Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Beurscarnaval

Vooruitblik: Beurscarnaval

 

Gefeliciteerd ING, Rabobank, ABN Amro en - die zat er ook bij - Bank Nederlandse Gemeenten, want oh la la wat was het spannûnd vrijdag met die stresstest... :-) Of wisten jullie wel dat jullie gingen slagen? Voor jullie nog een polonaise inzetten, heeft Dirty Harry nog wel een indringend vraagje.

Reken je ook niet rijk, want stresstesten hebben geen beste naam. Op en rond de kredietcrisis waren ze er ook, kwam iedereen er ook door en lagen een keertje een week later alle Griekse en ik meen ook Ierse banken op hun gat. Een farce is een te groot woord, maar zo'n test zegt niet veel.

 

 

Echt risico laat zich volgens mij ook niet meten, dat komt altijd onverwacht. Ach, als de European Banking Autohority (EBA) het echt streng had aangepakt, had laat ik zeggen de helft van de Europese banken het etiket brak gekregen en keken we morgen op opening meteen tegen AEX -10% aan.

Om van politieke gevolgen maar te zwijgen. Risico is er natuurlijk altijd, maar gelet op de meningen van de analisten en zij-die-er-verstand-van-hebben staan de Nederlandse banken en ook verzekeraars er relatief goed voor. Krijgt u nog de stoutste jongetjes van de klas. Goh, hoe verrassend :-)

 

 

U schudt vast uw hoofd dat er niet meer Italiaanse banken bij staan. Enfin, kijk vooral het rapport even door, bladert best lekker weg en hier de spreekwoordelijke linker- en rechterrijtjes:

 

 

Om nog een minpuntje te noemen. Inderdaad Geert, hoe is het mogelijk dat ze dit niet hebben... Enfin, andersom geredeneerd: wat nou als die rente ooit in drie keer tikken zeg maar 100 basispunten hoger staat, om eens een echte stresssituatie te noemen? Genoeg nu over die test.

Opluchtingsrally banken morgen? Kan, zeker op opening, maar is de uitslag niet al vorige week een beetje ingeprijsd met het oplopen van de bankenkoersen? Het is ook niet zo dat - simsalabim - die banken ineens kerngezond zijn. Bezit van de zaak, einde vermaak kan dus ook.

 

 

Trackers

Over naar een stresstest die ik interessanter vind: ETF's of trackers. ETF's hebben zowel het voordeel als het probleem dat ze volautomatisch zijn. Met z'n allen tegelijk, vorig jaar augustus op Black Monday ging dat fout. Het is mede de reden waarom ik zelf zowel in fondsen als trackers beleg.

Fondsen met een manager zijn duurder, maar bij een credit event kan die in één koerstik tien jaar salaris terugverdienen, als hij of zij even afstand houdt. Een tracker kan dat niet. Enfin, als u zelf in die dingen zit of ze overweegt, of niet kan kiezen tussen actief of passief fonds, is dit verplicht leesvoer.

Overigens doet het Amerikaanse beursoortje SEC ook onderzoek naar die dingen en ongetwijfeld de industrie zelf ook. Misschien gaan er wel hybride fondsen komen, soort tussenvorm, waarbij tijdens extreme marktomstandigheden het huis of de manager kan of mag ingrijpen.

Of trackers verdwijnen op termijn. Ze zijn vooral bedacht omdat ze veel goedkoper zijn dan actieve fondsen, maar die waren ooit net zo goedkoop. Totdat de industrie op het idee kwam dat fondsmanagers die trouw en voor bijna 100% de benchmark volgen veel moesten gaan verdienen...

 

 

Agenda

Genoeg inleidende beschietingen, over naar deze week. De Klapperr van de Week mag u zelf kiezen:

  • Cijfers ING
  • Rentebesluit - verhoging? - Bank of England
  • Payroll Report, ofwel maandelijkse werkgelegenheidscijfers VS
  • Inkoopmanagersindices, ofwel het huidige economisch momentum
  • Stimuleringspakket Japan

Even kort:

  • ING is natuurlijk vooral en misschien wel alleen voor ons Nederlanders interessant. Het fonds gaat ook ex-dividend, net als Unilever
  • Eigenlijk rekende de markt de vorige keer er al op en nu luidt de consensus weer een kwartje verlaging van de BoE. Let op Britse inkoopmanagersinidices deze week. Als die zo slecht zijn als wordt gevreesd, kan het maar zo
  • Het Payroll Report, hoeft geen toelichting. Viel over juni zwaar tegen en uiteraard kijkt iedereen door een Fed-bril naar de uitkomst. Weer slecht betekent geen rentestap in september en dus een zwakkere dollar en lagere rente?
  • Ik weet niet welke dag, maar Japan zou deze week met een (fiscaal) stimuleringsplan van ik meen 238 miljard dollar komen. De vorige 721 pakketten sinds grofweg 1990 hielpen niet zo... Zal wel impact hebben op yen, Japanse rentes en Nikkei 225, maar elders?

Eigenlijk zit het KW2-cijferseizoen er in de VS alweer op. Vrijwel alle grote en zeker de grootste namen zijn al door. Bij ons zijn we nog maar net begonnen. De agenda voor deze week in vogelvlucht:

  • Bij ons KW2-cijfers van ING, Heineken, DSM, Fugro, GrandVision, Vastned, WDP, AMG, Fagron, Hunter Douglas en SnowWorld
  • Unilever, ING en NSI gaan ex-dividend
  • In Europa zijn er KW2's van BMW, Merck, Lufthansa, Deutsche Post, Rio Tinto, Crédit Agricole, Siemens en Nokia
  • In de VS zijn er nog Pfizer, Procter & Gamble, AIG, Liberty Global en LinkedIn
  • Vrijdag is er het Payroll Report, voorafgegaand woensdag door het ADP-arbeidsmarktrapport
  • Morgen om 09:00 uur bij ons de Nevi inkoopmanagersindex. Let verder vooral op die - morgen over de industire en woensdag over de dienstensector - uit VS, China, Duitsland, Frankrijk en het VK
  • De BoE verlaagt naar verwaching de rente met een kwartje naar 0,25%. De eerst rentestap sinds Sir Francis Drake de Spaanse Armada versloeg
  • Japan gaat dus waarschijnlijk weer vol op het monetaire orgel
  • Restmateriaal zijn wat Amerikaanse macrootjes en Europese inflatie, waaronder die van ons

Meer weten? Corné kijkt vanuit zijn Westlandse kas alvast vooruit op ING, Heineken en DSM in zijn wekelijkse videoboodschap:

 

 

Kiek op de grafiek

Nog even het rondje langs een paar basisjaargrafieken. Alweer een weigering?! De AEX kwam deze week tot 456,78, ofwel nam net intradag jaartop 458,02 niet uit. En dat komt voornamelijk door Shell met die rotcijfers :-) Toch wel het smetje op een net-weer-niet-beursweek.

Vraag is nu of de index, die weer onder 450 is gezakt, een bodempje gaat opzoeken, of het nog eens probeert. Een handicap is dat de AEX future ongeveer 2,5 indexpunten lager staat dan de index zelf: de ex-dividenden. Volgende week gaat ook nog Shell ex-interimdividend.

 

 

Over ex-dividenden gesproken, De Goede AEX, ofwel de herbeleggingsindex, zit gewoon in opgaande trend.

 

 

Hieronder, vrijdag kwam Eddy nog even langs met de S&P 500 herbeleggingsindex. Hallo zeg :-) Oh ja, in 2009 waren de tijden nog veel onzekerder dan nu hoor, om een veelgehoord argument om even langs de zijlijn te gaan staan van repliek te dienen. Om van de doemprofeten maar te zwijgen.

Natuurlijk kukelt de boel eens weer in elkaar, maar niemand weet wanneer. U ziet wel hoe duur goeroes kunnen zijn die drie maal daags een krach en depressie voorspellen. En ja, dat deden ze ook in 2009, hoor! Wanneer niet eigenlijk?

 

 

De Verkeerde AEX, ofwel de AEX VIX Index (volatiliteit) is weer wat opgelopen met de lichte daling van de index. Staat nog wel keurig onder officieuze nervositeitsgrens 20, maar u weet dat dit zomaar heel hard kan gaan.

 

 

De AEX haar grote EU zusje - de Eurostoxx 50 - kriijgt het trendlek om maar niet overtuigend boven.

 

 

Wat een verschil met de S&P 500, die anderhalve week geleden nog een nieuwe all time high neerzette. Deze week dan even niet, maar hier moet u ook nog een dollarstijging bij optellen. Van VS naar EU dan maar? Dat horen we ook al veel jaren, maar het komt er maar niet uit.

 

 

Zal ik hier gewoonte van maken om deze mee te nemen? Omdat zovelen van ons - ik ook- lang beleggen in de MSCI World Index via het Vanguard World Fund, een iShares, andere tracker, of andere afgeleide, pak ik die er ook bij. In dollars of in euro's? Beide dan maar, dollar boven.

Net een hoger topje! De wereldindex bestaat voor zo'n 60% uit Amerikaanse aandelen. Deze index staat er heel wat minder fris bij dan de S&P 500 hierboven, ofwel Amerika presteert uitstekend en - Europa zag u al - de rest van de wereld veel minder.

 

 

 

Beetje een mopje voor de ouderen ons, maar zal ik dit ding de Tienjarige FritsvanTurenhout gaan noemen? Wijlen Frits van Turenhout las ooit op zondag om 16:30 uur - het hele land stond dan stil - de voetbaluitslagen voor. Hij is legendarisch geworden door zijn uitspraak van de núhlll.

Geen groter nationaal genoegen dan wanneer meneer Van Turenhout Ajax - Feijenoord núhlll núhlll mocht oplezen. Jammer dat hij er niet meer is om de rentestanden anno nu op te lezen. Het stikt van de núhlllen. Meer heb ik er ook niet meer over te zeggen. De trends? Neerwaarts.

 

 

Wacht even, want dit is toch? Nee, blijkbaar niet!

 

 

EUR/USD ging ineens deze week de andere kant uit, omdat de markt denkt dat de Fed nog wel even wacht met een renteverhoging. De neergaande trend is nog net intact?

 

 

Olie dus. Is dit intussen niet een...?

 

 

... jawel, een heuse berenmarkt. Sterkte Royal Dutch Shell, Boskalis Westminster, SBM Offshore, Vopak en Fugro.

 

 

Goud ziet er nog altijd goed uit en dat Fed-rentebesluit deze week kwam als geroepen. Vergeet het nooit, goud is vooral een anti-dollar asset.

 

 

Veel succes deze week. Maak u niet te druk en doe niet te moeilijk, want uiteindelijk komt alles wat we doen hier op neer.

 

 

1 aug
03:00 China inkoopmanagersindex industrie jul 50,0
03:00 China inkoopmanagersindex dienstensector jul
03:45 China Caixin inkoopmanagersindex industrie jul 48,7
04:00 Japan inkoopmanagersindex industrie jul
08:00 Heineken KW2-cijfers
09:00 Nederland: Nevi inkoopmanagersindex industrie jul
09:15 Spanje inkoopmanagersindex industrie jul
09:45 Italië inkoopmanagersindex industrie jul 52,0
09:50 Frankrijk inkoopmanagersindex industrie jul 48,6
09:55 Duitsland inkoopmanagersindex industrie jul 53,7
10:00 EU inkoopmanagersindex industrie jul 51,9
10:30 VK inkoopmanagersindex industrie jul 49,1
16:00 VS: ISM Manufacturing Index jul 53,0
16:00 VS bouwuitgaven jun +0,5%

2 aug
07:15 DSM KW2-cijfers
07:30 BMW KW2-cijfers
07:30 Metro KW2-cijfers
08:00 Vastned KW2-cijfers
08:00 Lufthansa KW2-cijfers
09:00 NSI ex-dividend
11:00 EU inflatie (PPI) jun +0,4%
12:45 Pfizer KW2-cijfers
13:00 Procter & Gamble KW2-cijfers
14:30 VS persoonlijk inkomen en uitgaven +0,3% en +0,4%
22:00 AIG KW2-cijfers
22:00 Liberty Global KW2-cijfers
22:00 VS autoverkopen jul

3 aug
03:45 China Caixin inkoopmanagersindex dienstensector jul
07:00 ING KW2-cijfers
07:00 Crédit Agricole KW2-cijfers
07:00 Rio Tinto KW2-cijfers
07:00 Deutsche Post KW2-cijfers
08:00 Hunter Douglas KW2-cijfers
09:15 Spanje inkoopmanagersindex dienstensector jul 55,0
09:45 Italië inkoopmanagersindex dienstensector jul 51,0
09:50 Frankrijk inkoopmanagersindex dienstensector jul 50,3
09:55 Duitsland inkoopmanagersindex dienstensector jul 54,6
10:00 EU inkoopmanagersindex dienstensector jul 52,7
10:30 VK inkoopmanagersindex dienstensector jul 47,4
14:15 ADP arbeidsmarkt rapport private sector jul +170.000
15:45 VS Markit inkoopmanagersindex dienstensector jul
16:00 VS ISM non-Manufacturing Index jul 56,0
16:30 VS: wekelijkse olievorraden

4 aug
06:30 Nederland inflatie (CPI) jul
07:00 Merck cijfers KW2
07:00 Siemens cijfers KW2
07:00 Nokia cijfers KW2
07:00 AMG KW2-cijfers
07:00 Fugro KW2-cijfers
07:30 SnowWorld KW2-cijfers
09:00 Unilever 0,42 euro ex-interimdividend
13:00 VK rentebesluit BoE 0,25%
14:30 VS wekelijkse jobless claims
16:00 VS fabrieksorder jun -1,8%
22:00 LinkedIn cijfers KW2
22:00 Kraft cijfers KW2

5 aug
07:00 Fagron KW2-cijfers
07:00 GrandVision KW2-cijfers
07:00 Allianz KW2-cijfers
08:00 RBS KW2-cijfers
08:00 WDP KW2-cijfers
09:00 ING 0,12 euro ex-dividend
14:30 VS Payroll Report +170.000 en 4,8%


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 31 juli 2016 16:55

    Nu zijn EFT's weer een kwaad volgens Arend Jan. Toelichting te vinden in Barron's die achter betaalmuur zit.

    Heeft Arend Jan aandelen Barron's? Hoe dan ook zij; als arme uitgeklede burgers hebben we geen geld om dat soort zaken te bekijken en al met al weten we dus nog steeds niet waarom die EFT's slecht zouden zijn.

    Groet, Jonas
  2. forum rang 7 ff_relativeren 31 juli 2016 21:40
    het dividend bij NSI bedraagt € 0,13.
    bron : www.nsi.nl/uploads/subsite/files/579b... , zie blz 1.

    het dividend bij Unilever bedraagt € 0,3201.
    bron : www.unilever.com/Images/ir_q2-2016-fu... , zie de paars-gerande tabel Key Financials op blz 1.

    het dividend bij RELX bedraagt € 0,122.
    bron : www.relx.com/mediacentre/pressrelease... , zie de omkaderde highlights op blz 1.
  3. forum rang 5 theo1 1 augustus 2016 10:33
    Nou Jonas, dat jij zo'n arme uitgeknepen burger bent die geen Barrons kan betalen, dat geloof ik niet. Want jij bent toevallig óók zo'n volgevreten aandeelhouder die verwend wordt met vette dividenden en terugkoopprogramma's en die de factor arbeid alle hoeken van de vrije markt laat zien. Ik geloof eerder dat je geen Barrons wil betalen en dat is m.i. heel legitiem. Hoef je niet moeilijk om te doen.

    En de kern van het verhaal kan je wel opmaken uit AJ's opmerkingen: de grote kracht van ETFs is dat ze volautomatisch zijn. Maar dat is óók hun zwakte. Als er grote ongelukken gebeuren (gevalletje Lehmann bijvoorbeeld), dan rijden alle ETFs volautomatisch het ravijn in. Niemand kan ingrijpen. Als niemand in banken durft te beleggen omdat die te riskant zijn, zitten value ETFs er vol mee omdat ze rekenkundig goedkoop zijn. Daardoor krijg je weer riskante concentratie in enkele sectoren (en dan ook nog de meest riskante). Dat is het probleem.

    En de "oplossing" kan ik ook wel uit AJ zijn opmerkingen opmaken: sta toe dat in speciale gevallen een menselijke manager ingrijpt om grote ongelukken te voorkomen. Dat roept natuurlijk weer nieuwe vragen op: welke situatie is speciaal genoeg? Welke ongelukken kan je zien aankomen en welke niet? Wordt het daar echt beter van? Worden ETFs niet stiekem indexhuggers?

    En een ander probleem dat hij zijdelings noemt: nú zijn ETFs goedkoop. Maar als ze genoeg marktaandeel hebben, en de markt is verdeeld over een beperkt aantal hele grote aanbieders (Vanguard, ishares, State Street); wat let hen dan om de prijzen te verhogen en zo hun winsten flink op te schroeven? Dat ETFs goedkoop zijn is geen natuurverschijnsel.
  4. [verwijderd] 1 augustus 2016 17:33
    Theo 1. Ik zie wel problemen bij Turbo's in geval van dramatische koersval. Turbo's zullen die eerst versterken en vervolgens geven ze zoals de ervaring laat zien geen of idioot brede bied-laat af.

    Dat er bij EFT's niet mag worden ingegrepen, is mij niet bekend. Neem de World EFT. Daarin zit toch een indeling naar landen en sectoren. Zou die volautomatisch zijn "gekozen"?

    Concurrentie zal naar mijn inschatting prijsopdrijving bij EFT-aanbieders tegengaan. Komt bij jij noemt het voorbeeld van een value EFT die zich automatisch bij koersdalingen van banken met banken volpropt. Hiertegenover staan echter weer andere EFT's die meer selecteren op koersrendement die ze eruit gooien.

    Hierdoor krijg je dan toch niet een beweging in dezelfde richting? Kortom ik begrijp nog steeds niet waarom Arend Jan zit te EFT doomen.

    Groet, Jonas (zuinig en dus geen Barron's abonnee en soms in het ongelukkige bezit van ook enige "foute" aandelen. (Arcardis, TomTom e.d.)
  5. forum rang 5 theo1 2 augustus 2016 11:11
    En ik heb ook geen abonnement op Barrons want ik heb geen zin daarvoor te betalen en zou niet weten wanneer ik het ding zou moeten lezen. Ik heb meer te doen.

    Ik beweer ook niet perse dat Barrons gelijk heeft, ik maak alleen uit AJ's opmerkingen op dat dit hun punt is. En ik denk dat er een kern van waarheid in zit.

    Een tijd geleden had je die select dividend ETFs. Behoorlijk populair. Die zaten allemaal propvol telecom en utilities omdat die hoge dividendrendementen hadden. Maar vooral de telecoms waren value-traps. Eén voor één verlaagden ze hun dividend. De Duitse utilities ook. Daar is weinig meer van over. Ik zou ook niet graag zwaar in Vattenval, EDF en dergelijke zitten. Dàt is het gevaar. Je denkt een laag-risico strategie te hebben en het gaat volautomatisch naar de kloten. Het algoritme van de ETF kan niet het verschil zien tussen value en value trap. Daar heb je mensen voor nodig en die zien het ook nog vaak genoeg verkeerd.

    Een ETF kan een bepaalde sectorverdeling hebben. Maar die wordt één keer gekozen en daarna steeds weer geherbalanceerd. Als nu een belangrijke sector in structureel verval is (stel dat de Tesla-adepten gelijk krijgen), dan blijft die sector steeds bijgekocht worden totdat de aanbieder een keer besluit de verdeling aan te passen. Je kan veel geld verliezen voor dat gebeurt.

6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links