbij recent al sprake was van oplopende bodems in het kortetermijnbeeld.

Eerdere terugtesten resulteerden in steeds hogere bodems. Eerst bij 438 (tevens terugtest 200-daags gemiddelde) en daarna bij de recente dubbele bodem van 446 en de bodem van einde vorige week bij 447,95. Dit blijven de eerste steunpunten in de markt.

Hogere toppen

De meeste recente en hoogste kortetermijnbodem tot op heden werd verder gevormd door de plaatsing van zowel een doji-hammer en een bullish engulfing.

Verder is er nog steeds een stijgende trend in de RSI te zien en vormde de MACD gisteren een positieve crossing. Wel zou het een krachtig signaal zijn als deze indicatoren tegelijk met de verwachte hogere toppen in de AEX zelf ook hogere toppen maken.

Gisteren werd al snel afscheid genomen van de top van vorige week bij 454,15. In het zeerkortetermijnbeeld is dat nu de eerste steun. Gisteren werd als tweede steunpunt een kleine opwaartse gap gevormd tussen de 452,70 en 453,40. Daaronder liggen verder nog de 447,95 en 446.

Zolang de 458 niet structureel wordt gebroken, blijft een terugtest naar deze niveaus mogelijk. Maar zoals eerder vermeld staat de AEX naar mijn mening aan de vooravond van een volgende opwaartse doorbraak en is een verdere stijging naar de 475 reëel in de komende weken.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

392 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 31 augustus 2016 08:29
    ADNooten: ADNBeursanalyse

    Het kopende deel van de markt had haar zaakjes uitstekend op orde vandaag. Het belangrijkste werk werd voorafgaand aan de opening gedaan, tussen acht en negen werd met de aankoop van FTI's namelijk een opening boven het weerstandsniveau 453,3 voorbereid.

    Net na de opening werd met succes verhinderd dat de AEX terugkeerde onder het doorbroken niveau 453,3. De laagste koers bleef 453,37. Veel marktpartijen moeten gezien de snelheid waarmee de index vervolgens steeg verrast zijn geweest door het verloop en scheef hebben gezeten.

    Er werd met grote haast gekocht, te zien aan een gap naar boven dat om 09.26u in de 1minuut grafiek ontstond. De kopers van FTI's hebben met hun handelen voorbeurs voor het ontstaan van een short squeeze gezorgd en die squeeze was de oorzaak van de snelle stijging.

    De ontwikkeling werd vervolgens vervolmaakt met extra koopopdrachten bij weerstandsniveaus Aex door..

    Dus: hoe en/of waar kan ik het aantal FTI's zien welke ingelegd zijn tussen 8 en 9 uur ...iemand...

  2. De sjaak 31 augustus 2016 08:49
    Eind volgende week (na ECB en NFP) weten we of we echt door de 458 kunnen/zijn gegaan. Enige wat je nu kunt zeggen is dat er voorgesorteerd wordt op een voor de bulls voordelige uitkomst. Mocht dat niet zo zijn, worden de posities snel weer teruggedraaid. Sluit het zeker ook niet uit dat ze vandaag al ff wat proberen uit te lokken in deze dunne markt. Voor WS is vrijdag as belangrijker ivm mogelijke renteverhoging(en).
392 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links