Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sommen over Shell

Sommen over Shell

 

Ik weet het nog goed. In Februari dit jaar was het nog het meest hotte onderwerp om over te schrijven. Royal Dutch Shell en haar dividend. Dé vraag die leefde onder beleggers was: Kan het concern dat dividend wel blijven betalen?

Vandaag de dag met olie boven 40 dollar maken beleggers zich al een stuk minder druk om het dividend van De Koninklijke, maar het is altijd goed om er toch even naar te kijken. 

 

 

Op SeekingAlpha komen we een artikel tegen over Royal Dutch Shell en haar dividend. De auteur is nogal stellig: volgens het artikel van Quinn Foley is het dividend van Shell veilig. Laten we de beweringen uit het stuk en die van Corné van Zeijl eens onder de loep nemen.

Cash flow

Corné schrijft dat de vrije cashflow van Royal Dutch Shell net iets lager is dan wat het concern uitgeeft aan dividend. Uit de data van Reuters halen we het volgende:

  • Shell's vrije cashflow in 2015 was 3,679 miljard dollar. Dit is de operationele cashflow: 29,810 miljard minus de CAPEX á 26,131 miljard dollar.
  • Shell betaalde afgelopen jaar 9,370 miljard dollar uit aan dividend.
  • Het verschil hiertussen bedraagt 5,691 miljard dollar. Voor ons veel geld, maar voor Shell-begrippen is het niet zo enorm veel.

CAPEX

De auteur op SeekingAlpha gaat echter verder door te beweren dat de kostenbesparingen van het concern het dividend houdbaar maken. Laten we eens naar de CAPEX (capital expenditure) van het bedrijf kijken. We zien dat Shell al een paar jaar bezig is om de kosten te drukken.

Hier de CAPEX van Royal Dutch Shell voor de gehele jaren:

  • 2011: 26,301 miljard dollar
  • 2012: 32,576 miljard dollar
  • 2013: 40,145 miljard dollar.
  • 2014: 31,854 miljard dollar.
  • 2015: 26,131 miljard dollar.

Dit is allemaal uit het verleden natuurlijk. Nu willen we graag weten wat analisten verwachten voor de toekomst. Eerst maar even de verwachtingen van analisten voor de operationele cash flow voor 2017. We zien de verwachtingen sterk uiteen lopen.

 

 

De verwachting van analisten is dat de CAPEX van Royal Dutch Shell in 2017 ergens tussen 16,179 miljard en 30 miljard dollar ligt. Voor 2015 was de CAPEX 26,131 miljard dollar. Hier de verwachtingen van analisten uit Reuters, die - net als de operationele cash flow - ook erg uiteen lopen. Klik voor groot:

 

 

U ziet dat de bewering van SeekingAlpha samengaat met een behoorlijke dosis aannames en schattingen. Wat zei Shell zelf tijdens de Capital Markets Update over de kostenbesparingen?

Capital investment will be in the range of $25-$30 billion each year to 2020, as we improve capital efficiency and ensure a more predictable development funnel for new projects. Investment for 2016 is expected to be $29 billion, excluding the purchase price of BG, some 35% lower than the pro-forma Shell-plus-BG level in 2014. In the prevailing low oil price environment we will continue to drive capital spending down towards the bottom end of this range; or even lower if needed. In a higher oil price future we intend to cap our spending at the top end of the range.

En wat Shell zelf verwacht van haar strategie:

As a result of Shell’s portfolio development and investment, we expect to see an improvement in returns in the next few years, our debt reduced, and significant growth in free cash flow, across a range of oil prices. For example, organic free cash flow could reach $20-$25 billion and return on capital employed some 10% around the end of the decade, assuming $60 oil prices. This compares to 2013-15 averages of $12 billion and 8% with average $90 oil prices.

Dividend

Laten we de olieprijs even buiten beschouwing - die is namelijk toch niet te voorspellen -, dan zijn er eigenlijk twee scenario's denkbaar:

  • Shell desinvesteert, bespaart kosten, verkoopt bezittingen, haalt synergievoordelen uit de overname van BG Group en kan haar dividend blijven betalen.
  • Shell desinvesteert, bespaart kosten, verkoopt bezittingen, haalt synergie uit de overname van BG Group, maar het is allemaal minder dan verwacht en daarom moet het concern haar dividend verlagen of overslaan.

Kijken we ook hier nog een keertje naar analistenverwachtingen. Twee analisten verwachten dat in 2017 het dividend van Royal Dutch Shell wordt verlaagd naar 1,32 en 1,65 dollar.

Alle andere analisten durven het niet aan om de dividendverwachting van Shell aan te passen en laten het op 1,88 dollar staan. Het eerste scenario is dus favoriet onder de analisten. Nu even aankijken of de meerderheid van de analisten het ook goed ziet...

 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 augustus 2016 11:17
    Beste Nick,

    Je haalt denk ik twee begrippen door elkaar: capex (investeringen) en kostenbesparingen. Kostenbesparingen hebben over het algemeen betrekking op de operationale kosten, terwijl het terugschroeven van investeringen zelden als 'kostenbesparing' wordt bestempeld (je bespaart hierbij niks, want je hebt het nimmer uitgegeven).

    EENHORN
  2. [verwijderd] 12 augustus 2016 11:38
    "Laten we de olieprijs even buiten beschouwing - die is namelijk toch niet te voorspellen -, "

    Volgens mij is dit toch echt een van de zeer relevante factoren om de vraag of het dividend houdbaar is te beantwoorden. Uitgaande van de gegevens in het artikel 20-25 miljard vrije cashflow bij 60$ olie en 9.37 miljard aan dividend is er een buffer van 10-15 miljard bij 60$ olie. Als we die verdelen over de productie van 3.51 miljoen BOE per dag (een kleine 1.3 miljard BOE per jaar) hebben we een buffer van ruwweg 10$ Oftewel bij een olieprijs die langdurig onder 50$ blijft is het dividend niet houdbaar.

    Zoals ook in het artikel aangegeven, er zijn vele variabelen en bij langdurig lage olie prijzen zal er aan veel van die variabelen gesleuteld worden. RDS zal in eerste instantie het dividend verdedigen door bij te lenen. Ik vermoed dan ook dat de olieprijs langere tijd significant onder die 50$ moet blijven voordat het dividend verlaagd wordt.
  3. knax63 14 augustus 2016 17:51
    Als shell zo'n top bedrijf is dan hoeven ze toch geen 7a8% dividend te betalen dan is de 4% toch ruim genoeg. De markt denkt er anders over zie de koers van rdsa.
    Als ze dit 5 jaar doen dan is over 5 jaar de koers 5x4% lager en dan is dividend gewoon 4% geweest.

    Okay kort door de bocht maar er zit wat in. De tijd zal het leren.
  4. knax63 14 augustus 2016 17:56
    Kunstmatig de koers opkrikken.
    LEEN geld tegen 2.5 en zet het uit tegen 7% 5% extra erbij door een kunstje.
    Gaat goed totdat rente omhoog gaat dan moet het truukje ongedaan gemaakt worden.
    Lijkt wel op carry trade met valuta. Kunstmatige truuk van vraag naar aandelen nu en stijgende aandeel koersen later extra aanbod van aandelen die de koers dan omlaag duwen.

    Wanneer gaat dit fout?

    Ik denk als de rente gaat stijgen...
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links