Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Onhoudbare situatie

Onhoudbare situatie

De recordstanden vliegen ons om de oren op de financiële markten. Afgelopen week waren we getuige van een nieuw weekrecord voor de S&P 500. Hiermee doorbreekt de Amerikaanse index het besluiteloze traject van het voorbije jaar aan de bovenzijde van de bandbreedte.

Dit is een positief signaal voor de aandelenmarkten in het algemeen, en de Amerikaanse beurzen in het bijzonder, die ondanks de krachtige dollar het hoofd boven water weten te houden. Het laat zien dat beleggers nog steeds groter delen van hun vermogen alloceren in aandelen.

Maar diezelfde belegger investeert ondertussen ook grote delen van z’n portefeuille in obligaties, met een voorkeur voor staatsobligaties.

Negatieve rentes

De effecten van deze aanhoudende koopwoede van schuldpapier van overheden leidde er al toe dat een groot deel van de rentecurve, zoals in Japan en verschillende Europese landen, een negatieve rente opleveren.

Of anders gezegd: wie geld in deze obligaties investeert, moet ieder jaar een stukje van zijn vermogen inleveren aan de staat. En het aantal staatsobligaties met negatieve rente neemt week na week toe.

In de voorbije dagen was het de beurt aan Nederland om voor het eerst in haar geschiedenis een negatieve rente te incasseren op tienjarig schuldpapier.

Nederlands tienjaars staatspapier
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Nieuwe dieptepunten

Dit effect straalt ook af op andere continenten, die de neerwaartse druk op de rentecurve voelen. In de afgelopen week zette de Amerikaanse rente (op tien jaar) een nieuw dieptepunt neer. Maar ook andere onderdelen van de rentecurve doken beduidend lager.

Wie geld aan de Amerikaanse overheid leent voor dertig jaar, krijgt nog amper 2% rendement per jaar uitgekeerd. Maar dit is nog altijd veel meer dan sommige landen in Europa. Wie geld leent aan de Zwitsers overheid, die krijgt over de volledige rentecurve een negatieve rente. Dat betekent de volgende vijftig jaar!

Dus we krijgen nieuwe beursrecords in de Verenigde Staten en aantrekkende beurzen elders, maar ook lagere rentes als gevolg van een onstuimige vraag naar staatsobligaties. 

Tegengesteld patroon

Deze situatie ging in het verleden nooit samen, maar was net omgekeerd: een hoge vraag naar veilig schuldpapier, was meestal slecht nieuws voor aandelen. Omgekeerd, een hoge vraag naar aandelen onttrok meestal kapitaal aan obligaties.

In de nasleep van de financiële crisis die begon in 2008, ontstond langzaam maar zeker dit tegenstelde patroon.

Daggrafiek S&P 500
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

We evolueren nu snel naar een climax, want niet enkel aandelen zitten opnieuw op recordkoers, ook obligaties zitten op ramkoers, met nieuwe dieptepunten voor de rente als gevolg. Deze situatie is wat mij betreft niet veel langer houdbaar.

Tijd voor een correctie

Iets moet er gaan breken. Want beide onderdelen vertellen een compleet tegengesteld verhaal. De beleggers in obligaties vrezen een nieuwe economische recessie, die bovendien kan uitmonden in een periode van deflatie. In een dergelijk klimaat zit u goed met obligaties.

Maar beleggers in aandelen zien het lang niet zo somber in. Ze rekenen op een nieuwe economische groei in de nabije toekomst. Bovendien rekenen zij erop dat we niet te maken krijgen met deflatie, maar een goede vorm van inflatie.

Wie het gelijk aan z’n zijde zal krijgen, is niet zo gemakkelijk te voorspellen. Beide activa testen hun limieten. De aandelenmarkten zitten al ruim zeven jaar in een opwaartse trend, en is dringend toe aan een tussentijdse correctie. Maar dat gaat al helemaal op voor de obligatiemarkten. 

Schuld is schuld

Staatsobligaties beleven hun langste stierenmarkten uit de geschiedenis. Ondertussen is deze stierenmarkt al 36 jaar onderweg, en er lijkt maar geen einde aan te komen. Toch heb ik mogelijk een uitkomst kunnen uitfilteren. In de obligatiemarkten zijn niet zoveel smaken: schuld is schuld.

Maar in de aandelenmarkten zitten heel veel smaken in de vorm van sectoren, varieerden van non-cyclische sectoren met een lager risico tot cyclische sectoren met een hoog risico. Uit de analyse van de recente sprong van de beurzen blijkt dat de rally vooral getrokken werd door de veilige sectoren.

Telecom- en nutsbedrijven maar ook distributie trokken de kar. Dit in tegenstelling tot voormalige hoogvliegers in de technologiesector, die bij de recente rally het lieten afweten. Of zoals we het in de financiële middens ook wel eens uitleggen: lage bèta krijgt de voorkeur boven hoge bèta.

Oftewel, aandelen met een lage volatiliteit worden gekocht, terwijl aandelen met een hoge volatiliteit genegeerd worden. De volgende grafiek van CNBC laat dit beeld duidelijk zien. De lage bèta’s presteren beduidend beter dan de hoge bèta’s in 2016, wat wijst op voorzichtige aandelenbeleggers.

Lage bèta’s presteren beter dan hoge bèta’s

 

Terughoudend

Dit is een veelzeggend gegeven. Blijkbaar vertrouwen aandelenbeleggers de zaak ook niet helemaal, en investeren op de eerste plaats in de veilige sectoren op beurs, en laten de risicovollere segmenten links liggen. Het zijn met name die veilige beursonderdelen die de S&P 500 vleugels gaven.

Ook dit stemt niet erg hoopvol voor de economie op termijn.

En laat dit precies het signaal zijn dat eveneens uit de obligatiemarkten komt. Tot ik de risicoappetijt zie toenemen in de aandelenmarkten, blijf ik me terughoudend opstellen. 


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

48 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. fritscrach 12 juli 2016 10:39
    ¨Het laat zien dat beleggers nog steeds groter delen van hun vermogen alloceren in aandelen¨.
    Volgens mij regent het dan elke dag emissies. Beleggers zijn bereid meer te betalen voor de aandelen. En juist dat hangt samen met de lagere rente. Er is altijd wisselwerking tussen die twee. Heus, als er kennelijke groepen beleggers meer in aandelen gaan, dan zijn er ook die afbouwen.
    Koersvorming is wel, tijdelijk en in richting, te beïnvloeden middels derivaten. Maar in the long run krijgt de markt gelijk.
    Draghi kan dus van alles opkopen. Maar zelfs hij gaat het afleggen. Gelukkig maar.
  2. [verwijderd] 12 juli 2016 11:03
    Goed artikel Nico...
    Inderdaad zie ik ook tegen-gestelde patronen ontstaan maar de markt probeert nog de oude bekende patronen te volgen, totdat het niet meer gaat.
    Het gevaar komt volgens mij NU dit maal uit Europa. Zoals Nico al openbaarde gaat er veel geld naar Amerikaanse defensieve aandelen, daarom staat deze op hoogste punt en zal naar mijn mening nog wel verder stijgen. Zoals altijd VOLGT Europa de Amerikaanse markt, en dus zie je ook in Europa een bullish, maar volatile markt. Dit wordt ook in stand gehouden door de ECB. Toch zal Europa er snel achterkomen dat het volgen van de Amerikaanse markt niet houdbaar is, en er dus een fixe correctie zal plaatsvinden. De banken zullen dit binnen nu en enkele weken duidelijk maken..geniet van de zomer maar bereid je voor op een woelige herfst......
  3. [verwijderd] 12 juli 2016 13:35
    quote:

    Frank Prins schreef op 12 juli 2016 10:26:

    Mooie column. De ECB streeft naar inflatie en krijgt het ook in de vorm van opgeblazen aandelen- en obligatiekoersen en huizenprijzen. Het is wachten tot de lucht eruit loopt.
    Dat vind ik ook, maar de meesten zien de gevaren nog niet op hun afkomen.
    Belangrijk vind ik uit het artikel van Pantelis:

    "Iets moet er gaan breken. Want beide onderdelen vertellen een compleet tegengesteld verhaal. De beleggers in obligaties vrezen een nieuwe economische recessie, die bovendien kan uitmonden in een periode van deflatie. In een dergelijk klimaat zit u goed met obligaties.

    Maar beleggers in aandelen zien het lang niet zo somber in. Ze rekenen op een nieuwe economische groei in de nabije toekomst. Bovendien rekenen zij erop dat we niet te maken krijgen met deflatie, maar een goede vorm van inflatie.

    Wie het gelijk aan z’n zijde zal krijgen, is niet zo gemakkelijk te voorspellen. Beide activa testen hun limieten. De aandelenmarkten zitten al ruim zeven jaar in een opwaartse trend, en is dringend toe aan een tussentijdse correctie. Maar dat gaat al helemaal op voor de obligatiemarkten".
  4. FairValue 12 juli 2016 13:39
    Doordat er veel geld in de markt gezet wordt neemt de schaarste af. Hierdoor wordt de prijs van het lenen van geld lager en ook neemt de vraag naar aandelen toe, er is immers geld genoeg. Beleggers die kiezen voor obligaties verwachten een neergang. Beleggers in aandelen een stijging. Een van de groepen gaat vanzelfsprekend gelijk krijgen maar de afname van het rendement op obligaties en de stijgende beurskoersen zijn prima verklaarbaar en deze twee bijten elkaar niet.
  5. FairValue 12 juli 2016 13:42
    quote:

    FairValue schreef op 12 juli 2016 13:33:

    [...]

    Waarom?
    Alleen omdat jij speculeert op een daling, of een hekel hebt aan het systeem moeten miljoenen mensen de armoe in? Behoorlijk bedorven opvatting!!! Wellicht begrijp ik je verkeerd maar ben dan ook benieuwd welke gedachtegoed er schuil gaat achter deze, in eerste instantie, stompzinnige lijkende bijdrage op dit forum.
  6. [verwijderd] 12 juli 2016 13:43
    quote:

    FairValue schreef op 12 juli 2016 13:39:

    Doordat er veel geld in de markt gezet wordt neemt de schaarste af. Hierdoor wordt de prijs van het lenen van geld lager en ook neemt de vraag naar aandelen toe, er is immers geld genoeg. Beleggers die kiezen voor obligaties verwachten een neergang. Beleggers in aandelen een stijging. Een van de groepen gaat vanzelfsprekend gelijk krijgen maar de afname van het rendement op obligaties en de stijgende beurskoersen zijn prima verklaarbaar en deze twee bijten elkaar niet.
    Mijn inziens, en ook de visie van Pantelis, is dat beiden, zowel de obligatie- als de aandelenmarkten, samen de dieperik ingaan.
  7. FairValue 12 juli 2016 13:46
    quote:

    Cas1 schreef op 12 juli 2016 13:43:

    [...]

    Mijn inziens, en ook de visie van Pantelis, is dat beiden, zowel de obligatie- als de aandelenmarkten, samen de dieperik ingaan.
    JA, dat haal ik ook uit de tekst maar mijn inziens kunnen beide ook naast elkaar meer geld aantrekken. Leg eens uit waarom dit niet zou kunnen als de totale geldhoeveelheid toeneemt...
  8. [verwijderd] 12 juli 2016 14:03
    quote:

    FairValue schreef op 12 juli 2016 13:46:

    [...]

    JA, dat haal ik ook uit de tekst maar mijn inziens kunnen beide ook naast elkaar meer geld aantrekken. Leg eens uit waarom dit niet zou kunnen als de totale geldhoeveelheid toeneemt...
    Op korte termijn kan dit zeker, is zelfs aan het gebeuren, maar op lange termijn komt de waarde altijd bovendrijven. Winstrecessie evolueert altijd naar een algemene economische recessie en een algemene economische recessie leidt altijd tot zware koersdalingen.

    En wat die obligatie-markt betreft, dat is volgens mij een zeepbel die vroeg of laat zal uiteenspatten. Ik zie negatieve rentes niet als de oplossing voor ons economisch probleem. Integendeel zelfs, negatieve rentes zullen er voor zorgen dat mensen massaal bankenbiljetten in hun kluis leggen en bang worden om verder nog te consumeren.
  9. [verwijderd] 12 juli 2016 14:43
    quote:

    FairValue schreef op 12 juli 2016 13:42:

    [...]

    Alleen omdat jij speculeert op een daling, of een hekel hebt aan het systeem moeten miljoenen mensen de armoe in? Behoorlijk bedorven opvatting!!! Wellicht begrijp ik je verkeerd maar ben dan ook benieuwd welke gedachtegoed er schuil gaat achter deze, in eerste instantie, stompzinnige lijkende bijdrage op dit forum.
    Ik snap het op zich wel dat mensen een hekel hebben aan centrale banken, probleem is alleen dat de belastingbetaler toch altijd garant staat mocht het uiteindelijk fout gaan. Men heeft toch niks geleerd van 2008 en eens komt de klap weer en dan is de gewone man weer de lul.

    Miljoenen mensen in de armoe lijkt me ook een overtrokken conclusie, met zo'n vaart zal het niet lopen maar op deze weg doorgaan en maar nog meer blijven printen tot zelfs helikoptergeld aan toe is ook geen oplossing. Hadden ze in 2008 maar gelijk het juiste gedaan dan konden we nu tenminste weer in de toekomst kijken, op dit moment blijft het verleden iedereen achtervolgen tot het ons weer inhaalt en dat zie je nu al in Italie en Duitsland.
  10. FairValue 12 juli 2016 14:47
    quote:

    Cas1 schreef op 12 juli 2016 14:03:

    [...]

    Op korte termijn kan dit zeker, is zelfs aan het gebeuren, maar op lange termijn komt de waarde altijd bovendrijven. Winstrecessie evolueert altijd naar een algemene economische recessie en een algemene economische recessie leidt altijd tot zware koersdalingen.

    En wat die obligatie-markt betreft, dat is volgens mij een zeepbel die vroeg of laat zal uiteenspatten. Ik zie negatieve rentes niet als de oplossing voor ons economisch probleem. Integendeel zelfs, negatieve rentes zullen er voor zorgen dat mensen massaal bankenbiljetten in hun kluis leggen en bang worden om verder nog te consumeren.
    Je gaat ervan uit dat er een recessie komt, nu zal die er ooit komen maar niemand weet of dat over 2 jaar of over 12 jaar het geval zal zijn. De aandelenmarkten kunnen wellicht nog jaren stijgen en deze stijging kan samengaan met de negatieve rentes op de obligatiemarkt. Als er maar genoeg geld in omloop wordt gebracht. Jij en Nico hebben mij in ieder geval niet duidelijk gemaakt waarom deze twee niet naast elkaar zouden kunnen bestaan. Uiteindelijk zal er natuurlijk een winnaar zijn maar de verliezer zal niet verliezen vanwege de andere partij maar vanwege andere factoren. Die andere factoren zijn het vertrouwen, het rentebeleid van centrale banken, geopolitieke gebeurtenissen enz enz Lage rentes op op de obligatie markt en hogere aandelenkoersen zijn geen sterk afhankelijke variabelen van elkaar.

    Dat een negatieve rente voor langere tijd niet goed is voor de economie, daarin verschillen wij niet van mening. Uiteindelijk zullen de centrale banken hun rente moeten verhogen. Wij leven, ook in historisch perspectief, in bijzondere economische tijden. Daarom zijn ook uitzonderlijke maatregelen nodig om de economie de goede kant op te krijgen. Vanaf 2008 zijn er continu in meer of mindere mate zorgen geweest over de economie. Hoogconjunctuur hebben we nog niet gehad en daarom acht ik de kans op een recessie ook laag. Het is alleen niet te hopen dat project Europa roet in het eten gaat gooien.
  11. putter 12 juli 2016 14:49
    Wat als de bom barst, uw geld op de bank niet aan te komen als er tenminste nog wat op staat. Wat moet je hebben? hard assets zoals onroerend goed, goud en aandelen van goede bedrijven die de storm kunnen weerstaan en zeker geen obligaties en cash op de banken. Daarom is de aandelenmarkt en edelmetalen gewild, geeft veiliger gevoel dan de obligaties. In 2018 is het zover , dan barsten de zeepbellen en komen er 4 zwarte jaren.
  12. FairValue 12 juli 2016 14:51
    quote:

    Martijn Kools schreef op 12 juli 2016 14:43:

    [...]

    Ik snap het op zich wel dat mensen een hekel hebben aan centrale banken, probleem is alleen dat de belastingbetaler toch altijd garant staat mocht het uiteindelijk fout gaan. Men heeft toch niks geleerd van 2008 en eens komt de klap weer en dan is de gewone man weer de lul.

    Miljoenen mensen in de armoe lijkt me ook een overtrokken conclusie, met zo'n vaart zal het niet lopen maar op deze weg doorgaan en maar nog meer blijven printen tot zelfs helikoptergeld aan toe is ook geen oplossing. Hadden ze in 2008 maar gelijk het juiste gedaan dan konden we nu tenminste weer in de toekomst kijken, op dit moment blijft het verleden iedereen achtervolgen tot het ons weer inhaalt en dat zie je nu al in Italie en Duitsland.
    Wel als de centrale banken de deksel op de neus krijgen dan is dat niet goed voor de economie en wellicht zelfs desastreus voor de economie. Dat miljoenen mensen de armoe in gaan is dan ook zeker niet overtrokken!
  13. FairValue 12 juli 2016 14:54
    quote:

    putter schreef op 12 juli 2016 14:49:

    Wat als de bom barst, uw geld op de bank niet aan te komen als er tenminste nog wat op staat. Wat moet je hebben? hard assets zoals onroerend goed, goud en aandelen van goede bedrijven die de storm kunnen weerstaan en zeker geen obligaties en cash op de banken. Daarom is de aandelenmarkt en edelmetalen gewild, geeft veiliger gevoel dan de obligaties. In 2018 is het zover , dan barsten de zeepbellen en komen er 4 zwarte jaren.
    Welk merk glazen bol gebruik jij?

  14. [verwijderd] 12 juli 2016 14:56
    quote:

    FairValue schreef op 12 juli 2016 14:51:

    [...]

    Wel als de centrale banken de deksel op de neus krijgen dan is dat niet goed voor de economie en wellicht zelfs desastreus voor de economie. Dat miljoenen mensen de armoe in gaan is dan ook zeker niet overtrokken!
    Het zou natuurlijk kunnen maar wat doen centrale banken nou, ze produceren niks ze doen niks alleen wat cijfertjes inkloppen in een computersysteem, simpel gezegd ik weet het.

    Moch het deels fout gaan zoals in 2008 wordt het weer pappen en nathouden, het kan misschien beter een keer goed fout gaan dat heel het systeem implodeert zodat we zsm iets anders kunnen verzinnen wat geen ponzi scheme is net als het huidige geldcreatie/rente systeem.

    Wellicht is daar eerst armoede voor nodig bij sommige groepen maar dat is dan misschien de prijs die we ervoor over moeten hebben. Er is nu ook al zat armoede en er komt steeds meer.
48 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links