Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beleggen en gelijk willen hebben

Beleggen en gelijk willen hebben

Gisteren had ik weer een belegger op Twitter die zijn gelijk kwam halen. Dit is nu precies wat ik zo mooi vind aan ons beleggers. We zijn andersdenkend en willen maar wat graag gelijk krijgen en dat gelijk halen.

 

 

Ik heb nog wel een voorbeeld van een handelaar die me zijn Fagron-analyse deelde en een dag later zijn gelijk kwam halen met de woorden told you so. Als je jezelf herkent, mag je je melden in de comments :-)

Ander voorbeeld zijn de vele handelaren die tegen mij zeggen: timing is alles.

Exacte tegenpool is collega Arend Jan Kamp - vandaag jarig, dus gefeliciteerd! - die mij altijd wijs toespreekt met de woorden:

Je kan de markt niet structueel verslaan of timen, want de markt zijn wij met z'n allen. Hoe kun jij het beter weten dan alle beleggers bij elkaar? Daarnaast moet je voor extra rendement extra risico nemen en dat krijg je een keer vol terug in je gezicht.

Een ander mooi voorbeeld is de soap rond Herbalife: Carl Icahn en Bill Ackman die tegenovergestelde posities hebben en elkaar daar op aanvallen in de media.

Zelfs 's werelds bekendste belegger, Warren Buffett, doet aan het spelletje mee. Dat blijkt wel uit de weddenschap die hij jaren geleden sloot met een hedgefundmanager om 1 miljoen dollar. Voor een goed doel overigens. 

Buffett beweert dat de hedgefunds in tien jaar niet een S&P 500 ETF kunnen verslaan na aftrek van kosten. En gelijk gaat hij waarschijnlijk wel krijgen, tenzij er een wonder gebeurt...

Gelijk krijgen

Of het nu de hedgefundmanager, Warren Buffett, Arend Jan Kamp of de genoemde handelaren zijn. We hebben met z'n allen één ding gemeen. We willen ons gelijk krijgen en dat halen.

Is dat ook niet de reden dat u bent gaan beleggen? Omdat u denkt een beter rendement te kunnen halen dan de vele mensen met een spaardeposito en u daarin uw gelijk wilt halen? Voor mij wel in ieder geval.

Dat is ook het mooie aan de beurs. Beleggers willen gelijk hebben en of u ook gelijk krijgt leest u af aan uw rendement. Wat u overigens ook weer voor uwzelf mag houden. We praten met onze portemonnee en als we écht overtuigd zijn van iets dan spelen we daar op in.

Of u uiteindelijk ook gelijk krijgt is een tweede. Sterker nog, u kunt zelfs gelijk hebben én krijgen, maar toch geld verliezen. Dat noemen we op de beurs timing en dat is een vak apart. Dat lijkt toch niet iedereen in de vingers te hebben.

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 !@#$!@! 30 juni 2016 11:00
    Persoonlijk denk ik dat voor de indexen verslaan hetzelfde geld als geld verdienen met poker. Dat is alleen weggelegd voor de top 5%. Dat is dus maar een kleine pool en dat zijn altijd pro's die veel tijd en studie hieraan besteed hebben. Maar vooral aan zichzelf.

    PS Buffet doet het al jaren niet goed meer idd. Zijn hele exces rendement is gehaald ergens in de jaren '80-'90 geloof ik en dat kan verklaard worden doordat hij via zijn verzekeringsmaatschappijen hefboomt met geleend geld, dus door meer risico.
    Er is geen bewijs dat Buffet de Index heeft verslagen op lange termijn.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links