Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Brexit of niet?

Je gaat denken dat je aan vakantie toe bent als je bedragen van 250 miljard dollar als stimulering in Japan voorbij ziet komen en de beurs maar één dag op dat nieuws ziet stijgen. Ook ga je zo aan het einde van de maand, kijkende naar de koersen, jezelf afvragen of je die Brexit nu echt hebt gezien, of toch niet?

De beurzen staan hoger dan voor de Britse Exit. Dus was dat iets positiefs? Maar in de AEX willen we, ondanks de stijging, nog steeds niet echt een richting overtuigend kiezen. We zitten nog steeds in een trading range. De bedrijfscijfers die voorbij komen zijn best goed en ook de bankenstresstest viel vrijdagavond mee. Op valutafront was het toch nog wel onrustig.

Euro/dollar leek even alsnog naar de 1-op-1-verhouding te gaan. Maar uiteindelijk gingen we door de Twindicator naar de 1,12 en is de trend helemaal gedraaid.

Dollar/yen ging ineens weer omlaag en dook door de Twindicatorlijn heen. Als je kijkt wat je voor procentuele bewegingen hebt in deze valuta, dan weet je dat dit niet normaal is. Maar 250 miljard stimuleren is ook niet normaal.

De AEX is zoals gezegd nog niet echt uitgebroken. Mogelijk gaat het beter als de banken weer gaan herstellen. De olieprijs en de oliefondsen hielpen echter niet mee.

RDSA (Kon. Olie) heeft na de cijfers een verkoopsignaal gegeven in de Twindicator.


Banken in rustiger vaarwater?

Na de stresstest en toch weer geruststellend nieuws over Deutsche Bank en een oplossing voor de probleemgevallen in Italië kunnen de banken mogelijk verder herstellen. Ik heb voor mijn fonds longposities in een paar bankaandelen. ING is zo'n aandeel waarin ik nu long zit. Technisch hebben we koopsignalen en die opkoopprogramma's van Draghi zijn volgens mij ook positief voor de banken.


Ook heb ik een long in ABN Amro en enkele sector trackers. Natuurlijk is dit speculatief maar je moet laag kopen en hoog verkopen.

Weekgrafiek van de Europese bankenindex. We staan rond de lows van 2008.


Vangen die FANG?

Aandelen die in de mode blijven zijn de FANG-aandelen. Op Netflix was ik al een tijd positief. Ik zie de trend al een tijdje omhoog in deze aandelen. We hadden het net over hoog verkopen...

Of Google, ook dit aandeel is niet echt heel goedkoop. Ja, ze hebben een groot deel van de markt in handen. Zo groot dat ik liever naar de uitdagers in de advertentiemarkt als Twitter kijk.

Het echte A-aandeel Amazon zou ik al helemaal niet durven te kopen. Ik blijf dus van de meeste FANG-aandelen af. Ik koop liever Apple, maar inderdaad, ik durf geen dure aandelen te kopen en koop liever aandelen die niet iedereen wil hebben.


Afblijven van KPN

KPN ziet de omzet verder krimpen, maar houdt vast aan de verwachtingen voor dit jaar. Ik geloof er gezien de trends van minder TV kijken en minder bellen weinig van dat de verwachtingen uitkomen. Ook is de concurrentie in de internet- en kabelmarkt moordend. KPN heeft ook geen voorzieningen genomen voor de woekerrentes die men rekende op de gratis toestellen... Technisch word je ook niet heel vrolijk. Ik heb geen positie.


Bols was er niet bij

Wessanen (voor ouwe rotten Bols Wessanen zelfs, nu Bols er al lang niet meer bij is), boekte een hogere winst en deed eerder een paar achteraf sexy overnames in de superfoodsector. Hierdoor steeg de omzet en ziet het er fundamenteel prima uit. Technisch lijkt het zelfs een uitbraak te zijn en zou je dus moeten kopen. Maar als je de langere grafieken bekijkt, zie je dat de mooiste rit reeds geweest is. Ik laat hem dus even voorbij gaan.

Lange termijn op de pre-2008-niveaus.


Randstad geen Brexit?

Een ander opvallend bedrijf de afgelopen tijd was Randstad. Door Britse Exit was het aandeel fors afgestraft, maar uiteindelijk vielen de Engelse effecten in het totaal wel mee. De koers geeft dus op deze lage niveaus technische en fundamentele koopsignalen. Ik zit sinds kort weer long en dat heb ik lang niet gedurfd, maar H&S lijkt achter de rug.

Deze week nog meer cijfers (Heineken, DSM, et cetera) die de trend nog verder gaan steunen (of niet). Ik ga even het strand en de rust opzoeken. Want als ik als ouwe beer al meer longs dan shorts heb, is er wel iets aan de hand :-).

Natuurlijk wordt het fort bewaakt en blijf ik ook gewoon naar deze surrealistische beurs kijken. Immers zitten we in het eindspel van de centrale banken en waar het eindigt: Joost mag het weten.

Zo kijkende naar de uitspraken van zowel Meneer Trump als Mevrouw Clinton gaan we richting de verkiezingen een hoop beweging meemaken. Clinton wil fusies van commerciële en retailbanken en -verzekeraars terugdraaien en dus wetten van haar man terugdraaien en splitsingswetten invoeren.

En Trump is nog gekker want die wil naar protectionisme en beide zijn dus niet goed voor Wall Street. Op lange termijn maakt Clinton het wel weer veiliger en beter op Wall Street. Maar daar later meer over.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 augustus 2016 12:39
    Vol ongeloof lees ik elke dag de negativiteit , analisten die telkens weer bedrijven cq banken negatief neerzetten, volgens mij doe de mensen er alles aan om de banken om te stoten , zouden zij zelf niet ook zien dat ze moeten veranderen !!
    Staat de beurs hoog is het niet goed en laag ook niet , ga eens normaal doen
  2. forum rang 6 ttroo 1 augustus 2016 16:26
    De dagen worden steeds interessanter. De Centrale Bank spuugt digitaal geld eruit sneller dan dat er olie wordt opgepompt. Ik noem ze tegenwoordig Central Investment Banks (CIB), want dan zijn ze in feite. Ze beleggen in staatsobligaties en in bedrijfsobligaties. Nog ff en ze gaan beleggen in aandelen. Ze nog hoger brengen. Tja. Pijn nemen doet pijn. En we zijn tegenwoordig allergisch voor pijn nemen. Dus gaan we maar door. Ik zie toch vele rode koersen. (Nog) Geen Paniek. Misschien komt dat nog. Ik vind het gewoon weer ouderwets leuk! Als ik kijk naar de DAX. Die is ineens ruim 150 punten onderweg ff verloren. Dat zijn toch ouderwetse deuken. Ik heb de Dow Jones in 1e instantie op de 18362 gezet. En deze grens is stijgend op dag basis. Kijken of ze er vandaag boven kunnen sluiten. Er onder, zou mijn dag helemaal goed maken. We gaan het zien.
  3. Maan Arkenbosch 1 augustus 2016 21:02
    De Draghi/ECB drukpers obligaties van de zeker failliete zuid EU landen, welke opgekocht worden met Monopoly geld, hebben feitelijk geen waarde. Bij afloop worden ze geherfinancierd dikwijls onder pari. Door de sociale verplichtingen uit te betalen via dit Monopolie geld wordt geen koopkracht of consumeren gecrieerd. Ondertussen wordt door de import van gelukzoekers en open grenzen een loon rivaliteit bevorderd in een verder geautomatiseerde en gerobotiseerde maatschappij. De pensioenfondsen worden opzettelijk geplunderd om zo een angstig spaarvolume te bevorderen. Deze cirkel omlaag moet wel tot sociale onrust en opstanden komen. De cultuur verschillen mett de gelukzoekers zorgen voor oncontroleerbare getto-s. Wanneer beleggers gaan merken dat de opgestapelde drukpers obligaties van de ECB onmogelijk terugbetaald kunnen worden, gaat de rente omhoog, waarna spaarders en beleggers vluchten in betrouwbare valuta en goud/zilver. Ook onroerend goed krijgt het zwaar, omdat het fiscaal extra belast kan worden en de debiteuren achterstanden oplopen. Mogelijk blijft een ingekrompen E.E.G. over, maar dan met soliede landen. Op een goedkope manier komen dan de zuid-E.U. landen van hun schulden af via een vrij waardeloze euro. De bevolking en pensioenfondsen blijven op het slachtveld achter.Ik heb het gevoel dat de 3e week van oktober weer voor een spektakel zorgt.
  4. forum rang 6 ttroo 2 augustus 2016 16:03
    Put your hands up! Eindelijk weer rode koersen. Ik dacht dat ze niet meer bestonden! Dat niemand meer winst hoe ze op het digitale verkoopknop(je) moesten drukken. Nadeel is wel, als ze het eenmaal weten, dan is het meteen massaal drukken op het rode knopje. Er is (nog) geen paniek!
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links