Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

San in Japan

IEX introduceert...San Lie!

De eerste column op IEX van San Lie. Van wie? Gevorderden kennen Lie als het gezicht van ABN Amro Beleggingsadvies. De komende tijd komt u hem regelmatig op IEX tegen met exclusieve columns over markten, economie en zijn favoriete aandelen.

Redactie IEX

Dat mijn eerste column voor IEX zo ongeveer samenvalt met de introductie van de nieuwe Wet marktmisbruik is niet meer dan toeval. De wet stelt veel eisen en roept veel vragen op, maar dit weerhoudt mij er niet van om u af en toe een analyse van één van de pareltjes aan de Amsterdamse beurs voor te schotelen.

Ik begin echter met een veiliger onderwerp - toezichttechnisch althans - waardoor ik niet meteen al mijn privé, dan wel zakelijke belangen hoef te rapporteren. Veiliger betekent in dit geval echter niet minder kansrijk. Ik wil het even met u hebben over Japan. Japan? Wie belegt er tegenwoordig nog vrijwillig in Japan?

Voor veel beleggers is de lol er vanaf sinds begin 1990. De Nikkei 225 decimeerde van ruim 38.000 punten in dat jaar tot vlak onder 8000 punten in 2003.

Eerlijk gezegd is de nieuwsstroom uit het land van de rijzende zon al een decennium lang niet iets om vrolijk van te worden. Een greep uit het aanbod: deflatie, aardbevingen, zwakke banken en problemen bij de privatisering van de post.

Alert zijn
Er gloort iets aan de horizon. Op die momenten moet een belegger alert zijn. De hoop op een betere toekomst komt voort uit een politieke beslissing. De Japanse kiezer keurde een paar weken geleden het beleid van premier Junichiro Koizumi met een duidelijke meerderheid goed.

Toen hij in 2001 aantrad, waren de verwachtingen hooggespannen. Was dit de man die het land eindelijk uit het slop kon halen en bevrijden van alle corruptie en bureaucratie? Koizumi bleek inderdaad een groot voorvechter van economische hervormingen en pakte de problemen een voor een aan.

Nu Koizumi de kiezer op zijn hand heeft, lijk niets hem in de weg te staan zijn hervormingsagenda door te voeren. Wat deze inhouden? Niemand die het exact weet. Het zou gaan om reorganisaties op het terrein van sociale voorzieningen en onderwijs. Is het erg dat Koizumi's agenda niet helemaal duidelijk is?

Met dank aan Tankan
Ik denk van niet. Hij heeft binnen zijn partij de meest behoudende krachten uitgerangeerd. Het zwaartepunt van de macht verschuift steeds meer van het ambtenarenapparaat naar de politiek. De verwachting is dat de economie hier wel bij vaart. Economisch zat Japan al in de lift en er is alle reden aan te nemen dat de groei doorzet.

De consument blijft kooplustig. Dit kwam naar voren in de in juli gepubliceerde Tankan-enquete, de voornaamste barometer van het sentiment onder ondernemers en werd vorige week bevestigd in de jongste versie. Alhoewel deze de markt iets tegenviel, blijft de stemming onder ondernemers licht verbeteren.

De globale indruk van de nieuwste gegevens is dat de stemming lichtjes verbetert, zowel bij grote als kleinere bedrijven. De winstgevendheid van bedrijven zakt volgens de enquête in de eerste helft van het lopende fiscale jaar (april 2005 - maart 2006) wat in om zich daarna te herstellen.

Seinen op groen
De meeste bedrijven denken flink meer te investeren - vooral grote industriële ondernemingen. Recente gegevens over bestellingen van machines onderstreepten deze verwachting. Op basis van de prestaties in de afgelopen kwartalen en de goede vooruitzichten, kan de economie dit jaar met wel eens 2% groeien. Alle seinen op groen?

Nee, want zo lijkt de groei van de export te stagneren, nu de Chinese economie tekenen van afkoeling vertoont. China is een van Japans grootste handelspartners. De binnenlandse vraag lijkt deze uitval op te vangen. De consument kan vanwege politiek geharrewar en belastingverhogingen echter zo weer de hand op de knip houden.

Bovendien lijkt de stijging van de olieprijzen sterk in het nadeel van Japan te werken. Het land heeft geen oliebronnen en is volledig afhankelijk van de import. Toch leidt, volgens de OECD, een prijsstijging van een vat olie met 10 dollar slechts tot een daling van het BBP met 0,25%; Japan springt efficiënt met energiebronnen om.

Stijgende lijn
Het bedrijfsleven vaart inmiddels wel bij de economische opleving. Het vertrouwen onder ondernemers neemt toe, net als de bereidheid mensen in vaste dienst te nemen. De winsten nemen toe. Zo gaat Dresdner Kleinwort Wasserstein voor dit jaar uit van een winstgroei van ruim 33%. De winstgroei in de VS en Europa blijft steken op 15,7 en 10,7%.

De Nikkei stijgt intussen weer. Vanaf het dieptepunt in 2003 is de index met bijna 80% opgelopen. Dit jaar is de graadmeter alweer 18% gestegen. Is het al te laat om nog in te stappen? Ik denk het niet. Behalve eerdergenoemde argumenten, zijn institutionele beleggers pas net weer begonnen Japan weer fors te overwegen in hun portefeuilles.

De waardering van de Japanse markt lijkt ten opzichte van de Europese en Amerikaanse markten aan de forse kant, in historisch opzicht valt het alleszins mee. De Nikkei staat er er technisch ook fraai voor, fluisteren technisch analisten mij in. Zo ligt de eerste, echt sterke weerstand pas op 14.558 punten.

Als u er een gespreide wereldportefeuille op na houdt, is het geen gek idee om zo'n 10% van uw aandelenportefeuille in de beurs van Tokio te steken. Oh ja, nog even over die Wet marktmisbruik: ik ben sinds 18 maart 2005 positief over Japan. Daarvoor had ik een neutrale mening over het land.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

San Lie is hoofd Beleggingsadvies Nederland van ABN Amro. Hij schrijft zijn columns voor IEX op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Lie belegt privé alleen in ABN Amro Beleggingsfondsen.

San Lie is Hoofd Portfoliomanagement bij ASN Beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: San Lie

San Lie is Hoofd Portfoliomanagement bij ASN Beleggingsfondsen.

Meer over San Lie

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links