Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Royal Dutch Shuffle

Untitled Document Samen één. Dit zijn gevleugelde woorden na afgelopen week, maar de tekst slaat op niet op de eenwording van Europa, maar op de fusie van Koninklijke Olie en Shell Transport & Trading in de nieuwe onderneming Royal Dutch Shell (RDS).

Het wordt een Public Limited Company (Plc.) en daarom een Brits bedrijf. Ik ben hier nog altijd melancholiek over. In de afgelopen dagen sprak ik met diverse, met Engelsen gefuseerde bedrijven, maar in de praktijk betekent fusie meestal overname.

Denkt u maar aan Corus, Reed Elsevier en LogicaCMG. Op zich is hier niets mis mee, maar bij overname moet een premie worden betaald en die heb ik niet gezien. Als Shell zo graag Koninklijke Olie wil hebben, moet ze een emissie doen.

Kopen en verkopen
Van de opbrengst had ze Olies over moeten nemen tegen een mooie premie. Voor de goede orde, het Nederlandse bedrijf is anderhalf keer zo groot als het Britse. Als CEO Jeroen van de Veer en voorzitter van de raad van commissarissen Aad Jacobs te zijner tijd het vertrekken, verdwijn het hoofdkantoor naar Londen. De D in RDS sneuvelt een paar jaar later.

Maar goed, genoeg gejank om het Nederlandse erfgoed. Kapitalisme is hard. Op naar de consequenties die deze overgave voor ons aandeelhouders heeft. Als eerste moeten wij tussen 28 juni en 18 juli stemmen. Punt. Daarna is de fusie op 20 juli een feit. Als beloning krijgen u en ik op 3 augustus ons eerste kwartaaldividend bijgeschreven.

Omdat het dan om een Brits bedrijf gaat, volgen er diverse aardverschuivingen in een aantal indices en dit levert natuurlijk zowel aan- als verkoopdruk op.

  • AEX
    Alle commotie in de media ten spijt, RDS blijft in de AEX. Ik verwacht dat minimaal 10% van de handel op Euronext Amsterdam plaatsvindt. Waarom? Door de 0,5% aankoopbelasting (stamp duty) op Britse aandelen. Wie koopt er nou aandelen aan de London Stock Exchange (LSE), als aankoop op Euronext Amsterdam 0,5% extra kosten scheelt?

    Waarom strijken dan niet alle beleggers op het Damrak neer? Niet iedereen mag zomaar Nederlandse of Europese aandelen kopen. Ik vermoed bijvoorbeeld dat Engelse pensioenfondsen gewoon Engelse aandelen moeten kopen. Dan hebben ze (optisch) ook geen valutaverschil.

  • FTSE 100
    Uiteraard krijgt RDS ook een notering aan de LSE en ze krijgt een hogere weging in de FTSE 100. Britse beleggers moeten daarom stukken bijkopen en dit levert een instroom op van omgerekend ongeveer 700 miljoen euro.

  • Eurostoxx 50 en FT All Share Index
    RDS verdwijnt uit de Eurostoxx 50, omdat het geen eurolandbedrijf meer is. Dit levert enorme verkoopdruk op, maar het fonds wordt weer toegevoegd aan de FT All Share Index. Zakenbank UBS verwacht netto een aankoopstroom van 13 miljard euro, zowaar geen kattenpis. In totaal is dit goed voor 39 dagen handel. Ja u leest het goed, 39.

    Nota bene, de omwisseling vindt midden in de zomer plaats en dan is de handel toch al zo dun. Op basis van de slotkoersen van 19 juli wordt het aandeel in de indices herberekend. Op 20 juli kunt u in de nieuwe aandelen RDS A (euro) en B (Britse pond) handelen.

    Kopen of verkopen?
    Twee grote beleggingsfondsen staan nog voor een moeilijke beslissing. Het Robeco Hollands Bezit - dat voor 28% uit Koninklijke Olie bestaat - heeft de MSCI Indices als benchmark, maar RDS valt uit de Nederlandse MSCI Index. Het ING Dutch Fund - 26% Koninklijke Olie - kent hetzelfde probleem. Het gebruikt de FT Netherlands Index als benchmark.

    Robeco en ING moeten beslissen of ze hun aandelen RDS in deze fondsen verkopen, of een nieuwe index als meetlat gebruiken. Let wel, samen zijn deze fondsen 2,5 miljard euro groot. Desondanks valt dit bedrag ondanks de indrukwekkende grootte in het niet bij het internationale handelsgeweld van, zoals gezegd, netto 13 miljard euro aan aankopen .

    Als klap op de vuurpijl koopt Koninklijke Olie dit jaar zelf ook nog eens voor 3 tot 5 miljard dollar aan aandelen RDS A in. Tot op heden bedraagt dit slechts 800 miljoen euro en ligt het aankoopprogramma stil vanwege de stille periode tot aan de tweede kwartaalcijfers. Het kopen gebeurt daarom vooral in de tweede jaarhelft.

    Hoe flauw ik ben ook over de olieprijs, tegen zoveel aankoopgeweld valt niet op te boksen. Ik kan veel argumenten bedenken waarom de koers van Koninklijke Olie, Shell en straks RDS omlaag moet, maar als iedereen koopt, stijgen de koersen. Natuurlijk hebben veel handelaren hun positie al ingenomen, maar desondanks mag u nog vuurwerk verwachten.


    Corné van Zeijl - IEX.nl Premium Sentiment
  • Fed Model
  • Quanta Model
  • Sentimentsindicator
  • Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.

  • Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Corné van Zeijl

    Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

    Meer over Corné van Zeijl

    Recente artikelen van Corné van Zeijl

    1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
    2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
    3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links