Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Refresco refreshment

Refresco refreshment

 

Gulden regel op de beurs. U weet wel, van die regels die altijd lijken te gelden, behalve als u net long of short ... dat dus. Eén zo'n regel is ook dat als een bedrijf een bod op een ander doet of koopt, de eigen koers omlaag gaat (beekend motto: te duur en schept zelden aandeelhouderswaarde) en die van de prooi omhoog.

Jammer dat Whitlock Packaging geen beursnotering heeft, maar de koers zou vandaag ongtwijfeld zijn gestegen tot vlak onder het bod. En Refresco Gerber een paar procent omlaag. Niet dus, gefopt. De koers loopt een paar procent op vandaag. Nota bene, terwijl het met 13% van de eigen waarde relatief een enorme overname is.

Risico dus! Goedkoop zal het ook niet zijn, want voor alle kwaliteit in de VS betaalt u nu de hoofdprijs. De reden dat Refresco Gerber - of is het nou Refresco Group? - zo goed presteert, is denk ik dat beleggers The American Dream omarmen, ofwel de belofte van een entee op de grootste consumentenmarkt ter wereld.

Dat mag wat kosten, maar volgens de analisten kan Refresco het zonder emissie of onverantwoordelijk hoge schulden betalen. Kortom, Refresco durft te ondernemen. Veel succes. Dat was mede de reden voor het bedrijf naar de beurs te gaan en dat is ook de beste reden voor een notering: kapitaal ophalen voor expansie.

Niet zo duur?

Hé, hoe zat dat ook alweer? Staat mij namelijk bij dat iedereen Refresco vrij duur vond toen ze naar de beurs ging. Anyway, wat mij nu nog het meeste opvalt is dat Refresco niet eens zo duur is voor 2016 begrippen, volgens Reuters Eikon: OK, geen gillende marges, maar bescheiden koerswinstverhouding en mooi dividend.

 

 

Vergelijk het met ook nog maar kort in Amsterdam genoteerde Coca-Cola European Partners, dat ook drinken verpakt.

 

 

De koers is wel grappig. Refresco verspeelde haar voorspong sinds haar beursgang op de AEX in de afgelopen weken. En kijk nu, alsof de prins op het witste paard de schoonste prinses van het land een (afscheids?)kus geeft.

 

 

Goed gezien

Wellicht is de overname van vandaag nou net het (fantasie!)bericht waar beleggers op zaten te wachten. Nu nog boter de vis, maar dat weten we in de loop van de tijd pas. Tijd, daar zeg ik wat. Weet u, ik vind Refresco Gerber, net als Coca-Cola EP nou zo'n typisch Warren Buffett aandeel: simple & stupid.

Drinken verpakken, lekker domme business. Wel eentje die over 100 jaar waarschijnlijk ook nog bestaat en net zo lucratief is. Yield op yield doet dan in de loop van de tijd het werk voor u. Dat wil niet zeggen - en ik kan, wil of mag ook geen specifiek aandelenadvies geven - dat Refresco een succes wordt.

Ze heeft wel troeven in handen en wordt daar vandaag met de wil en het lef om te ondernemen voor beloodn op de beurs. Oh ja, de bloemen zijn postuum voor Rabobank. Goed gezien, maar jammer voor de dienstdoende analisten dat de Utrechtse bank hun toko sluit.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links