Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Farce Pharming

Nadat ik vorige week inging op de actuele gang van zaken bij Crucell, is het vandaag de beurt aan de tweede op Euronext Amsterdam genoteerde biotech: het illustere Pharming. Volgende week besluit ik met Galapagos.

Pharming heeft al een hele geschiedenis achter de rug en kan met recht de nestor van de Nederlandse biotech sector genoemd worden. Het concern is een van de voortrekkers geweest om deze sector hier in den lande op de kaart te zetten.

Zij het met ups & downs. Het lijkt er op dat het concern weer richting een up gaat met de mogelijke Europese lancering van haar middel rhC1INH tegen erfelijk angioedeem (HAE).

Inmiddels is de naam van het middel omgedoopt tot Rhucin, nadat het vorige maand bij de Europese evenknie van de Amerikaanse FDA, de Emea, is voorgedragen voor goedkeuring.

Kluitje in het riet
Er stroomt denk ik alleen nog veel water door de Rijn, voordat het middel daadwerkelijk is goedgekeurd en op de markt beschikbaar is. Inmiddels lijkt het bedrijf het stokje van Crucell te hebben overgenomen in het publiceren van nietszeggende persberichten. Crucell lijkt wat dit betreft haar leven te hebben gebeterd.

Pharming lijkt er nu alles aan te doen om de koers op peil te houden en de beleggers met een kluitje het riet in te sturen. Het bericht van gisteren met de melding dat de Emea de marketingaanvraag voor Rhucin bekijkt is een constatering, maar zegt in nog niets over de al dan niet daadwerkelijke goedkeuring van het product.

Er zijn een paar kanttekeningen te plaatsen bij de huidige gang van zaken bij Pharming:

  • De goedkeuring van Rhucin
    Ik denk dat het grofweg een jaar duurt, voordat het middel hier in Europa officieel op de markt verkrijgbaar is. De Emea komt, zoals Pharming zelf ook aangeeft, voor het einde van het jaar met een vragenlijst, waarna het dossier verder aangescherpt kan worden. Dit is overigens een normale gang van zaken.

    De verwachting dat Rhucin nog voor het einde van dit jaar is goedgekeurd deel ik daarom niet. De aanvraag om het goed te keuren voor de Compassionate Use loopt ook al vanaf eind vorig jaar en is nog niet toegekend. Deze registratie is bedoeld om de beschikbaarheid van middelen voor niet of moeilijk behandelbare ziekten zeker te stellen.

    Verscheidene landen hebben wetgeving op het gebied van Compassionate Use om producten snel en efficiënt beschikbaar te maken. Feit is dat Fase III officieel nog niet is afgerond. In februari werd gezegd dat er van de 150 patiënten er 25 waren behandeld met het C1-product. Ik ga er van uit dat deze test nog niet is afgerond.

    Pharming is niet de enige die een product ontwikkelt tegen HAE. Het Duitse Jerini en het Amerikaanse Lev Pharmaceuticals rammelen ook aan de poort. De laatste is bezig met een Fase III studie in de VS. Het is dan ook maar de vraag of Pharming de eerste op de Europese markt is met een nieuw middel tegen HAE.

  • De deal met het Amerikaanse Paul Royalty Fund
    Pharming sloot begin 2006 een contract met deze investeringsmaatschappij en kreeg een eerste bedrag van 15 miljoen dollar. Het fonds betaalde Pharming ook 5 miljoen dollar voor een aandelenbelang. Verder krijgt ze twee keer 5 miljoen dollar bij de goedkeuring van Rhucin in de VS en de lancering op de Amerikaanse markt.

    In ruil daarvoor zou Pharming een royalty betalen aan het fonds van minder dan 10% op de verkopen van Rhucin in de VS. Opmerkelijk is dat de betaling van die 15 miljoen door het fonds wel terugbetaald moet worden, ongeacht of Rhucin wel of niet wordt verkocht. Volgend jaar al moet Pharming 2 miljoen dollar ophoesten.

    Ik denk dat er dan nog geen sprake is van verkoop van Rhucin in de VS. Hoe dan ook, het jaar daarop moet Pharming in ieder geval die andere 10 miljoen terug betalen. Een risico lijkt mij. Dit lijkt veel op het scenario dat zich een paar jaar geleden ontvouwde rondom het middel tegen de ziekte van Pompe dat Pharming ontwikkelde.

    Ze deed dat in samenwerking met Genzyme dat óók een lening had uitstaan bij Pharming en dat eigenlijk uit de verkoop van het middel moest worden betaald. Ik hoef u er niet aan te herinneren hoe dit afliep...

  • Afwezigheid partner in zowel Europa als de VS
    Over Europa laat Pharming zich wat onduidelijk uit. De laatste tijd ziet ze de noodzaak van het hebben van een partner niet echt in. Dat kan. Pharming kan proberen het in haar eentje te doen. Even de vakantielanden Portugal, Spanje en Griekenland daargelaten, want daar heeft het concern Esteve aan zich weten te binden.

    Op eigen houtje opereren betekent mogelijk hogere inkomsten, maar ook dat het risico geheel voor het bedrijf zelf is en dat marktintroductie trager verloopt.

  • De markt
    Ja, laat ik het eens over die markt hebben voor HAE. Hoe groot is die nou eigenlijk? Schattingen lopen uiteen van een 500 miljoen tot 1 miljard dollar, afhankelijk van het aantal patiënten en de prijs van Rhucin.

  • De meeste analisten komen met schattingen van het aantal patiënten in Europa en Noord Amerika van 25.000 tot 30.000,
  • Het aantal HAE-aanvallen per patiënt, per jaar ligt tussen de zes en acht,
  • Dit betekent 150.000 tot 240.000 aanvallen,
  • Ik lees prijsberekeningen van 2500 euro per aanval,
  • Dit wil zeggen dat volgens deze berekeningen de markt in theorie een kleine 400 miljoen tot 600 miljoen dollar groot is.

    Hier heb ik zo mijn bedenkingen bij. De prijs voor de bestaande behandelingen ligt rond de 1000 tot 1250 euro. Het lijkt mij daarom dat een prijs van 1500 euro reëler is. Dit zou ook het bedrag zijn waar concurrent Jerini mee werkt voor haar product Icatibant. Ofwel, zo gerekend is de markt ruim 200 miljoen tot hooguit 360 miljoen dollar groot.

  • Wordt Rhucin vergoed?
    Pharming zegt niets over het risico's dat het middel niet of ten dele wordt vergoed. Ik geloof niet dat in deze tijden van kostenbesparingen in de gezondheidszorg verzekeraars grif 20.000 euro aan Rhucin vergoeden. Kijk maar eens hoe moeilijk het al is om bepaalde kankermiddelen vergoed te krijgen, die vaak in dezelfde prijscategorie vallen.

    Een lagere prijs betekent daarom direct een kleinere markt en een lagere winst voor Pharming.

  • Het management
    De onderneming ziet zelf ook in dat er versterking nodig is van het management. In dit licht moet denk ik ook de overname van DN Age worden gezien. Met deze overname haalde Pharming weliswaar nieuwe technologieën en mogelijke interessante producten in huis, maar de ontwikkeling daarvan bevindt zich nog in een pril stadium.

    De waarde op de korte termijn zit eerder in het weer binnenhalen van Rein Strijker, die eerder in het management van Pharming zat. Verdere uitbreiding van het management met deskundige mensen op het gebied van marketing, financiën en business development lijkt mij ook zonder meer noodzakelijk.

    Feit blijft dat de huidige top in het verleden uitspraken deed over de toekomstige winstgevendheid en waarde van het bedrijf, die keer op keer niet uitkwamen. Al in 2005 zou het bedrijf winstgevend zijn. Begin dit jaar was er de uitspraak dat waarschijnlijk in het laatste kwartaal van 2006 of in het eerste van 2007 zwarte cijfers worden geschreven.

    Deze uitspraak werd overigens bij de publicatie van de halfjaarcijfers niet werd herhaald. Eerst zien en dan geloven, lijkt mij daarom nu het beste devies voor Pharming. Kortom, ik ben niet zo enthousiast over het aandeel en van mij hoort u een ander geluid dan van de meeste andere analisten...


    Marcel Wijma is senior analist van SNS Securities Wijma heeft op moment van publicatie geen beleggingen. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen. Reageren? Klik hier

  • Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. Op dit moment heeft Wijma geen beleggingen in beursgenoteerde aandelen in Nederland. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Marcel Wijma

    Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. "Het is mijn doel om geïnteresseerde beleggers inzichten te verschaffen in de biotechnologie en hen te wijzen op interessante ontwikkelingen in deze snelgroeiende sector en veelbelovende onderne...

    Meer over Marcel Wijma

    Recente artikelen van Marcel Wijma

    1. mei '18 Pharming: Noblesse Oblige 2
    2. mei '18 ProQR: Het vizier op oogaandoeningen 1
    3. jul '15 Liever Nasdaq dan Euronext 1

    Gerelateerd

    Reacties

    173 Posts
    Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
    1. forum rang 7 ffff 18 augustus 2006 17:09
      Mooi artikel.

      In de eerste plaats waardeer ik het dat de Heer Wijma nu gewoon ook publiceert wat ik zo vaak zeg: Die biotech-bedrijven zijn meesters in het opkloppen van verwachtingen en in het goochelen met cijfers. Terecht constateert hij dat er bij Pharming eigenlijk niet veel aan de hand is.

      Toen er, jaren geleden met hun aandeelhouders ECHT gecommuniceerd moest worden omdat ze in Thaiwan stukken goedkoper het produkt tegen de ziekte van Pompe in de markt konden zetten: toen hoorde je ze niet. Maar nu wordt er naar de andere kant overdreven.

      Over de "markt" voor het produkt hebben we JAREN geleden flinke ruzie op het Pahrming - forum gehad. Ook de cijfers die Wijma als "redelijk" publiceert lijken mij nog te optimistisch.

      Toendertijd en nu opnieuw stel ik: We leven in een tijd dat de gezondheidszorg moet kiezen en delen. Dat de beschikbare middelen "zuinig" gebruikt gaan worden. En dan kun je niet verwachten dat je behandelingen kunt gaan introduceren die aanmerkelijk duurder zijn dan de huidige. Bij volksgezondheid kunnen ze ook rekenen. Weer anders gezegd: Pharming -aandeelhouders moeten echt niet verwachten dat er bij Pharming honderden miljoenen binnen komt op kosten van...de belastingbetaler of zo U wilt het ziekenfonds.

      Vergeet dat nu maar echt! En de gewone burger vindt al dat hij veel te veel sociale premies moet betalen dus je kunt ook niet eventjes de premies gaan verhogen. Dat is bij allerlei andere behandelingen ook niet gelukt. Integendeel zelfs: Er wordt vaak flink in de verstrekkingen gekort.

      Peter
    2. forum rang 7 ffff 18 augustus 2006 17:19
      Ruud,

      Probeer nou eens een inhoudelijke reactie te geven, want hetgeen jij Wijma NU verwijt slaat echt als een tang op een varken.

      Punt 1 : het heeft niets met Pharming te maken, dus met deze draad.

      Punt 2 : Iedere schrijver - analist heeft goed uitgepakte adviezen in zijn carriëre gehad en verkeerde. Dat hoort erbij. Je kunt ook zeggen dat je zijn hemd niet mooi vindt.....

      Peter
    3. forum rang 7 ffff 18 augustus 2006 17:23
      quote:

      cees123 schreef:

      ik snap niet dat jullie zo een duidelijk "gekleurd" verhaal op de site toestaan......
      Cees,

      Nou effe serieus: Ik ben vanmiddag de postings op het Pharming-forum gaan lezen. En ik meen het echt: Wat een stelletje totempaalaanbidders tref je daar aan. Héél veel postings zonder ook maar enkele inhoud. Veel geblaat... Wat wordt Norman gemist....
      Excuses voor de mensen die daar wel postings plaatsen MET inhoud. Maar ze zijn er met een vergrootglas te zoeken.

      Kom eens met een inhoudelijke weerlegging!

      Peter
    4. forum rang 7 ffff 18 augustus 2006 17:28
      Cees,

      Hun jaarverslagen over 1996, 1997, 1998 al eens gelezen. Neen natuurlijk niet..... Dezelfde lay-out van toen kunnen ze vandaag nog gewoon gebruiken... Altijd opnieuw: veel beloften en veel verwachtingen scheppen en natuurlijk gigantische markten. TOEN al!

      Onthoud van deze oude belegger: " Veel beloven en weinig geven, doet EEN GEK in vreugde leven"

      Succes!

      Peter
    173 Posts
    Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links