Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

We gaan dividend spelletje doen

We gaan dividend spelletje doen

Leuk, we gaan hedgefundmanagertje spelen. Ronkende regels namelijk op Bloomberg:

The world’s top performing hedge fund is shorting companies that are juicing their valuations by promising investors big dividends. AAM Absolute Return Fund, which according to HSBC Holdings was the world’s best performing hedge fund in 2015, is betting on declines for energy companies that “even short term will struggle to uphold dividends,” according to Harald James-Otterhaug, who oversees the fund as the chief executive officer at Oslo Asset Management AS.

Te hoog dividendrendment als rode vlag: eigenlijk is dit een heel oud spelletje, wat mij eens tot het volgende blauwe beursbordje deed verzuchten:

Als het dividendrendement van een aandeel hoger is dan bij Royal Dutch Shell, moet u gaan oppassen.

U begrijpt dat deze wijsheid intussen meer dan twee jaar oud is :-) De naam is anno nu wat ongelukkig, maar het principe niet. Want een hoog dividendrendement duidt er op dat de koers te laag is, ofwel dat beleggers het niet vertrouwen dat een fonds haar dividendverwachtingen en laat staan -beloftes kan nakomen.

Voordat het oliegedonder twee jaar geleden begon deed Royal Dutch Shell zo tussen 4 en 6% dividendrendement en dat gold als veilig. Met uitzondering van vastgoedfondsen waren percentages daarboven verdacht. Bekend geval is KPN. Dat deed ooit 11% en ja hoor, ze moest passeren. Goed gezien van de markt!

Benchmark

Dividend is anno nu hotter dan hot op de beurs, nu de rentes op veilige (staats)obligaties volledig zijn gedecimeerd. Misschien is het daarom leuk eens door de ogen van dat AAM Absolute Return Fund naar de AEX en de AMX te kijken. Zitten er misschien namen tussen die het fonds op haar short-watchlist kan zetten?

Door die jacht op dividend de laatste jaren neem ik een andere benchmark die die oude 4 à 6% van Royal Dutch Shell. Ik neem nu het dividendrendement van Unilever van 3,1%. Dat is een groot internationaal fonds, en is een duur aandeel, waarvan dividend en groei daarvan nu op geen enkele manier ter discussie staan.

Het werkt natuurlijk ook de andere kant op. Een torenhoog dividendrendement kan er ook op duiden dat een fonds te hard is afgestraft. Dat is een afweging die u zelf moet maken. Het is wel iets wat ik mij zelf onwillekeurig en stiekem bij ING, ABN Amro, NN, Randstad en Flow Traders af vraag. Zo meer hierover.

Ik geef Reuters Eikon een slinger en neem niet de huidige dividendrendementen, maar de smart estimate van de analisten. Beleggen is vooruit kijken tenslotte. Laatste kolom, de AEX en de AMX. Verhip, daar hebben we alweer KPN. Klopt dit wel?! Reuters verwacht dit jaar 0,29 euro dividend en over 2017 0,14 euro.

Dat kan ik weer niet rijmen met de KW2's van KPN. Uit het persbericht: EUR 35.5 cents per share returned to shareholders in Q2 2016; interim dividend of EUR 3.3 cents per share to be paid in August. Ja, extra dividenden bij KPN. Dat wel. Met die verwachte 0,14 euro kom ik 4,6% dividendrendement uit.

 

 

 

Usual suspects

Wat valt zoal op?

  • Nee, beleggers zijn gezien het hoge dividendrendement van Royal Dutch Shell er niet gerust op en houden rekening met een korting of zelfs passeren. De olieprijs moet daarvoor minimaal naar 60 dollar?
  • Het zijn vooral financials die eruit spingen.met een veel te hoog dividendrendement. Wat Delta Lloyd betreft kan ik er wel inkomen dat er vraagtekens zijn over het dividend, Aegon ook nog wel, maar ING, ABN Amro en NN ook? Risico is er altijd, toch? Maakt niet uit, de beurs heeft twijfels. Punt uit
  • Randstad lijkt me ook geen bijzonder geval. Door die enorme koersschommelingen van het aandeel is het dividendrendment zeer volatiel
  • Bij Boskalis Westminster lijkt de beurs te denken dat de telefoon op de sales afdeling zo langzamerhand wel weer eens mag gaan rinkelen
  • Unibail Rodamco en zeker al die vastgoedfondsen in de AMX kennen natuurlijk traditoneel een hoog dividendrendement. Eigenlijk springt alleen Wereldhave er uit: veel retail, kantoren en eenderde exposure naar Frankrijk. Is dat het verhaal?
  • Flow Traders zit ook aan de hoge kant. Is het de dunne beurshandel die haar parten speelt? Ja, maar dat blijft toch niet eeuwig zo? Niettemin is de beurs sceptisch over dit moeilijke aandeel. Dat is persoonlijk, ik vind het maar een ongeleid projectiel en snap niets van de koersvorming
  • Arcadis is een special occasion, waar de board ook zelf een beetje de grip kwijt lijkt. In KW1 een outlook afgeven en die in KW2 alweer bij het grof vuil zetten, dat werk. Het hoge dividendrendement weerspiegelt die onzekerheid
  • Besi is notoir volatiel in omzet, winst, koers - meer nog dan Randstad - en dus ook in dividendrendement. Zou ik me niet te veel van aantrekken
  • Sligro zit op papier ook aan de hoge kant, maar wie maakt zich daar nou ongerust over?

Resumerend, wie zou het AAM Absolute Return Fund eruit pikken? Niet veel denk ik. Royal Dutch Shell zou kunnen, Delta Lloyd is wel heel gemakkelijk en Aegon ook. Boskalis Westminster en Flow Traders zouden kunnen. Ik denk echter eerder dat die laatste twee te klein zijn en de percentages niet ver genoeg uit de pas lopen.

Wat mij vooral opvalt aan al deze percentages is dat ondanks de jacht op yield er nog een hoop dividend te koop is. Zit wel risico aan! Want als u echt een zo veilig mogelijk dividend wilt hebben, dan moet u genoegen nemen met 2 à 3%. U kunt ook nog gewoon de AEX kopen: die doet 3,8% en zo spreidt u een tikje uw risico.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 9 objectief 24 augustus 2016 19:28
    quote:

    JansenH5 schreef op 24 augustus 2016 19:22:

    Voor particuliere beleggers zijn dividend aandelen bijzonder ongunstig vanwege de belastingregels. En je moet ook iedere keer lang wachten voordat het bijgeschreven wordt.
    Kun je dit nader uitleggen??? dividendbelasting krijg je terug en/of wordt direct verrekend (als je dit wilt) met je voorlopige aanslag...dus ik zie dat niet.
  2. [verwijderd] 24 augustus 2016 21:52
    quote:

    JansenH5 schreef op 24 augustus 2016 19:22:

    Voor particuliere beleggers zijn dividend aandelen bijzonder ongunstig vanwege de belastingregels. En je moet ook iedere keer lang wachten voordat het bijgeschreven wordt.
    Ik krijg m'n dividend belasting gewoon terug.. en hoezo lang wachten? Ik krijg bijna elke maand uit verschillende aandelen dividend..
  3. forum rang 4 holenbeer 25 augustus 2016 00:24
    quote:

    JansenH5 schreef op 24 augustus 2016 19:22:

    Voor particuliere beleggers zijn dividend aandelen bijzonder ongunstig vanwege de belastingregels. En je moet ook iedere keer lang wachten voordat het bijgeschreven wordt.
    Dat ligt er natuurlijk aan wanneer je begint met wachten ...
    Je weet toch precies wanneer het bijgeschreven wordt? Ze gooien geen dobbelsteen of zo.
  4. [verwijderd] 25 augustus 2016 04:46
    Ik ben zo'n dividend-belegger. en daar is niets mis mee zolang een onderneming goed WINST maakt. Met vooruitzichten kunnen ze het wellicht een jaartje uitzingen om vertrouwen uit te stralen. Zijn beide afwezig moet je OP TIJD afscheid nemen van je positie. Ik doe nu meer analyse om koerspotentie te ontdekken, want je moet niet willen beleggen met alleen 1,5% divi-rendement (en dan is er bijna geen keuze meer). Dan koop ik liever vastgoed... daar haal ik 11% op en kunnen die effecten me gestolen worden zolang er geen bommen vallen op m'n stenen. Die stenen worden nu overigens rap meer waard :)
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links