Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: De drukste week

Vooruitblik: De drukste week

 

Ja, hoe zit dit nou? Inderdaad, vrijdag reageerden de markten niet op München. Helemaal niets te zien aan inderdaad de DAX futures en EUR/USD.

 

 

Terwijl aan de andere kant van dit continent...

 

 

Laat ik een poging wagen. Om te beginnen zijn beurzen en markten geen (geo)politieke windvanen, maar worden omzetten, winsten, cashflow, dividend et cetera van bedrijven, de kredietwaardigheid van ondernemingen en landen en de economische slagkracht van naties (valuta) ingeprijsd.

Inderdaad, München, maar ook Nice, Brussel en vorig najaar Parijs hebben, hoe erg ook, geen enkele impact hierop. Zelfs 9/11 was voor de beurzen geen beslissend event. De markten waren toen al in een dikke neergaande trend anticiperend op een recessie en de dotcom waanzin uitprijzend.

Na Brussel dit voorjaar zochten we alle koersreacties uit op de grote aanslagen deze eeuw in het westen. U ziet hoe langer hoe minder impact.

 

 

Turkije

Turkije is anders, dat staat politiek-maatschappelijk gezien geheel op haar kop. Onzekerheid over de toekomst van het land, die de fundamentals voor bedrijven en het land zelf volledig kunnen veranderen, doet blijkbaar beleggers verkopen. Onzekerheid is nu eenmaal hun grootste vijand.

Als ik de grafieken van de BIST 100 en de Turkse lira langer trek, zou ik echter niet zeggen dat er nu van alles aan de hand is. De lira daalt al veel langer en ik zie in de tijd wel gekkere oprispingen. Istanbul idem dito: het gaat er vaker wild aan toe. Rechte strepen genoeg in de grafiek.

 

 

 

Het kan wel zijn dat als er meer aanslagen in Europa komen, ze toch weer koersimpact krijgen. Dat heeft dan meer te maken met dat  beleggers poltieke en daarmee misschien ook wel maatschappijke en economische aardverschuivingen gaan vrezen in de EU, waardoor alles anders wordt.

Op dit moment is er echter nog niets dat daarop duidt:

 

 

Of toch, is er een stille uittocht gaande uit de EU? Dat durf ik niet te concluderen, maar opvallend is dit verschil wel. Deze grafieken komt u ook verderop in dit stuk tegen.

 

 

Klapperrrs van de Week

Over naar de orde van de dag, over naar deze week. Maak uw borst maar nat, want er wacht ons agendatechnisch de drukste en belangrijkste week van dit kwartaal. Er komt een ware KW2-cijferorkaan op ons af (uit de VS) en twee grote centrale banken nemen rentebesluiten.

Drie puntjes die wat mij betreft in aanmerking komen voor de eretitel Klapperrr van de Week: Fed- en BoJ-rentebesluiten, de KW2-van de technologiegootmachten Alphabet, Apple, Amazon en Facebook, of de rapportages van de olie-majors ExxonMobil, Royal Dutch Shell, Chevron, BP en Total.

De Fed valt wat mij betreft af. Er wordt geen rentestap verwacht en net als de ECB vorige week, denk ik dat de Fed eerste meer data wil zien, voor ze weer eens aan een verhoging gaat denken. De BoJ gaat weer eens blikken geld opentrekken, maar niet per helicopter uitstrooien.

De koersreacties op cijfers van Alphabet, Apple, Amazon en Facebook zijn regelmatig in de double digits tot wel plus of min 20% aan toe. Met hun grote indexgewicht - vooral in de Nasdaq 100 - zijn dit de enige bedrijven die de brede markt kunnen sturen en dat ook regelmatig doen.

Nog een puntje wat misschien voor u Klapperrr van de Week kan zijn: eerste schattingen BBP KW2 van VS, VK, Frankrijk, EU en Spanje. Hartstikke interessant en zeker bij VK en VS kunnen de koersen bliepen, maar het zijn oude cijfers. We zitten in KW3 en beleggen is vooruitkijken.

De olie-majors spreken voor zich. Als die nou winstherstel laten zien en een fleurige outlook durven af te geven, zou de beurswereld er al weer een stuk vrolijker uit zien. Niet in deze tak van sport, maar de outlook-verhogingen deze week van diverse bedrijven geven de burger moed.

 

 

Agenda

Het KW2-cijferseizoen komt deze week echt tot een kookpunt, want er komen ook de eerste Europese banken door. Hoppa: Deutsche Bank, BNP Paribas en Credit Suisse. Oh ja, vrijdag is er de uitslag van de Europese bankenstresstest van de European Banking Authority. Forza Italia :-)

Vinger opsteken wie van u de Italiaanse banken, maar ook Deutsche Bank(en misschien wel Credit Suisse en UBS) durft te dobbelen. OK, het weekoverzicht in vogelvlucht, onderaan dit stuk de hele agenda met consensus. Niet vergeten, vanaf morgen spreken we van Ahold-Delhaize.

  • Bij ons zijn er KW2's van Royal Dutch, Shell, Aalberts (VK!), ArcelorMittal, Galapagos, KPN, Philips, Randstad, RELX, Wolters Kluwer, Arcadis, Air France-KLM, ASMI, Besi, NSI, Wessanen, Binck, Nedap, TMG, Hydratec en Euronext zelf
  • Galapagos en Intrust houden een buitengewone aandeelhoudersvergadering
  • In de VS zijn onder meer cijfers van Alphabet, Apple, Amazon, Facebook, ExxonMobil, Chevron, 3M, Boeing, Coca-Cola, McDonald's, Merck, Verizon, Harley-Davidson, Twitter en Garmin
  • In Europa mag u rekenen op BP, Deutsch Bank, BNP Paribas, Cedit Suisse, Total, Statoil, Repsol, Orange, Telefónica, Danone, Carrefour, ABInBev, Delhaize, Osram, Bayer, BASF. PSA, Renault, GlaxoSmithKline en Reckitt Benkiser
  • Woensdag is er een Fed-rentebesluit, maar er is geen persconferentie.Vrijdag neemt ook de Bank of Japan een rentebesluit. Zolas gezegd, helicoptergeld lijkt uitgesloten
  • Eerste schattingen BBP KW2 van VS, VK, Frankrijk, EU en Spanje
  • Restmateriaal zijn de Duitse Ifo Geschäftsklima, werkloosheidcijfers en inflatie over juli en de eerste schatting inkoopmanagersindex dienstenector juli, Chicago PMI (ook een inkoopmanagersindex) over juli en Case-Shiller huizenindex over mei uit de VS

Hier nog even de verwachingen vor de Fed. Ga maar wat leuks doen woensdagavond.

 

 

Kiek op de grafiek

Nog even het rondje langs een paar basisjaargrafieken. De AEX is technisch bezig een topje neer te zetten, maar wordt het een hogere of een lagere? De intradag jaartop is 458,02 en de hoogste slotstand tot dusverre in 2016 is 456,46. Hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt.

Meer fundamenteel zou het goed kunnen dat al met die cijferaars deze week de beurs belissend een richting inslaat voor de komende maanden. Vooral Shell is belangrijk,want haar winstdaling deed de AEX niet bepaald goed: zkken en toch nog duurder worden.

 

 

De Goede AEX, ofwel de herbeleggingsindex, tekende deze week wel al een nieuwe top voor dit jaar aan net boven 1400. Kijk, dit heet een opgaande trend bij mijn weten.

 

 

De Verkeerde AEX, ofwel de AEX VIX Index (volatiliteit), bevestigt met een neergaande trend en een laagste bodem dit jaar de trend in de AEX total return. Kortom, waar wacht je op AEX...? Kan ook anders, hoor. Eén vervelend event en het ding staat in drie tikken weer boven 20.

 

 

Hoe staat het elders? De AEX haar grote EU zusje - de Eurostoxx 50 - bakt er helemaal niks van. Het is nog een lange, bange weg naar een hogere top. Dit is nog altijd een korte, neergaande trend.

 

 

Aan de overkant van de grote plas lacht de S&P 500 de EU vierkant uit. Hoppetee, net als de Dow Jones deze week weer een nieuwe all time high. De Nasdaqjes moeten nog een paar procent, maar met Apple, Alphabet, Facebook en Amazon in de agenda is veel (on)mogelijk.

Kijk aan zeg, de index heeft een nieuw hok nodig. De koers die de bal rechtsboven in de kruising krult, dat zien we graag.

 

 

Omdat zovelen van ons lang beleggen in de MSCI World Index via het Vanguard World Fund of een iShares of andere tracker, pak ik die er ook eens bij. Zowel in dollars...

 

 

... als in euro's schijnt hier de zon. OK, deze index bestaat voor 60% uit Amerikaanse aandelen, maar toch: de EU blijft duidelijk achter. Het is nog een procentje of vijf voor de MSCI World Index in dollars voor een nieuwe all time high.

 

 

Onze tienjarige rente stond anderhalve week geleden een paar tikken onder nul. Inmiddel staat er al een - het is 2016! - whopping +0,1% op het bord! MinFin Joeroen Dijsselbloem zal er vannacht wakker van hebben gelegen :-) De trend is al wel 35 jaar neerwaarts... and counting, zo te zien.

 

 

EUR/USD bonkt hoe langer hoe harder op de 1,10 deur, ofwel de dollar trekt aan. Duidt ook weer op zwakke EU. In principe is dit wel goed voor de dollar-gevoelige AEX.

 

 

Olie (WTI) zit weer in een korte neergaande trend. Altijd ingewikkeld met al dan niet meer vraag en aanbod, duurdere dollar. politiek gedoe en volop speculatie, maar dalen is dalen.

 

 

Valt goud uit het korte opgaande trendje? Spannend nu. Als riks-on het motto blijft de komende tijd - lees: aandelen omhoog - is dat in principe niet goud voor goud.

 

 

Over goed en goud gesproken, als ik ergens niet goed van wordt... De waanzin van de financiële industrie: peperdure krachten die zich met dit soort onzin bezig houden.

 

 

Tot slot, Corné met zijn wekelijkse videoboodschap:

 

 

Geniet van het mooie weer vandaag en veel succes deze week.

25 juli
07:00 Philips KW2-cijfers
07:30 Binck KW2-cijfers
10:00 Duitsland Ifo Geschäftsklima jul 107,5
22:00 Texas Instruments KW2-cijfers

26 jul
07:00 Randstad KW2-cijfers
07:00 Wessanen KW2-cijfers
08:00 Orange KW2-cijfers
13:00 3M KW2-cijfers
13:00 McDonald's KW2-cijfers
13:00 Verizon KW2-cijfers
14:00 Galapagos BAVA
15:00 Intertrust BAVA
15:00 VS Case-Shiller huizenindex mei +0,1%
15:45 VS flash services PMI jul 52,0
16:00 VS verkoop nieuwe huizen jun +1,1%
16:00 VS consumentenvertrouwen CB jun 95,7
22:00 Twitter KW2-cijfers
22:30 Apple KW2-cijfers

27 jul
07:00 KPN KW2-cijfers
07:00 Bayer KW2-cijfers
07:00 Deutsche Bank KW2-cijfers
07:30 BASF KW2-cijfers
07:30 PSA KW2-cijfers
08:00 Arcadis KW2-cijfers
08:00 Air France-KLM KW2-cijfers
08:00 GlaxoSmithKline KW2-cijfers
08:00 Osram KW2-cijfers
08:00 VK BBP KW2 +0,5%
11:00 EU ECB M3 geldhoeveelheid jun +4,9%
13:00 Garmin KW2-cijfers
13:00 Coca-Cola KW2-cijfers
13:00 Boeing KW2-cijfers
14:30 VS orders duurzame goederen jun +0,3%
16:00 VS voorlopige huizenverkopen jun +1,8%
16:30 VS wekelijkse olievoorraden
17:45 Aperam KW2-cijfers
20:00 VS Fed rentebesluit unch 0,00%
22:00 Facebook KW2-cijfers
22:00 Amgen KW2-cijfers

28 jul
07:00 Carrefour KW2-cijfers
07:00 Credit Suisse KW2-cijfers
07:00 BNP Paribas KW2-cijfers
08:00 RELX KW2-cijfers
08:00 Aalberts KW2-cijfers
08:00 Delhaize KW2-cijfers
08:00 Hydratec KW2-cijfers
08:00 Besi KW2-cijfers
08:00 Euronext KW2-cijfers
08:00 Royal Dutch Shell KW2-cijfers
08:00 VNC KW2-cijfers
08:00 Danone KW2-cijfers
08:00 Telefóncia KW2-cijfers
08:00 Total KW2-cijfers
08:00 Repsol KW2-cijfers
08:00 AstraZeneca KW2-cijfers
08:00 Renault KW2-cijfers
08:00 Samsung KW2-cijfers
09:55 Duitsland werkloosheid jul 6,1%
14:00 Duitsland inflatie jul +0,2%
14:00 Harley-Davidson KW2-cijfers
14:00 ConocoPhillips KW2-cijfers
14:30 VS jobless caims
16:45 Nedap KW2-cijfers
22:00 Amazon KW2-cijfers
22:00 Baidu KW2-cijfers
22:55 Alphabet KW2-cijfers

29 jul
00:00 ASMI KW2-cijfers
00:00 Nintendo KW2-cijfers
00:00 Japan rentebesluit BoJ
01:50 Japan industriële productie jun
07:00 ArcelorMittal KW2-cijfers
07:00 ABInBev KW2-cijfers
07:00 Statoil KW2-cijfers
07:30 Frankrijk BBP KW2 +0,2%
08:00 NSI KW2-cijfers
08:00 TMG KW2-cijfers
08:00 Wolters Kluwer KW2-cijfers
08:00 Galapagos KW2-cijfers
08:00 Reckitt Benkiser KW2-cijfers
09:00 Spanje BBP KW2 +0,7%
11:00 EU BBP KW2
11:00 EU werkloosheid jun 10,1%
13:00 Ford KW2-cijfers
14:00 ExxonMobil KW2-cijfers
14:00 Merck KW2-cijfers
14:00 AbbVie KW2-cijfers
14:30 ` VS BBP KW2 +2,8%
14:30 Chevron KW2-cijfers
15:45 VS Chicago PMI 54,2
15:55 VS consumentenvertrouwen UvM jul 90,2


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ff_relativeren 24 juli 2016 13:25
    @ Arend Jan, dank voor de uitgebreide wekelijkse vooruitblik.
    Ik kijk altijd met veel interesse uit naar deze column.

    - een kleine aanvulling -

    maandag 25 juli : ACOMO ex-dividend.
    bron : www.acomo.nl/financial-agenda/ .
    bedrag : € 0,40 per aandeel.
    bron : www.acomo.nl/wp-content/uploads/2016/... , bovenaan blz 1.

    woensdag 27 juli : BinckBank ex-dividend.
    bron : www.binck.com/nl/corporate/investor_r... .
    bedrag : zal bekend worden gemaakt in de halfjaarberichten (maandag voorbeurs).

    woensdag 27 juli : Amerikaanse mediamogul Comcast KW2 cijfers, 14:30 uur.
    bron : www.cmcsa.com/releasedetail.cfm?Relea... .

    fijne zondag.
  2. Belegde boterham 24 juli 2016 21:56
    Terreur went niet, doden wennen.

    Wist je dat er bijna dagelijks in Duitsland 10 mensen overlijden in het verkeer.

    2015 (3475) en (393.700) ongevallen.

    Net als destijds 9/11 vreselijk. Maar jaarlijks overlijden er in de US 50.000 mensen in het verkeer.

    Soit niet alles kapot relativeren en terror doet wat het wil doen, angst zaaien, maar alles in perspectief blijven bekijken als deugdzame belegger :-)
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links