Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Opkomend aandelen-optimisme

Fondsvergelijking: opkomende markten

Terwijl de Europese aandelenmarkten klappen hebben gekregen door onder meer de Britse keuze voor Brexit en de opgelopen risico's van de Italiaanse banken zien steeds meer vermogensbeheerders aandelen uit de opkomende markten als een veilige haven.

Het is inderdaad opvallend dat beurzen in de opkomende markten de uitslag van het Britse referendum stoïcijns verteerden. Misschien ook niet gek, want door de Britse keuze zal de Fed waarschijnlijk nog langer wachten met het verhogen van de rente en dat is gunstig voor de opkomende markten.

In de markt heerst een hernieuwd optimisme over aandelen opkomende markten. Dat bleek ook uit de outlook die Pictet vorige week publiceerde. Geen beleggingscategorie gaat de komende vijf jaar beter presteren dan aandelen opkomende markten. Verwacht rendement? 11,5% per jaar gemiddeld.

Jaren van zwakke prestaties

Het optimisme over aandelen opkomende markten komt na jaren waarin deze beleggingscategorie zwak presteerde. Sinds 2011 liep het rendementsverschil tussen aandelen ontwikkelde en opkomende markten op tot 62% begin dit jaar.

De zwakke prestaties van de aandelen opkomende markten liepen keurig in de pas met de negatieve winstontwikkeling van de opkomende bedrijven. Sinds 2011 nam de gemiddelde winst met 33% af.

Dalende grondstoffenprijzen, corruptie, politieke onrust en een sterke dollar waren de belangrijkste redenen voor de opkomende markten-malaise. Maar het ergste is nu dus wel voorbij. Voor de komende vijf jaar rekent Pictet op een gemiddelde economische groei van de opkomende markten van 4,5% per jaar.

Er zijn genoeg redenen aan te voeren waarom de opkomende markten het weer beter gaan doen. De stijging van de grondstoffenprijzen is goed voor grondstoffenexporteurs, zoals Brazilië, Rusland en Zuid-Afrika.

Sinds 2009 zijn er ook in de opkomende landen hervormingen doorgevoerd die hun vruchten beginnen af te werpen. Wat natuurlijk ook helpt is de zwakke dollar en de lage waardering van aandelen opkomende markten dat koopjesjagers trekt.

Goedkoop gewaardeerd

De gemiddelde koers-boekwaarde van aandelen opkomende markten ligt nu rond de 1,4. Dat is 34% lager dan die van aandelen uit de ontwikkelde wereld. Ook de gemiddelde koerswinstverhouding van 9 is allesbehalve hoog. En dan te bedenken dat bedrijven in de opkomende wereld riante dividenden betalen.

Vorig jaar verhoogde 60% van de opkomende bedrijven het dividend. Het gemiddelde dividendrendement ligt rond de 3%.

Dit jaar is in ieder geval goed begonnen voor aandelen opkomende landen. Sinds 1 januari staat er een plus van 2,3% op het scorebord, terwijl bijvoorbeeld de Amsterdamse hoofdindex AEX 3% verloor.

Beleggingsopties

Beleggen in aandelen opkomende markten is reuze gemakkelijk. Elk beleggingshuis heeft wel een fonds in de aanbieding. Ook indextrackers (ETF’s) die aandelen opkomende markten volgen, zijn in ruime mate te koop.

Ik bespreek drie fondsen. Alle zijn genoteerd in euro’s, zijn hoog gewaardeerd door Morningstar, maar hebben wel een eigen karakter. Het zijn:

  1. Carmignac Portfolio Emergents
  2. Comgest Growth Emerging Markets
  3. Robeco Emerging Conservative Equities

Welke van de drie heeft de beste papieren? Ik kijk naar rendement (middellang en kort), risico, spreiding (aantal posities), en kosten. Voor elk criterium zijn punten de verdelen: drie voor de beste, één voor de slechtste.

Rendement 5 jaar (per jaar gemiddeld)

  • Carmignac Emergents: +2,69% (+2,04% index)
  • Comgest Growth EM: +4,46% (+3,81% index)
  • Robeco EM Conservative: +5,73% (+5,08% index)

Rendement 1 jaar

  • Carmignac Emergents: -7,56% (+3,44% index)
  • Comgest Growth EM: -11,36% (-0,36% index)
  • Robeco EM Conservative: -9,58% (+1,41% index)

Risico (standaarddeviatie)

  • Carmignac Emergents: 13,27
  • Comgest Growth EM: 15,09
  • Robeco EM Conservative: 12,89

Aantal posities

  • Carmignac Emergents: 42
  • Comgest Growth EM: 38
  • Robeco EM Conservative: 224

Kosten

  • Carmignac Emergents: 1,15%
  • Comgest Growth EM: 1,04%
  • Robeco EM Conservative: 0,83%

Eindscore

  • Carmignac Emergents: 10 punten
  • Comgest Growth EM: 7 punten
  • Robeco EM Conservative: 14 punten

Conclusies

Robeco Emerging Conservative Equities is een prima fonds voor wie ook gelooft in de kansen van aandelen uit de opkomende markten. Het kwantitatieve beleggingsbeleid houdt emoties buiten de deur en is erop gericht vooral die aandelen te selecteren die niet al te hard op en neer stuiteren.

In periodes van calamiteiten dempt dat de risico’s. In tegenstelling tot de twee concurrerende fondsen zitten er zo veel aandelen in de portefeuille dat een miskleun weinig schade aanricht. Pluspunt zijn ook de relatief lage kosten van het fonds.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 22 apr Slotcall: Alles in het groen behalve de chippers en goud 1
  2. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  3. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Met Effekt 13 juli 2016 11:53
    Ik weet niet waarom deze 3 fondsen zijn gekozen. Als ik bij Morningstar zoek op Emerging markets dan vind ik 739 fondsen en ook veel fondsen die beter presteerden (let op, werkwoord vervoegd in voltooid verleden tijd!) dan bovenstaande 3 fondsen. Bv deze is duidelijk beter Stewart Investors Global Emerging Markets Sustainability Fund
    Maar van de 3 lijkt Robeco de beste keuze.
  2. [verwijderd] 16 juli 2016 20:10
    quote:

    Caribou115 schreef op 15 juli 2016 19:40:

    iShares Core Emerging Markets ETF, anyone?

    Ik begrijp niet hoe je fondsen met dergelijke kosten naar voor kunt schuiven in dit artikel als je de goedkopere alternatieven bekijkt
    Kosten zijn voor mij niet belangrijk; het gaat er immers om wat je netto overhoudt. En dan legt deze het af tegen die Robeco concurrent. Voor mijn beleggingen in Emerging Markets kies ik overigens liever voor een actief gemanaged fonds dan voor een ETF, maar da's weer een heel andere discussie.
  3. marcvanutrecht 25 juli 2016 08:44
    quote:

    pulp fiction schreef op 13 juli 2016 12:02:

    Kijk eens naar de ETF vanguard emerging markets (IE00B3VVMM84).
    Afgelopen 6 maanden +20% excl dividend.
    Kosten 0,25% p jaar.
    Precies...als je over 8 Mnd ipv 6 kijkt ist het 0%..je neemt precies het dal en de top..zo kan ik een positief advies geven..
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links