Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gemalto houdt omzet op peil

Gemalto houdt omzet op peil

Doordat Euronext Amsterdam en onze belastingdienst wat soepeler regels hanteren dan elders in Europa, raken hier zo nu en dan wat buitenlandse ondernemingen verzeild aan het Damrak. Eén daarvan is Gemalto. Al jaren in onze AEX, maar nog steeds een vreemde eend in de bijt. 

Gemalto levert chips voor onder andere bankpasjes en paspoorten en SIM-kaarten voor smartphones. Het noemt zichzelf world leader in digital security. Dat lijkt een mooie propositie, want zeg zou zelf, als er twee thema's zijn vandaag de dag is dat digitalisering en veiligheid.  

Deze hele week liep Gemalto langzaam op in aanloop naar de KW2-cijfers van vandaag. Eerst maar eens wat cijfertjes op een rij:

 

market cap 5,6 mrd. euro
omzet 2015 3,1 mrd. euro
werknemers 14.000
dividendrendement 0,8%
koersrange 12 mnd 49,78 - 73,85

 

Het aandeel heeft vorig jaar een flinke duikeling gemaakt en is daar nog nauwelijks van hersteld, ondanks de remonte van afgelopen tien dagen. Kijk mee: 

 

 

Precies een jaar geleden werden de halfjaarcijfers niet goed ontvangen. Op donderdag 27 augustus knalde de koers 12% omlaag. Lagere marges bij de SIM-cards, een tegenvallende outlook en het verliezen van omzet in de VS aan Google waren de boosdoener. 

Daarbij heerste er angst dat de omzet uit SIM-kaarten helemaal verloren zou gaan, omdat de grote telefoonmakers bezig zouden zijn met een alternatief voor de SIM-card in de telefoon. 

Maar, Gemalto is niet voor één gat te vangen en heeft zijn kaarten op meerdere markten gezet. Het Internet of Things is daarbij het magische woord. Chips komen straks overal in, alle apparaten communiceren straks met van alles en nog wat en daar liggen de kansen.

De cijfers van vandaag worden goed ontvangen. De angst voor het verlies van omzet in de SIM-kaarten lijkt gecounterd door omzetgroei in andere sectoren: 

Omzetgroei per sector

Wanneer we de omzet(groei) per divisie uitsplitsen zien we meteen waar 'm de schoen wringt:

 

divisie omzet als % totale omzet omzetgroei/daling
Payment business 503 mln. 33,6% +11%
Enterprise business 217 mln. 14,6% +12%
Government Programs 217 mln. 14,6% +25%
SIM Sales 282 mln. 18,8% -26%
Machine to Machine 153 mln. 10,2% +9%
Platform & Services 123 mln. 8,2% +3%

 

Het bedrijf meldt dan ook trots dat de omzt uit SIM-kaarten is gedaald tot minder dan een vijfde van het totaal. De kosten zijn drastisch omlaag gebracht waardoor de winstcijfers op peil zijn gebleven. Dat ziet er zo uit:

 

 

Vergeleken met vorig jaar is de winst dus op peil gebleven. De omzet wordt gecompenseerd in andere sectoren. De marges zijn zelfs wat hoger en de winst per aandeel min of meer onveranderd.

Het draait om groei

Het draait echter bij Gemalto, vooral in de afgelopen jaren, om de omzetgroei. Dat wordt op een bepaald moment in de aandelenkoers verdisconteerd en als een bedrijf daar niet aan kan voldoen, volgt een bijltjesdag.

Gemalto heeft nu weliswaar laten zien dat het de omzet op peil weet te houden, maar groei is er nog niet. Dat verklaart ook waarom koersen van 80-90 euro, die we in 2013 en 2014 voor het aandeel zagen, nog niet terugkeren.

Het bedrijf zelf is zoals wel vaker (lees anders eens het stukje over Euronav) wat positiever dan de sceptische beleggers en houdt er de moed goed in. Weinig concreets, maar het verwacht wel de wat hogere marges voor dit jaar te kunnen handhaven. 

Mocht het management weer weten aan te haken met groei, dan zit er nog wel wat meer in het vat. Echter, de concurrentie ligt overal op de loer, en door de snelle technologische ontwikkelingen kan je zomaar weer een deelmarkt verliezen. Of winnen natuurlijk.

Onderstaand legt Gemalto zelf iets meer uit over wat ze nu eigenlijk allemaal doen. 

 

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links