Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hedge fund feuilleton V - Risk arbitrage

In deze aflevering van het hedge fund feuilleton ga ik nader in op de strategie die bekend staat als risk arbitrage. Dit is een strategie die buitengewoon aantrekkelijk kan zijn, maar die op dit moment niet behoort tot onze favoriete strategieën.

Wat is risk arbitrage - of merger arbitrage, zoals het ook wel wordt genoemd? Risk arbitrage is het innemen van een positie op het slagen van een aangekondigde fusie of overname. De strategie is deal long. Wereldwijd worden er vrijwel dagelijks tientallen grotere en kleinere overnames aangekondigd.

Voor de risk arbitrageant zijn die deals het meest interessant, waarbij de overnemende partij eigen aandelen als betaling aanbiedt aan de aandeelhouders van het overnamedoel.

Van met name die deals zal de arbitrageant zo snel mogelijk zijn inschatting maken over de slagingskans van de overname en de benodigde tijdspanne die gepaard gaat met de afronding van de deal. Vervolgens koopt hij het overname doelwit en short hij de overnemende partij.

Aantrekkelijkheid van de strategie
In de regel zal de overnemende partij de aandeelhouders van het overnamedoelwit paaien met een soms aanzienlijk hoger bod dan de huidige waarde van de aandelen. Hoewel de beurskoers deze premie vrijwel direct reflecteert, blijft er nog een stukje spread over als gevolg van het risico dat de deal niet doorgaat.

Deze spread wordt eenvoudig naar binnen gefietst door het overnamedoelwit long te hebben en de overnemende partij short, en dat zonder risico te lopen voor de algemene beweging van de beurs. Een mooi voorbeeld was het overnamebod van Telefónica op Endemol op 17 maart 2000.

Telefónica versus Endemol
Telefónica bood 5,58 nieuwe aandelen Telefonica aan voor elk heel aandeel Endemol. Aan het einde van de dag sloten de aandelen Endemol op 142,50 euro, de aandelen Telefónica op 27,50 euro. Aangezien 5,58 keer 27,50 net boven de 153 euro ligt, was er zelfs na de aankondiging nog meer dan een tientje per "set" te verdienen voor handige arbitrageanten.

Stel dat een hedge fund 5580 aandelen Telefónica short. Hij leent van een broker 5580 stukken en verkoopt deze voor 153.450 euro. Op hetzelfde moment koopt hij 1000 aandelen Endemol voor 142.500 euro. Netto aan liquiditeiten houdt het fonds 10.950 euro over.

De fondsmanager biedt zijn 1000 stukken Endemol aan Telefónica aan, die hem er na het slagen van de deal 5580 aandelen Telefónica voor teruggeeft. Dat komt mooi uit, want die 5580 stukken Telefonica stond het fonds nog rood bij de broker. Hij lost zijn lening in aandelen af en houdt 10.950 euro aan premie over. Het verdere verloop van de beurskoersen van Endemol en Telefónica doet in dit voorbeeld niet terzake, zolang de deal maar doorgaat.

Risico's van de strategie
Het risico is uiteraard dat de deal niet doorgaat. Maar door tegelijkertijd 40 tot 50 kansrijke fusies in de boeken te hebben, kan de arbitrageant het dealrisk aardig wegdiversificeren. Dit is nog meer het geval als de arbitrageant zijn huiswerk goed doet en een goed programma heeft om de grootste spreads uit de markt te vissen met de hoogste kansen van slagen en de snelste executietijd.

Het werkelijke risico voor de arbitrageant zijn andere arbitrageanten. Want vele varkens maken de spoeling dun en bij weinig aangekondigde deals maar veel arbitrageanten zal de spread snel te klein worden voor een aantrekkelijk rendement.

Risk arbitrage in de praktijk
De bovenstaande grafiek toont precies deze achillespees van de strategie. Terwijl de populariteit van hedge funds in de moeilijke aandelenjaren 2001 en 2002 snel toenam, en risk arbitrage-fondsen veel extra geld te verwerken kregen, nam het aantal en het volume van fusies en overnames juist af.

Daardoor maakte de strategie als totaal zelfs een licht negatief rendement in 2002. Inmiddels zien we het tij weer keren, maar het zal nog wel even duren voordat voldoende arbitrageurs het speelveld weer verlaten hebben om het voor ons weer aantrekkelijk genoeg te maken risk arbitrage-fondsen in de portefeuilles op te nemen.


Het IEX Hedge Fund Feuilleton
I. Wat zijn hedge funds?
II. Convertible arbitrage
III. Fixed income arbitrage
iV. Equity Market Neutral
V. Risk arbitrage




Mark Boerstra is directeur van de onafhankelijke vermogensbeheerder Attica Vermogensbeheer in Amsterdam. Voor IEX schrijft hij een serie artikelen over stijlen en strategieën van hedge funds. Zijn bijdragen zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op boerstra@iex.nl.

Mark Boerstra is directeur van de onafhankelijke vermogensbeheerder Attica Vermogensbeheer in Amsterdam. Voor IEX schrijft hij een serie artikelen over stijlen en strategieën van hedge funds. Zijn bijdragen zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Boerstra

Mark Boerstra is directeur van Attica Vermogensbeheer. Eind 1999 heeft hij dit bedrijf met een aantal partners opgericht. Attica specialiseert zich in vermogensbeheer en hedge funds, zowel nationaal als internationaal, en doet daar zelf research naar. Sinds 1976 is hij actief in de financiële wereld. Eerst in diverse func...

Meer over Mark Boerstra

Recente artikelen van Mark Boerstra

  1. jul '06 Hedge fund feuilleton (VII) - Equity hedge
  2. apr '06 Hedge fund feuilleton (VI) - Distressed securities
  3. mrt '06 Hedge fund feuilleton V - Risk arbitrage

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links