Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Huizenmarkt en mediagekte

Huizenmarkt en mediagekte

Het gaat goed met de huizenmarkt. Er worden steeds meer woningen verkocht en de huizenprijzen stijgen al weer voor een langere periode. Voor de huidige huizenbezitters die in de crisistijd hun woning hebben gekocht, is de prijsstijging natuurlijk een zegen van boven.

Het aantal onderwaterhypotheken (hypotheek is hoger dan de waarde van de woning) is hierdoor flink afgenomen. Het is wachten op de definitieve cijfers, maar dit aantal was in de crisistijd volgens de kenners 1,5 miljoen!

Cruijff kwam met de uitspraak: "Ieder nadeel heeft zijn voordeel". Dit zullen we deze keer maar omdraaien. De starters die nu een huis willen kopen, zijn niet blij met wat er nu gaande is. De huizenprijzen stijgen en kopers moeten eigen middelen meenemen om een woning te kunnen kopen.

Dit is geen probleem zolang het aantal kopers minder is dan het aantal verkopers. Dit laatste is niet meer van toepassing vanaf 2015. Ik heb het dan over de goed uitziende beschikbare woningen! Dit is natuurlijk weer afhankelijk van hoe de koper een te koop staande woning beoordeeld.

Starters zijn de Sjaak

Ik wil deze keer even naar de media kijken. Vorige maand stond er een leuk bericht in de Telegraaf. Starters zijn de Sjaak is de titel en dat zal wel aanslaan bij veel lezers. Wie dit bericht leest, zal twee uitspraken tegenkomen.

De Hypotheker verkondigt in het artikel het volgende:

"Dit blijkt uit de hypotheekindex van De Hypotheker. De Hypotheekshop komt in zijn Hypotheekmonitor tot dezelfde conclusie. Stijgende huizenprijzen en de strengere wet- en regelgeving, waardoor minder kan worden geleend, maken dat het steeds lastiger wordt om een eerste woning te kunnen betalen."

Op het eerste gezicht lijkt deze uitspraak te kloppen. Er zijn strengere regels van toepassing. Echter deze strengere regels zijn al ingegaan vanaf 2013. De Hypotheker heeft het namelijk over de kosten koper die maximaal nog mee kan worden gefinancierd in de hypotheek.

Feitelijk verouderd

Vanaf 2013 zijn er nieuwe hypotheekregels ingevoerd voor starters. Zij moeten om nog renteaftrek te kunnen krijgen een annuïteiten- en (of) lineaire hypotheek afsluiten voor een maximale periode van dertig jaar. Het kabinet heeft in 2012 al besloten de kosten koper met 1% per jaar te verlagen.

In 2013 kon dus een koper nog 5% kosten koper mee financieren en in 2016 is dit nog 2%. De opmerking is dus feitelijk verouderd. Of de Hypotheker moet hier de maximale hypotheek op inkomen aankaarten. Dit is altijd een leuk onderwerp want dit is afhankelijk van de hypotheekrente en de persoonlijke situatie.

Een lagere hypotheekrente betekent tegenwoordig niet direct een hoger hypotheekbedrag.

Prijsstijging is boosdoener

In het artikel is ook deskundige Hoogleraar Peter Boelhouwer aan het woord:

Hoogleraar Volkshuisvesting Peter Boelhouwer (TU Delft) ziet vooral de flinke prijsstijging van de huizenprijzen als de grote boosdoener. "Vorig jaar zijn de woningen in Amsterdam gemiddeld 11% duurder geworden. Gelukkig is de rente nog laag. Gaat die weer stijgen, dan wordt een huis helemaal onbereikbaar.”

Zijn uitspraak is interessant om eens cijfermatig te bekijken. Ik ga voor het rekenvoorbeeld uit van de volgende gegevens.

  • Koopprijs woning en waarde woning: 200.000 euro
  • Kosten koper worden uit eigen middelen betaald
  • Hypotheekrente: 2% (is langer dan tien jaar vast)
  • Annuiteitenhypotheek: 200.000 euro
  • Bruto per maand: 739 euro
  • Netto eerste maand: 655 euro
  • Inkomen alleenstaande moet 43.500 euro zijn (max hyp is dan 201.051 euro)

Om nu in 2016 een woning te kunnen kopen van 200.000 euro, is een inkomen nodig van 43.500 euro. Bij een hypotheekrente van 2% worden de bruto maandlasten 739 euro. De vraag is wat de maandlasten worden als de hypotheekrente verdubbeld (wordt 4%).

Rentestijging

Bij een annuïteitenhypotheek van 200.000 euro en een hypotheekrente van 4% is het volgende van toepassing:

  • Bruto per maand: 955 euro
  • Netto eerste maand: 736 euro

De bruto maandlasten zijn 216 euro per maand hoger. Als we kijken naar de netto maandlasten dan is dit verschil beduidend lager. In de eerste maand is het verschil slechts 81 euro. Er is echter meer aan de hand.

Om dezelfde woning te kunnen kopen voor 200.000 euro is het inkomen van 43.500 euro niet meer voldoende. Dit inkomen moet minimaal 48.000 euro zijn (was 43.500 euro)! Het verhaal wordt minder leuk als deze woning van 200.000 euro in een korte periode in waarde is gestegen.

Prijsstijging

De heer Boelhouwer kaart Amsterdam aan met een stijging van 11%. Ik ga nog een stapje verder en neem een stijging van 15%. De waarde van deze woning is dan 230.000 euro. Bij een hypotheekrente van 4% zijn de maandlasten dan als volgt:

  • Bruto per maand: 1098 euro
  • Netto eerste maand: 846 euro

In bovenstaande situatie moet het inkomen minimaal 54.000 euro zijn om 230.000 euro te kunnen financieren. Bovenstaande cijfers laten zien dat de gevolgen van stijgende huizenprijzen en stijgende hypotheekrente zeker grote gevolgen kunnen hebben voor de huizenmarkt.

Echter als de hypotheekrente stijgt, is de kans zeer groot dat de huizenprijzen minder snel stijgen of zelfs dalen. Het laatste rekenvoorbeeld kan er dus heel anders uit zien. Het is altijd leuk dat de media kenners aan het woord laten, maar hun uitspraken moeten we niet altijd serieus nemen.

Ik ben tot op heden in mijn leven niemand tegen gekomen die in de toekomst kan kijken.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 juli 2016 14:09
    Bovenstaand artikel is inhoudelijk juist, alleen ben ik het niet eens met de invalshoek (zijnde de woon lasten) die gebruikt wordt om het argument dat "starters de Sjaak zijn" te ontkrachten, en daarom ben ik het ook niet eens met de conclusie.

    Voor de meeste starters is niet zozeer de financieringslast per maand(zeker met huidige rente) als wel de maximale hypotheek het kritieke punt voor de aankoop van een woning.
    Los van de max. hypotheek op een woning moet de gemiddelde starter een dergelijke hypotheek eerst maar eens zien te verkrijgen.
    Bovenstaand voorbeeld aanhalend, waarbij je voor 200k een starterswoning koopt (zonder eigen geld en zonder studieschuld), dan moet je dus al een inkomen van 43.500 hebben om de financiering rond te krijgen. Knappe starter ben je als dit je jaarinkomen is bij je eerste 3 jaar werkervaring (uitgegaan van een alleenstaande, wat zeker bij starters in A.dam in 90% van de gevallen het geval zal zijn)...
    Dus ja, ik ben het eens met de argumentatie dat prijsstijging de boosdoener is voor de starter die een woning wil kopen.

    Een zak eigen geld is momenteel simpelweg vereist. En gezien de meeste milennials (dus de starters van nu) dit niet of te weinig geleerd hebben is die zak geld simpelweg niet aanwezig.
    Als ze dan niet voor spaargeld, maar wel voor EN de IPhone EN de Macbook EN de tablet EN de (dure) vakanties gekozen hebben, dan moeten ze achteraf ook niet mauwen over het feit dat een evt. woning onbetaalbaar is.

    Als een ps. kan je hier nog aan toevoegen dat recentelijk de studieschuld moet worden meegewogen bij bepaling van de maximale hypotheek. Dit zal verschillende studenten ook bijten die door de financiering overvloedig (of excessief zo u wilt) geleefd hebben en daarna hun neus nog harder stoten.
  2. Bezoeky 15 juli 2016 16:56
    In de jaren 1978 tot 1982 was de hypotheek rente rond de 12 %
    Het geleende bedrag was kleiner, maar toch was deze 12 % een aanslag op de lonen destijds. Veel jongeren toen spaarden destijds veel eigen verdiend geld om later het gespaarde geld bij te laten dragen aan een eigen woning.
    Tegenwoordig zuipt, blowd of pil t rond de helft van de jongeren, deze groep leeft er maar op los alsof de wereld alles bijna gratis uit deelt.
    Tja, wat is dan wijsheid?
  3. Moneyball 15 juli 2016 21:28
    quote:

    Bezoeky schreef op 15 juli 2016 16:56:

    In de jaren 1978 tot 1982 was de hypotheek rente rond de 12 %
    Het geleende bedrag was kleiner, maar toch was deze 12 % een aanslag op de lonen destijds. Veel jongeren toen spaarden destijds veel eigen verdiend geld om later het gespaarde geld bij te laten dragen aan een eigen woning.
    Tegenwoordig zuipt, blowd of pil t rond de helft van de jongeren, deze groep leeft er maar op los alsof de wereld alles bijna gratis uit deelt.
    Tja, wat is dan wijsheid?

    Graag eerst je huiswerk doen als je dergelijke uitspraken doet. Feiten en cijfers en geen onderbuikgevoel. Onderzoeken tonen namelijk aan dat jongeren tegenwoordig juist gezonder leven. Excessen worden uitvergroot en informatie daaromtrent is door internet direct overal beschikbaar. Jij oordeelt op basis van perceptie, niet op feiten en cijfers. Dit zegt iemand die zelf niet heel jong is.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links