Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Weerstand onder druk

TA: Weerstand onder druk

De AEX heeft de dalende toppenlijn vanaf april gebroken (groene stippellijn) en test nu de weerstandszone 453-458. Het technische beeld oogt niet slecht, hoewel het herstel wat momentum verliest zo dicht bij een belangrijke barrière.

Van belang is dat de herstelfase intact blijft, veel steun ligt er in de zone tussen 444,32 (bodem 19 juli) en 440,30 (topje van 1 juli). Zolang dit vangnet intact is, blijven we opwaarts kijken en handhaven we onze visie dat een opwaartse uitbraak het meest waarschijnlijke scenario is met kans op een klassieke zomerrally.

Bij een uitbraak boven de zone 453-458 wordt een solide bodempatroon opwaarts voltooid. Dit zou dan het signaal zijn dat de correctie, die in februari 2015 is gestart, tot het verleden behoort.

AEX Total Return breekt al uit

De Nederlandse AEX Total Return index (waarbij dividenden worden herbelegd) lijkt al boven haar eerdere toppen en voormalige weerstand rond 1393,92 uit te klimmen. Deze uitbraak is nog te nipt, maar het geeft wel aan waar de beurs heen wil.

Een belangrijke voorwaarde voor een technische verbetering is dat AEX Total Return index boven deze oude horde weet te blijven.

In dat geval mag verdere koersstijging verwacht worden richting 1.427,88.

Euro Stoxx 50

Nu alle beurzen omhoog willen gaat het erom spannen: slaagt het Europese beursgemiddelde (Euro Stoxx 50 index) er ook in om het patroon met lagere toppen te breken? Zolang er lagere koerspieken zichtbaar zijn hangt er blijkbaar nog aanbod boven de markt.

Afgezien hiervan laat de index een vlak verloop zien tussen steun 2.672,73 (bodem van 11 februari) en weerstand 3.097,96 (top van 31 mei).  

 

AEX: Broadening formation

De AEX laat kenmerken van een broadening formation zien, dat is een patroon waarvan de steun- en weerstandslijnen uiteen lopen.  Volgens de theorie betreft dit patronen die tijdens hoge volatiliteit tot stand komen.

Op de AEX zien we een broadening formation met nagenoeg gelijke toppen en dalende koersbodems. De statistieken voor deze variant voorspellen niets slechts. De failure rate bij een opwaartse uitbraak ligt op 19%, dat betekent dat na een uitbraak boven de weerstandszone 453-458 er 80% kans is op een koersstijging.

 

Volgens statistisch onderzoek bedraagt het stijgingspercentage 27%, wat een koersdoel van 582 zou opleveren. Opvallend is dat de meeste uitbraken van deze variant opwaarts zijn, neerwaartse uitbraken zijn zeldzaam.

Het zijn vooral de gedeeltelijke correcties die gevolgd moeten worden, omdat deze de richting aangeven. Ik heb zo'n gedeeltelijke correctie (partial decline) door middel van de rode stippellijn ingetekend.  Dit correspondeert met mijn verwachting dat een eventuele tussentijdse terugval beperkt zal blijven.

Bijna 60% van deze patronen is bullish, 37% is bearish, de rest geeft false moves. Een prima referentiepunt levert de stijgende bodemlijn, die alle oplevingen sinds Brexit markeert.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 77
  2. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79
  3. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59

Gerelateerd

Reacties

327 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. De sjaak 27 juli 2016 09:26
    quote:

    MickBe schreef op 27 juli 2016 09:17:

    aex heeft in juli een stijging van bijna 10% achter de rug en noteert onder de top van april rond 458... Zijn er nog mensen die dan nog long durven te gaan?
    Durven wel, doen nee, lijkt me niet logisch, bedrijfscijfers vallen tot nu toe niet mee (qua reactie), ASL , PHI plus, AKZ, RND, KPN min, rest neutraal. SenP 500 is bezig met toppatroon in daggrafiek, en als zij gaan dalen stijgen wij niet...Bovendien komt de AEX in de daggrafiek ook in overbought terrein terecht dus ik zou oppassen als je long wilt. Bovendien is het momenteel gevaarlijk vanwege de lage omzetten dus een blowoff naar boven is zeer wel mogelijk met zoveel particulieren die nu nog (bestens) instappen, dus als je van een gokje houdt.....maar ook forse daling is zeer wel mogelijk (zie vorig jaar augustus). Bovendien is augustus (samen met oktober) statistisch gezien een gevaarlijke maand.

  2. The.Abyss 27 juli 2016 09:31
    quote:

    MickBe schreef op 27 juli 2016 09:17:

    aex heeft in juli een stijging van bijna 10% achter de rug en noteert onder de top van april rond 458... Zijn er nog mensen die dan nog long durven te gaan?
    Durven op zich nog wel maar zeker niet te enthousiast en zeker niet op de AEX, heb wat calls op Adidas en ga er van uit dat die nog wel even een flinke boost krijgt tot na de kwartaal resultaten. Maar verder eigenlijk alleen maar puts zo hier en daar.
  3. De sjaak 27 juli 2016 09:32
    Cijfers AAPL gisteren goed ontvangen dat is dus ook een mooie plus voor de SenP. Toch zou ik persoonlijk niet meer in AAPL stappen, de jus is eraf de omzetten staan onder druk net zoals de marge. Ze zijn niet goddelijk meer maar verworden tot een gewone telefoontjesmaker met een paar extra's. Ze hebben nog wel een enorme berg geld liggen......
  4. [verwijderd] 27 juli 2016 09:36
    quote:

    De sjaak schreef op 27 juli 2016 09:26:

    [...]Durven wel, doen nee, lijkt me niet logisch, bedrijfscijfers vallen tot nu toe niet mee (qua reactie), ASL , PHI plus, AKZ, RND, KPN min, rest neutraal. SenP 500 is bezig met toppatroon in daggrafiek, en als zij gaan dalen stijgen wij niet...Bovendien komt de AEX in de daggrafiek ook in overbought terrein terecht dus ik zou oppassen als je long wilt. Bovendien is het momenteel gevaarlijk vanwege de lage omzetten dus een blowoff naar boven is zeer wel mogelijk met zoveel particulieren die nu nog (bestens) instappen, dus als je van een gokje houdt.....maar ook forse daling is zeer wel mogelijk (zie vorig jaar augustus). Bovendien is augustus (samen met oktober) statistisch gezien een gevaarlijke maand.

    bedankt voor je reactie...dat is ongeveer hetzelfde datgene wat ik ook dacht
  5. clever 27 juli 2016 09:53
    quote:

    MG TF schreef op 27 juli 2016 09:33:

    Belachelijk dat cijfers die slecht zijn na presentatie beloond worden met koersstijgingen.
    Zegt alles over de AEX. Gebaseerd op nul rendement.
    Heeft al jaren niets meer met beleggen te maken.
    Exact, de rommel wordt gewoon omhoog gekocht. Afgelopen maand WTI 15% onderuit, Shell....2%. De verhoudingen zijn helemaal zoek.
  6. Henri-Trader-Zonder-Trades 27 juli 2016 09:56
    quote:

    Reigâh schreef op 27 juli 2016 09:53:

    Kop op collega gokkers. Het is een mooie dag en Bas schreef al 475 en Royce verhoogt tot 482. Ik ga all in. Shorts zijn om aan te trekken en niet om er mee te speculeren. Tot later misschien.
    Volgens mij is het geen tikfout Reigah, hij schrijft het echt: 582!

    Nieuw decade-record!
  7. mollowitz 27 juli 2016 10:00
    quote:

    De sjaak schreef op 27 juli 2016 09:32:

    Cijfers AAPL gisteren goed ontvangen dat is dus ook een mooie plus voor de SenP. Toch zou ik persoonlijk niet meer in AAPL stappen, de jus is eraf de omzetten staan onder druk net zoals de marge. Ze zijn niet goddelijk meer maar verworden tot een gewone telefoontjesmaker met een paar extra's. Ze hebben nog wel een enorme berg geld liggen......
    APPL DCF is $ 260-280 ...
327 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links